registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Barefoot

Autor Zpráva

Horydoly Open

avatar
10.4.2024 10:11

Tipy na dámské běžecké boty od Xero Shoes

Dámské porcelánově modré běžecké boty Xero Forza Runner
Toužíte po běžeckých botách, ve kterých se bude běhat skoro samo, které zaujmou také svým atraktivním vzhledem a rozhodně budou stylových doplňkem? Pak jsou taky Forza Runner z porcelánově modré barvě, které nadchnout nejen sportovce, ale i fanoušky minimalistického stylu. Boty mají protiskluzovou podrážku s dezénem, která je inspirovaná vzorkem pneumatik. Tento model má nižší hmotnost a prodyšný svršek z pletené síťoviny. Boty mají mírně odpruženou patu, jsou extra měkké a pohodlné. Tento kousek je vhodný na běh, na sport, turistiku, ale chybu v nich neuděláte ani když si je vezmete k džínům a bílému tričku do práce, na pochůzky po městě nebo třeba na rande. Jsou navíc i dobrou volbou pro ty, kteří preferují pro běžné nošení modely sportovního stylu.  

Boty koupíte za 3490 Kč v internetovém obchodě xeroshoes.eu/cs/ a ve specializovaných prodejnách a e-shopech.

Dámské modré silniční běžecné boty Xero Shoes Born to Run Zelen
Hledáte-li běžecké boty, které zaujmout nejen designem, ale jsou šetrné k planetě i nohám, pak jsou tyto boty přímo pro vás. Boty jsou v krásné modré barvě, takže vyniknou. Mají prodyšný svršek i nastavitelné upínací pasky, které jsou vyrobeny z recyklovaného materiálu rPET. Spolu s hedvábně hladkou vložkou pro ultra lehký pocit udrží nohy v pohodlí při každém kilometru. Flexibilní odolná podrážka FeelTrue o tloušťce 5 mm se vzorkem inspirovaným pneumatikami poskytne dokonalou přilnavost a kontrolu na asfaltu i jiných zpevněných površích – to vše bez obětování schopnosti vnímat zem pod nohama a zpětné vazby.    

Boty koupíte za 3750 Kč v internetovém obchodě xeroshoes.eu/cs/ a ve specializovaných prodejnách a e-shopech.   

Klára Procházková

Počet příspěvků: 313

Horydoly Open

avatar
15.2.2024 08:57

Barefoot fitness Xero

Dámské minimalistické sportovní boty, které jsou vhodné na fitness a jiné sportovní aktivity:

Dámské sportovní boty Xero Shoes 360
Sportovní dámské boty 360 jsou navrženy tak, aby zvládly s přehledem fitness, CrossFit, ale i jiné sportovní aktivity na kurtech. Jsou nejen lehké, ale i pohodlné, že je nebudete pomalu ani cítit na nohách. Boty budete chtít nosit i při dnech odpočinku, při aktivní regeneraci a téměř kamkoliv půjdete. Boty od Xero Shoes mají nevyvýšenou patu (“zero drop”) podporující správné držení těla, jsou designované nízko při zemi pro dokonalou rovnováhu a hbitost, mají flexibilní podrážku, která vám poskytne tu správnou míru ochrany, abyste se mohla pohybovat v naprostém pohodlí a bezpečně vnímat půdu pod nohama. Tento model seženete například v provedení modro žlutém, klasickém černém nebo fialové.  

Boty koupíte za doporučenou cenu 3490 Kč v internetovém obchodě xeroshoes.eu/cs/ a ve specializovaných prodejnách a e-shopech.  

Dámské sportovní tenisky Xero Shoes Forza Trainer
Elegantní sportovní tenisky Forza Trainer jsou vhodné do posilovny nebo na každodenní nošení. Boty jsou velmi flexibilní po celé délce a všemi směry. Díky svému atraktivnímu vzhledu je můžete nosit nejen na sport, ale i ke klasickým džínům do práce či na pochůzky po městě, na procházky se psem nebo výlety. Jsou vyrobeny z veganských materiálů, takže jsou šetrné k životnímu prostředí. Boty jsou dostatečně stabilní a pohodlné, protože mají upínací řemínek přes nárt. Model seženete v černé nebo světle šedé barvě.   

Boty koupíte za doporučenou cenu 3490 Kč v internetovém obchodě xeroshoes.eu/cs/ a ve specializovaných prodejnách a e-shopech.

Dámské sportovní boty Xero Shoes Prio Neo 
Chcete-li ideální sportovní boty, které jsou vhodné nejen do fitness centra, ale i jiné sportovní aktivity, pak zkuste Prio Neo. Boty jsou velmi elegantní s jednolitou konstrukcí a svrškem ze síťoviny. Nadšena budete také z podšívky, která odvádí vlhkost a udrží vaše nohy v pohodě i při náročném tréninku či sportovním výkonu. Boty oceníte také do práce, na pracovní schůzky, ale také třeba na výlety se svým chlupáčem. Pro značku Xero Shoes je charakteristický napínací systém, který drží vaši nohu bezpečně na místě ať již budete ve fitness zvedat závaží, věnovat se jinému cvičení či tréninku. Model seženete ve variantě klasické černé, světle šedé doplněnou o růžovou nebo modré barvě.  

Boty koupíte za doporučenou cenu 3000 Kč v internetovém obchodě xeroshoes.eu/cs/ a ve specializovaných prodejnách a e-shopech.

Klára Procházková

Počet příspěvků: 313

Horydoly Open

avatar
19.12.2023 15:30

Re: Barefoot XERO

Dámské sportovní boty Xero Shoes Prio Neo 
Pokud chcete ideální sportovní boty, která jsou vhodné nejen do fitness centra nebo venkovní sportovní aktivity, pak zkuste Prio Neo. Boty jsou velmi elegantní s jednolitou konstrukcí a svrškem ze síťoviny. Nadšena budete také z podšívky, která odvádí vlhkost a udrží vaše nohy v pohodě i při náročném tréninku či sportovním výkonu. Pro značku Xero Shoes je charakteristický napínací systém, který drží vaši nohu bezpečně na místě ať již budete ve fitness zvedat závaží, věnovat se jinému cvičení či tréninku. Boty můžete kombinovat nejen se sportovním oblečením, ale také si je vzít k džínům na pochůzky po městě, do práce nebo na procházku se psem. Model seženete ve variantě modré, černé nebo světle šedé.  

Boty koupíte za 3000 Kč v internetovém obchodě xeroshoes.eu/cs/ a ve specializovaných prodejnách a e-shopech.

Dámské sportovní boty Xero Shoes 360
Dámské sportovní boty 360 jsou navržena tak, aby zvládly CrossFit, fitness cvičení či sportovní klání na kurtech. Jsou tak lehké a pohodlné, že je nebudete pomalu ani cítit na nohách. Budete je chtít nosit při dnech odpočinku, při aktivní regeneraci a téměř kamkoliv půjdete. Boty od Xero Shoes mají nevyvýšenou patu (“zero drop”) podporující správné držení těla, jsou designované nízko při zemi pro dokonalou rovnováhu a hbitost, mají flexibilní podrážku, která vám poskytne tu správnou míru ochrany, abyste se mohla pohybovat v naprostém pohodlí a bezpečně vnímat půdu pod nohama. Tento model seženete například v modro žlutém provedení. 

Boty koupíte za 3490 Kč v internetovém obchodě xeroshoes.eu/cs/ a ve specializovaných prodejnách a e-shopech.  

Dámské sportovní tenisky Xero Shoes Forza Trainer
Dámské elegantní tenisky Xero Shoes Forza Trainer jsou vhodné na venkovní sportovní aktivity, do posilovny nebo na každodenní nošení. Boty jsou velmi flexibilní po celé délce a všemi směry. Díky svému atraktivnímu vzhledu je můžete nosit nejen na sport, ale i ke klasickým džínům do práce, na procházky se psem nebo do města. Jsou vyrobeny z veganských materiálů, takže jsou šetrné také k životnímu prostředí. Boty jsou dostatečně pohodné a stabilní, protože mají upínací řemínek přes nárt. Model seženete klasické černé barvě.   

Boty koupíte za 3490 Kč v internetovém obchodě xeroshoes.eu/cs/ a ve specializovaných prodejnách a e-shopech. 

Klára Procházková

Počet příspěvků: 313

Horydoly

avatar
25.7.2023 10:11

Naboso

Zdravotní výhody barefoot obuvi. FOTO: Naboso.cz

barefoot naboso.cz

Matka s dcerou na poznávacím výletě. FOTO: Naboso.cz

matka s dcerou

Počet příspěvků: 1078

Horydoly Open

avatar
25.7.2023 09:55

Vraťte se do dětství a vyjděte si zase naboso! Vaše nohy si to zaslouží

Mnoho z dnešních seniorů ještě v dětství běhalo venku převážně bosky. Chůze i pohyb také patřily k životu více než dnes. Nikoho ani nenapadlo počítat kolik kdo za den ušel kroků a jestli je to dost. Chodilo se pěšky do školy i do práce, aut ani autobusů ještě tolik nejezdilo. I proto je možná starší generace chůzi vnímá jako samozřejmou součást svého života a chodí rádi i ve vysokém věku. Jen během života načerpali různé mýty o tom, jaké boty mají na svých nohách nosit. A proto je možná nohy často bolí.

Mezi jeden z mýtů, na kterých trvá mnoho dnešních babiček je, že bota musí mít tvarovanou stélku s podporou klenby. Abyste neměli ploché nohy. Klenbu ale podpoří jen správně udělaná stélka, jinak noha zleniví a přestane správně pracovat. Spousta starších lidí také věří, a někteří ortopedi je v tom i utvrzují, že vbočený palec neboli hallux valgus prostě patří ke stáří. K jeho vzniku ale často přispívá právě nošení příliš úzkých a špičatých bot. Dalším mýtem je, že bota musí mít alespoň nějaký podpatek, jinak budou nohy bolet. Ano, nohy bolí, když jste byli léta zvyklí nosit boty s podpatkem a pak si vezmete ty s plochou podrážkou. Ale proč? Protože bez podpatku se zapojují jiné svaly, než jsme byli doposud zvyklí, a to může působit bolesti.

Nohy potřebují prostor

Spousta problémů s nohama vzniká tím, že nosíme boty, které neodpovídají tvaru a velikosti našeho chodidla. Barefoot obuv nohám naopak poskytuje prostor pro prsty, je anatomicky tvarovaná, s tenkou podrážkou bez podpatku. Noha pak díky tomu může plnit svoji přirozenou funkci. K čemu může vést nošení úzkých bot do špičky vysvětluje fyzioterapeutka, podoložka a podiatrička Edita Prošková, spolupracovnice firmy naBOSo: „Noha má velkou schopnost se přizpůsobit. Ale v úzké botě dochází k útlaku matatarzálních kůstek a jakmile tu nožku stlačíme, začíná se propadat klenba.“

Barefoot a operace halluxů

Vbočené palce se často odstraňují operací, která však neřeší podstatu problému. Pokud se chcete operaci i dlouhé regeneraci po ní vyhnout, zkuste vyměnit boty. Fyzioterapeutka Lucie Kinclová potvrzuje, že se setkala s případy, kdy se pacientům díky správnému tvaru špičky problém s vbočenými palci výrazně zlepšil. „Konečně má palec v botě dostatek místa pro to, aby se opřel a noha se z něj mohla odrazit. Určitě ale doporučuji při přechodu na barefoot obuv u těchto diagnóz kombinaci s kvalitně vedeným cvičením a třeba tejpováním.“

Na změnu není nikdy pozdě

Pamatujete si ještě ten pocit, když jste jako děti chodili bosí? Nechcete svým nohám dopřát zase trochu svobody? I ve vyšším věku mají naše nohy úžasnou schopnost regenerace. Jen už to dá trochu víc práce. Potvrzuje to Edita Prošková: „Nějaká náprava je možná v každém věku. Srovnaly se nohy i mému skoro osmdesátiletému dědovi. Teď se mu chodí líp, takže nikdy není pozdě na to, to začít řešit. Jen čím později se začne, tím déle náprava trvá.“ Starší generaci se můžou líbit například boty značky Leguano, Groundies nebo Angles. Všechny koupíte v prodejnách naBOSo.

Určitě to znáte, dokud člověk může chodit, je aktivní a život si dokáže užít. Jakmile nohy „zlobí“, tak jde nálada rapidně dolů. O nohy je proto potřeba pečovat, třeba i tím, že jim dopřejete boty, které si zaslouží.

Jana Káninská

Počet příspěvků: 313

Horydoly

avatar
18.11.2022 15:18

Minimalistická lehká obuv do města, přírody či na sport

Dámské zimní zateplené boty Xero Shoes Alpine 

Zimní přírodu si nyní můžete užít v zimních botách Xero Shoes Alpine. Už nemusíte obětovat přirozený pohyb a pohodlí, když teplota začne klesat a ve vzduchu začnou poletovat první sněhové vločky. Vaše nohy udrží v teple až do -32°C. Obuv Alpine chrání před vlhkem pomocí všité vnitřní botičky a nepromokavé membráně ve svršku boty. Díky zateplené fleecové podšívce se postará se vaše nohy už nebudou nikdy mrznout a budou vždy v dokonalém suchu a teplu. Pro více bosý pocit je možné stélku vyjmout. Všechny boty Xero mají nevyvýšenou patu (“zero drop”) pro správné držení těla, jsou designované nízko při zemi pro dokonalou rovnováhu a hbitost, mají flexibilní podrážku, která vám poskytne tu správnou míru ochrany, abyste se mohli pohybovat v naprostém pohodlí a bezpečně vnímat půdu pod nohama. 

Koupíte na xeroshoes.eu či v kamenných prodejnách Naboso.cz, stejně tak na jejich e-shopu za 4490 Kč.

Pánská nepromokavá turistická obuv Xero Shoes Xcursion Fusion

Plně nepromokavá turistická pánská bota je připravena na to nejextrémnější dobrodružství. Minimalistická turistická obuv je dostatečně robusní pro ty nejnáročnější vrcholy, ale také dostatečně stylová k pracovním kalhotám, džínům či téměř k jakémukoliv ležérnímu oblečení. Všechny boty Xero mají nevyvýšenou patu (“zero drop”) pro správné držení těla, jsou designované nízko při zemi pro dokonalou rovnováhu a hbitost, mají flexibilní podrážku, která vám poskytne tu správnou míru ochrany, abyste se mohli pohybovat v naprostém pohodlí a bezpečně vnímat půdu pod nohama. Xcursion Fusion byly navrženy, aby poskytovaly ještě větší kontrolu a přilnavost, při zachování pocitu kontaktu se zemí a zpětné vazby, kterou očekáváte.  

Koupíte na xeroshoes.eu či v kamenných prodejnách Naboso.cz, stejně tak na jejich e-shopu za 4190 Kč.

Dámské tenisky Xero Shoes Prio All-Day SR

Dámské celočerné tenisky z celozrnné kůže s klasickým designem a protiskluzovou gumovou podrážkou, které vás spojí s přirozeným pohodlím. Přesně takové jsou Prio All-Day SR. Tenisky se dají kombinovat s pracovními kalhotami, legínami nebo džínami, když si po náročném dni půjdete sednou na skleničku. Boty jsou tak pohodlné, že nebudete vědět, že je máte na nohách. Všechny boty Xero mají nevyvýšenou patu (“zero drop”) pro správné držení těla, jsou designované nízko při zemi pro dokonalou rovnováhu a hbitost, mají flexibilní podrážku, která vám poskytne tu správnou míru ochrany, abyste se mohli pohybovat v naprostém pohodlí a bezpečně vnímat půdu pod nohama. 

Koupíte na xeroshoes.eu či v kamenných prodejnách Naboso.cz, stejně tak na jejich e-shopu za 3590 Kč.

Pánské univerzální boty Xero Shoes Prio

Hledáte ideální boty na turistiku, do tělocvičny nebo jen tak na běhání? Pak si jistě zamilujete boty, které jsou kombinací ochrany a svobody, kterou model Prio nabízí. Boty jsou tak pohodlné, že nebudete vědět, že je máte na nohách. Všechny boty Xero mají nevyvýšenou patu (“zero drop”) pro správné držení těla, jsou designované nízko při zemi pro dokonalou rovnováhu a hbitost, mají flexibilní podrážku, která vám poskytne tu správnou míru ochrany, abyste se mohli pohybovat v naprostém pohodlí a bezpečně vnímat půdu pod nohama. Bota je vyrobena ze 100% veganských materiálů.  

Koupíte na xeroshoes.eu či v kamenných prodejnách Naboso.cz, stejně tak na jejich e-shopu za 2490 Kč.

Klára Procházková

Počet příspěvků: 1078

Horydoly

avatar
18.11.2022 15:16

Jak se chodí naboso?

Minimalistické boty vyzkoušejte v Tvorba Store na Letné

Pokud byste rádi zkusili bosou obuv, ale dosud jste nenalezli „odvahu“, vydejte sena Letnou do Tvorba Store. Jako významný partner festivalu Jeden svět zde v novém pop up obchodu představí své minimalistické boty populární německá značka Wildling Shoes.

Osvěta je pro Wildling Shoes velmi důležitá. Mimo výrobu udržitelné obuvi se firma zaobírá i primárními výzvami společnosti, jakými jsou změna klimatu a globální spravedlnost. „Nevyrábíme jen boty. Jako firmě nám jde o udržitelnost, výrobu bot z obnovitelných materiálů i inovativní přístup k firemnímu fungování. Z toho důvodu velmi podporujeme rozvojové projekty zaměřené na ochranu krajiny. V Česku jsme se stali jedním z největších partnerů mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který pořádá organizace Člověk v tísni. Zajímavostí letošního ročníku festivalu je i to, že tašky, které festival bude prodávat, jsou vyrobeny ze zbytků látek našich bot, což skvěle koresponduje s naší vizí a snahou neplýtvat,“ popsala Barbora Nikolaus, zástupkyně pro Česko a marketérka společnosti Wildling Shoes. 

POP UP OBCHOD V TVORBA STORE

Na pět dní během konání festivalu se minimalistická obuv Wildling Shoes představí všem zájemcům a fanouškům v Praze na Letné. Obchod Tvorba je unikátní sdílený showroom sdružující české tvůrce a designéry a podporující pomalou módu. Udržitelný přístup je zde stejně důležitý jako ve Wildling Shoes. „Boty obvykle prodáváme pouze on-line, proto je tento pop up obchod skvělou příležitostí, jak si je vyzkoušet. Vyrobeny jsou z měkkých a převážně přírodních materiálů – organická bavlna, konopí, Tencel, vlna, len, washi papír – v kombinaci s mimořádně pružnou podrážkou z korku a recyklované pryže poskytují neomezenou volnost pohybu a osvobozující pocit chůze naboso. Minimalistická obuv funguje spíše jako druhá kůže. Chrání nohu před zraněním a vlivy prostředí, ale nijak nebrání přirozenému vývoji a pohybu chodidla.  Velmi oblíbené jsou například naše tanuki – boty ze speciálního materiálu: washi. Tato papírová tkanina je nejen pevná a prodyšná, ale má i mnoho dalších výhod, obzvláště pružnost a lehkost. To je skvělé zejména v létě,“ dodala Barbora Nikolaus.

Eliška Crkovská

Počet příspěvků: 1078

Horydoly

avatar
18.11.2022 15:13

Re: Barefoot

Lehkou chůzí ke zdraví aneb barefoot boty z pohledu lékařky a fyzioterapeutky

Nejprve je dobré si říci, co to vlastně je barefoot obutí. Tyto boty mají simulovat chůzi naboso, odtud také anglický výraz barefoot (bosá noha). Jejich základními vlastnostmi jsou – dostatečný prostor pro chodidlo a prsty, tenká, měkká a flexibilní podrážka, která umožňuje vnímat povrch, po kterém chodíme a nulový drop, neboli pata i špička v jedné rovině. Boty bývají anatomicky tvarované s respektem k různé šířce chodidel.

„Barefoot má oproti klasické obuvi obrovskou výhodu –⁠ umožňuje noze fungovat na 100 %. Nejvýznamnějším benefitem je anatomická špička, která odpovídá tvaru a šířce chodidla. Každá noha je jiná, a tak i každá barefoot značka sedí na jinou nohu. Pro zdravé nohy je to to nejlepší, co jim můžete dopřát,” doporučuje Edita Prošková, podolog, podiatr a fyzioterapeut.

Jaký máte pocit, když jste bosí?

Většina lidí, kteří chodí v běžných botách, cítí úlevu, když se konečně zují. Považuje se totiž stále za normální, že se prsty mačkají v úzké špičce a někde tlačí. Boty si i ze zvyku, že přece nosíme vždycky čtyřicítku, kupujeme malé, protože jsme prostě zvyklí na danou velikost. Jenže každý výrobce obuvi může mít rozměry bot jiné. A pak taky samozřejmě chceme, aby nám to slušelo, takže koupíme boty někdy jen kvůli hezké barvě.Nohy ale v módních botách trpí.

„Přirozený tvar nohy je taková ploutvička, kdy se chodidlo rozšiřuje v přední části a prsty tvoří přirozený vějíř. Konvenční obuv ale prsty deformuje a klenby se stávají nefunkčními,“ vysvětluje fyzioterapeutka věnující se podologii, konceptu bosé chůze a terapii malých dětí, Lucie Kinclová. 

„Klasická obuv má navíc silnou, neohebnou podrážku a dost často podpatek. Dokonce i dětská certifikovaná obuv může mít tvarovanou stélku podpírající podélnou klenbu. Správná funkce nohy je těmito mechanismy blokována,“ dodává fyzioterapeutka.

Barefoot boty a maminky na mateřské

Impuls ke změně obuvi dostávají často ženy po narození dítěte. Nohy se po porodu mění, zvětšují se, někdy více bolí, navíc při péči o děti potřebují maminky hlavně pohodlnou obuv, aby vydržely tuto dynamickou etapu svého života. Většinou i jejich dítě je nejradši bosé, nejlépe úplně bez ponožek. Babičky sice varují, že vnouček nastydne, ale dítě je naboso šťastné a většinou má nožičky pořád teplé. 

Děti ještě umí následovat své instinkty a přirozenost, které se u dospělých můžou opět nastartovat s barefoot botami. „Noha může aktivně pracovat, vnímat a číst terén. Na základě toho může kvalitněji reagovat a přizpůsobovat se terénu. Došlap je měkčí a tišší, odraz vychází ze všech prstů a zejména z palce, což klasická bota neumožňuje. Velkým benefitem je pak větší otužilost, a to nejen nohou, ale celého těla,“ doplňuje Lucie Kinclová.

Návrat k přirozenosti

Zatímco malé děti chodí tak, jak jim tělo přirozeně káže, my dospělí se musíme správné chůzi naboso opět učit. V běžné obuvi jsme zvyklí dupat na patu, protože tlustá odtlumená podrážka a často i zvednutá špička nás k tomu nutí. V barefoot obuvi se doporučuje chodit pomaleji, dělat kratší kroky a došlapovat na přední část chodidla. „Palce na nohou slouží k odrazu od země. Když je zavřeme do pevné boty, jejich funkci omezíme. Podpatky zcela mění těžiště těla. Stoupněte si na špičky. Co se stane? Zkrátí se vám lýtka a vypoukne bříško, cítíte tlak v oblasti bederní, méně používáte břicho a hýždě,“ říká Andrea Součková, majitelka firmy naBOSo, kterou k barefoot botám přivedla vlastní zkušenost s bolestí kolen.

Tvrdý povrch nevadí

Začínající bosochodci se často ptají, jestli jsou barefoot boty vhodné i na chůzi po tvrdém povrchu. Podle fyzioterapeutky Lucie Kinclové se v nich dá dokonce i běhat. „Nejvíce kvalitních studií na toto téma je zpracováno u elitních běžců. Zjednodušeně a z čistě mechanického hlediska můžeme říci, že nezáleží na povrchu, ale na způsobu dopadu a zpracování energie z dopadu,“ říká a navíc bosou chůzi doporučuje i při léčbě chronických bolestí zad, u problémů s pánevním dnem nebo při vadách nohou.

Fyzioterapeutka také potvrzuje, že se setkala s případy, kdy se pacientům díky správnému tvaru špičky výrazně zlepšil problém s vbočenými palci. „Konečně má palec v botě dostatek místa pro to, aby se opřel a noha se z něj mohla odrazit. Určitě ale doporučuji při přechodu na barefoot obuv u těchto diagnóz kombinaci s kvalitně vedeným cvičením a třeba tejpováním,“ radí Kinclová, která je také autorkou e-knih O dětských nožičkách a Zdravý vývoj dětských nožiček a jak na něj.

A budou se mi líbit?

Design barefoot bot v současné době natolik pokročil, že je někdy od běžných bot téměř nerozeznáte. Dají se nosit do práce i k sukni. Doby, kdy symbolem bosých bot byly takzvané pětiprsťáky, je zkrátka dávno pryč. Vybrat si ty své můžete například v prodejnách naBOSo.cz, kde vám i ochotně poradí, protože přechod na barefoot boty a jejich výběr je přece jen trochu věda.

Jana Káninská

Počet příspěvků: 1078

Horydoly

avatar
18.11.2022 15:12

Naboso i v zimě?

Žádný problém, jen musíte nohy probudit k životu

Prošli jste se někdy bosí ve sněhu? Jestli ne, tak si tenhle zážitek rozhodně dopřejte, je úžasně osvěžující. Měkkost sněhové peřiny vám dá pocit, jako když chodíte po hebkém mechu. Zároveň se nohy, v zimě většinou úzkostlivě držené v teple, jakoby nadechnou a na chvíli probudí. Samozřejmě, že musí jít jen o krátkou procházku, jinak byste nastydli. Zato v bosých botách můžete prochodit klidně celou zimu. Zvládnou sníh i mráz. Jen je potřeba nohy trochu potrénovat.

Barefoot neboli bosé boty se vyznačují podrážkou tenkou kolem pěti milimetrů. Proto i mezi příznivci bosého obouvání panují často obavy, že jim v zimních měsících bude od nohou zima a volí na toto období raději klasickou obuv s tlustší podrážkou. A to i přesto, že obvykle preferují boty lehké, flexibilní, s dostatkem prostoru pro prsty a nulovým dropem, tedy s typickými barefoot znaky.

Běžné boty jsou ale užší, chybí jim anatomicky tvarovaná špička, podrážka bývá tvrdá a neohebná, a tak se noha nemůže pořádně hýbat a špatně se prokrvuje. Paradoxně tak chodidla mohou pociťovat větší zimu v klasické obuvi, i když je podrážka dvojnásobně až trojnásobně tlustší a třeba i zateplená. Barefoot boty mají tu výhodu, že když chcete, tak se v nich můžete zahřát pohybem.

Nohy dospělých jsou rozmazlené

Všimli jste si, že děti často i v počasí, kdy je dospělým už chladno, sundávají boty a běhají rády bosky? A do toho je zimomřiví rodiče nutí se rychle obout. Dětským chodidlům ale ještě dobře funguje přirozená termoregulace a nejsou tak zchoulostivělá jako ta dospělá. My dospělí máme většinou pocit, že v zimě se neobejdeme bez tlustých ponožek a bot s kožíškem, hlavně, aby nohy byly v teple, jak říkávala snad každá babička. U dětí je ale krásně vidět, že je potřeba být neustále v pohybu, aby se nožky zahřály. 

V barefoot botách mají chodidla dostatečný prostor k aktivní chůzi, k plnému prokrvení a tak i dospělé nohy při vhodném obutí termoregulační schopnosti pomalu obnovují. Dalším benefitem bosých bot je podle lektorky zdravého pohybu Vladany Botlíkové i bezpečnější pohyb: „Kotníky se v poddajných a měkkých botách mohou při chůzi po šikmém a svažitém povrchu naklopit. Reagují tak mnohem lépe i třeba na námrazek, který rychleji poznají hmatem a rychleji taky mohou reagovat, abyste neupadli.”

Připravte nohy na zimu

Základem je před zimou nohy trochu otužit. Příjemně osvěžující je chodit v mokré trávě a třeba i ve sněhu. Důležité je pak nohy pořádně osušit a dát do teplých ponožek a bot. Zkoušejte své možnosti, ale jen dokud je to příjemné. Jakmile nohy zblednou a ztuhnou, je čas jít do tepla. Pro správné prokrvení existují i cviky, kterým se chodidla zároveň posilují. Dobře funguje třeba přenášení váhy ze špiček na paty, kroužení nohou v kotníku nebo postupné zvedání a roztahování prstů.

Jaké koupit zimní boty 

Dalším krokem v zimních přípravách je koupit si ty správné boty. Ty, co nikde netlačí, jsou dostatečně široké, tak, aby nohu nic nesvíralo. Je důležité si zvolit i odpovídají nadměrek, pro případ, že přece jen budete potřebovat tlustší ponožku. I barefoot boty se ale prodávají zateplené, buď s kožíškem nebo podšívkou. Koupit se dají i speciální termovložky s hliníkovým páskem. A abyste si udrželi nohy opravdu v teple, je důležité pořídit si zimní boty nad kotníky, protože právě kolem kotníků uniká nejvíce tepla. Jaké barefoot boty jsou právě pro vás na zimu vhodné, vám poradí odborníci třeba v prodejnách naBOSo. Oblíbený model je třeba ANGLES NYX WINTER Black.

Jana Káninská

Počet příspěvků: 1078

Horydoly

avatar
18.11.2022 15:09

Barefoot

Angles – české boty z Porta 

V České republice je nejvíce prodejen s barefoot obuví z celé Evropy v přepočtu na obyvatele. Jeden z prvních obchodů otevřela už v roce 2015 v pražských Dejvicích Andrea Součková. Přivedla ji k tomu vlastní pozitivní zkušenost, když zjistila, jak příznivé účinky má na její tělo bosá chůze a běh v bosých botách. Jen díky výměně bot ji totiž přestala bolet kolena. A protože na českém trhu chyběly moderní barefoot boty vhodné na procházku, do práce nebo i do divadla, vznikla před sedmi lety nadčasová barefoot značka Angles.

Proč Angles? Protože flexibilita těchto bot umožňuje nohám hýbat se všemi směry, název vychází z anglického slova úhly“. Kromě základních barefoot parametrů měla nová značka vzhledem, střihem i barvami co nejvíce zapadnout mezi klasické boty a spojit styl, eleganci, kvalitu a hlavně minimalismus a funkčnost. Vzniku a vývoji Angels předcházelo mnoho hodin 3D skenování více než tisícovky nohou. Pikantním momentem je, že tým naBOSo nejvíce chodidel naskenoval během festivalu Colours of Ostrava 2016. A na základě těchto vzorků vznikla na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně originální kopyta typická pro českou nohu. Ve Zlíně, na původních baťovských strojích, se také první Angles začaly vyrábět. 

Po šesti letech Porto

Poptávka po pohodlné obuvi, která se hodí ke každé příležitosti, začala velmi rychle převyšovat nabídku. Čeští ševci nestíhali šít. Vyzkoušeli jsme několik českých továren, ale vždy jsme narazili,” popisuje majitel značky a manžel Andrey Jiří Souček. Po šesti letech jsme proto výrobu Angles přesunuli do malé továrny u Porta v Portugalsku. Portugalsko je známé tím, že umí vyrábět vysoce kvalitní boty. Hlavně v okolí Porta mají podobnou tradici jako my ve Zlíně. Jenom se na rozdíl od Česka za těch sto let od založení prvních větších továren rok od roku posouvají a zlepšují. U nás jsme se bohužel kvůli komunismu na desítky let zasekli a už to těžko doženeme,” popisuje Jiří Souček. V Portugalsku mají navíc se šitím bot typu barefoot bohaté zkušenosti.

Nové Angles jsou k pomazlení

Sázka na Portugalsko se vyplatila. Nové Angles vynikají na první pohled kvalitou materiálů i detaily ve zpracování. Konkrétně máme nově prošité podešve, mnohem lepší kůže a mimo jiné i o dost přísnější výstupní kontrolu. Když jsme poprvé dostali vzorky zimních modelů s měkoučkou voňavou kůží a beránkem ze 100 % vlny uvnitř, doslova jsme se s botou v kanceláři mazlili,” přiznává Jiří Souček. Z původních Angles vytěžil portugalský designér to nejlepší a posunul je o úroveň výš. Výroba v Portu navíc umožňuje nabídnout vyšší kvalitu za stejnou nebo dokonce nižší cenu.

Další výzva? Společenské boty pro dámy

Součkovi chtějí na Angles dokázat, že barefoot boty nejsou vhodné jen pro volný čas, ale i pro slavnostnější události. I takzvaný smart casual” styl obuvi může být úžasně pohodlný, flexibilní a nádherně lehký.Chceme nabídnout takové boty, které na barefoot trhu pořád úplně chybí. Třeba opravdu krásné společenské boty pro dámy zatím asi nemáte šanci najít. Ono také bez podpatku není vůbec sranda je navrhnout. Přesně takové výzvy nás ale baví,” dodává Jiří Souček. Nyní si v naBOSo prodejnách, ale i v dalších barefoot obchodech po republice, můžete pod značkou Angles vyzkoušet polobotky, baleríny nebo třeba vyšší chelsea boty. 

Jana Káninská

Počet příspěvků: 1078

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se