Tažení na outdoorové distributory

Tažení na outdoorové distributory
SDÍLEJ:
Firma Vavrys, která mimo jiné dodává na český a slovenský trh funkční prádlo Craft, dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže České republiky pokutu sto tisíc korun.
Jak na to

Co uvádí Vavrys

Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže jsme data dodali až po zadané lhůtě, protože se jednatel firmy v inkriminované době nacházel na horolezecké expedici v zahraničí a také z důvodu následného zaneprázdnění po návratu z expedice.

(Zdroj: Kamil Arnošt, marketingový manažer Vavrys)

Co uvádí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad v rámci svého šetření v oblasti distribuce outdoorového vybavení požádal společnost Vavrys opakovaně o poskytnutí informací a podkladů pro účely uvedeného šetření, které nemohl zjistit jiným relevantním způsobem. Soutěžitel však na tuto výzvu nijak nereagoval, a to přesto, že byl poučen o vyšetřovacích oprávněních Úřadu a povinnosti součinnosti soutěžitelů a upozorněn na možnost uložení pořádkové pokuty.

Úřad proto zahájil se společností Vavrys správní řízení, v němž dospěl k závěru, že tato společnost neposkytnutím požadovaných informací a podkladů úmyslně porušila zákon.

(Zdroj: Odbor vnějších vztahů ÚOHS)

Uvedla to ve svém zpravodajství Česká tisková kancelář. Podrobnosti uveřejnil na své internetové stránce Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Součást většího zátahu

Pokuta byla udělena za to, že Vavrys nedodal úřadu požadované doklady. Šetření se mělo týkat porušování pravidel hospodářské soutěže.

Antimonopolní úřad v současné době prověřuje, zda distributoři outdoorového zboží neurčují prodejcům konečné ceny výrobků.

Aby nekryli kartel

Úřad ke svému rozhodnutí o pokutě uvádí na svých internetových stránkách: "Soutěžitelům v případném hlavním řízení hrozí uložení pokuty až do výše 10 % čistého obratu. Tolerování neplnění povinnosti podrobit se šetření by mohlo vést ke zvýšení motivace šetřených soutěžitelů odmítnout se tomuto šetření podrobit s vidinou ztížení možnosti protisoutěžní jednání prokázat, a tím se vyhnout sankci za kartelovou dohodu nebo zneužití dominance."

Trochu srozumitelnějším jazykem k tomu dodává: "Porušování procesních povinností se soutěžitelům nesmí vyplácet. Proto je Úřad připraven ukládat pokuty při horní hranici zákonem stanoveného intervalu."

Kdo je teď na řadě?

Na diktování vyšších cen, než za jaké by bylo možno prodávat, si malí prodejci a internetové obchody již léta stěžují. Nechtějí ovšem nikdy uvádět jméno a název svého obchodu, protože se bojí zhoršení obchodních vztahů s velkými distributory.

Nejčastěji jmenují distributorské firmy Hudy (dováží např. Deuter, North Face, Black Diamond) a Vertical (Petzl).

Ke kartelu nemá daleko ani Česká asociace horských vůdců. Důvody si přečtěte v článku Horští vůdci uzavřeli kartel.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Monopoly
Ramy jsou jedna vec, obleceni druha. To si holt clovek potrebuje vyzkouset. V e-shopech je sice moznost zbozi vratit do 14 dnu, ale zkouset treba boty timhle zpusobem mi prijde trochu neefektivni. Navic by se to mohlo pekne prodrazit treba na postovne.

Na druhou stranu, nenazranost nekterych obchodniku nezna mezi. Dolar prubezne klesa, ale na cenach zbozi z USA to nejak neni videt. Jisty nejmenovany outdoor shop nabizi bundu, ktera ma doporucenou cenu od vyrobce $250 (uz s marzi) a v US e-shopech je obcas i levnejsi, za temer 10000. To uz trochu prehaneji. Takze mam sto chuti si ji tam zajit vyzkouset a kdyz bude sedet, objednat z USA.

  • Autor mike
  • Datum a čas 27.11.2007 20:34
Reaguj
jen do nich...
Jestli to dobre chapu, je to jen takova pokuta "mimochodem" v rizeni, ktere jde po krku velkym hracum. V to pripade jsem opravdu rad, ze v tom zacal UOHS neco delat, protoze to co na ceskem trhu dovoluje zejm. Hudy je opravdu trosku moc. Nejen ze diktuje ceny "sveho zbozi", ale nuti i ostatni dovozce/vyrobce, aby trvali na doporucenych cenach (rozumej: aby proste nedodavali tomu, kdo chce jit pod doporucenou MOC - 7%), jinak od nich nebude brat do sve site... V outdooru vznikla paradoxni situace, kdy v eshopech byly NAPROSTO stejne ceny jako v kamenych obchodech. Chapu ze kamenym shopum e-konkurence vadi, zvlast u hadru, kde si to lidi jdou vyzkouset do jejich obchodu a pak to koupi na netu, ale takova je dnes situace na trhu v cele rade odvetvi, a trh presto normalne funguje (elektro, pneu, knizky).
  • Autor Martin
  • Datum a čas 27.11.2007 13:49
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Monopoly
A teď "makro" pohled (ve skutečnosti je opět to pohled mikroekonomický, to jen pro případné rejpaly;-)): Když zmizí jedno zboží, objeví se druhé. Kde je poptávka, bude velmi rychle i nabídka. Vzhledem k tomu, že "běžné" rámy vyrábí asi tři fabriky v Asii a jsou osazeny komponenty dvou výrobců, je ve skutečnosti úplně šumák, jakou nálepku "značkové" kolo ponese.
  • Autor Joe
  • Datum a čas 27.11.2007 11:18
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Monopoly
Zamýšlím se. Kolik máš dejme tomu mobilů, foťáků, počítačů? A kolik goretexových bund? A jakou mají životnost, tj. kolik si jich 1000 lidí za rok průměrně koupí? Mám-li mluvit za sebe a své okolí, je to řádově srovnatelné jak počtem položek tak cenami.
Když přijdu do krámu a přinesu konkrétního výrobce a model pláště, cyklobrašny, treter, pedálů, světla, nejen že to nemají, ale vnucujou mi p***viny, co se jim tam válej několik let. Když za dvě odpoledne obejdu 5 krámů, s bídou seženu jednu z těchto položek. Schválně uvádím konkrétní položky a mohl bych uvést pět konkrétních obchodů, které jsem za poslední rok s těmito požadavky navštívil. Tak za čtvrt hodiny proklikám pět oblíbených webshopů a objednám přesně to co chci, průměrně o 20% levnějc než v kamenném krámě, když už to tam mají. A je mi skoro jedno, jestli je to kolos jako Internet Mall nebo fyzická osoba - student. Pro konkrétní model zboží je cena jednoduchý porovnávací parametr.
Konkrétní modely vyberu na výstavě nebo kouknu s čím kdo jezdí a zeptám se, jak je s tím spokojen. Vyberu tak mnohem líp než kdybych si nechal "poradit" od "odborníka" za pultem.
Jak zákazníci k my, tak my k dodavatelům. Přece se nenechám o**bávat z obou stran...
  • Autor Joe
  • Datum a čas 27.11.2007 11:13
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Monopoly
O rozpadajícím trhu jsem to nemyslel tak, že zmiznou outdoorové obchody, ale zmizne zboží. Na internetu začneš nabízet, třeba kolo dané značky za 10tis., doporučená cena 15tis.. V obchodech se časem výrazně sníží tržby za toto kolo (nikdo to tam logicky nebude kupovat) a obchodníci se na něj vykašlou, protože bude za 15tis. špatně prodejné a za 10tis. se jim to nevyplatí. Nebudou ho zkrátka prodávat. Lidi ale co nevidí to nekoupí, takže časem zmizne i s internetových shopů a neprodává ho nikdo. Tak jsem to myslel. Ohledně těch 6%. Nezlob se na mně, ale kolik se asi u nás prodá např. procesorů a kolik goretexových bund za 8litrů ... to přece nemůžeš srovnat :o) ani ze srandy. 6% je moc třeba u rohlíků, ale rozhodně ne třeba u maček, zamysli se!
  • Autor Belial
  • Datum a čas 27.11.2007 10:24
Reaguj
Re: Re: Re: Monopoly
6% je málo? Za podání zboží z regálu? V hardwaru je to na některé položky taková marže, že zboží je takřka neprodejné. Ve sportu a outdooru lze z pultových cen vždy slevit 20%. Dlouho se mi nestalo, že by to nešlo;-)
"V podstatě se jedná o začarovaný kruh, který v extrémní situaci může vést až k rozpadu fungujícího trhu."Co si mám představit pod pojmem "rozpad fungujícího trhu"? Jako že zmizí všichni kupující? To asi těžko. Nebo prodávající? Budou jiní.
  • Autor Joe
  • Datum a čas 27.11.2007 08:17
Reaguj
Re: Re: Monopoly
Málo! 6% je normální tak v Makru u potravin.
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 27.11.2007 06:41
Reaguj
Re: Re: Monopoly
Reaguj
Re: Monopoly
Jen pro upřesnění: Marže 300 na 5000,- je 6%. To je mnoho nebo málo?
  • Autor Joe
  • Datum a čas 26.11.2007 20:13
Reaguj
Re: reakce ke článku
Kamile, přihříváte si polévku, ale trochu nešikovně. "Porušování procesních povinností se soutěžitelům nesmí vyplácet... (ÚOHS) Proto jste to dostali - buď to nechápete nebo se to snažíte zamlžit
  • Autor Novinář
  • Datum a čas 26.11.2007 15:13
Reaguj
Celkem 13 příspěvků v diskuzi


Pojištění elektrických vozítek už je povinné

Pojištění elektrických vozítek už je povinné

První duben odstartoval novou éru povinného ručení. Jednak zrušil zelené karty (pouze v Česku a nikoliv v zahraničí), jednak rozšířil okruh vozidel, která musejí mít sjednáno pojištění odpovědnosti. Aby toho nebylo málo, povinnost... celý článek

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Siriški: Udržet výkonnost na kole a dělat zajímavý obsah YouTube

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

BALATON Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Na kole z Prahy do Vídně

Na kole z Prahy do Vídně

AKTUALIZACE Zhruba 450 kilometrů dlouhá cyklostezka Praha - Vídeň je opravdová lahůdka pro všechny milovníky jízdy na kole. Zároveň to je cesta, kterou zvládne každý, byť by to byl jeho první
Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

4156 jízdních kol a elektrokol bylo odcizeno během loňského roku. Celková škoda činila 126,2 milionů korun. Do policejních statistik jsou ale započítané pouze řádně nahlášené případy. Reálná hodnota tak může být
I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

Že tráví cyklisté většinu času venku a na kasina nemají čas? To je omyl. Díky dostupnosti online kasin není problém si otevřít výherní automat i na cestách. Nebo po návratu z vyjížďky, kdy
Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Samostatná kategorie pro gravelové závodníky je zásadní novinkou 19. ročníku cyklistického závodu Předvýběr.CZ Bike Maraton Vysočina 2024, který se letos jede v sobotu 25. května.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Beroun bikemaraton Beroun Cyklomaraton MTB 27.4. 19:00
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.
Májová vyjížďka Znojmo Cykloturistika 1.5.
Rychlebská 30 - cyklomaraton Javorník Horská kola 4.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.

Diskuse

problémy s auty JaT, 25.4.2024 21:09, 2 příspěvky
INU Honza, 25.4.2024 20:15, 2 příspěvky
Vrchlice Klekí Petra, 24.4.2024 10:53, 4 příspěvky
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11