registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Běžecké závody 2020

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
12.12.2020 01:12

Sokolský běh

Česko čeká první velký závod pro veřejnost, Sokolský běh republiky se rozběhne v sobotu na 5 místech Česka

Praha, České Budějovice, Milovice, Ostrava-Proskovice a Žebrák, pět posledních a vytrvalých, kteří uskuteční Sokolský běh republiky jako oficiální závod se startem ve vlnách. Situace pro uskutečnění závodů v původním termínu 28. října nebyla příznivá a museli jsme se řídit vládními nařízeními, které oficiální závod nepovolovaly v žádné formě umožňující regulérní start. Stejná situace nastala i v náhradním termínu 28. listopadu, kdy se na většině míst běh uskutečnil v podobě tzv. “individuální výzvy”. Závodníci si odběhli v průběhu dne svůj závod po svém, kdykoliv a kdekoliv měli příležitost.

Po měsíci a půl trpělivého vyčkávání věříme, že budeme moci na pěti místech naší země odstartovat závod, který se běží na počest vzniku samostatného Československa. Míříme tak do velkého běžeckého finále, a to znamená jediné - půjde vůbec o první oficiální běžecký závod po druhé vlně koronavirových omezení. Na startu se závodníci nepotkají hromadně, vybíhat se bude ve vlnách maximálně po 40 běžcích. Na všech místech závodů budou striktně dodržována všechna nařízení i hygienická pravidla, zdraví a bezpečnost závodníků a organizátorů stále zůstává prioritou číslo jedna.

Ve čtyřech městech zazní výstřel hlavního závodu ve stejný čas. V Praze, Ostravě, Milovicích a v Žebráku se bude startovat v pravé poledne, běžci v Českých Budějovicích vyběhnou již o hodinu dříve, v 11h. Hlavnímu závodu budou předcházet závody malých sokolů, pro které je připraven kratší okruh, na kterém jistě zabojují o to nejlepší místo. Závodníky v Praze přiběhnou podpořit i někteří z ambasadorů Sokolského běhu republiky, mezi které patří Jakub Kohák, Miloš  a Dana Škorpilovi, bratři Tomáš a David Svobodovi či manželé Jiří a Soňa Ježkovi.

Podrobný harmonogram konkrétních závodů můžete najít na www.behrepubliky.cz/zavody

Online registrace na jednotlivé závody už byly ukončené, je ale možnost registrovat se přímo na místě závodů, a to v Praze, Ostravě, Českých Budějovicích a Žebráku. Kapacita účastníků v Milovicích je již naplněna. Pokud tedy ještě nemáte své startovní číslo, ale na startu byste chtěli být, neváhejte v sobotu přijít a přihlásit se. Stále také platí, že společně s naším partnerem Generali Investments CEE máme pro zdravotníky a personál ve zdravotnických zařízeních zdarma. Stačí se prokázat na registracích prokázat zdravotnickým či jiným pracovním průkazem, který zaměstnání dokládá.

V neposlední řadě vyzýváme i ty, kteří závod s námi sice nepoběží, ale budou mít chuť se v sobotu zahýbat na čerstvém vzduchu, aby sdíleli své momentky na našich sociálních sítích (facebooku a instagramu) nebo v aplikaci pro běžce a sportovce - Strava.

Těšíme se s vámi v sobotu na viděnou a běhu zdar! 

Počet příspěvků: 1080

Horydoly

avatar
25.11.2020 01:23

Maraton Praha - Dobříš

Nejstarší český maraton z Prahy do Dobříše bude letos mikulášský. A dvoudenní!

Tak přece! Nejstarší český maraton Praha-Dobříš s historií od roku 1908, obnovený loni jako součást Mizuno Trail Running Cupu, se i letos poběží. Namísto poloviny října jako mikulášský v sobotu i neděli 5. a 6. prosince, respektujíc všechna nezbytná hygienicko-bezpečnostní pravidla. Termín stvrzen pouhé dva týdny předem, překotná doba si žádá akční řešení.

„Nechceme nic uspěchávat, samozřejmě myslíme na zdraví. Ale za současných podmínek jsme schopni ho uspořádat. Ve složité době chceme nabídnout běžcům hlavně zážitek, o něj půjde tentokrát opravdu mnohem víc než o absolutní výkon,“ říká Martin Dvořák, ředitel seriálu, který nabídl půlmaraton v Českém lese ještě jako jeden z posledních velkých závodů před vypuknutím podzimní covidové vlny.

Závodní scénář nebude mít tentokrát klasickou podobu. Ale ani nepůjde o anonymní online přebor. Něco mezi. Maximálně možný hybrid. Běžci se vydají v daném časovém okně – otevřeném po oba víkendové dny - individuálně na značenou trať se dvěma občerstvovacími stanicemi a cílovou branou. Změří se jim čas, dostanou účastnickou medaili, ale ihned opustí zázemí. Výsledky a ceny dostanou dodatečně – esemeskou a poštou.

V současnosti je přihlášeno 122 běžců, z nichž většina směřovala tréninkové úsilí k původnímu termínu 19. října. „Věříme, že přijdou i teď a k nim se přidají i další, kteří teď našli nový termín,“ přeje si Dvořák a jeho pořadatelský tým. Přihlášky jsou otevřené na www.sportovniservis.cz.

Startovat se bude stejně jako loni od Branických ledáren s podporou, teď ne výstřelem, Zdeňka Kováříka, místostarosty Prahy 4. Tam u prezentace přeberete startovní číslo jako obvykle. A vyrazit můžete sami kdykoliv mezi osmou a jedenáctou (na doprovodnou desítku z Kytína od dvanácti hodin). Pořadatelé poprvé využijí moderní aplikaci Orgsu.com, díky níž budou mít přehled o pohybu závodníků na trati a změří v ní časy. Účastníkům ukáže i trasu. Pokud se nechcete svazovat technologiemi, není nutné se do ní zalogovat, obstarají to tu za i bez vás. 

A vám postačí vlastní hodinky, pořadatelé si vás „povedou“ sami v kontrolních bodech trati. Dva bufety nabídnou pouze balenou vodu, tablety, gely, tyčinky nebo banány si každý nese vlastní. Do cíle je potřeba se dostat do 16 hodin, proto by ti pomalejší měli počítat s časnějším startem. Organizátoři převezou do cíle u zahradní restaurace Baška věci na převlečení. Ale na rozdíl od loňska nemohou zajistit přepravu autobusy zpět do Prahy. Je tedy nutné využít doprovodu v autě, anebo se pak vydat vlakem či autobusem.

Trať vede podél Vltavy, za Zbraslaví protne golfové hřiště v Lipencích a vystoupá na vrchol Cukráku. Odtud se s mírnou změnou oproti loňsku vyšplhá v Černolicích k Brdskému hřebeni a po něm přes vrchol křížové cesty v Mníšku dovede běžce až na kraj Dobříše. Povětšinou vede lesem, dvakrát přeběhne silnici. „Budeme se snažit hlídat průjezdy vozidel, ale nemůžeme na dva dny zavřít dopravu, takže prosíme všechny o zvýšenou opatrnost a ohleduplnost,“ vyzývají pořadatelé.

Vyladit formu na maraton za aktuální situace především s ohledem na termínovou nejistotu se jeví téměř nemožné. Možná o to větší výzva před účastníky stojí a na druhou stranu, nemusí se stresovat nenaplněním časových předpokladů. Jen si zkrátka užít tu úžasnou běžeckou štrapáci. Vždyť letos těch šancí v tuzemsku bylo pomálu – však padla Praha, Stromovka i třeba Třeboň.

Závod přinese také obvyklou bodovou porci do celoročních žebříčků MTRC, jehož finálový sedmý podnik Motolské jamky, kros na 10 km na golfovém hřišti, se posouvá na 19. prosince.

Více informací také na www.trailrunningcup.cz a na facebooku akce

Tomáš Nohejl 

Počet příspěvků: 1080

Horydoly

avatar
28.6.2020 17:44

Prázdninový Trail Praha na Petříně se těší na souboj (historických) Titánů

Hledáte tip na začátek prázdnin, jak se hned zpočátku nepropadnout do letního lenivění? Vždyť jsme si ho na jaře byli nuceni užít až dost, že. Přijeďte za běháním a výletem do centra hlavního města, na Trail Praha. 

Nádherná panoramata Hradu, Vltavy i pravého břehu města zříte přímo z už tradiční petřínské trati (10 nebo 5 km). A k tomu si můžete udělat poznávací výlet v nepřecpané metropoli. Hned první červencovou sobotu!

Závodní kalendář se v červnu pomalu otevřel, tak proč hned zase zavírat? Pořadatelé oblíbeného zážitkového Mizuno Trail Running Cupu oznámili nové „pokrizové“ termíny mezi prvními. „Věříme, že pokud to vládní nařízení a podmínky dovolí, lidé budou mít chuť závodit už v létě a nemusí čekat až do podzimu,“ prohlásil Martin Dvořák, ředitel seriálu. Mezitím se mnoho dalších pořadatelů nacpalo do už plného podzimu, kde se tak bude řada organizátorů vzájemně kanibalizovat… To se uběhat vážně nedá.

Trail Praha je pravidelně otvírákem seriálu, letos byl původně v plánu už na březen, ale jindy startoval vždy v májově zamilované atmosféře. Ovšem téměř pravidelně ve skoro tropických podmínkách, takže žádné obavy. Navíc pořadatelé pokračují v drobných úpravách posledních let, kdy se snaží pětikilometrovému okruhu ubrat metry převýšení i prudké krpály. I tak ale zůstane trať náročná a atraktivní – vede od strahovských kolejí k horní stanici lanovky, pak dolů do parku směrem k Hradu, na schodiště, do traverzu nad Újezdem a pak vzhůru tunelem pod Nebozízkem k Máchově soše a dál podél vodních hrátek v západní části v Lobkovické zahradě. Převýšení činí 160 metrů. To vše násobte pro hlavní závod dvakrát.

V dosavadních šesti letech existence přilákal závod řadu zajímavých (nejen) běžeckých tváří. Vzpomínáte, jak běžely finalistky soutěže krásy Česká miss, anebo olympijští šampioni David Svoboda či Kateřina Neumannová? Dokonce tu jednou pod stupni vítězů došlo k žádosti o ruku…

Letos se z pohledu VIP můžete těšit na zajímavý souboj Tomáše Macečka a Ondřeje Fejfara. Oba tu běhají (a vyhrávají) pravidelně. Co ukáže aktuální forma? Vítěz posledních dvou let Maceček (loni běžel 36:23) se předvedl nedávno na domácí trati UT Lysá hora, kde ovládl skyrace třicítku. Fejfar, držitel hattricku z let 2015-17 (jen Pavlišta vyhrál premiéru 2014), říká, že se víc věnuje práci. Ale jistě nedá kůži lacino. Z druhého sledu míří vysoko Filip Peřinka, Gerron Stewart nebo loňský objev Jaromír Hradecký. Ženské pole (zatím) jasnou favoritku nemá. Jak jste na tom vy? Poměření se dočkáte i s bohatou mezinárodní ekipou zahraničních rezidentů metropole.

Přihlášky jsou k dispozici na www. sportovniservis.cz – aktuálně se nabízí sezonní pas na všech sedm závodů za 2000 Kč. Start v Praze bude ve 12.30 hodin, od 11 se opět vracejí dětské závody. Očekávejte závodnický servis obvykle vysokého standardu, vyhlašuje se celkem čtrnáct kategorií. Program MTRC pak pokračuje v klasických termínech – už 1. srpna čeká královská Krkonošská 50 se startem a cílem ve Špindlu. Do podzima se přesunul pouze Králický půlmaraton z Dolní Moravy.

INFO: www.trailrunningcup.cz  

Tomáš Nohejl

Tomáš Nohejl, 773407114

Počet příspěvků: 1080

Horydoly

avatar
6.5.2020 22:22

Craft Team Running se poběží v létě

Čtyřdílný seriál Craft Team Running se poběží v létě s premiérou na kopřivnickém polygonu 

Své letní termíny má v upraveném běžeckém kalendáři 2020 také Craft Team Running, třetí ročník půlmaratonů čtyřčlenných družstev. Ten přináší běžcům jinde nevídaný pocit týmové sounáležitosti už ve třetím ročníku. 

„Situace se zlepšujeme každým dnem natolik, že jsme si téměř jistí, že budeme moci uspořádat naše závody, na které se lidi těší a chybějí jim. Samozřejmě, že za všech okolností naplníme vládní nařízení pro konání hromadných sportovních akcí v souvislosti s pandemií Covid-19,“ prohlásil Martin Dvořák, šéf týmu organizátorů ze Sportgroup.eu.

Kromě běžecky společenského zážitku pro všechny kategorie poslouží týmové závody opět i jako skvělý trénink rychlosti pro vytrvalostní silniční nebo trailové běžce, každého účastníka zde čeká obvykle pět až šest mílových úseků s intervaly.

Úvodní závod v parku u pražské Portheimky se chystá druhou prázdninovou sobotu. Loni zde vytvořila parádní traťový rekord (54:14!) formace Kalokagathia olympijského vítěze v pětiboji Davida Svobody s jeho dvojčetem Tomášem a českými atletickými reprezentanty Janem Frišem a Janem Sýkorou.

Začátkem srpna se pak chystá unikátní premiéra extrémní tratě na kopřivnickém polygonu, sloužícímu testování dakarských tater. Rychlé zdolávání terénních překážek pro silná auta si tady můžete doplnit i sledováním Rally Fulnek, která se vrací do programu elitních tuzemských motoakcí.

Polygon Kopřivnice

Drží se stálé termíny týmových půlmaratonů na Lipně i v pankráckém parku na Praze 4, kde bývali součástí větších sportovních festivalů Lipno Sport Fest, resp. Kavky 4 sport. Jejich letošní podoba zůstává ještě ve hvězdách, ale běhat se v rámci čtyřčlenných družstev bude bezpochyby určitě.

„To nejhorší máme za sebou, chceme se co nejrychleji vrátit do starých kolejí,“ vítá potvrzení nových termínů Vít Šerý z marketingu firmy Vavrys, zastupující na českém trhu titulární značku špičkového švédského sportovního oblečení Craft. „Individuálně jsme zůstali v pohybu a teď budeme moci nejen zúročit přípravu a porovnat síly, ale taky se potkat. Moc se nám líbí ideje týmového běhu, ale i samotného týmu Kalokagathia, kterou nese náš ambasador David Svoboda, rovnoměrného rozvoje fyzické i duchovní síly člověka. Jedině s nimi překonáme každou krizi,“ dodává. 

Přihlášky a další podrobnosti hledejte na www.teamrunning.cz nebo www.sportt.cz  

Craft Team Running týmový půlmaraton 2020

11. 7. sobota Craft Praha 5, park Portheimka

9. 8. neděle Craft Kopřivnice, Team Extreme polygon

22. 8. sobota Craft Lipno, marína

19. 9. sobota Craft Praha 4, park Pankrác

Tomáš Nohejl

Počet příspěvků: 1080

Horydoly

avatar
19.1.2020 11:23

Královna Beskyd nedá účastníkům LH24 ani metr zadarmo

Těžký a tvrdý závod čeká letos všechny odvážlivce 9. ročníku extrémního závodu KILPI 24 hodin na Lysé hoře (LH24), který se na královně Moravskoslezských Beskyd uskuteční o třetím lednovém víkendu (17. - 18. 1. 2020). Jedná se o 24 hodin trvající horskou štafetu dvojic společně se závodem jednotlivců, který je zároveň vyhlášen jako Zimní MČR v horském maratonu jednotlivců. Kromě tuzemských účastníků budou na startu také závodníci ze Slovenska, Polska, Ukrajiny nebo Řecka. 

„Přes objednávku, kterou pořadatelé LH24 udělali již v říjnu, je stále opožděná dodávka sněhu,“ naráží na úvod Libor Uher, hlavní organizátor LH24, na podprůměrné sněhové srážky letošní zimy. „Momentálně má Lysá hora nějakých 60 centimetrů zmrzlého sněhu, takže nějaký základ tam sice je, ale terén je hodně tvrdý. Oproti loňsku očekáváme tvrdší a náročnější závod, což se možná projeví větším počtem lehčích úrazů. Pády zkrátka budou více bolet,“ vysvětluje hlavní tvář extrémní beskydské výzvy.

Ostřílení sportovci i nadšenci z řad amatérů se vstříc prvním metrům 11,4 kilometrů dlouhého závodního okruhu (s převýšením 764 výškových metrů) vydají v sobotu 18. ledna v 10.00 hodin z areálu Na Pile v Ostravici. Ti nejlepší se pokusí překonat rekord Radka Chrobáka z roku 2018, který během 24 hodin zvládl absolvovat okruh čtrnáctkrát a v nohách měl tak neuvěřitelných 160 kilometrů. 

Své osobní rekordy se budou snažit překonat i hobíci a pravidelní návštěvníci nejvyšší hory Moravskoslezských Beskyd (1323 m.n.n.), tzv. Lysaři. „Mnoho z nic se obleče tento víkend do závodního. To, co natrénují během roku, pak chtějí prodat během závodu, který je pro ně pomyslným katalyzátorem jejich výkonnosti a zdraví. Z našich pořadatelských statistik sledujeme, že u kmenového jádra Lysařů stoupá jejich průměrný počet výstupů,“ prozradil Liboru Uher a přidal konkrétní čísla: „Oproti letům 2012 a 2013, kdy jsme měli mnoho účastníků, kteří Lysou zdolali dvakrát nebo třikrát, tak v posledních letech se rozdíly ve výkonech nejlepších a hobíků zmenšují. Nejlepší hobíci zdolají vrchol šestkrát, někteří dokonce sedmkrát nebo osmkrát.“

Na LH24 se letos chystá opět přes tisíc účastníků, mnoho z nich přijede do Ostravice již během pátku, kdy začíná ve WOOD ARENĚ v Ostravici akreditace. Sportovci pak do posledního místa zaplní Hotel Ondráš, Hotel Sepetná, Relaxcentrum Sepetná, Penzion Sluníčko i přilehlé bungalovy a chatky. Organizátoři připravili na páteční večer předzávodní motivační novinku v podobě besedy s názvem LH – Lechtivé Historky z velehor. „Bude to pro účastníky takové odreagování před závodem i s motivačním nádechem, že má smysl hledat svou krajní hranici fyzickou i mentální,“ řekl hlavní organizátor a horolezec Libor Uher, kterého doprovodí v besedě ve WOOD ARENĚ další extrémní sportovec Tomáš Petreček. 

Centrum závodu KILPI 24 hodin na Lysé hoře bude v sobotu a v neděli dopoledne na tradičním místě u hotelu Sepetná, kde pořadatelé připraví závodní depo i Fans-zónu. Extrém jménem LH24 je výzvou fyzickou i psychickou, neboť jeho účastníci se musí opakovaně pouštět do dalšího stoupání na vrchol Lysé hory a překonat touhu zůstat v pohodlí a teple depa závodu. O vítězích 9. ročníku LH24 bude jasno v neděli 19. ledna s úderem 10. hodiny, slavnostní závěrečný ceremoniál se pak uskuteční o dvě hodiny později (12.00) v prostorách centra beskydských extrémních sportů ve WOOD ARENĚ v areálu Na Pile v Ostravici.

Adam Knesl 
tiskový mluvčí závodu

Počet příspěvků: 1080

Horydoly

avatar
11.12.2019 11:24

Běžecké závody 2020

PVZP se stala generálním partnerem běžeckého seriálu RunTour

V roce 2020 odstartuje už devátý ročník běžeckých závodů pod novým názvem PVZP RunTour. Novým generálním partnerem zavedeného běžeckého seriálu se totiž stala Pojišťovna VZP, a. s. (PVZP).

Jsme velice rádi, že do nové etapy vstupujeme společně s Pojišťovnou VZP, a. s., jakožto novým generálním partnerem RunTour. Tato spolupráce nám přináší nové možnosti a nové benefity pro běžce. Děkujeme za důvěru a těšíme se na společné roky,“ říká ředitel závodu Jan Dvořák.

Kromě změny titulárního partnera se běžecký seriál v příštím roce rozšíří o nový závod v Karlových Varech. Díky partnerství s PVZP bude každý běžec na RunTour v rámci startovného pojištěný proti úrazu.

Mám velkou radost, že jsme partnery rodinného běžeckého seriálu, kterého se účastní desítky tisíc zkušených i nadšených běžců. Podporujeme většinou spíš menší sportovní akce, proto je pro nás RunTour velká výzva,“ říká Halina Trsková, místopředsedkyně představenstva PVZP. „Sama mám sport ráda a vím, jak člověku dokáže pomoct rozvíjet vlastní schopnosti i vztahy s ostatními lidmi,“ dodává.

Seriál běžeckých závodů RunTour vznikl jako běžecká akce pro rodiny s dětmi, hobíky a začátečníky v roce 2011. Cílem bylo zvednout z gauče co nejvíce běžců a ukázat jim radost z běhání. Za osm let existence s RunTour běželo více než 160 tisíc běžců ‒ malí, velcí, veteráni, zkušení, začátečníci. Běžci všech věkových kategorií, národností, kultur. V letošní sezóně s RunTour běželo 18,5 tisíce běžců v osmi městech po celé České republice, na charitu se vybralo jeden a tři čtvrtě milionu korun a oceněno bylo čtyři sta věrných běžců, tzv. zlatých RunTour Masterů.

RunTour se během let stal závodem nejen běžeckým, ale i charitativním. Na různé charitativní subjekty se vybralo více než osm milionů korun. Běžci pomohli dětem v Nemocnici Motol, nevidomým běžcům z Nadace Leontinka, umožnili pořízení speciálního monitoru pro boj s asfyxií do porodnice U Apolináře. Závody ukazují běžcům, že má smysl RunTour běžet ‒ a to nejen pro sebe, ale hlavně pro druhé. Pro spoustu běžců se tento běžecký seriál stal vstupní branou do běžeckého světa, pomohl jim překonat překážky, nalézt to, co je baví a naplňuje.

Registrace pro rok 2020: www.run-tour.cz  Přijeďte se i vy na vlastní kůži přesvědčit, že RunTour je radost běžet!

Pojišťovna VZP, a. s. je univerzální neživotní pojišťovna. Od roku 1994 byla součástí VZP ČR, po vstupu Česka do Evropské unie v roce 2004 působí samostatně. Slaví nyní výroční 15 let. Poskytuje cestovní pojištění, pojištění majetku a odpovědnosti, občanů, podnikatelů, zdravotnických zařízení, pojištění profesní odpovědnosti a majetku lékařů a farmaceutů, pojištění běžné občanské odpovědnosti, úrazové pojištění, komerční zdravotní pojištění cizinců a další pojistné produkty. Jediným akcionářem je Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky. V roce 2018 navýšila základní kapitál na 308 mil. Kč a dosáhla předpisu pojistného ve výši 634 mil. Kč. Více informací o PVZP najdete na www.pvzp.cz.

Petra Fléglová
petra@foxo.cz

Počet příspěvků: 1080

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se