Vertikální rauš na Mount St.Elias

Vertikální rauš na Mount St.Elias
Axel Naglich a Peter Ressmann odpočívají během sjezdu z Mount St. Elias.
Autor snímku Günther Güberl/Red Bull Photofiles
SDÍLEJ:

Extrémní lyžař Axel Naglich zhluboka dýchá v chladném nočním vzduchu. Paprsku čelovky svěřuje obavy o sebe, svůj tým a svoji cestu. Polární záře svítí nad horou Svatého Eliáše jako aura nad světcovou hlavou. Na Tyndallově ledovci vládne mráz čtyřicet stupňů pod nulou. Axel pojede nejdelší svah světa na lyžích.

Vertikální rauš na Mount St.Elias
Axel Naglich už má Mount St. Elias za sebou.
Autor snímku Vitek Ludvik/Red Bull Photofiles

"You crash, you’re dead," říká rakouský lyžař Axel Naglich o sjezdu z Mount St. Elias (5488 m) k oceánu. Spadneš a zabiješ se.

Nápad z letadla

Spolu s Rakušanem Peterem Ressmannem a Kanaďanem Jonem Johnstonem vystoupají a sjedou oněch 5488 výškových metrů. Věří tomu.

Architekt Naglich přišel před třemi lety na nápad lyžovat z Mount St. Eliass, když nad ním letěl v letadle. Posedlost svým projektem okamžitě přenesl na svého přítele a lyžařského instruktora Ressmanna. Na poslední chvíli se k týmu připojil stavitel Johnston.

Ne každý se vrátí z vrcholu

Tým se dostává na Haydenův hřeben (3000). Předpověď zní na několik dní fantastického počasí díky stálé tlakové výši. Je to pro lyžaře skutečný dar bohů.

Trojice Naglich - Ressmann - Johnston není první, kdo se o slyžování největšího převýšení světa pokouší.

Naposledy zkusili zvládnout tento husarský kousek Američané Aaron Martin a Reed Sanders v roce 2002. Byli aklimatizovaní, měli několik dní výborného počasí, ale těsně pod vrcholem je zabila bouře. Jejich těla nebyla nikdy nalezena a Eliáš si je nechal jako rituální obětiny.

Hrozí deskové laviny

Aklimatizace proběhla v pořádku. Všichni tři muži chtějí na vrchol. Jenže přichází silný vítr. Paradoxně jsou lyžaři i jejich podpůrný tým přibiti k zemi pod slunnou oblohou. Teplota klesá na deset stupňů Celsia.

Ještě horší je, že silný vítr dusá sníh na nebezpečných svazích a dělá na nich ještě nebezpečnější deskové laviny.

Trojice tedy sestupuje zpět skalnatým kuloárem na Tyndallův ledovec a po něm na mořské pobřeží Icy Bay.

 

Tři sta metrů pod vrcholem se musejí otočit

Rakousko-kanadské družstvo nemyslí na ústup. Muži si odfrknou, počkají na lepší počasí a za týden jsou zase na Haydenově hřebeni. Podmínky na svazích se stabilizovaly.

Do večera dolezou do výšky přibližně 4000 m. Na zítřek si nechávají dvanáct set metrů výškových metrů technického lezení a zbytek dorazí po vrcholovém sněhovém svahu.

Jenže člověk míní a Bůh (příroda) mění. Teplota klesá na osmnáct stupňů pod nulou a ranní odchod se protahuje do půl deváté, až začne svítit slunce. Vrcholový pokus končí tři sta metrů pod vrcholem.

Dostali jsme se z pěkné bryndy

Zvedá se vítr a na dvanáct hodin přibíjí lyžaře do bivaku. Následující den se vracejí difuzním světlem s nulovou orientací zase na Haydenův hřeben. Je to další prohraná bitva s množstvím nakumulovaného sněhu. Jsou rádi, že se živí dostávají zpět.

Po třech dnech je družstvo letecky převezeno do bezpečí. Okno relativně dobrého počasí se uzavírá.

Jon Johnston akci vzdává. Podle něj jde všechno na levačku. "Pokud bychom měli ještě jeden den hezkého počasí, byli bychom nahoře," později uvedl Johnston. "Kdybychom strávili ještě jednu noc na hoře, byli bychom v pěkné bryndě."

Nevrátíme se znovu?

Zbylý tým čeká pod horou na svou další šanci, ale jeho vytrvalost zůstane bez odměny. Za týden ztrácí aklimatizaci. Vrací se zklamaně do Rakouska.

Návrat na Mount St. Elias je ve znamení střídmosti. Zatímco první pokus podporovaly desítky lidí, teď jsou na výstup jen čtyři. Lyžaři Naglich a Ressmann, kameraman a horský vůdce. Jejich přístup je typicky evropský - chtějí být lehcí a rychlí.

Během několika dní jsou zpět na Haydenově hřebeni. V noci zdolávají strmé skalní stěny, kde se žula rozpadá při prvním doteku. Lana z prvního pokusu jsou rozedraná a nepoužitelná.

Tým balancuje na hraně rozhodnutí, zda se otočit podruhé. Nakonec Naglich bere rozhodnutí na sebe a jde se dál. Noc tráví společně ve čtyřech tisících metrech.

Rychle, bezpečně, odpovědně

Do rána napadne množství čerstvého zrádného sněhu. Pod sebou pozorují deskové laviny, reálné nebezpečí hrozí i jim. Na plošších úsecích, kde lze očekávat ledovcové trhliny, se družstvo jistí lanem. Ve strmějších pasážích lezou pro urychlení každý zvlášť.

Naglich komentuje taktiku lapidárně: "Jeden na laně spadne a čtyři jsou mrtví. Proto jsem počítal s tím, že bez lana spadne jeden a ostatní přežijí." Důležité je, že jsou rychlí, což je klíčem k úspěchu na hoře, kde se počasí mění každým okamžikem.

Poslední tábor je postaven ve 4700 metrech. Všichni probdí celou noc, protože teplota klesá na čtyřicet stupňů pod nulu.

Summit Day teď anebo nikdy

Ve vrcholový den všichni velmi riskují. Boří se po pás do sněhu, nahoře prolamují ldovou kůru, dole nařezávají deskové lavinky.

Eliáš brání svých posledních padesát metrů strmými nestabilními séraky. Nagel mezi nimi nachází úzký průchod a prudkým vyledněným žlábkem dolézá na vrchol.

Axel Naglich a Peter Ressmann stojí na vrcholu Mount St. Elias 11: srpna 2008 ve 12:50 hodin. Na vrcholu pobyli deset minut. Ne více.

Lyžování není ani trochu super

Nabírají trochu kyslíku do plic, nazouvají lyže a jedou nestabilním sněhem k poslednímu výškovému táboru. Navrch je ledová kůra, pod ní různorodý prašan. "Nebylo to super lyžování, tato hora ho nikdy neposkytuje," míní Naglich.

Za hodinu jsou v táboře (4700). Balí vybavení a natěžko sjíždějí o tábor níž (4000). Tam naposledy přespávají. Vyjedou už v půl třetí ráno, aby jim slunce nerozměklo terén při dalším sjezdu. Už v poledne jsou na Haydenově hřebeni (3000).

Tyndallův ledovec je také nebezečný, pozor na to

Musejí se navzájem přesvědčovat, aby udrželi pozornost. Tyndallův ledovec pomalu ztrácí sníh, trhliny jsou nebezpečné a často nejsou vidět. Přesto oba v pořádku dorazí k moři na Icy Bay.

Sjeli zřejmě nejdelší svah na světě s převýšením 5488 metrů. Od vrcholu až k moři.

Poznámka Horydoly

Horu Svatého Eliáše téměř jistě nesjel na lyžích jako první Axel Nagel. Cestou Mira Face lyžovala již trojice Lorne Glick, James Bracken a Andy Ward v roce 2000. Americké zdroje také nejasně uvádějí dva neznámé telemarkery a připouštějí i několik možných dalších úspěšných pokusů.


Zobrazit místo Mountains - hory na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Viac info...
http://www.wildsnow.com/893/mount-st-elias-ski-skiing/
  • Autor Matus
  • Datum a čas 13.10.2009 14:48
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze... celý článek

Šumava AKTUÁLNĚ 2024

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Plisované sukně pro každou příležitost od značky Medicine

Plisované sukně pro každou příležitost od značky Medicine

Plisovaná sukně od Medicine je kvintesencí stylu, který oslovuje každého, kdo si cení rafinovanosti s nádechem svobody. Bez ohledu na příležitost, tato sukně dokáže proměnit jakýkoliv outfit v něco výjimečného, přidává mu
Těchto 5 kusů oblečení od značky TATUUM se osvědčí ve skříni každé minimalistky

Těchto 5 kusů oblečení od značky TATUUM se osvědčí ve skříni každé minimalistky

Minimalismus v módě není jen trend, je to životní styl, který umožňuje vyjádřit sebe skrze jednoduchost, funkčnost a stálou eleganci. Ve skříni minimalistky má každý prvek své místo a význam, a klíčem k úspěchu je
Výhody přes nejlepší zahraniční online casina v České republice 2024

Výhody přes nejlepší zahraniční online casina v České republice 2024

Svět herních kasin můžeme z pohledu českého hráče jednoduše rozdělit na dva základní tábory, a to česká kasina, která disponují přímo českou licencí, a zahraniční kasina, která nedisponují licencí od Ministerstva financí, zároveň
4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

Bielatal je doporučován jako cíl prvního lezení v Sasku. V minulém díle jsme zavítali na levý břeh potoku Biela, abychom našli pár cest pro méně výkonné a více bojácné lezce. Nyní pojďme dát dohromady
Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Fantastický úspěch vybojoval rychlostní lyžař Radim Palán. Na mistrovství světa ve Vars získal stříbrnou medaili a na stejném místě potom ještě bronzovou ve světovém poháru. Je to nejlepší výsledek v disciplině speed

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Roadtrip Afghánistánem - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Tereza Inková a Jirka Weinzettl 23.4. 18:30
Regenerace po zátěži běh/trek - přednáška Praha, Klub cestovatelů Přednáší Dagmar Lisá 24.4. 18:30
Argentina - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Karel Štěpánek 25.4. 18:30
Padání - bouldering Žihle 26.-28.4. 26.4.
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Beroun bikemaraton Beroun Cyklomaraton MTB 27.4. 19:00
Malše - splutí Římov   27.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 27.4.

Diskuse

xnpmiwmlz valtrex 500mg cost, 23.4.2024 22:43, 122 příspěvků
huoqdebi canadian pharmacy in canada, 23.4.2024 21:56, 6 příspěvků
gcwtqlmx cost of synthroid 88 mcg, 23.4.2024 21:54, 14 příspěvků
ynoznmac medication synthroid, 23.4.2024 21:36, 14 příspěvků
yujyevtun valtrex 500 cost, 23.4.2024 21:19, 2 příspěvky
Largest Cannabis products DeweyItach, 23.4.2024 20:11, 1 příspěvek
vozhrrvq buying azithromycin in mexico, 23.4.2024 20:03, 6 příspěvků
mxiboidei generic valtrex canada, 23.4.2024 19:26, 122 příspěvků
lgqkamhva valtrex buy, 23.4.2024 18:44, 122 příspěvků
nftfyxhb order lisinopril online from canada, 23.4.2024 18:37, 122 přís...

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23