Koně pro radost i zdraví

Koně pro radost i zdraví
Na koni u Slatiny nedaleko Dubče.
Autor snímku Hana Suchá
SDÍLEJ:

OUTDOOR V KOSTCE Nejkrásnější pohled na svět má prý být ze hřbetu koně. Ačkoliv vodáci to samé říkají o svých kocábkách a horolezci o horách, pro milovníky velkých ušlechtilých zvířat není o čem diskutovat.

Kůň se během zimy objeví v nejednom dopise Ježíškovi, novoročním předsevzetí, nebo jako dlouhá léta nesplněné přání.

Zkuste tedy zjistit, co na tom lidé od koní vůbec mají. Něco vás to sice bude stát, ale co je na světě zadarmo. Nejlevnější koňské zážitky získáte při jednorázové projížďce. Není to sice ještě ono, ale za pár stokorun vás majitelé hřebčína povodí na koni po dvoře nebo okolních polích.

Jihotyrolský kůň hafling na farmě Gstatsch.

Trenér pro vás, ne pro koně

Jestli zjistíte, že se koní nebojíte a že vás to v sedle baví, můžete si zaplatit pár tréningů. Trenér při nich nebude učit koně, jak má klusat, ale vás, jak na něm máte sedět a jak ho aspoň trochu ovládat. Během výkladu se neušklíbejte nad jeho pokyny a na koni nedělejte, co uznáte za vhodné, ale co vám nařídí. Pohyb jezdce má své fyzikální zákonitosti, které se sice liší od jízdy na horském kole nebo na terénní motorce, ale jsou velmi účinné. (Autor tohoto textu se jim nedokázal dost rychle přizpůsobit a během první půlhodiny výcviku si sedřel kůži na vnitřní straně obou stehen tak, že mu z nich ještě další týden tekla krev.)

Pokud se ovšem správnému způsobu jízdy naučíte, jedná se o jeden z nejzdravějších sportů. Sedíte zpříma, zapojujete většinu svalů v těle a ještě k tomu dýcháte čistý vzduch.

Napoprvé dostanete mírného koně

Po zasvěcovacím tréningu majitel koní obvykle uzná, že můžete udělat další krok ve vaší jezdecké kariéře. Spolu se skupinou několika podobných začátečníků a nejméně s jedním vůdcem se můžete vydat na první projížďku po krajině. Nečekejte, že hned budete skákat přes ohrady, brodit řeky a cválat po lukách. Prostě se projdete v přírodě a to si pište, že budete mít pod sedlem mírného klidného koníčka, který moc samostatně nepřemýšlí a jde za ocasem toho před sebou. Arabského teplokrevníka byste si moc neužili. Neklidný kůň by se vás velmi rychle zbavil a jeho projížďka by se konala bez lidské účasti.

Windrauchegg Alm.

Starosti přenechejte jiným

"Většina lidí se nedostane dál než na tuto úroveň," říká trenérka Jana Kalábová, která má praxi z tuzemské koňské farmy i ze skotských hřebčinců a jezdeckých škol. "Než si pořizovat vlastního koně a potom se o něj nestarat, je lepší sedlat vypůjčeného." Ti bohatší nebo zapálenější si totiž sportovní koně kupují a obvykle si je nechávají ustájit na venkovské nebo příměstské farmě. "Například pro Pražany je typické, že hledají ustájení do šedesáti kilometrů od hlavního města. To je hodina jízdy autem," vychází ze svých zkušeností Jana Kalábová. "U krajských měst je to ještě méně." Na farmě se o koně stará odborný personál a majitel si na něm přijede zajezdit jen o víkendu. "Koním to nevadí, ale rozhodně se mezi nimi a majiteli nenavazují nějaké důvěrné vztahy. Koně lnou spíše k ošetřovatelům, se kterými se denně střetávají, starají se o ně a pravidelně je zajíždí." 

Stáj nelze postavit kdekoliv

Kdo má koně jako svého největšího koníčka, ten si ho pořídí domů. Musí ovšem počítat s velkými náklady na ustájení, časovou náročností při ošetřování a pravidelném ježdění. Jen koupě hříběte přijde na několik desítek tisíc korun. Další velkou a zvela nezbytnou položkou jsou chovatelské potřeby pro koně a také vybavení pro jezdce. 

"Není úplně jednoduché skloubit provoz stáje s běžným provozem domácnosti a případně činností firmy, které jsou umístěné v jednom obytném celku," varuje architekt Karel Václav, který se věnuje vesnickým stavbám. "Těžko přivedete obchodního partnera sice okolo krásných koní, ale do páchnoucí kanceláře. Vůně koňského potu bude možná fascinovat vás, ale určitě ne všechny ostatní." Trenérka Kateřiná Kalábová na to má irský recept: "V obci nebo jejím nejbližším okolí je jedna farma, která má ustájení pro více koní. Každý se tam ovšem chodí starat o svého."

Nejvyšší stádium vášně pro milovníky koní je stát se žokejem, trenérem, nebo aspoň chovatelem koní. Na to všechno jsou ovšem potřeba školy a přísné zkoušky. To s rekreačním sportem už nemá nic společného a jedná se o tvrdou dřinu.

Dostihové závodiště Praha - Velká Chuchle.

Slovníček závodů - abychom si rozuměli 

Dostihy – závody s hromadným startem na speciálním oválu nebo vyhrazené trati s překážkami či bez nich.

Drezura – soutěže v co nejdokonalejším pohybu koně i jezdce. Tvrdá příprava koně na závody trvá několik let

Hony – na závěr jezdecké sezóny se tradičně loví liška. Vepředu ji stopuje smečka psů a za ní cválá skupina dvaceti až třiceti jezdů na koních. V Česku oblíbené Hubertovy jízdy bývají spíše symbolickým podzimní setkáním než opravdovým honem.

Military – dvoudenní měření sil koní i jezdců se skládá z drezury, dostihů, dlouhé jízdy krajinou závěrečného parkurového skákání. Jde o nejtěžší univerzální zkoušku koňských schopností.

Parkur – skokové závody přes překážky. Ty jsou podle obtížnosti soutěže postaveny 80 až 160 cm vysoké. Úspěch závisí především na jejich bezchybném zdolání, ale také na dosaženém čase, ve kterém určenou dráhu kůň s jezdcem absolvuje.

Pólo – hraje se s pálkami, dřevenou koulí a koně musejí mít chrániče nohou. Každý jezdec má k dispozici více koní.

Rodeo – divoký americký sport, který je občas k vidění i v Česku. Jeho klasické disciplíny jsou chytání telete do lasa, zápas s mladým býčkem, jízda na neosedlaném nezkroceném koni, jízda bez sedla na býku a krocení divokého koně v sedle.

Voltiž – gymnastika na neosedlaném koni, který běhá v určeném kruhu.

Vozatajství – soutěže vícespřeží, které táhnou vozy, se skládají z přehlídky, drezury a jízdy přes překážky. Nejtěžší jsou maratóny, které bývají dlouhé okolo pětadvaceti kilometrů a vedou náročnou krajinou. Trať se nevyhýbá hlubokým brodům, ostrým kopcům ani zatáčkovitým cestám.

Western – uvolněné soutěže pracovních koní zaměřené především na drezuru, rychlost a okamžitou reakci koní i jezdců. Vycházejí z nároků při práci s dobytkem.

Katschberg.

Horydoly.cz Outdoor v kostce

ADRENALIN Kienova houpačka
ADRENALIN Bungee na Zvíkovském mostu
ARCHEOLOGIE Detektory kovů pro amatéry
BĚH Trail running
BĚH Běhání na sněhu
BĚH Ultramaraton - vypni mozek a běž!
BĚH Bloudění svátečního běžce
BOARDING Rychle na longboardu z Kozákova dolů
BOARDING Wakeboarding
BOARDING Indoor windsurfing v polské hale
CYKLISTIKA Orientační závody na horských kolech 
CYKLISTIKA Triatlon a Xterra
CYKLISTIKA Freestyle BMX na Štvanici
GEOCACHING Geocaching po česku
GYMNASTIKA Parkour vypadá nebezpečnější, než je doopravdy
GYMNASTIKA Olympijský šplh
HOROLEZECTVÍ Drytooling kombinuje skálu a cepíny
HOROLEZECTVÍ Feráty: pocity horolezců
HOROLEZECTVÍ Na koho v horách spoléhat
JEZDECTVÍ Exkluzivní polo na koních
JEZDECTVÍ Skijöring - kdo táhne lyžaře? Pes, kůň, motorka
JEZDECTVÍ Koně pro radost i zdraví
IN LINE BRUSLE Nordic skating
IN LINE LYŽE Objevte kolečkové lyže  
LYŽOVÁNÍ Dobrodružné lyžovánÍ v terénu
LYŽOVÁNÍ Co je potřeba na skialp
LYŽOVÁNÍ Telemark, starý nový styl
LYŽOVÁNÍ Biatlon
LYŽOVÁNÍ Akční skibob
MYSLIVOST Lovecká vášeň
TĚŽKÁ ATLETIKA Skotské hry na Sychrově
TĚŽKÁ ATLETIKA Timbersports - silní muži se sekerami a pilami
PARA Parašutismus bez padáku
PARA BASE jen si skočit
PARA Hike and Fly
AERO Balónem potichu plujeme nebem
AERO Pilotem vrtulníku na zkoušku
MOTO Motokáry pro zábavu
VODNÍ SPORTY Aquaskipper jako Ježíš na hladině
VODNÍ SPORTY Veslování pražské Primátorky
VODNÍ SPORTY Voda: adrenalin pro děti i rodiče
VODNÍ SPORTY Proč byste měli vyzkoušel vodní lyžování?
TURISTIKA Zimní táboření
TURISTIKA Sněžnice okouzlily i lyžaře
TURISTIKA Dlouhé horské přechody
LETNÍ SPORTY Speedminton jako Ferrari
LETNÍ SPORTY Prague Paintball Open
LETNÍ SPORTY Zahradní trampolíny
LETNÍ SPORTY Je tenis vaší vášní? 
ZIMNÍ SPORTY Curling: skrytý adrenalin
ZIMNÍ SPORTY Boby, saně, skeleton
HANDICAP Orientační závod vozíčkářů
HANDICAP Trail-O

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

INU

V onom Slovníčku jaksi chybí to nejpoužívanější - a to je volné ježdění či klusání. Ovšem tu je sporné kde jezdit. Kdysi to bylo jednodušší. Cesty byly kamenité a vesměs jen prop kočáry a povozy a lepší bylo klusat mimo ně. A dnes? Jezdí se hodně po asfaltu, což není dobré ani pro koně, ani pro cesty. A mimo ně je většinou problém s "majiteli pozemků".
APP. ono Starosti přenechejte jiným je též špatné. Kůň není stroj a vyžaduje kontakt. s jezdcem, to mi snad potvrdí každý "koňák".

  • Autor Honza
  • Datum a čas 17.6.2023 07:07
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

AKTUALIZACE Okolí Kutné Hory je malý lezecký ráj. Přímo ve městě se leze v Yosemitu, což je pás pískovcových skal na Královské vycházce. Další rulové plotny i pískovcové stěny najdete v historickém centru (skály... celý článek

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

Aprílové počasí na Šumavě a v Krkonoších

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Nový systém vzdělávání představil Český horolezecký svaz a reakce na něj přišly od členů prakticky okamžitě. Instruktor poskytuje metodickou přípravu, trenér se zaměřuje na výkonnostní stránku svěřenců. Oba vzdělávací směry jsou
Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Chcete si užít spoustu zábavy při sázení bez jakýchkoli problémů? Pak si musíte vybrat tu správnou sázkovku. Ne všechny totiž nabízí stejnou úroveň služeb a příležitostí.
Jak živé barvy bot mohou proměnit každý outfit?

Jak živé barvy bot mohou proměnit každý outfit?

Ve světě módy, kde často dominují bezpečné, neutrální odstíny, živé barvy bot představují osvěžující závan originality, přidávají charakter a osobnost každému outfitu. Ať už jste milovníkem casual stylu, nebo preferujete elegantní,
Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Vůně a obrazy kvetoucích třešňových stromů jako při májové premiéře před deseti lety vytvořily kulisy Trailu Praha i v půlce března. Místy vysvitlo teplé sluníčko, běželo se i kolem líbajících se milenců u sochy
Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Zase jsme jednou naběhli na připravené vidle! Přelezli jsme celý hřeben Malého Javorového štítu ve Vysokých Tatrách. Místo očekávané lehké vyhlídkové túry jsme absolvovali těžký celodenní boj je skálou, trávou

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Bratislava - Vídeň Bratislava Koloběžkový závod 20.4.
Predator race Monínec 20.-21.4. 20.4.
Svätojurský cyklomaraton Svätý Jur Horská kola 20.4.
Bajkonur - orientační závod na kolech Pikovice Scorelauf dvojic MTB 20.4.
Sázava - historická plavba Horka 20.4.
Kamenice - rafting Plavy 20.-21.4. 20.4.
Bakovský půlmaraton Bakov nad Jizerou 20.4.

Diskuse

Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 10 příspěvků
INU IP, 15.4.2024 17:11, 10 příspěvků
z prde.. klika PK, 15.4.2024 10:05, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09