registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Karlovarský filmový festival

Autor Zpráva

Horydoly Open

avatar
7.7.2023 17:34

Z Prahy až na červený koberec do Karlových Varů

FESTKA oslavila každoroční cyklojízdou fanoušky cyklistiky, tradici a filmové velikány Formana s Pištěkem 

Společnost FESTKA, český výrobce špičkových karbonových silničních kol, letos již poosmé uspořádala každoroční cyklojízdu z Prahy do Karlových Varů při příležitosti zahájení Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, která oslavuje a vzdává symbolický hold jedinečné atmosféře klasického cyklistického závodu s nejdelší tradicí v České republice a také dvěma filmovým velikánům a nadšeným cyklistům Miloši Formanovi a Theodoru Pištěkovi.

Co má karlovarský filmový festival nebo Karlovy Vary společného s cyklistikou? Pro nezasvěceného čtenáře více, než by mohl čekat. Karlovy Vary totiž byly již od roku 1921 místem, kde obracel nejstarší, nejdelší a nejtěžší český cyklistický závod Praha-Karlovy Vary-Praha, který se dočkal do roku 2010, kdy se jel dosud naposledy, celkem šedesáti pěti ročníků.

Festku však k této 155 km dlouhé výzvě inspirovala ještě jedna událost, která zahrnuje nejenom Karlovy Vary a cyklistiku, ale právě i film. Na zahájení prvního posametového ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech totiž přijeli na kolech režisér Miloš Forman a malíř a autor proslulých filmových kostýmů Theodor Pištěk, oba nadšení cyklisté a častí spolujezdci. Forman jel celou cestu z Paříže, zatímco Pištěk se k němu připojil u Verdunu.

Letošní jízdy, jejíž trasa vedla z Prahy po méně frekventovaných silnicích přes Lidice, Petrohrad, Valeč a Doupovské hory, se zúčastnilo na čtyři desítky cyklistů, a to nejen na kolech FESTKA, ale i mnohých dalších značek. Účastníci této cyklojízdy reprezentují různé obory lidských činností – od skalních Festkařů přes lidi z byznysu a médií, až po bývalé profesionální cyklisty.

Zlatým hřebem tohoto cyklistického podniku je chvíle slávy a společná fotografie na červeném koberci před hotelem Thermal. Ačkoli početný dav diváků čeká na příjezd filmových hvězd a hostů z řad známých osobností, unaveným, zaprášeným, zpoceným, a někdy i zmoklým cyklistům nadšeně tleská, jako by mezi ně patřili i oni.

Praha - Karlovy Vary - Praha - nejstarší a nejdelší česká klasika. Poprvé byla odstartována v roce 1921. Vyhrál Josef Proda-Procházka z pořádající Sparty. Zatím naposledy si na trati dlouhé zhruba 260 km, tradičně na závěr sezóny, mohli závodníci změřit síly v roce 2010.

Jaké to asi bylo na trati v roce 1946 nejlépe ilustruje historka ze Zlaté knihy cyklistiky. Startovali dva tehdy nejslavnější francouzští amatéři Baltin a Bergamasci. První vzdal krátce za obrátkou, druhý při zpáteční cestě na bufetu ve Slaném mrskl kolem o chodník a křičel: „Dál už nejedu, vy jste se všichni zbláznili. Něco tak těžkého není vůbec pro amatéry. Je to trať, jakou u nás jezdí jen profesionálové.“ Nakonec závod přecejen dokončil. Byl patnáctý, ale od vítěze jej dělilo 48 minut. Když doma Bergamasci novinářům vyprávěl své zážitky, nikdo mu nechtěl věřit a v tisku se objevil ironický článek o tom, že natolik podlehl únavě, že si nic nepamatuje, protože 262 km nemůže žádný amatér světa v závodě ujet.

O společnosti Festka 

Společnost Festka sídlí v Praze, kde od roku 2010 vyrábí špičková karbonová kola na zakázku. Mezi své klienty počítá mnoho zajímavých lidí - od hollywoodských celebrit po lidi z velkého byznysu, ale i ty, kteří cyklistiku objevili až v pozdějším věku jako svou oblíbenou formu pohybu a chtějí (a mohou si dovolit) jezdit na výjimečném kole. Festka je známá svou spoluprací se špičkovými institucemi, jako je Evropská kosmická agentura (ESA) nebo České vysoké učení technické. Firmu založil bývalý profesionální cyklista Michael Moureček a jeho přítel, podnikatel Ondřej Novotný. Vizuální identitu Festky má od počátku na starosti Tomáš Hnida. Až 90 % produkce firmy jde na export, přičemž 80 % vývozu směřuje mimo EU - zejména do Asie (Čína, Thajsko, Jižní Korea, Malajsie, Filipíny) a USA.

Ondřej Hampl 

Počet příspěvků: 313

Horydoly Open

avatar
30.6.2023 23:27

BMW Gallery

Místo pro setkání s BMW Group po celou dobu konání Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary
BMW Group v rámci 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary v budově bývalé spořitelny na Divadelním náměstí 1 otevře BMW Gallery. Hosté festivalu se zde mohou těšit na nové BMW řady 5, které bude mít právě na filmovém festivalu svoji českou premiéru. Z dalších atraktivních novinek bude k vidění BMW M3 CS, BMW M2 nebo BMW i7, ve kterém se bude formou „drive-in“ kina na jeho velkoplošném displeji Theatre Screen v zadní části promítat krátký film THE CALM od BMW Films. Na své si ale přijdou také fanoušci značky MINI, která na festival přiveze MINI Cabrio v edici Seaside. Pro veškeré otázky budou na místě po celou dobu festivalu k dispozici dva BMW speciaslisté.

Výjimečné zážitky pro návštěvníky BMW Gallery bude mít připraveno také BMW Motorrad. Během války na Ukrajině bylo zničeno dealerství v Charkově, v jehož troskách bylo následně nalezeno značně poškozené BMW R 18. Tento motocykl prošel následně u společnosti Iron Custom Motors přestavbou – tímto způsobem vznikl unikátní projekt „Unbreakable“, který bude uveden do aukce, jejíž výtěžek poputuje nadaci Oleny Zelenské. Tento fascinující stroj s motorem Big Boxer bude vystaven od pátku 30. června do soboty 1. července.

Vše doplní pro BMW typická radost z jízdy v podobě Sim Race simulátoru s možností výhry vozu BMW na víkend. Milovníky historie jistě potěší i přítomnost nejmenšího BMW, jaké bylo kdy vyrobeno – BMW Isetta. Vystavené budou rovněž doplňky M Performance Parts a BMW Lifestyle kolekce.

BMW Gallery na Divadelním náměstí, kde bude k vidění minulost, současnost i budoucnost značek BMW Group, bude otevřena během Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary každý den od 10 do 18 hodin. 

David Haidinger

Počet příspěvků: 313

Horydoly

avatar
30.6.2023 23:10

Kärcher se opět bude zásadně podílet na zajištění čistoty KVIFF

Letos bude kladen velký důraz na ekologický aspekt

Společnost Kärcher, která je nejen pojmem v oblasti úklidových a čisticích strojů a technologií, ale také významným podporovatelem kultury a kulturního dědictví v mnoha zemích po celém světě, bude letos opět partnerem čistého festivalu - 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. 

„Dosavadní partnerství je velice pozitivně vnímáno jak u nás ve firmě, tak u organizátora i návštěvníků festivalu, proto si velice vážíme toho, že můžeme být součástí i 57. ročníku této jedinečné události. Opět rádi pomůžeme se zajištěním a udržením čistoty v průběhu festivalu, zejména v prostorách a okolí hotelu Thermal, kolonády a přilehlých parků. Máme radost, že můžeme poskytnout naše nejnovější stroje a technologie, které se osvědčují v mnoha evropských i světových městech, stejně tak na kulturních a společenských událostech všeho druhu. Velice rádi přispějeme také k důrazu pořadatelů festivalu na co největší ekologičnost,” říká Milada Skutilová, generální ředitelka české pobočky Kärcher.

Kärcher poskytne uklízecím četám nejen komunální a zametací stroje pro venkovní úklid v exponovaných částech města, ale také širokou flotilu čisticích strojů, pomůcek a prostředků pro úklid a desinfekci vnitřních festivalových lokalit, zajistí i odpadové nádoby pro tříděný odpad. Experti společnosti Kärcher budou navíc po celou dobu festivalu k dispozici pro poradenství a supervizi úklidového řešení festivalu. 

Velkou výhodou je, že společnost Kärcher se na ekologická a udržitelná řešení  specializuje již mnoho let a neustále je zdokonaluje. Na festivalu bude ve velké míře využívat bateriové stroje, například extraktory, vysavače či okenní vysavače pro úklid vnitřních prostor. Například bateriové vysavače na záda mají vynikající mobilitu a jsou flexibilní, zajistí vyšší produktivitu při menší námaze a úsporu času až 23 %, jsou šetrné i pro personál a mají výrazně nižší spotřebou energie. Šetřit energii u vysavačů na bateriový pohon je dvojnásobně smysluplné, pro životní prostředí a pro delší pracovní intervaly.

Dále budou využívány bateriové fukary pro venkovní úklid, které nemají žádné emise, mají o 50 % nižší hlučnost a výrazně nižší vibrace než benzínové fukary. Venkovní prostory budou pravidelně zametány a uklízeny třemi komunálními stroji Kärcher. Budou zajišťovat zejména odstranění prachu i s funkcí skrápění, nečistot z chodníků a parků. Venkovní lavičky budou čištěny od nečistot, desinfekce bude prováděna horkou vodou, vše tedy nechemickou cestou.

Nové typy úklidových vozíků Kärcher pro manuální úklid mají komponenty z recyklovaných plastů (například kbelíky, zásuvky). Čisticí prostředky pro manuální úklid používané v době festivalu jsou držiteli certifikátu EU-Ecolabel, některé z nich dokonce i certifikátu Nordic Swan Ecolabel. Mikrovláknové utěrky pro manuální úklid jsou vyrobeny z velmi kvalitního materiálu, mají delší životnost (až 300 vyprání) a lepší absorpci nečistot. Čisticí prostředky používané v podlahových mycích strojích a extraktorech nejsou nebezpečné pro životní prostředí. V oblastech, kde lze použít pro úklid podlahové mycí stroje, budou maximálně využívány: šetří čas, umožňují efektivní úklid a oproti běžnému manuálnímu úklidu spotřebují výrazně méně vody. Pro letošní ročník Kärcher navázal také užší spolupráci se značkou TORK, která zajistí ekologické řešení toaletních potřeb.

Kärcher se v České republice vedle koncových zákazníků, zaměřuje i na firemní sektor, kde poskytuje ideální řešení na míru jednotlivým průmyslovým odvětvím, jako jsou kancelářské budovy, retail, hotely a restaurace, doprava, logistika, automotive, stavebnictví, zemědělství, zdravotnictví i výrobní průmysl. Silným hráčem je i na poli komunální techniky.

Počet příspěvků: 1081

Horydoly

avatar
8.7.2019 11:57

BMW je oficiálním vozem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary

BMW Czech Republic je již po šesté oficiálním vozem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Pro hosty a účastníky 54. ročníku této nejvýznamnější kulturní akce svého druhu dodá BMW flotilu vozidel. Mezinárodní filmový festival se bude i v letošním roce konat na přelomu června a července (28. 6.–6. 7. 2019) v lázeňských Karlových Varech.

V rámci této spolupráce BMW opět dodá organizátorům akce několik desítek vozidel různých modelových řad a zaměření. K dispozici budou především modely BMW řady 7, BMW řady 5 a BMW řady 6 Gran Turismo. Komfort, dynamiku a nejnovější služby z nabídky BMW ConnectedDrive si již pátým rokem vychutnává i prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Uplynulých pět let trvání partnerství mezi Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary a BMW Czech Republic potvrdilo úspěch propojení jedinečné kulturní akce s výrobcem prémiových automobilů. Toto spojení má ještě další symbolický význam, protože právě v Karlovarském kraji BMW plánuje vybudovat své nové zkušební centrum.

Návštěvníky 54. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary již tradičně čeká atraktivní prezentace značky BMW, a to opět s tím nejlepším, co značka aktuálně nabízí. Prémiové vozy bude možné nejen obdivovat, ale po dobu festivalu také otestovat a zakusit pověstnou radost z jízdy.

Počet příspěvků: 1081

Horydoly

avatar
8.7.2019 11:43

Šary Vary v Plzni

Letní kino v areálu Plzeňského Prazdroje poprvé hostí festivalové ozvěny Šary Vary: od 8. do 14. července promítne 5 novinek

Plzeň letos poprvé přivítá Šary Vary – tradiční ozvěny Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. V areálu Plzeňského Prazdroje bude v týdnu od 8. do 14. července vždy od 21:30 promítnuto 5 titulů různých žánrů včetně filmu Parazit, který letos získal hlavní cenu na festivalu v Cannes. Příznivci kvalitní světové kinematografie si mohou v letním kině u Zahradního pavilonu Formanka vychutnat také další čtyři novinky z programu 54. ročníku MFF Karlovy Vary, filmy Diego Maradona, Bílý bílý den, Devadesátky a Tiché doteky. Součástí vstupného 100 Kč/osoba je 1 nápoj z portfolia Plzeňského Prazdroje.

Spojení Plzeňského Prazdroje s festivalovými ozvěnami Šary Vary není náhodné – legendární ležák Pilsner Urquell se totiž letos stal oficiálním pivem MFF Karlovy Vary! Pro návštěvníky pivovaru je hned 8. července připraven strhující portrét jedné z nejslavnějších a nejvíce kontroverzních sportovních osobností Diega Maradony, poskládaný držitelem Oscara Asifem Kapadiou z více než 500 hodin záběrů z Maradonova soukromého archivu. Následující den je na programu drama Bílý bílý den o bývalém policistovi v odlehlém islandském městečku, který se vyrovnává s tragickým úmrtím své ženy a odhalením dosud utajených peripetií jejího života. Silnou filmovou trojici 10. července doplní Devadesátky evokující atmosféru ikonického období – hudbou počínaje a módou konče. K vrcholným dílům současné tvorby patří Zlatou palmou na festivalu v Cannes ověnčená korejská černá komedie Parazit režiséra Pong Čun-hoa. Příběh plný zvratů o chudé, ale mazané čtyřčlenné rodině bude u Formanky k vidění 13. července. Novinky z české filmové tvorby 14. července zastoupí debut absolventa FAMU Michala Hogenauera Tiché doteky s herečkou Eliškou Křenkovou v hlavní roli.

Vzhledem k omezené kapacitě je doporučeno vstupenky zakoupit předem online na webu https://www.prazdrojvisit.cz/kalendar-akci/ozveny-mff-kv-v-prazdroji/

Dvanácté oficiální ozvěny 54. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary spolu s Plzní hostí také pražská kina Aero, Světozor a brněnské Univerzitní kino Scala. Šary Vary uvedou celkem 25 filmů z programu festivalu. Akci připravil distribuční label KVIFF Distribution, spojující aktivity MFF Karlovy Vary, České televize a Aerofilms.

Plzeň – TURISMUS
Náměstí Republiky 41, 301 00 Plzeň
www.visitplzen.eu

Počet příspěvků: 1081

Horydoly

avatar
4.7.2018 11:31

Mimořádná epidemiologická situace

Mimořádná epidemiologická situace – hromadný výskyt akutních zažívacích problémů u zaměstnanců produkční a marketingové agentury zajišťující provoz stánků s občerstvením u hotelu Thermal v rámci Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

K dnešnímu dni eviduje Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje celkem 36 potvrzených případů akutních zažívacích problémů mezi zaměstnanci, kteří zajišťovali provoz stánků s občerstvením u hotelu Thermal. Mezi nemocnými nejsou návštěvníci MFF KV. Příčina vzniku zdravotních potíží postižených zaměstnanců je stále v šetření.

Prvotní informace poskytnuté postiženými ve zdravotnickém zařízení při jejich ošetřování o využívání „užitkové“ vody, případně vody z barelů ve stáncích, se dosavadním šetřením nepotvrdily. Stánky jsou od počátku provozu napojeny na vnitřní rozvody pitné vody hotelu Thermal.

Již při vzniku prvních zdravotních obtíží přijal provozovatel stánků preventivní opatření zahrnující poskytnutí balené pitné vody a dezinfekčních prostředků k hygienické dezinfekci rukou pro zaměstnance stánků. Návštěvníkům MFF byla po celou dobu od zahájení provozu stánků podávána pouze balená pitná voda a balený led do nápojů. KHS KK v současné době ověřuje možnou souvislost nových případů výskytu zažívacích potíží u několika návštěvníků festivalu s výše uvedeným mimořádným epidemiologickým výskytem, která se prozatím nepotvrzuje.

Ředitelkou KHS KK byl sestaven pracovní tým pro zajištění pohotovosti i během nadcházejících dnů pracovního volna.

Michaela Zajíčková

Počet příspěvků: 1081

Horydoly

avatar
24.6.2018 22:18

Re: Karlovarský filmový festival 2018

Nenechte si ujít výstavu 

Karlovy Vary: Alfons Mucha a Jarmila Plocková 

Kontinuita a řemeslo

Počet příspěvků: 1081

Horydoly

avatar
24.6.2018 21:07

Karlovarský filmový festival 2018

Výstava filmových plakátů Alexeje Jaroše

V prvním červencovém týdnu Karlovy Vary ožijí 53. ročníkem Mezinárodního filmového festivalu. Souběžně s ním se milovníkům filmu otevře také půvabná výstava filmových plakátů Alexeje Jaroše. Již zesnulý autor plakátů k filmům jako Osamělá vlčice, Křidýlko nebo stehýnko, Zatčen, Skřivánci na niti, Afoňovo zmoudření, Serafino, Metráček, Fantomovy dukáty, Podivné vyšetřování či Hoši z Brazílie, pracoval téměř výhradně pro Ústřední půjčovnu filmů. Se svou plakátovou tvorbou se zúčastnil mnoha výstav doma i v zahraničí. Vernisáž výstavy, konané v hlavní budově Dvory - A-klub Krajské knihovny v Karlových Varech, se uskuteční v pátek 29. června ve 14:00 hodin a k vidění bude do 6. července.

Český šperkař a grafik Alexej Jaroš (1937 - 2002) studoval na Vyšší průmyslové škole klenotnické v Turnově. Tam se také poznal se svojí budoucí ženou Alenou, rozenou Stehlíkovou, dcerou malíře Karla Stehlíka. Po spolupráci s podniky jako Československá televize či Krátký film Praha pracoval téměř výhradně pro Ústřední půjčovnu filmů, kde se věnoval nejen filmovým plakátům, ale i prospektům, upomínkový předmětům apod.

„Nabídky ředitele Krajské knihovny v Karlových Varech Vratislava Emlera a hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové uskutečnit mému otci výstavu u příležitosti 53. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary si velmi vážím a rád jsem ji přijal. Otcovy práce si ji zaslouží. Myslím, že výstava může být zajímavá i z hlediska srovnání se současnou filmovou reklamou. Otec by z ní určitě měl radost,“ dodává syn Alexeje Jaroše Alexej Jaroš mladší, organizátor výstavy, který stejně jako jeho sestry Kateřina Kvačová a Barbora Kočová, zdědil umělecké nadání po svých rodičích. Všechny tři děti manželů Jarošových se totiž rovněž věnují výtvarné a grafické tvorbě.

 

Výstava filmových plakátů Alexeje Jaroše v hlavní budově karlovarské Krajské knihovny potrvá do 6. července tohoto roku, denně od 9:00 do 16:00 hodin, a to včetně neděle a svátků.

Tvorba Alexeje Jaroše:

http://www.filmovy-plakat.cz/index.php?menuid=2021&templ=template_articles.inc

Místo konání výstavy:

Krajská knihovna Karlovy Vary
Hlavní budova Dvory - A-klub
Závodní 378/84

Vernisáž výstavy: 29. 6. 2018 od 14:00 hodin
Doba trvání výstavy: od 29. 6. do 6. 7. 2018

Otevírací doba: denně od 9:00 do 18:00 hodin včetně neděle a státních svátků

Barbora Jarošová Kinská
barkajk@seznam.cz

Počet příspěvků: 1081

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se