registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Jak na nepravidelnou menstruaci

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
26.2.2024 12:31

Jak na nepravidelnou menstruaci

Tipy a triky 

Průměrná menstruace trvá tři až sedm dnů a objevuje se v pravidelných intervalech průměrně každých 27 až 30 dnů. Pokud se menstruace vychýlí z normálu výjimečně, není třeba si kvůli tomu lámat hlavu. Pokud však nepravidelnost pozorujete dlouhodobě, možná je dobré začít hledat příčinu.      

Proč je menstruace nepravidelná?
     
„Pravidelnost menstruace závisí na vývoji děložní výstelky a na pravidelné cyklické produkci estrogenních hormonů a progesteronu. Nejčastějším důvodem odchylek pravidelného cyklu je stres. Stresové hormony mají přímý vliv na to, kolik estrogenu a progesteronu tělo vyprodukuje. Pokud se do krevního oběhu vyplaví příliš velké množství kortizolu či adrenalinu, menstruační cyklus se může změnit,“ říká Ilona Bittnerová, odbornice na ženská témata a zakladatelka specializovaného e-shopu Maluna.cz. 

Na pravidelnost a intenzitu menstruace má neodmyslitelný vliv také jídelníček. V něm by měly být zastoupeny ve vyváženém poměru všechny základní makronutrienty – sacharidy, tuky a bílkoviny. Přílišná konzumace sacharidů a průmyslově zpracovaných potravin může v kombinaci s nedostatkem pohybu vést k nárůstu tělesné hmotnosti, který může ovlivnit ovulaci. Opačným problémem je i nedostatečný přísun živin, drastické diety a vyčerpávající tréninky, které mohou způsobit, že tělo na menstruaci jednoduše nebude mít dostatek energie.      

Menarché je období hledání rovnováhy
U mladých dívek, kterým menstruační cyklus teprve začíná, jsou nepravidelnosti při menstruaci zcela běžná. Tělo se učí vyrovnávat s proměnlivými hladinami hormonů a procesem transformace v ženu. První menstruace, tzv. menarché se u dívek objevuje zpravidlamezi dvanáctým a šestnáctým rokem. Její nástup může být ovlivněn  nedostatečnou výživou, nadměrnou tělesnou námahou i stresem. Pozdější příchod menarché může potkat také dívky, které se narodily jako dvojčata. Naopak dřívější menarche bývá častější u obézních dívek. 

Hormonální antikoncepce
 s cyklem umí zacvičit 
Po vysazení hormonální antikoncepce se tělo znovu učí, jaké je to žít v souladu s neustále se měnícími hormonálními hladinami.Tělo už nedostává pravidelně umělé hormony, a tak se musí přizpůsobit nové situaci. Pokud žena dlouho užívala hormonální antikoncepci, může mít po jejím vysazení několik měsíců cyklus nepravidelný. A to i tak, že některé měsíce menstruace nepřijde vůbec. Vliv může mít také na dřívější nástup menopauzy, kterou urychlují také celkově horší životní podmínky a kouření. Ženy, které první menstruaci dostaly v dřívějším věku, pravděpodobně také zažijí dřívější menopauzu. Naproti tomu opoždění menopauzy může způsobit pozdější nástup puberty a těhotenství ve vyšším věku. 

Jak řešit nepravidelnou menstruaci?
Častým řešením, které gynekologové při řešení nepravidelné menstruace navrhují, je hormonální antikoncepce. Bohužel ji často předepisují i mladým dívkám, jejichž těla ani neměla čas se s novými hormonálními změnami vyrovnat. Hormonální antikoncepce příčinu nevyřeší, pouze na nějakou dobu zakryje příznaky. Než proto zvolíte tuto cestu, zjistěte si všechny dostupné informace. Hormonální antikoncepce má mnoho vedlejších účinků, které mohou mít zásadní vliv na vaše reprodukční zdraví. Při jejím užívání ženské tělo doopravdy nemenstruuje ani neovuluje a přichází tak o všechny výhody s tím spojené. Samozřejmě jsou ale případy, kdy hormonální antikoncepce smysl dává.  

Jen vy znáte nejlépe svůj životní styl a změny, které se vám v životě dějí. Popřemýšlejte, co z toho by mohlo způsobit nepravidelný cyklus nebo silné krvácení. Možná by pomohlo jen trochu zvolnit v práci a víc si užívat volna s ohledem na svou cykličnost. Zaměřte se také na stravu, hlídejte její vyváženost a dostatek vitaminů a minerálů. Se zpravidelněním menstruačního cyklu a celkové harmonizaci vašeho zdraví může pomoci také například hormonální jóga či cvičební metoda 3x3. Pomocí přírodních extraktů z bylinek a pupenů (pupalkový olej, maliník, malinová směs aj.) lze zlepšit funkce gynekologických orgánů a tím i zlepšit pravidelnost menstruačního cyklu, zmírnit potíže při začátku menstruace a zabránit nemocem, které mohou souviset s nepravidelností menstruace nebo nadměrným krvácením.
 

Nepravidelnou menstruaci vám pomohou zvládnout i správné pomůcky    
„Pro ženy, u kterých se vyskytuje nepravidelná menstruace, doporučuji používat menstruační kalhotky. Vypadají jako běžné spodní prádlo a lze je nosit i několik dní před menstruací. Vyrábí se v mnoha velikostech, dokonce i ve velikostech pro mladé dívky. Ideální je používat tyto menstruační kalhotky i mimo menstruaci v době, kdy nechcete být menstruací zaskočena, například v práci či při sportu. Pomohou také s eliminací stresu, že menstruace přijde nečekaně právě teď. A čím míň stresu v životě budeme mít, tím vyrovnanější náš cyklus bude,“ říká Ilona Bittnerová odbornice na ženská témata a zakladatelka specializovaného e-shopu Maluna.cz.

Klára Procházková

Počet příspěvků: 1078

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se