registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Vodácké závody 2013

Autor Zpráva

Horydoly Open

avatar
6.6.2013 10:26

Velká voda ohrožuje mistrovství Evropy ve slalomu na divoké vodě

Už v pátek se na umělé slalomové dráze v polském Krakově mělo začít soutěžit o tituly evropských šampionů ve slalomu na divoké vodě, s tím, že o držitelích medailí se podle původního plánu mělo rozhodnout o víkendu. Důležité jsou slova „původně" a „mělo". Velká voda, která trápí celou střední Evropu se totiž nevyhnula ani jižnímu Polsku. Z noci z pondělí na úterý po vydatných deštích voda ve Visle dramaticky stoupla a zalila spodní část kanoistického areálu a o dalším pokračování prvních vrcholných, mezinárodních závodů v této sezoně rozhoduje, stejně jako v roce 2010 v Čunovu, pouze příroda. 225 závodníků z 24 zemí dnes čekalo na osmnáctou hodinu, kdy se v Krakově sešli vedoucí jednotlivých výprav a organizátoři s důležitým posláním, rozhodnout o konání a programu letošního mistrovství Evropy. Českou republiku na večerním brífinku zastupoval šéftrenér Jiří Pultera. „Situace v Krakově je složitá, voda stoupla tak, že program šampionátu se musí změnit. Na dnešní poradě se dohodly dva různé scénáře soutěže. První počítá s tím, že mistrovství proběhne ve dvou víkendových dnech, to by znamenalo i s odjetím závodů hlídek a druhá varianta je pouze neděle bez soutěže družstev,” prozradil hned po skončení brífinku Putera.

V Krakově i dnes pršelo a voda znovu stoupla, podle organizátorů je to však způsobeno vypouštěním přehrady, která si vytváří prostor na víkendové snížení hladiny Visly tak, aby se šampionát mohl odjet. „Nikdo moc nechce připustit scénář, kdy by se mistrovství odjelo v náhradním termínu, ale i podle tváří organizátorů je to možná jen zbožné přání,” dodal Pultera. Závodníci volný den trávili tréninkem na hladké vodě a výletem do historické části Krakova. Pozorně také sledovali web a facebook a kontrolovali stav vody v Čechách, kde Vltava zalila pražský kanál, kde se má v září konat mistrovství světa. „Řada závodníků přijela do Krakova až v pondělí a aktivně se podíleli na záchranných pracích v souvislostí s povodněmi a pozorně sledují co se doma děje,” popsal solidární atmosféru v českém týmu slalomový kouč.

Jedna věc je však v souvislosti s mistrovstvím Evropy jistá. V pátek se rozhodně v Krakově závodit nebude a soutěže o víkendu budou zkráceny na jedinou jízdu kvalifikací individuálních závodů. Jestli se však vůbec povede tento scénář naplnit, bude jasnější až zítra odpoledne, kdy znovu dojde ke schůzce organizátorů a jednotlivých výprav. Zatím všichni pouze hypnotizují oblohu a bedlivě sledují předpovědi počasí a doufají, že nedojde na scénář z roku 2010, kdy podobná situace znemožnila konání mistrovství Evropy v Bratislavě.

David Knebel
dejv.knebel@gmail.com 

Počet příspěvků: 313

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se