registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Regionální muzeum Mělník

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
5.4.2023 23:13

Re: Regionální muzeum Mělník

Ve čtvrtek 13. 4. si nenechte ujít přednášku nestora české letecké archeologie prof. PhDr. Martina Gojdy, CSc., DSc. Archeologie z nebe. Mělnicko ve svědectví letecko-archeologického průzkumu v muzejní kavárně od 17:00 hodin.

V sobotu 22. 4. je pro Vás od 13:00 připraven bohatý program Dne Země ve skalním obydlí Lhotka. Čeká Vás povídání o racích s Martinem Fořtem, pohádka o zatoulaném kůzleti v novém kabátku, muzejní dílnička či setkání se zvířaty s přírodovědkyní Marcelou Holubovou...

Ve vstupních prostorech muzea můžete objevit Tajemství a krásy architektury na výstavě výtvarných prací a fotografií žáků partnerských škol ZŠ Mělník - Pšovka a ZŠ Jarná, Žilina.

V muzejní kavárně vycestujte prostřednictvím fotografií Kristiny Černé na Jamajku od 18. 4. do 18. 6. 2023.

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
11.7.2022 15:14

Re: Regionální muzeum Mělník

V pátek 8. 7. Vás srdečně zveme na vernisáž exteriérové výstavy Pověsti Kokořínska a Podbezdězí, která se koná ve Mšeně na náměstí Míru!

V úterý 12. 7. máte jedinečnou možnost navštívit tetičku Mínu ve skalním obydlí ve Lhotce. Program pro rodiny s dětmi Tetička Mína vypravuje začíná v 9:30 hod.

Procházka pro rodiny s dětmi historickým jádrem Mělníka s kocourkem Švarcíkem se koná ve čtvrtek 10. 8. od 9:30 hod.

Nenechte si ujít také divadelní představení Jak jsem vyhrál válku s Alešem Hámou v hlavní roli. Představení se koná v rámci Středočeského kulturního léta 2. 9. od 19:00 hod. na hřišti ve Lhotce. Vstupenky jsou v prodeji v pokladně muzea a ve skalním obydlí ve Lhotce!

Rádi Vás přivítáme také na probíhajících výstavách Kokořínská strašidlaKovozávody Semily hravě i zdravě a Jan Jindřich Lucemburský - rodák mělnický a věrný bratr Karla IV.

Všechny letní akce naleznete na Akce a výstavy - Oficiální stránky Regionálního muzea Mělník (muzeum-melnik.cz) 

Kristýna Frelichová

Počet příspěvků: 1067

admin@ngs.cz

avatar
2.10.2020 11:42

Re: Regionální muzeum Mělník

Srdečně Vás zveme do Regionálního muzea Mělník v říjnu:

Některé akce jsme bohužel nuceni zrušit, ale stálé expozice i výstavy jsou v plném provozu. Otevřena je pro Vás také muzejní kavárna! 

Již tuto sobotu 3. 10. vyrazte s námi na tradiční ornitologickou vycházku Festival ptactva. Sraz je v 8:00 před muzeem.

Do 7. 10. máte poslední šanci navštívit skvělou výstavu Imaginárium Bratří Formanů v obou výstavních sálech muzea!

Až do 29. 11. můžete ve vstupních prostorech obdivovat díla žáků ZUŠ Mělník vzniklá k výročí 1160 let od narození české a mělnické patronky sv. Ludmily - Ecce Ludmila.

Výstava Václav Levý - doba, život a dílo bude k vidění od 16.10. v malém sále. Bude otevřena bez vernisáže. 

Ruší se přednáška Mykologického kroužku Mělník Léčíme se houbami (7. 10.) a Mezinárodní den archeologie - vycházka na hradiště Zámka (17. 10.).

P.S. Prosím, mějte na paměti, že vstup do muzea i kavárny je možný pouze v roušce. Uvedený program i provoz muzea se může změnit podle aktuálních vládních opatření v souvislosti s epidemiologickou situací - výskytem koronaviru v ČR. Sledujte, prosím, aktuální informace na webu a sociálních sítích muzea! 

Kristýna Frelichová

Počet příspěvků: 13

Horydoly

avatar
10.6.2020 10:51

Mělník: Dole v dole

Regionální muzeum Mělník otevřelo znovu své brány. Přístupné jsouu při dodržení hygienických opatření všechny stálé expozice a tři výstavy v běžné otevírací době (út-ne 9-12 a 12.30-17 h.).

„Původně plánovanou archeologickou výstavu Doba bronzová jsme nuceni odložit. Pravděpodobně se uskuteční až na jaře v roce 2022. Omezení kvůli šíření koronaviru nám neumožnilo dokončit náročné přípravy ani výpůjčky předmětů z dalších muzejních institucí. Nemohly by se realizovat také plánované interaktivní programy pro školy, což by byla veliká škoda. Proto jsme se rozhodli akci přesunout.“ říká ředitelka muzea PhDr. Miloslava Havlíčková.

Výstavní sály však určitě prázdné nezůstanou. Muzeum nabídne návštěvníkům přírodovědnou výstavu s příznačným názvem Dole v dole…a nejen v tom Kokořínském. Ta představí alespoň zlomek bohatství Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko-Máchův kraj. Upozorní na vzácné, jinde ve světě se nevyskytující živočichy a rostliny, a seznámí návštěvníky s roubenou architekturou nebo skalními útvary, které umí vytvořit jen pískovec. Informace načerpané na výstavě, jejíž autorkou je muzejní přírodovědkyně Ing. Marcela Holubová, se mohou stát impulsem k výpravám do místní přírody a objevování jejich nesčetných půvabů. S ohledem na „koronavirová“ opatření bude výstava otevřena bez vernisáže a potrvá do 21. 6. 2020.

Mělník

Ve vstupních prostorech návštěvníky přivítá výstava fotografií Bavorská muzea v přírodě, přibližující obrazem lidovou architekturu a životní styl našich sousedů. V atriu potěší panely s drobným nahlédnutím pod pokličky kuchařského umu českých hospodyněk Z prababiččina receptáře.

Muzejní kavárna otevře od 12. 5. formou okénkového prodeje. O návratu do běžného provozu budou návštěvníci včas informováni. Interiér pak oživí výstava fotografií Kamila Žemličky Oko Kamilovo. Posezení v muzejním atriu a na parkánu budou s omezením přístupná.

V celém objektu muzea budou platit zpřísněná hygienická opatření. Vstup nebude možný bez roušky či jinak zakrytého obličeje, k dispozici bude dezinfekce. Personál pokladny bude mít připravené bezkontaktní teploměry pro případné změření teploty návštěvníkům. 

Červen se ponese také ve znamení přípravy prázdninového projektu. Oba výstavní sály mělnického muzea se totiž letos v létě stanou tajuplným výtvarným a divadelním světem Divadla bratří Formanů. Úspěšná putovní výstava Imaginárium, která probouzí v malých i velkých návštěvnících fantazii, snění a touhu si hrát, přijede do Mělníka na začátku července. Společně s ní připluje a zakotví na mělnické náplavce Divadelní loď Tajemství, která letos slaví 20. výročí své existence.

V sobotu 11. 7. by měl na mělnické náplavce před vinařstvím Bettiny Lobkowicz propuknout river food festival Moře u Mělníka.

Stále doufáme, že celá akce se uskuteční v plném rozsahu, i když samozřejmě se zpřísněnými hygienickými pravidly a v souladu s nařízeními proti šíření Covid-19.

Na tomto projektu spolupracujeme s městem Mělník, které tak hodlá oživit prostor mělnické náplavky. Na práci se skupinou výtvarníků, řemeslníků a umělců, přátel Matěje Formana na výstavě Imaginárium už se velmi těšíme. Výstava potrvá až do 4. října 2020 a bude doprovázená také výtvarnou dětskou soutěží Moje imaginárium a dalšími programy.

Kristýna Frelichová
http://www.muzeum-melnik.cz/

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
28.10.2017 21:40

Den Středočeského kraje 2017

Sobota 28. 10. 2017, 9:00 – 17:00 hodin 

Již tradičně Regionální muzeum Mělník  na Den Středočeského kraje 28. 10. otevře své expozice a výstavy za symbolické vstupné 1,- Kč. Navštívit můžete dlouhodobou výstavu Z historie malé železnice s jezdícím vláčkem a dílnou ze stavebnice Merkur, expozici historických kočárků a dobových hraček nebo stálou expozici regionální historie a přírody a vinařství. Ve velkém sále je k vidění výstava Kyberprostor včera a dnes. Nejenom děti ocení tvořivou dílničku „Domeček“, která bude probíhat přímo na výstavě kartonových modelů mladého mělnického modeláře Marka Suchého „Markův svět zpět“ v 10:00 a 14.00 hodin. V muzejní kavárně, kde můžete příjemně posedět, zavoní chryzantémy. Od 14:30 Jaroslav Hobík a jeho hosté popovídají o starých ovocných odrůdách. Posluchači si mohou přinést vlastní jablko pro určení odrůdy. Součástí budou ukázky podzimní vazby – „chryzantémy po našem“. Od 17:00 pak v kavárně proběhne přednáška Miroslava Líra věnovaná významné osobnosti náboženských a kulturních dějin raného novověku „Svatý Ignác z Loyoly a jeho doba“.

Kristýna Frelichová

frelichova@muzeum-melnik.cz

Regionální muzeum Mělník

http://www.muzeum-melnik.cz/

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
17.10.2017 18:29

Re: Regionální muzeum Mělník

3. 11., 18:00 – 21.00 hod. GIFF 2017 - GEOCACHING INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Mezinárodní festival filmů věnovaných aktivitě geocaching. Tento festival se koná od roku 2013 v Siettle (USA) a od roku 2014 i mimo Siettle po mnoha zemích světa. Letos se na hodinové pásmo nejlepších filmů a doprovodný program můžete těšit v kavárně muzea.

31. 10. – 19. 11. JAK SE ŽIJE V TERÉNNÍCH TŘÍDÁCH? Výstava prezentující aktivity mělnických terénních tříd 3. C ZŠ Jungmannovy sady a 8. C ZŠ Jindřicha Matiegky obrazem a textem představí výsledky environmentální výchovy. Vstupní prostory.

8. 11., od 17:00 hodin PAVUČINCE ZNÁMÉ I NEZNÁMÉ přednáška Mykologického kroužku Mělník v kavárně muzea.

31. 10. – 26. 11. PŘÍRODA VE SVATÉ ZEMI Výstava fotografií Libora Prause v muzejní kavárně.

21. 11. – 7. 1. 2018 SNÍH, STROMEK, DÁRKY A KAPŘI…VÁNOCE JSOU, JAK SE PATŘÍ Výstava prací žáků ZŠ J. Seiferta Mělník pod vedením Klementiny Průchové. Vstupní prostory.

24. 11. 2017 – 7. 1. 2018 VÁNOČNÍ OZDOBY Tradiční vánoční výstava věnovaná fenoménu zdobení vánočního stromečku v dějinách, k vidění budou skleněné i tradiční lidové vánoční ozdoby z přírodních materiálů…velký sál. Slavnostní vernisáž se koná ve čtvrtek 23. 11. od 17:00 hodin.

30. 11., od 17:00 hod. SLAVNOSTNÍ UVEDENÍ CONFLUENS č. 10 Regionální muzeum Mělník společně se Státním okresním archivem Mělník vydává nové číslo Vlastivědného sborníku Mělnicka Confluens. Jubilejní 10. číslo bude představeno 30. 11. v prostorech archivu (Pod Vrchem 3358, Mělník).

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
2.9.2017 22:29

Mělník - katalog pro školy

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
25.8.2017 10:17

Regionální muzeum Mělník vydalo nový katalog pro školy

V těchto dnech směřuje do škol na Mělnicku bohatá nabídka vzdělávacích projektů a akcí mělnického muzea pro právě začínající školní rok. Přehledné informace o projektech k výstavám, stálým edukativním programům, odborným přednáškám…atd., včetně zařazení k odpovídajícím vzdělávacích oblastem a oborům, naleznou pedagogové v aktualizovaném Katalogu vzdělávacích aktivit. Novinkou budou programy realizované ve skalním obydlí ve Lhotce i nové přírodovědné aktivity. Žáci mohou např. se zoologem muzea Liborem Prausem vyrazit přímo do terénu při poznávání stop zvířat. Mezi nejzajímavější projekty bude patřit program k další sociálně-preventivní říjnové výstavě Kyberprostor. Včera a dnes.  Tentokráte se s dospívající populací setkají regionální preventisté a další odborníci, aby je v otevřené diskuzi upozornili na rizika virtuálního světa.

Kristýna Frelichová – odd. PR a propagace
frelichova@muzeum-melnik.cz

Regionální muzeum Mělník, příspěvková organizace Středočeského kraje
nám. Míru 54, 27601 Mělník
Otevírací doba: celoročně, úterý – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin
http://www.muzeum-melnik.cz/ 

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
13.4.2017 19:20

Regionální muzeum Mělník - duben 2017

NEDĚLE 2. 4., OD 15:00 HODIN VYNÁŠENÍ MORANY Rozloučení se zimou a jarní hry ve spolupráci s Rodinným centrem Kašpárek a Folklorním souborem Jarošáček Mělník od 15.00 hodin, sraz u Regionálního muzea Mělník.

SOBOTA 8. 4. VELIKONOČNÍ JARMARK Tradiční řemeslný jarmark ve všech prostorách muzea od 9.00 – 17.00 hodin s předváděním řemesel a tvořivými dílničkami. Součástí budou komentované prohlídky venkovského velikonočního interiéru…
5. 4., OD 17:00 HODIN VŠEOBECNÉ INFORMACE O HOUBÁCH přednáška Mykologického kroužku Mělník v kavárně muzea od 17:00 hodin. Přednáší: Jaroslav Malý
20. 4., OD 17:00 HODIN STARÉ ZAHRADY Promítání a povídání mimo jiné o bylinkách s Jaroslavem Hobíkem z Květinářství na nám. Karla IV. v muzejní kavárně od 17:00 hodin.

4. 4. – 30. 4.
MÁMO, TÁTO! PODÍVEJ, CO UMÍM…
Polytechnická výchova na ZŠ Jungmannovy sady Mělník a její výstupy. Vstupní prostory. Vernisáž se koná ve středu 6. 4. od 15:00 hodin v malém sále. Těšit se můžete na dobroty z cvičné školní kuchyně a ukázky prací žáků z hodin multimediální výchovy.

4. 4. – 30. 4. VELIKONOCE V KAVÁRNĚ – dekorativní výstava v muzejní kavárně
SOBOTA 29. 4. V rámci konání mělnické VINNÉ NOCI bude kavárna muzea otevřena do 22:00 hodin. Akci doplní vinařská výstavka, kde návštěvníci budou moci shlédnout např. historické viněty nebo aktuální plán vinařské oblasti Čechy…

VÝSTAVA Z HISTORIE MALÉ ŽELEZNICE byla v lednu 2017 reinstalována. Součástí výstavy železničních hraček je předvádění jízdy historických vláčků na elektrifikovaném kolejišti. Návštěvníci uvidí také dokonalý systém osvětlení kolejiště dobovými lampičkami z třicátých let 20. století.
Nejen pro děti je připravena dílna se stavebnicí Merkur.

Muzeum se zapojilo do projektu Cyklisté vítání! Pro nadcházející turistickou sezónu je připraven infopoint pro cyklisty s možností zápůjčky nářadí a rozšíren počet stojanů pro kola.

SRDEČNĚ ZVEME TAKÉ DO STÁLÝCH EXPOZIC! Celoročně otevřeno: Historická expozice: Nahlédnutí do středověkého města, Měšťanský a venkovský interiér, Všední život obyvatel venkova, Příroda Mělnicka, Vinařství (část umístěna v původních středověkých sklepích) Historické kočárky – téma: Vánoce 1890 – 1900, kolonáda 1900 – 1910, piknik 1920 – 1930, odpoledne v parku 1930 – 1940, válečný interiér 1940 – 1945, dětský pokoj 1950 – 1960 a návštěva zdravotního střediska 1960 – 1969., dobové hračky 1900 – 1980 Z historie malé železnice - Součástí výstavy železničních hraček je předvádění jízdy historických vláčků na elektrifikovaném kolejišti. Návštěvníci uvidí také dokonalý systém osvětlení kolejiště dobovými lampičkami z třicátých let 20. století. Nejen pro děti je připravena dílna se stavebnicí Merkur.

KAVÁRNA A VÍNO Muzeum nabízí svým návštěvníkům také ochutnávku kvalitních českých vín. Skupiny mohou po předchozí objednávce degustovat víno v původních středověkých sklepích z 2. poloviny 14. století. Na jednotlivce čeká stejný sortiment vín v muzejní kavárně, která láká i příjemným posezením na historických hradbách.
Otevírací doba: úterý – neděle 9.00 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hodin

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
13.4.2017 19:00

Re: Regionální muzeum Mělník

Ve čtvrtek 20. 4. se přijďte potěšit a dozvědět se něco o bylinkách na další přednášku Jaroslava Hobíka Staré zahrady s promítáním...

V sobotu 29. 4. v rámci konání mělnické Vinné noci otevře muzeum kavárnu do 22:00. Akcí doplní vinařská výstavka. Kavárna Regionálního muzea Mělník nabízí 50 druhů českých vín po celý rok.

Kristýna Frelichová

Počet příspěvků: 1067

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se