registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Víno

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
18.10.2023 01:51

Víno v Českém Krumově

Podzimní a adventní Krumlov s dobrým vínem, spoustou hudby i zajímavými výstavami

Ochutnávkou vína z českokrumlovských vinic odstartoval 6. října 2023 již 11. ročník Festivalu vína Český Krumlov. Seriál 30 degustačních akcí slibuje až do 2. prosince 2023 „výlety“ za víny z celého světa i nejeden gastronomický zážitek. Vrcholem bude tradiční Zámecká slavnost vína v sobotu 25. listopadu 2023 v Jízdárně českokrumlovského zámku. Festival poctí svou účastí významné osobnosti vinařského světa, od vinařů z tuzemska i zahraničí, až po someliéry a znalce vína. Za všechny Ivo Dvořák, prezident Asociace someliérů České republiky a nově člen představenstva mezinárodní asociace someliérů ASI či uznávaný degustátor a znalec vín Michal Šetka. 

Mezi akcemi Festivalu vína Český Krumlov nebude chybět ani příjezd svatého Martina a otevření mladých vín 11. listopadu v 11:11 na náměstí Svornosti. Zahájí tím i tradiční svatomartinské hodování a na mnoha místech Krumlova bude možné si pochutnat na oblíbených pokrmech společně s mladými Svatomartinskými víny. Naopak novinkou letošního festivalu jsou dvě hudební lahůdky. Jazzový koncert slovenského AMC Tria proběhne v rámci degustační akce Naturální Československo 28. října a dvojkoncert kapel Tata Bojs a Deaf Heart 18. listopadu doprovodí degustace vín ze zámeckých sklepů. 

Hudby a koncertů bude v Krumlově po celý podzim mnohem více, co týden zde vystoupí zajímaví hudebníci i uskupení. Kromě již výše jmenovaných se mohou místní i návštěvníci těšit na Rudyho Linku, oblíbený Hradišťan s Jiřím Pavlicou, Annu K., kapely Vltava, Poletíme či folkovou legendu Žalmana.

Vyznavači aktivní zábavy se mohou přijet podívat či se sami zúčastnit 21. ročníku Krumlovského vodáckého maratonu, který se letos koná v sobotu 14. října 2023. Do Krumlova se sjedou stovky milovníků vodáckého sportu, amatéři i profesionálové, aby v rámci jedné z největších sportovní akcí na jihu Čech pokořili 36, resp. 26 kilometrů na řece Vltavě. Závodí se na kajacích, kánoích, raftech či paddleboardech, součástí je i 11 km dlouhý žákovský maraton. Další sportovní událost odstartuje v neděli 12. listopadu 2023, kdy se na 11kilometrovou trať krásnou přírodou vydají účastníci dobročinného běžeckého závodu Krumlovská 11. Méně zdatní běžci si mohou porci 11 kilometrů rozdělit na polovinu ve štafetě dvojic, děti od 2 do 15 let poměří své síly v několika věkových kategoriích na trasách do 2 km. Připraven bude i doprovodný program, výtěžek poputuje na podporu služby osobní asistence v krumlovském regionu.

Fanoušky výtvarného umění potěší nová výstava ve 3+ galerii v krumlovských Klášterech. Výstava ilustrací pro děti BIM, BAM, BUM české výtvarnice Vlasty Baránkové, jež svou tvorbu prezentovala v České republice a v zahraničí, bude zahájena vernisáží v sobotu 4. listopadu 2023. Opět nebude chybět doprovodný program pro děti složený z různých her, kreativních úkolů a kvízů. Za světovou ilustrací se do krumlovských klášterů mohou místní i návštěvníci města vydat celoročně. Vedle sezónních výstav věnovaných mezinárodně uznávaným ilustrátorům je zde vždy prezentována i část rozsáhlé sbírky ilustrací pro děti, kterou vlastní město Český Krumlov. 

Nakouknout pod ruce výtvarníkům z Českého Krumlova a okolí bude možné o druhém říjnovém víkendu od 14. do 15. října 2023, kdy v rámci 16. ročníku Dnů otevřených ateliérů Jihočeského kraje zpřístupní své prostory. Zájemci tak budou mít možnost potkat se s výtvarníky, řemeslníky, designéry či architekty, kteří žijí a tvoří na Českokrumlovsku, a seznámit se s jejich prací na vlastní oči.

Designéři, řemeslníci a další tvůrci ze všech koutů Česka přijedou své výrobky prodávat 4. a 5. listopadu na třetí českokrumlovské vydání trhu MINT Market. Populární trh s autorskou módou, šperky, designem a delikatesami, se na různých místech v republice koná téměř každý týden a od roku 2022 také právě v Českém Krumlově. 

Kdo ještě nestihl, neměl by si nechat ujít ani letošní výstavy v Egon Schiele Art Centru, které slaví 30 let od svého vzniku. Právě této události je věnována přehlídka velkoformátových plakátů k téměř všem výstavám, které tu v průběhu tří desetiletí zorganizovali. Za pozornost stojí rovněž výstavy díla architektky a výtvarnice Ivany Lomové, jež od architektury přešla k realistické malbě, a expresivních obrazů a kreseb rakouského malíře Janze Franze. K vidění jsou do 31. prosince 2023. 

Jestliže je krumlovský podzim protkaný degustacemi vína, koncerty, sportovními akcemi i objevováním výtvarného umění, bude přicházející zima samozřejmě ve znamení adventního času. Na podzimní koncerty navážou adventní a vánoční koncerty, k předvánočnímu naladění přispěje vánoční trh na náměstí Svornosti, který bude otevřený denně od 1. prosince až do Nového roku. Advent a Vánoce mají v Krumlově svůj nezaměnitelný půvab a místní i návštěvníci se mohou těšit na tradiční rozsvěcení vánočního stromu na náměstí, Ježíškovu poštu, Mikulášskou nadílku, Andělský průvod městem a mnoho dalšího. Chybět nebude Živý betlém ani Medvědí Vánoce na zámku.

Český Krumlov

Více informací o akcích v Českém Krumlově a tipy pro pohodový pobyt najdete na stránkách www.ckrumlov.info

ODKAZY

Přehled hlavních akcí sezóny

Facebook www.facebook.com/ceskykrumlovofficial

Instagram www.instagram.com/ceskykrumlovofficial

Jana Píchová

Počet příspěvků: 1078

Horydoly

avatar
18.10.2023 00:36

Festival otevřených sklepů

Festival otevřených sklepů, 32 vinařství nabídne 335 vín

V pořadí již 32. Festival otevřených sklepů se uskuteční o víkendu 21. a 22. října v pěti vinařských obcích na Znojemsku. Tři čtvrtiny vstupenek z 2000 vydaných jsou vyprodány. V nabídce jsou i festivalové balíčky včetně ubytování. Obcemi Nový Šaldorf, Havraníky, Hnanice, Šatov a Chvalovice projíždí obousměrně kyvadlová doprava. Vše na www.otevrenesklepy.cz.

Letošní festival bude opět jiný, než všechny předešlé a slibuje návštěvníkům Znojemsko, jak ho znají i neznají. Sklepy otevřou tři velká vinařství i nejmenší vinaři, jací se kdy festivalu zúčastnili. Poprvé se k obcím Nový Šaldorf, Hnanice, Šatov a Chvalovice zařadí i Havraníky. Své sklepy zde otevře vinařství THAYA, vítěz soutěže Vinařství roku 2022 v kategorii středních vinařství, ale i rodinné vinařství, jehož název Malučké vinařství, mluví za všechno.

32 vinařství nabídne k degustaci celkem 335 vín a bohatý kulturní i gastronomický program. „Návštěvníci nemusíte nikam do restaurací, do sámošky ani do kulturáku, vše co se k vínu hodí, bude přímo u otevřených sklepů. Máme slepé degustace o ceny, ochutnávku archivních i panenských vín anebo prohlídku fakt hlubokých sklepů. K dobré náladě bude znít harmonika, kytara, velký i malý cimbál se souborem a mužácké sbory“ říká ředitelka festivalu Pavla Babicová.

Ubytování přímo ve festivalových obcích pořadatelé rozšířili o festivalové balíčky, které zahrnují ubytování v okolních obcích, vstupenku na festival a dopravu z hotelů a penzionu do centra festivalu a zpět. „Všechny návštěvníky, kteří festivalový balíček využijí, bude na ubytování čekat festivalová taška, sklenička a průvodce, takže můžou v sobotu ráno vyrazit hned do sklepů a nemusí se už zdržovat na registračním místě“ doplňuje Babicová.

Registrační místo bude v kulturním domě „Modrý sál“ uprostřed sklepů v Novém Šaldorfu a pro příchozí bude otevřeno již v pátek od 15:00 do 20:00, v sobotu od 8:00 do 15:00 a v neděli pro opozdilce od 10:00 do 12:00. Sklepy jsou otevřené v sobotu od 10:00 do 21:00 a v neděli od 10:00 do 15:00. Pro návštěvníky bude po oba dva dny volně k dispozici kyvadlová doprava, spojující obousměrně všechny obce.

Všechny informace o vinařích, programu a dopravě budou kromě tištěného průvodce i ve verzi pro mobilní telefony. Tam si uživatelé mohou psát k vínům poznámky, hodnocení, můžou filtrováním vyhledat vína, která je zajímají a přímo online je můžou z e-shopů vinařů i nakupovat.

Technologické řešení poskytuje server pro vínomilce MojeLahve.cz.

Akce se uskutečňuje s finanční podporou Vinařské fondu.

Juraj Flamik

Počet příspěvků: 1078

Horydoly

avatar
11.10.2021 13:14

Festival otevřených sklepů láká na 33 vinařů z Hustopečska a jejich vína

Po nezvyklém červnovém termínu jarního Festivalu otevřených sklepů se ten podzimní vrací do běžného data. O víkendu 6. a 7. listopadu otevřou své sklepy vinaři na Hustopečsku, konkrétně v Hustopečích, Zaječí, Přítlukách a Rakvicích. K degustaci nabídnou více než 400 vzorků vín, ale i občerstvení a doprovodný program v podobě prohlídek sklepů či řízených degustací. Akci pořádá Partnerství, o.p.s. a vstupenky na ni lze koupit v předprodeji v e-shopu.

Hustopečsko láká hlavně všechny milovníky červených vín, která oblast proslavila. Vyhlášená je místní Frankovka nebo Modrý Portugal. Z bílých odrůd se zde daří Veltlínskému zelenému, Ryzlinku vlašskému, Muškátu moravskému nebo Tramínu červeného. „Vzhledem k množství vzorků, které vinaři nabízí, si na své přijde opravdu každý. Návštěvníci mohou ochutnat vína bílá, růžová i červená, ale také sekty, oranžová vína, likérová vína a další speciality včetně mladých vín ročníku 2021,“ říká ředitel festivalu Juraj Flamik z Partnerství, o.p.s.

Mezi 33 sklepy ve čtyřech obcích bude návštěvníky po celý víkend vozit festivalová kyvadlová doprava. „Je určitě možné stihnout navštívit všechny sklepy. Doporučujeme ale návštěvníkům udělat si už doma přehled a rozmyslet se, které vzorky kde nesmí vynechat. Seznamy vín, která budou k ochutnání, jsou zveřejněné na webu festivalu,“ dává tip Juraj Flamik. Vína, která návštěvníkům zachutnají, si mohou koupit přímo u vinaře, nebo si je pohodlně objednat ve festivalovém e-shopu a třeba si je i nechat doručit domů.
Své putování mezi sklepy návštěvníci zahájí v Hustopečích na registračním místě. „Zde si vymění svou vstupenku za festivalový balíček – skleničku a látkovou tašku s tištěným průvodcem. V něm najdou profily všech vinařství, seznamy vín, mapy s jednotlivými sklepy, ve kterých jim do skleničky budou zdarma nalévat degustační vzorky,“ popisuje průběh akce Kamila Vlčková z týmu organizátorů.
U vinařů si hosté mohou kromě vína dopřát také chutné občerstvení – od drobností k zakousnutí, jako jsou škvarková pomazánka, sýry, paštiky, přes polévky až po řízečky, guláše či kachní a husí pochoutky. V nabídce budou i regionální speciality – šmetrdóle nebo moravské pagáče. V rámci doprovodného programu se budou konat prohlídky historických sklepů, řízené degustace nebo třeba ukázky sabráže, tedy sekání sektů. Veškerý program návštěvníci najdou na webu i v tištěném průvodci.

Festival bude probíhat v souladu s aktuálně platnými omezeními a nařízeními, všichni návštěvníci například budou pro vstup na akci muset prokazovat svou bezinfekčnost negativním testem, potvrzením o očkování nebo prodělání onemocnění covid-19.

Více informací najdete na www.otevrenesklepy.cz

Kamila Vlčková
kamila.vlckova@nap.cz
Počet příspěvků: 1078

Horydoly

avatar
22.9.2021 10:22

Festival růžových vín

20 vinařů přiveze do Prahy 2,5 tisíce lahví oblíbeného rosé

Celkem 25 stánků, z toho 20 vinařů především z Moravy, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program – takový bude desátý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne stejně jako loni až začátkem podzimu 25. září.

Na festivalu se bude stáčet to nejlepší růžové víno z Moravy, ale i Čech. „Moravské a české „růžovky“ patří do světové extratřídy. Díky příznivým klimatickým podmínkám a pečlivé práci na vinici i ve sklepě se Česko může pochlubit špičkovou kvalitou svěžích a aromatických růžových vín. Nejoblíbenější růžová vína jsou vína mladá, z posledního a předposledního ročníku. A právě ta nejlepší vína budou moci návštěvníci festivalu ochutnat,“řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj.

Sezóna osvěžujících, lehkých a ovocitých růžových vín startuje už na jaře. Ta nejlepší se pravidelně degustovala v polovině května na festivalu Růžový máj. Už druhým rokem museli ale organizátoři kvůli epidemiologické situaci festival přesunout na září.„Kromě termínu se v loňském roce změnilo i místo konání festivalu a i letos proběhne degustace růžových vín v Praze 7 v Pražské tržnici v termínu 25. září. Důvodem, proč jsme ani v letošním roce neplánovali návrat na pravý břeh Vltavy, je omezené množství termínů na pražské náplavce a významnou roli hrají také cenové podmínky prostor,“ vysvětlil Jiří Sedláček.

Festival odstartuje v sobotu 25. září v 10 hodin, slavnostní zahájení proběhne o hodinu později. Na festival přiveze svá nejlepší růžová vína 20 moravských a českých vinařů, kteří návštěvníkům dovezou přes 2 500 lahví vína.Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Degustační set, který zahrnuje 0,35l sklenici, degustační kartu s přehledem vinařů a dalšími informacemi a tužku, bude možné zakoupit v předprodeji nebo v den festivalu na pokladně za sto korun. Pokud ovšem návštěvník nechce degustovat víno, ale například pít jen nealko nebo si jen pochutnat ve stáncích s občerstvením, nic si kupovat nemusí, vstup na festival včetně kulturního programu je zdarma,“ řekl Jiří Sedláček.

Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě pět stánků nabízejících gastronomii hodící se právě k růžovým vínům. „Na festivalu se o gastronomii postará pět fastfoodových specialistů. V nabídce budou mimo jiné kuřecí křídla, stripsy, tortilly, burgery, saláty, grilovaná a trhaná masa, také rolovaná zmrzlina a káva,“ popsal Jiří Sedláček.

Festival Růžový máj ale není jen o pití vína a skvělé gastronomii, připraven je i bohatý doprovodný program. „Součástí Růžového máje jsou každoročně čtyři hudební formace. I letos tradičně zahajujeme cimbálovkou a pokračujeme jazzem,“ uzavřel Jiří Sedláček.

Petra Ďurčíková
www.ruzovymaj.cz

Počet příspěvků: 1078

admin@ngs.cz

avatar
15.9.2020 09:58

Název zůstává, mění se místo

Vinařský festival proběhne v září

Celkem 39 stánků, z toho 23 vinařů především z Moravy, ale i Čech, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program – takový bude devátý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne letos kvůli koronavirové krizi až ve druhé polovině září.

Sezóna osvěžujících, lehkých a ovocitých růžových vín startuje už na jaře. Ta nejlepší se pravidelně degustovala v polovině května na festivalu Růžový máj. Kvůli vyhlášenému nouzovému stavu museli letošní ročník organizátoři přesunout na 19. září. Název se rozhodli neměnit. Na Rašínově nábřeží se ale letos festival konat nebude. „Místo jsme změnili, ale název zachovali. Stále to bude Růžový máj, i když ho paradoxně pořádáme v září. Festival se bude od předchozích ročníků lišit kromě změny data také novým místem. Obtížně jsme totiž hledali termín na Rašínově nábřeží, kde se předešlé ročníky konaly, zároveň jsme festival nechtěli letos vynechat. Rozhodli jsme se proto pro Pražskou tržnici v Holešovicích,“ vysvětlil Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj.

Kromě změny místa a termínu konání festival už další změny nečekají. „Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Degustační set, který zahrnuje 0,35l sklenici, tištěný katalog s přehledem vinařů a dalšími informacemi a tužku, bude možné zakoupit v den festivalu na pokladně za sto korun. Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě 13 stánků nabízejících gastronomii hodící se právě k růžovým vínům,“ popsal Jiří Sedláček.

Na festivalu se bude stáčet to nejlepší růžové víno z Moravy i Čech. „Šetrným sběrem hroznů a zpracováním bobulí s minimálním použitím chemie ve vinici i ve sklepě vytváříme lahodná a nekonfliktní vína. K výrobě bílých a růžových vín používáme převážně moderní postupy a technologie, u červených vín pak dáváme přednost tradičním metodám našich předků. Naše vinařství se nachází uprostřed Modrých hor a tam jsou velmi dobré podmínky pro výrobu špičkových moravských růžových a červených vín s vlastním rukopisem a charakterem,“ řekl Ondřej Bukovský, technolog a sklepmistr vinařství Bukovský z Kobylí na Moravě.

Růžová vína se k teplým letním měsícům hodí skvěle, ladí i s letními pokrmy. Skvěle doplňují například grilované pokrmy, dobře se hodí také k těstovinám, bílému masu, salátům nebo i čerstvému ovoci. To, k jakým jídlům rosé pasuje, si návštěvníci festivalu budou moci vyzkoušet. Nabídka gastronomie snoubící se s vínem bude opravdu pestrá. „Nebudou chybět grilované ryby a mořské plody, bagetky plněné masem a bylinkami, vegetariánské a veganské speciality, plísňové a zrající sýry, sušené šunky, kachní paštiky a mnoho dalšího,“ vyjmenoval Jiří Sedláček.

Festival Růžový máj ale není jen o pití vína a skvělé gastronomii, připraven je i bohatý doprovodný program.„Letos to bude pořádná porce jazzu, který se nejen ve formě swingu ohromně k růžovému hodí,“ uzavřel Jiří Sedláček.

RŮŽOVÝ MÁJ www.ruzovymaj.cz

Cílem festivalu je seznámit co nejširší okruh zájemců nejen s produkcí růžových vín v České republice, ale také jim nabídnout přímý kontakt s jejich producenty. Kromě degustace růžových vín a přímého kontaktu s vinaři je návštěvníkům festivalu nabídnuta možnost snoubení vín se zajímavou gastronomií, stejně jako poslech živé muziky v pestré podobě od moravské dechovky přes jazz, swing až po klezmer styl. Pořadatelem akce je spolek Archetyp. 

Petra Ďurčíková
petra@pearmedia.cz

Počet příspěvků: 13

Horydoly

avatar
11.11.2019 12:12

Re: Víno

Osmý ročník Festivalu vína Český Krumlov® je v plném proudu! A protože se blíží den, kdy do Českého Krumlova přiveze sv. Martin první víno letošního roku, dovolte mi tímto pozvat Vás na  

SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ SVATOMARTINSKÉHO VÍNA, které proběhne v pondělí 11. 11. v 11:11 hod. na náměstí Svornosti v Českém Krumlově

Společně přivítáme sv. Martina s jeho družinou a ochutnáme mladá svatomartinská vína ze Zámeckého vinařství Bzenec, Nového vinařství či vinařství Mádl z Velkých Bílovic. Navíc již od pátku 8. listopadu si společně se svatomartinským vínem můžete ve vybraných krumlovských restauracích vychutnávat svatomartinskou husu v nejrůznějších podobách. Přehled restaurací, která budou v Českém Krumlově nabízet Svatomartinské víno a menu naleznete zde

Eva Vaněčková     

Český Krumlov Tourism
marketing@ckrumlov.info
www.ckrumlov.info

Počet příspěvků: 1078

Horydoly Open

avatar
24.9.2019 20:40

HORNOŠARIŠSKÝ VÍNNY FESTIVAL

Príďte na dobré vínko a hudobný program do Bardejovských kúpeľov v sobotu 6.októbra brány

V sobotu 6.októbra 2019 sa bude konať v Bardejovských kúpeľoch v Kúpeľnej kolonáde 5.ročník HORNOŠARIŠSKÉHO VÍNNEHO FESTIVALU. Jeho súčasťou sú bohaté sprievodné akcie a kultúrny program so začiatkom o 14.00 hod. O zábavu sa postarajú folklórne súbory Hažlínčanka a Bartošofske dzivčata a paropci, matičný klub Heligonkárov z Bardejova, na píšťalku a trombitu zahrá Jaroslav Sloboda a vystúpi aj skupina Šansón s piesňami z repertoáru Edith Piaf. Nebude chýbať o 19.00 hod. ani sabráž – exhibícia v sekaní sektov a o 20.00 hod tombola. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková.

,,Akcia sa koná za každého počasia. Vstupné je 9 eur a v tom je 10 degustačných kupónov, kalich na víno a degustácia gastronomických špecialít. Príďte aj vy ochutnať sortiment vín z viacerých slovenských vinárstiev a zabaviť sa. Hornošarišský vínny festival je posledným masovým podujatím tohtoročnej kúpeľnej sezóny. Tradične očakávame účasť niekoľko sto návštevníkov, ktorí neodolajú a prídu si vychutnať dobré vína. I keď je vínny festival poslednou masovou akciou, kultúrne a osvetové podujatia budú pokračovať až do konca roka,“ pozýva T.Šatanková.

Bardejovské kúpele sú tradičným cieľom liečebných a relaxačných pobytov, ale aj jednodenných výletov rodín a stretávania sa priateľov zo širokého okolia. Väčšina je z Prešovského a Košického kraja. Areál kúpeľov a priľahlý park poskytujú dostatok možností na prechádzky a posedenia. Kultúrne akcie robia tieto vyhľadávané kúpele ešte atraktívnejšími. Bardejovské kúpele celoročne 2-krát do týždňa (v stredu a vo štvrtok od 10.30 do 13.00 hod.) ponúkajú v Kolonáde MAĽOVANIE NA HODVÁB. Ďalšími celoročnými akciami sú aspoň raz do týždňa LEKÁRSKE PREDNÁŠKY a PREDNÁŠKY O HISTÓRII s pani Trenčanovou.

Atraktívna jeseň je najlepšia na pobyt v kúpeľoch 

Jeseň je jedným z najobľúbenejších období na návštevu kúpeľov a liečbu v nich. Bardejovské kúpele ponúkajú atraktívne pobyty pre seniorov, ale aj pre rodiny s deťmi, kde je v cene stravovanie, ubytovanie a vstup do wellness. V ponuke sú napríklad pobyty s lekárskou prehliadkou - SENIOR, SENIOR ŠPECIÁL, ŠTANDARD a EXTRA. Okrem nich ponúkajú aj relaxačné a iné pobyty bez lekárskej prehliadky OZDRAVNÝ, WELLNESS RELAX,  BEAUTY POBYT ELISABETH,... 

V cene každého pobytu je zahrnuté ubytovanie, stravovanie formou plnej, resp. polpenzie, lekárske vyšetrenie, procedúry denne + 3 krát denne pitná kúra. Všetci klienti majú ako bonus denne 2 hodinový vstup do WELLNESS SPA – bazénový svet, pravidelný animačný program, medicínske a historické prednášky a vstup na tanečné zábavy. Zo širokej ponuky ubytovacích zariadení v najvyššej kategórii EXCLUSIVE v nedávno rekonštruovanom hoteli ALEXANDER alebo Superior v hoteloch Astória, Ozón a Carola, až po standard a economy vo vilkách, si vyberie naozaj každý. Luxusný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander je najlepšou voľbou pre konanie kongresov, školení, seminárov, workshopov, teambuildingov, obchodných stretnutí, ale aj svadieb a zábav.

Zo všetkých slovenských kúpeľov majú Bardejovské najširšie indikačné zameranie. Liečia sa tu onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia.

Priamo v areáli kúpeľov je skanzen - najstarší na Slovensku, tenisové dvorce, krytá hala, preliezačky, minigolf, „kúpeľné singletracky“, neďaleko je historické mesto Bardejov - pamiatka UNESCO, hrad Zborov, Slnečný majer s možnosťou jazdy na koni a mnohé iné atrakcie. 

INFO: www.kupele-bj.sk 

Počet příspěvků: 313

Horydoly

avatar
10.9.2019 08:55

Pálavského vinobraní navštívilo 43 000 lidí

Mikulov přitahuje návštěvníky i v dešti

Uplynulé tři dny patřily v Mikulově Pálavskému vinobraní. Na celkem šesti hudebních scénách vystoupily desítky umělců. Deštivé počasí během pátku a soboty návštěvníky neodradilo, do Mikulova se jich sjelo více než čtyřicet tři tisíc. 

„Po pěti letech jsme zažili deštivé Pálavské vinobraní, nicméně návštěvníci do Mikulova i přesto dorazili a užili si třídenní program se vším všudy, organizátoři zajistili plynulý chod celé akce. Tímto bych chtěl poděkovat nejen organizátorům za skvěle odvedenou práci, ale také všem návštěvníkům, kteří nám i s ohledem na deštivé počasí zachovali svoji přízeň, a věřím, že k nám zavítají i v příštích letech,“ uvedl během nedělního odpoledne starosta města Rostislav Koštial. 

Tisíce lidí si během třídenního festivalu užily víno, burčák a hudební koncerty, které neodmyslitelně patří k Pálavskému vinobraní. Páteční večer na amfiteátru patřil hudební kapele Brixtn, Mirai, ale také zpěvačce Ewě Farné a domácímu zpěvákovi Davidu Kollerovi. Na náměstí v pátek zavítal král Václav IV. s družinou a krev v žilách rozproudila například kapela I.V.M. Během soboty to na pódiu amfiteátru rozpálily hvězdy jako Support Lesbiens či Tata Bojs. Změnou v programu bylo vystoupení zpěváka Miro Žbirky, který ze zdravotních důvodů nemohl vystoupit, a tak se na pódiu objevila po velkém loňském úspěchu americká zpěvačka Tonya Graves. 

Po loňské prvotní zkušenosti se systémem vratných kelímků se organizátoři rozhodli znovu podpořit životní prostředí a zamezit tak zvyšování plastového odpadu. „Vratné kelímky se nám minulý ročník velmi osvědčily, proto jsme k tomuto kroku přistoupili i letos. Návštěvníci si jej chválí, město je v ulicích čistější a především se vyprodukuje menší množství plastových odpadků,“ uvedla za pořadatele Petra Eliášová, ředitelka společnosti Mikulovská rozvojová. 

V zámeckém sále proběhla tradiční Národní soutěž vín Mikulovské podoblasti s veřejnou ochutnávkou nejlepších vín, přičemž letošní ročník nabídl milovníkům vín rekordně nejvyšší počet vzorků, a to více než sedm set. Program na zámku doplnila i zábavná soutěž „Po stopách vinaře“ určená pro rodiny s dětmi. V Gajdošově sále se uskutečnila panelová diskuze na téma „Cesta vína naším životem“ a návštěvníci mohli diskutovat se známými hosty na témata, jakými jsou víno a věda, společnost, ekonomika a zdraví. 

V neděli se počasí již umoudřilo a na návštěvníky kromě slunce čekala také pomyslná třešnička na dortu v podobě hudebního vystoupení kapely Jelen. „Chodím na Pálavské vinobraní každý rok již více než deset let a nikdy jsem na Náměstí v neděli odpoledne neviděla tolik lidí jako dnes na kapele Jelen, perfektní koncert, na který budu ještě dlouho vzpomínat,“ říká jedna z návštěvnic bezprostředně po vystoupení. 

Další ročník Pálavského vinobraní se uskuteční opět druhý zářijový víkend, tedy od 11. do 13. září. „Věříme, že příští ročník opět dopadne na výbornou jako ten letošní, a že se společně setkáme již pod rozjasněným nebem,“ zakončila zhodnocení letošního ročníku Petra Eliášová.

 

Dominik Ryšánek
marketing@mikulov.cz

www.palavske-vinobrani.cz

Počet příspěvků: 1078

Horydoly

avatar
2.9.2019 20:16

Pálavské vinobraní již tento víkend v Mikulově

Očekávají se desítky tisíc návštěvníků.

Letošní Pálavské vinobraní, které se tradičně koná druhý zářijový víkend v malebném městě Mikulově, opět nabízí kyvadlovou dopravu zdarma, šetrnost k životnímu prostředí a nově také internetové připojení během konání akce. 

Ohleduplnost k životnímu prostředí
I v tomto roce se pořadatelé třídenního festivalu rozhodli podpořit životní prostředí a po loňské zkušenosti, kdy poprvé návštěvníci popíjeli své pití z vratných, nikoliv však jednorázových plastových kelímků, se tak Mikulov opět stává čistějším a šetrnějším místem k přírodě. „Mikulov během tří dnů navštíví několik desítek tisíc návštěvníků, je pro nás důležité, aby se město snažilo snížit produkci plastových odpadků, Mikulov je následně i pro návštěvníky mnohem čistějším a příjemnějším místem,“ říká Petra Eliášová, ředitelka pořádající společnosti. „Návštěvníci samozřejmě víno, které neodmyslitelně patří k Pálavskému vinobraní, budou i nadále degustovat ve skleničkách,“ dodává Irma Konešová, hlavní produkční celé akce. 

Internetové připojení a mobilní aplikace

Nově se návštěvníci mohou těšit na internetové připojení v podobě wifi signálu a to zcela zdarma. Pokrytí bude v uzavřených zónách města, tedy na mikulovském náměstí a zámku, ale také na amfiteátru, kde se každoročně představují největší hudební hvězdy české a slovenské hudební scény. „V letošním roce jsme se rozhodli vyjít návštěvníkům vstříc, neboť neustále více a více návštěvníků využívá mobilní data a snaží se o své zážitky ihned podělit se svými přáteli na sociálních sítích,“ říká Petra Eliášová, ředitelka pořádající společnosti. „Současně jsme pro návštěvníky připravili opět mobilní aplikaci Pálavské vinobraní, ve které je kompletní program, mapa města a další užitečné informace. Nebude tak nutné listovat v klasickém papírovém programu, který však samozřejmě bude k dispozici na všech pokladnách a v Turistickém informačním centru. Aplikaci lze bezplatně stáhnout pro mobilní zařízení s operačními systémy iOS a Android,“ dodává Eliášová.

Kyvadlová doprava

V pátek a sobotu bude pro všechny návštěvníky k dispozici kyvadlová doprava zdarma, která bude rozvážet cestující do frekventovaných míst po celém městě. V pátek je kyvadlová doprava připravena od 17. hodiny odpolední s intervalem po 30 minutách, od 20. hodiny večerní již v intervalech po 15 minutách. V sobotu je kyvadlová doprava zajištěna již od 10. hodiny dopolední a to až do půlnoci. „Snažíme se našim návštěvníkům zajistit co největší pohodlí při přepravě v rámci Mikulova a podpořit tak využívání záchytných parkovišť na krajích města,“ říká Irma Konešová. Posílené spoje jsou i s okolními obcemi, přeprava vlaky i autobusy je zajištěna v rámci IDS JMK. 

Kompletní program i všechny užitečné informace o vstupenkách, dopravě, ubytování nebo parkování najdete na webových stránkách www.palavske-vinobrani.cz, Facebooku i Instagramu. Permanentka na místě nebo portálu Ticketstream.cz stojí 700 Kč. 

Dominik Ryšánek
ww.palavske-vinobrani.cz

Počet příspěvků: 1078

Horydoly

avatar
22.9.2018 00:12

Český Krumlov: sklizeň vinné révy

V Českém Krumlově podruhé sklidili úrodu vinné révy

V pořadí již druhá sklizeň vinné révy z krumlovské vinice v klášterní zahradě na Tramínu se ve čtvrtek 6. září 2018 uskutečnila v Českém Krumlově. O obnovení tradice pěstování vinné révy v Českém Krumlově se před čtyřmi lety postarali zakladatelé Festivalu vína Český Krumlov, kteří právě v klášterní zahradě vysadili prvních 50 hlav hybridní odrůdy Solaris.

Přibližně 60 litrů moštu vydala dnešní sklizeň vinné révy, která v těchto dnech dozrála v krumlovské vinici Na Tramínu. Vinná réva, která zde již čtyři roky roste, je obhospodařovaná zcela na principu biovinařství bez použití radikálních chemických zásahů. Že se tato péče, kterou vinné révě v Českém Krumlově věnují krumlovští vinaři, vyplácí, potvrzuje i Pavel Fučík ze Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov, jeden z hlavních iniciátorů navrácení vinné révy do míst, kde se v Českém Krumlově již v minulosti vinná réva pěstovala: „Je radost sledovat, že se naší obnovené viničce daří. Věřím, že letošní úroda bude opět kvalitní a že se naše snaha o šetrné pěstování projeví na kvalitě finálního produktu - českokrumlovského Solarisu.“

Již poslední měření moštoměrem zde na vinici na Tramínu slibovalo, že Solaris je v plné síle a ukazovalo, že cukernatost se přiblíží až úrovni pozdního sběru. Dnešní měření tento úžasný výsledek potvrdilo a krumlovští vinaři oznámili, že letošní úroda krumlovského Solarisu má 23 stupňů, což je o 2 stupně více než vloni.

Českokrumlovský Solaris má svou vlastní etiketu, na jejímž vzniku se podíleli studenti Střední uměleckoprůmyslové školy sv. Anežky České v Českém Krumlově: „Chtěli jsme, aby víno z obnovených krumlovských viniček neslo svou vlastní etiketu, jejíž návrh vznikne přímo v místě, kde víno dozrávalo, proto jsme oslovili krumlovskou Střední uměleckoprůmyslovou školu sv. Anežky České a nabídli studentům možnost kreativně se vyjádřit,“ vysvětluje Miroslav Reitinger a dodává: „Z několika návrhů, které studenti navrhli, jsme vybrali dva, které nejlépe vystihují představy o spojení révy, vína a Českého Krumlova.“

Druhé krumlovské vinobraní je současně letošní první pozvánkou na již sedmý ročník Festivalu vína Český Krumlov, který bude zahájen v pátek 26. října a který v průběhu pěti týdnů až do 30. listopadu přinese obyvatelům a návštěvníkům města to nejlepší z vinařských a gastronomických zážitků. „V programu festivalu nebude chybět tradiční příjezd sv. Martina 11. 11. v 11:11 hod. ani oblíbená Zámecká slavnost vína v Zámecké jízdárně, která se letos uskuteční v sobotu 24. 11. 2018,“ zve na závěr Pavel Fučík. Program Víno & Gastronomie & Kultura, který je nedílnou součástí festivalu, také letos nabídne spoustu zajímavých lahůdek. Zájemci budou moci ochutnat např. černá vína s vůní lékořice, bobulí a koření, lahodná vína z prosluněné jižní Francie či vína, která produkují velikáni jako Gerard Depardieu, Pierre Richard nebo Sting. Více informací k letošnímu ročníku Festivalu vína Český Krumlov naleznete na www.festivalvinack.cz. Vstupenky na degustační akce festivalu lze zakoupit v Infocentru Český Krumlov nebo on-line na www.ckrumlov.info/tickets, kde nabízíme rovněž možnost zakoupení e-vstupenek. Vybírat a nakupovat tak mohou návštěvníci festivalu jednoduše z pohodlí domova.

Bližší informace:

Ing. Miroslav Reitinger, Českokrumlovský rozvojový fond, spol. s r.o.: e-mail: reitinger@ckfond.cz, tel.: 602 270 483

Ing. Pavel Fučík, Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov, z.s.: e-mail: pavel.fucik@kamen-ck.cz, tel.: 602 494 183

MUDr. Václav Pecha, Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov, z.s.: e-mail: Vaclavpecha@gmail.com, tel.: 602 114 595



Počet příspěvků: 1078

Horydoly

avatar
15.3.2017 13:32

3. JIHOČESKÉ SLAVNOSTI VÍNA

Letošní, již 3. ročník Jihočeských slavností vína proběhne už tento týden v pátek 17. a
v sobotu 18. března 2017 v areálu Výstaviště České Budějovice, v pavilonu Z. Návštěvníky zve k
ochutnávce více než stovky druhů vín a k tanci a poslechu, který po celý pátek zajistí cimbálová
muzika Primáš a v sobotu ji vystřídá Jožka Šmukař a jeho cimbálová muzika. V kostýmu Boha Dionýsa,
který je bohem vína a nespoutaného veselí, se v sobotu mezi návštěvníky vydá Zdeněk Srstka, který
později zasedne v porotě při soutěži Dionýsův sklípek, při které budou rozpoznávány různé druhy
vína. „Návštěvník však může se svojí individuální degustací a ochutnávkou vín začít již v pátek
odpoledne. Letošních slavností vína se účastní převážně vinaři z oblasti jižní Moravy a přiváží opravdu
zajímavá a v chuti rozličná vína, ostatně tak odlišná, jako je jedna viniční trať od druhé. Stačí si jen při
příchodu do pavilonu Z zapůjčit degustační vinnou sklenici a zakoupit degustační poukázky, proti
kterým bude u jednotlivých vinařů k dostání vzorek vín, pak už vše záleží na chuti návštěvníka. Vína
přivezou vinaři dostatek, k zakoupení přitom budou i lahve k odnesení domů,“ uvedla k festivalu vína
programová manažerka Michaela Kubaštová. Pokud nebude mít návštěvník chuť tančit, může využít
posezení, které bude připraveno pro ty, kteří preferují klidnější degustace.

Nad 3. ročníkem Jihočeských slavností vína převzal záštitu Ministr zemědělství Marian Jurečka,
Hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola a Primátor Statutáního města České Budějovice Jiří
Svoboda.

PRAKTICKÉ INFORMACE:

VSTUPNÉ: jednodenní: 79Kč, pokud nedojde k odstranění pásky z ruky, bude možný
opakovaný návrat do pavilonu Z během daného dne. Vstupenky budou
k zakoupení pouze do 20.30 hod., 20.30 – 21.30 vstup zdarma, ve 22.00 bude
festival ukončen.
OTEVÍRACÍ DOBA: pátek 14.00 – 22.00 hod.
sobota 13.00 – 22.00 hod.
PARKOVÁNÍ: možné přímo v areálu Výstaviště České Budějovice, parkoviště u pavilonu T
(bude pořadatelem akce označeno)

Tomáš Miklík
miklik@vcb.cz 
www.vcb.cz 

Počet příspěvků: 1078

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se