registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Mapy na internetu

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
16.3.2019 12:54

Chytremapy.cz

Východní část Česka se dočkala nových ortofotomap, aktualizace přidala před 31 tisíc snímků celé Moravy 

Obyvatelé regionů na východě Česka se mohou podívat na svá města a domovy na nejnovějších ortofotomapách. Aktualizované letecké snímky Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje jsou od tohoto týdne dostupné na webu Chytremapy.cz a v mapových aplikacích GisOnline.cz. V letošním roce další kolo snímkování čeká západ republiky. 

Letecké snímky výhodní části země pořizovala brněnská společnost TopGis se svými letadly Cessna 404 a Partenavia P68 loni od konce dubna do konce srpna. „Snímkování probíhalo nad celou Moravou. Celkem se jednalo o území o rozloze větší než 21,5 tisíce kilometrů čtverečných a přibylo tak více než 31 tisíc nových snímků,“ uvedla Drahomíra Zedníčková ze společnosti TopGis, která se na letecké snímkování Česka specializuje a od roku 2014 realizovala již dvě kompletní časové řady.

Celý proces kompletace výsledné ortofotomapy je technicky velmi náročný, specialistům společnosti se jej však podařilo dokončit již v průběhu prvních dvou měsíců letošního roku. „Díky tomu je tak možné od tohoto týdne nové snímky najít na webu Chytremapy.cz, který kromě mapových podkladů nabízí například i přímý vstup do katastru nemovitostí nebo nástroje pro přesné měření, a ve webové aplikaci GisOnline.cz, kterou využívají města a obce,“ doplnila Drahomíra Zedníčková.

V aktualizovaných mapách jsou přitom na první pohled patrné změny, kterými některé oblasti v minulých letech prošly. Zejména u měst je velmi dobře vidět, jak postupuje výstavba nových budov či jak si stavební firmy poradily s úpravou stávajících komunikací i budováním těch nových.

Další kolo snímkování v letošním roce

Snímkováním východní části země začal v loňském roce TopGis již třetí kolo mapování České republiky. V období od května do září 2019 se letadla společnosti vydají nad západní část republiky, aby pořídily aktualizované záběry Prahy, Středočeského, Ústeckého, Libereckého a Plzeňského kraje. Zbývající část země je pak v plánu na další dva roky.

Letecké mapování není záležitostí na pár dnů. „Podrobné plánování letů probíhá již v zimě. Čekání na vhodnou dobu k samotnému snímkování pak může trvat i několik týdnů, protože významnou roli v tomto ohledu hraje bezoblačné počasí. Pořizování leteckých snímků se též nedá provádět celoročně, ale je k němu ideální právě období od jara do podzimu, kdy jsou dobré světelné podmínky a díky poloze a úhlu slunce výsledné snímky neruší extrémní stíny,“ sdělila Drahomíra Zedníčková.

K leteckému snímkování používá TopGis vlastní techniku. Nad tuzemskou krajinou tak bude v letošním roce zase létat Cessna 404 vybavená velkoformátovou kamerou nebo stejně vybavená dvoumotorová Partenavia P68. Výstupem budou velmi detailní snímky s rozlišením 12,5 cm/pixel. Na fotografiích tak budou vidět i různé detaily jako nápisy v krajině, na střechách nebo vozovce. 

O společnosti TopGis 

Brněnská společnost TopGis působí na trhu od roku 2009 a je lídrem v oboru geodézie, mapování a webových mapových služeb. Vlastní všechny podstatné technologie – letadla, kamerové a laserové senzory či mapovací automobily – a její tým tvoří pět desítek zkušených odborníků v GIS a SW oboru. Společnost je tvůrcem nejdetailnější aktualizované ortofotomapy České republiky a dlouhodobým dodavatelem mapových podkladů pro Seznam.cz. Prostřednictvím webového portálu GisOnline.cz umožňuje náhled do katastru nemovitostí, pasporty, analýzy či přesná měření.

Martin Bořil
boril@lesensky.cz

Počet příspěvků: 1078

Horydoly

avatar
11.1.2018 23:07

Mapy na internetu

Plánování ekologických výletů

Informace o tom, kde si půjčit elektrokolo, kam se vydat za noční oblohou bez světelného smogu nebo kde nakoupit zboží bez obalů jsou od prosince rychle a pohodlně dostupné díky „Mapě trvalé udržitelnosti ČR“. Jde o novou službu, která do mapy zaznamenává zajímavé ekologické projekty. Na svých stránkách ji provozuje environmentální web ecoFuture.cz. 

Aktuálně zahrnuje mapa kolem 80 lokalit. Pro lepší přehlednost jsou jednotlivá místa rozdělena do 6 kategorií: elektropůjčovny, obchody a firmy, chytrá města, ekofarmy a ekocentra, příroda a nakonec e-mobilita. U každé lokality uvidí uživatelé výčet článků relevantních k danému tématu. 

Chtěli jsme přiblížit zajímavé příběhy spojené s ekologií a zároveň je spojit s místem, ke kterému se vážou. Mapa má lidi motivovat k tomu, aby příběhy nejen četli, ale rovnou vyrazili po jejich stopách. Základ tvoří projekty, jež pomáhají šetřit přírodu a energii a jsou od roku 2008 podporovány v rámci soutěže E.ON Energy Globe,“ vysvětluje záměry projektu Roman Kouba ze společnosti E.ON. 

Na mapě najdeme nevšední místa, na nichž lze obdivovat krásu 800 let staré lípy, divokou přírodu, kde se volně prohánějí stáda divokých koní, zubrů nebo majestátních praturů. Pratur je přitom vyhynulým druhem, který byl zpětně vyšlechtěn z primitivního plemena skotu a v ČR ho lze vidět pouze v Milovicích. Mapa upozorňuje také na města, jež pracují na vlastní energetické soběstačnosti nebo chytrým způsobem řeší problém odpadů a znečištění. 

Lidé si díky ní mohou naplánovat výlety do přírody nebo do zajímavých ekologických naučných center. Milovníci elektrických dopravních prostředků uvítají informace o půjčovnách e-kol, e-skútrů a e-koloběžek. Vlastníci elektromobilu se tu dozvědí, kde všude ho dobít. Všichni, kdo se zajímají o ekologii, najdou v mapě užitečné tipy na různé služby šetřící životní prostředí nebo obchody, kde prodávají zboží bez obalů. 

Mapa je propojena s GoogleMaps, takže pomocí jednoho kliknutí naplánuje trasu k vybranému místu. Do budoucna se pak připravuje i funkce, kdy uživatel bude moci do mapy přidat i vlastní návrhy. „Počet lokalit chceme nadále zvyšovat. Našim cílem je doplnit mapu každý měsíc přibližně o 40 nových míst. Uvítáme jakékoliv tipy na další trvale udržitelná místa,“ dodává Roman Kouba. Čtenáři a uživatelé mapy budou moci své tipy posílat již od začátku příštího roku.

O webu Ecofuture.cz

EcoFuture.cz je jedním z největších eco-tech portálů v Česku, provozuje ho společnost E.ON Česká republika. Web mapuje témata z českého prostředí i ze zahraničí a spolupracuje s lokálními soutěžemi jako Český Ostrovní dům, E.ON Energy Globe nebo Ukliďme Česko. Zároveň dlouhodobě sleduje vývoj nových technologií, a to i na českých univerzitách.

Cílem portálu je stát se silným médiem, které bude prostřednictvím svého obsahu šířit myšlenky trvalé udržitelnosti mezi veřejnost.

EcoFuture.cz je finalistou letošní Křišťálové lupy v kategorii Marketingová inspirace.

Martin Bořil

Vladimír Vácha

Počet příspěvků: 1078

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se