Proč být členem Českého horolezeckého svazu?

Proč být členem Českého horolezeckého svazu?
Zelené pleso ve Vysokých Tatrách.
Autor snímku Mates
SDÍLEJ:

Článek na Horydoly o vystoupení DAV a OAV z Mezinárodní unie horolezeckých svazů mne utvrdil v tom, že něco není v horolezeckém společenství v pořádku. Výše jmenovaní chtějí zřejmě chránit práva a požadavky svých členů. Tento pocit v Českém horolezeckém svazu již dávno nemám.

Jak na to

Okopíroval jsem z www stránek Českého horolezeckého svazu propagované body členství. Z výše uvedeného vyplývá, že pro mne osobně nemá žádný význam. Zůstává pouze dobrý pocit, že podporuji rozvoj horolezeckého sportu.

Co umožňuje členství v ČHS

* uzavírat výhodné pojištění léčebných výloh v zahraničí a úrazové pojištění při horolezecké činnosti

* obsahuje úrazové pojištění zdarma - zahrnuto v členském příspěvku

* sleva na pobyt na některých tatranských chatách

* přístup k vybraným lezeckým terénům v chráněných uzemích v České a Slovenské republice

* využívat služby informačního centra (průvodce z celého světa, zahraniční časopisy, beletrie, informace o lezeckých oblastech, konzultace ke sportovním akcím v zahraničních velehorách a expedičních oblastech)

* získávat aktuální informace prostřednictvím svazového bulletinu zasílaného všem oddílům

* možnost účastnit se závodů ve sportovním lezení a stát se členem reprezentace

* účast mladých členů na výcvikových táborech a lezeckých závodech mládeže

* stát se instruktorem horolezectví ovlivňovat dění a rozhodování v ČHS (hlasovat na valné hromadě, zapojit se do práce vrcholových či odborných komisí)

* příslušet k 2,5milionové rodině mezinárodní horolezecké federace UIAA

Po přečtení návrhu letošního rozpočtu Českého horolezeckého svazu jsem sepsal několik svých dojmů.

Odpověď nečekám, ale stále více zjišťuji, že obyčejní lezci mají podobné názory. Že prý je to možná dobrý byznys pro pár vyvolených… Nebo se snad mýlím?

Vážení funkcionáři ČHS!

Již několik let řeším dilema (a nejen já), zda má nějaký praktický význam býti členem horolezeckého svazu či nikoliv.

Členské příspěvky platím asi 27 let a musím říci, že za ně mi ČHS neposkytuje vůbec, ale opravdu vůbec nic. Přečetl jsem návrh rozpočtu ČHS na rok 2008 a cítím potřebu vyjádřit svůj názor.

Závody

Je určitě pěkné, že se podporují závody, ale ty většinu nezúčastněných lezců nezajímají. To bude za 2,2 miliónu korun, tedy 1/3 rozpočtu. Je to přece komerční záležitost podporovaná sponzory, z jejichž příspěvků by se to mělo profinancovat. To stejné se týká skialpinismu.

Členský servis

Jaký? Činnost vrcholové komise určitě něco stojí, ale 1 milión korun? To jsou např. 4 zaměstnanci za 22 000 Kč/měsíčně nebo prostě 88 000 za měsíc.

Infocentrum

Knihovna. Jaká?. Snad pro Pražáky.

Web ano. Ale za 400 000 Kč/ročně, to je 33 000 Kč/měsíčně? Nepatří do administrativy?

Slevy na ubytování

Tatry – ty máme rádi my starší z pouhé nostalgie, mladým to už nic neříká a jezdí jinam. Nedivím se jim. Také nemám chuť se hádat s "ochranármi tatranskej rezervácie" a všude jinde jejich problémy, například s bivaky, neexistují. Osobně jsem tam od roku 1988 nebyl. Z našeho oddílu, který sdružuje tři desítky horolezců, do Tater zajíždí pouze jeden. Využívají vůbec čeští horolezci chaty, na které všichni přispíváme?

Pojištění

Pojistka, kterou uvádíte, že je součástí členského poplatku, je pro lezce nepoužitelná. Podle pojistné smlouvy je totiž každé individuální lezení případem, který pojistitel není povinen plnit. A to jsou všechna. Hromadná soustředění pořádaná oddílem patří k dávné minulosti.

Na celoroční sportovní pojištění do zahraničí jste za celou dobu nebyli schopni zajistit výhodnou smlouvu. Nabízené pojištění za 970 Kč/ročně se nijak nevymyká jakémukoliv jinému (většinou lepšímu), přičemž si myslím, že členská základna 14 tisíc osob je slušný vyjednávací argument. Já si jej uzavírám za 30 Kč na den u Metalaliance, čímž celoročně nedosáhnu ani poloviny uváděné částky a nemusím ČHS žádat o vyjádřeni.

Administrativa

Tak to mne opravdu zajímá, jak je to se zařazením ČHS do mezinárodní struktury horolezeckých svazů. Nejvíce mne loni šokovalo, že ve Švýcarsku na horské chatě poskytují slevy členům horolezeckých svazů, jejichž seznam byl na stránce A4 ve dvou sloupcích, včetně horolezců z Nizozemí. Bohužel členů ČHS se tyto slevy netýkají.

Musím se ptát proč? Nejsme rovnoprávní? Proč musíme být odkázáni na blahovůli chataře, zda nám poskytne slevu, kterou dává všem ostatním? A co pro to dělá ČHS, když doposud nevidíme žádný výsledek? Jak se snaží administrativa čerpat dotace z rozpočtů obcí, měst, ministerstev, Evropské unie?

Je potěšitelné, že se letos podařilo získat dotaci 650 tisíc. To je určitě úspěch. Avšak na co je určena? Na konkrétní projekt, který není bohužel uveden.

Na závěr své úvahy bych se tady rád zeptal: "Udělá ČHS letos již konečně něco pro své obyčejné, řadové členy? Myslím, že když tvoříme polovinu příjmu v rozpočtu, tak bychom si také něco zasloužili.

Nebo opravdu chcete, abychom všichni přešli do Alpenvereinu, který je schopen nabídnou svým členům patřičné výhody?

Autor je členem KHS Moravia Olomouc

Horolezci právě teď

Alena Čepelková je spokojená

Ledolezecké závody bez ledu

Holešovický rampouch

Němci a Rakušané vystupují z UIAA

Eva Ondrová jde do ofenzívy

Adrenalin pod střechou

Bém: Neděláme obskurní sport

Tažení proti magnéziu

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Tak ja doufam,
Jakožto autor článku chci upřesnit, že tento text nebyl původně určen čtenářům horydoly, ale zaslal jsem ho 4.3.08 na e-mail ČHS po přečtení návrhu rozpočtu. Pouze jako poznámky řadového člena bez ambice mluvnicky dokonalé úvahy. Že by ho na valné hromadě přečetli, o tom vážně pohybuji, stejně jako nečekám od nich odpověď. Těší mne, že mají i ostatní podobné názory i jiné pohledy - souhlasím. Žádný IT nebude běhat po skalách. Na stránky zapracuje pouze to, co dostane na stůl. Nechci jen kritizovat, je to určitě i mnohdy nevděčná práce, pro kterou je třeba nadšení. Dělám v obchodě,kalkulace nákladů pro mne není neznámá a vím, že vše něco stojí.Chybí mi však výsledek pro řadové členy ČHS. Jediné, co je opravdu vidět je nové jištění na skalách. To je již většinou v dobrém stavu a místní na to také přispívají. Sem tedy statisíce netečou. Přesto - děkujeme alespoň za to málo.. nebo vlastně ani nevím za co !
Reaguj
Tak ja doufam,
ze tydle veci zazni i na valne hromade. Protoze jinak je to jenom mlaceny prazdnou slamou.
  • Autor TomEeK
  • Datum a čas 22.3.2008 14:20
Reaguj
Re: Re: Re: Vrhnul bych na to ji odlišný pohled
Uz to bezi.... vypadek serveru byl opraven
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 22.3.2008 10:57
Reaguj
Re: Re: Vrhnul bych na to ji odlišný pohled
Directory Listing DeniedThis Virtual Directory does not allow contents to be listed.
  • Autor Ježo
  • Datum a čas 21.3.2008 19:13
Reaguj
Re: Vrhnul bych na to ji odlišný pohled
Posuzovani cisel bez znalosti toho, co v nich je zahrnuto muze vest ke zkreslenemu pohledu. V sume za web cini rozhodujici polozku vydaje za tvorbu a plneni webovych stranek skalni oblasti CR (skaly.horosvaz.cz), kde je momentalne evidovana vetsina lezeckych oblasti a v nich existujicich cest. Tento system navic umožnuje mnoho dalsich veci, ktere nejsou na prvni pohled videt, napriklad evidenci jisticich prostredku a jejich vymeny a podobne. To samozrejme stoji daleko vic, nez jen provoz a sprava webu.
Reaguj
Re: Vrhnul bych na to ji odlišný pohled
Jsem to nedopsal...Infocentrum - progocentrické. Zajímalo by mně poměr využití praha-ostatní členové, zda-li se něco takového vůbec vyplatí.Chaty - ano patřím k horolezcům využívající slevy na chatách a můžu potvrdit, že drtivá většina návštěvníků horských chat v Tatrách jsou češi. Zda-li registrovaní v ČHS či nikoli netuším. Využívám v průměru každý měsíc min. 4dny.Ostatní nemůžu komentovat, jelikož neznám podrobnosti. Každopádně jsem nikde nečetl - sjednávání vyjímek na lezeckou činnost (větčinou činnost vrcholových komisí spadajících pod ČHS). Přejišťování - dostáváme nějaký matroš na přejišťování lezeckých oblastí. Toto jsou dva nejdůležitější body +, které chybí.
  • Autor Belial
  • Datum a čas 21.3.2008 11:27
Reaguj
Vrhnul bych na to ji odlišný pohled
Závody - neúčastním se ale proč ne. Skialpinismus je horolezecká disciplína, proč ne.Členský servis - neznám detaily. Nemůžu se vyjádřit.Info servis - weby jsou z mojí branže a 400tis za rok je na trestní oznámení nebo minimálně prošetření nezávislou komisí. Vůbec jsem nevěděl, že je to tolik. Za co?
  • Autor Belial
  • Datum a čas 21.3.2008 11:20
Reaguj
Souhlas
Tak pod tento článek bych se podepsal....přes své dřívější refórmátorské snahy jsem se rozhodl obdobně. Svaz jsem svým členstvím nepodpořil, protože mě nenapadl jediný důvod, který by za ony 4 stovky (800 rodina ) stál....tak jsem kuli pojistce a slevám na chatách vlecích členem alpenverainu....a nemusím se čílit nad podivnostmi svazu a jejich písečků.
Reaguj
souhlasím
Po přečtení článku mi vyvstala nostalgie časů dávno minulých a podotýkám že se v horách pohybuji hodně dlouho, ale poté co nám ČHS zrušil oddíl pro málo platících členů a přitom podporuje indi členství, jsem i já ukončil členství v této ekonomicky a zájmově zcela odlišné organizaci.
  • Autor jirka
  • Datum a čas 21.3.2008 09:18
Reaguj
Re: zakaz zastaveni
Nojo, máš úplnou pravdu. Nejen že jsem zvoral popisek fotky, ale ještě ke všemu jsem upřel autorství. Takže zákaz vjezdu fotil Opičák na Strahově v Praze. Sypu si popel na hlavu.
Reaguj
Celkem 14 příspěvků v diskuzi


registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

AKTUALIZACE Dravce a šelmy, které někdo otrávil, našli ornitologové u Jesenice na Příbramsku koncem února. Případ vyšetřovali kriminalisté a našli 52letého pachatele. Policie se zabývá nálezem dvou uhynulých orlů mořských, lišky a dalších šelem.
Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Velmi si vážíme podpory od širokého spektra oddílů napříč celou republikou, která nás ujistila, že v problémech, které nás trápí, nejsme osamoceni. Snaha vyvinutá před Valnou hromadou Českého horolezeckého svazu je startovacím
Česko-slovinský alpský spolek. Čemu slouží a komu patří?

Česko-slovinský alpský spolek. Čemu slouží a komu patří?

Aby Český horolezecký svaz obešel úředně-ekonomické problémy s pojištěním Uniqa a vstupem do struktur Slovinského horského spolku, založil Česko-slovinský alpský spolek.
Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci jízdních kol mají plné sklady. Trh s cyklistikou se propadl o třetinu a některé firmy musely snížit výrobu nových kol. Nepovedlo se doprodat zásoby jízdních kol z roku 2022/23 a to i přes různé slevové
Prague Bike Fest: to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábava pro děti i dospělé

Prague Bike Fest: to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábava pro děti i dospělé

Druhý ročník Prague Bike Fest otevře brány na Výstavišti v Praze Holešovicích o víkendu 27. až 28. dubna. Areál uvítá cyklo nadšence. Během dvou dnů si návštěvníci užijí pořádnou porci adrenalinových show,

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
Živé dějiny Jenštejna
Jenštejn 11.5.
IMEX - veletrh Německo, Frankfurt 14.-16.5. Cestovní ruch 14.5.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.
Pražské služby - den otevřených dveří Praha 18.5. 11:00

Diskuse

fqjdatul 25 mg prednisone, 8.5.2024 20:42, 13 příspěvků
mjjbjlrg can i buy synthroid from canada, 8.5.2024 20:06, 13 příspěvků
INU Honza, 8.5.2024 10:06, 4 příspěvky
INU Kuba Turek, 7.5.2024 18:06, 4 příspěvky
INU Honza, 7.5.2024 17:03, 4 příspěvky
garantované horoškoly Kuba Turek, 7.5.2024 14:56, 2 příspěvky
garantované horoškoly Piký, 7.5.2024 9:39, 2 příspěvky
Priloha Jiří Pospíšil, 6.5.2024 18:25, 1 příspěvek
INU Honza, 6.5.2024 10:03, 1 příspěvek
INU Honza, 6.5.2024 9:56, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

How to battle gym anxiety... Horydoly , 2.5.2024 9:51
Čarodějnický běh Horydoly , 1.5.2024 23:09
SALZKAMMERGUT TROPHY Horydoly , 1.5.2024 23:06
Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00