Jak vlekaři lákají hosty

Jak vlekaři lákají  hosty
SDÍLEJ:
V pražském hotelu Yasmin byla včera zahájena lyžařská sezóna 2009/2010 na tuzemských horách. Proběhla každoroční nejdůležitější tisková konference Svazu provozovatelů lanovek a vleků. Kromě vlekařů a lanovkářů se ukázali také přestavitelé ministerstva pro místní rozvoj, České centrály cestovního ruchu, jednotlivých lyžařských středisek a Horské služby.
Jak na to

Polemika

Jiří Lhota (spoluvlastník skiareálu Bublava):
V Česku se lyžuje levně

Hana Turková (rekreační lyžařka a skialpinistka):
Dvacet důvodů, proč lyžuji v Itálii

Maykl Brůžek (cestovatel a snowboardista):
La Norma na snowboardu

Ivan Sosna (sjezdový expert a bývalý závodník):
Ještě ke kolotoči bezduchých plků

Zbyněk Frauenterk (provozovatel chaty Na Rezku v Krkonoších):
Kolotoč bezduchých plků

Pavel Miškovský (redaktor Horydoly a běžkař-turista):
Kam pojedete letos na lyže?

Tiskové konference vlekařů se rovněž zúčastnil náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Koliba, který přišel pozdě, ale s nádhernou omluvou jako ze starého filmu Hotel Modrá hvězda: "Přišel bych včas, ale až teprve v hotelu Jasmín, jsem zjistil, že tisková konference je v Yasminu."

Kromě povinné chvály na české lyžování připomněl zajímavé zjištění: "V Rakousku vypočítali, že jeden vlek v zimě vytvoří pět pracovních míst."

V Česku při tom lyžování zaměstnává lidi v místech, kde je velká nezaměstnanost. "Zvažte pobyt na našich horách," neodpustil si brnknutí na sociální strunu Jiří Koliba, který je náměstkem ministra Rostislava Vondrušky, jehož nejprve do funkce ředitele CzechTourismu a poté do vlády dosadil socialista Jiří Paroubek.

Bylo to ovšem velmi laciné gesto, protože čeští lyžaři stejně jako minulé roky pojedou lyžovat tam, kde jim poskytnou lepší poměr ceny a kvality. Za posledních deset let se stále zvyšuje počet českých lyžařů, kteří jezdí do zahraničí a stagnuje, nebo se snižuje počet lyžařů v tuzemsku. Možná už letos můžeme očekávat vyrovnání obou čísel.  

Na co se máme těšit?

Nadcházející lyžařská sezóna prý bude ve znamení nových lanovek, strojů na úpravu sjezdových i běžeckých tratí, zasněžovacích zařízení, ale i nových ubytovacích a gastronomických služeb. Novinky se vztahují i na postupné rozšiřování nabídky nelyžařských služeb včetně těch, které směřují až do letního provozu.

Na tiskové besedě nemohl nikdo přeslechnout, že propojování jednotlivých provozovatelů a celých středisek do systémů společných skipasů není v Česku už vyjímkou, ale ještě dál se rozšiřuje při společném zajišťování kyvadlové dopravy od ubytovacích zařízení a záchytných parkovišť k lyžařským areálům.

Stále ale chybí, a zřejmě ještě mnoho let budou chybět, jednoduché permanentky zahrnující celý region, lyžování a dopravu v něm. Vždyť třeba Orlické hory by odpovídaly množství sjezdovek jednomu malému alpskému skiareálku. Krkonoše by snad mohly konkurovat středně velkému středisku v Rakousku.

Dneska je to tak, že lyžař si koupí permanentku například do Harrachova, ale když přejede o pár set metrů dál přes kopec do Rokytnice, už musí mít jinou jízdenku. V Rokytnici si ještě k tomu musí dávat pozor, aby nevjel na sjezdovku, která nespadá do rokytnického sytému a udělala se sama pro sebe.

Nové nebo zvelebené skiareály

Bagry, rypadla a silniční stroje se přes léto oháněly na horách, kde vznikla nová zařízení, retenční nádrže na zachycování vody pro zasněžování a asfaltové parkovací plochy pro lyžaře, kteří se na jaře nechtějí v lyžákách brodit k autu blátem.

Mezi nejvýznamnější investice provedené v českých lyžařských střediscích patří Černá hora, Ski areál Synot Kyčerka, Skicentrum Kohátka a lyžařský areál Paprsek.

Ceny za celodenní využívání lanovek v lyžařských areálech zůstávají převážně na stejné úrovni jako v předchozí sezóně.

Vloni však právě kvůli vysokým cenám lyžování v Česku v porovnání s jeho kvalitou nastal všeobecný úprk lyžařů do Alp, Dolomit, anebo aspoň německo-rakouského Předalpí či na zahraniční Šumavu.

Všude dobře, doma nejlíp

Tuzemští vlekaři si pravidelně stěžují na české novináře. Ani letos tomu nebylo jinak. Prý se veřejnost ze zpráv v médiích o českých horách moc nedozví.

To je samozřejmě nesmysl. Po celou zimu jsou stránky deníků a časopisů, televizní i rádiové zpravodajství a také web plné zpráv, fotek a videí z tuzemského lyžování. Mnohdy zřejmě vyznívají jinak, než by si vlekaři přáli. Až budou nabízet dobré služby za slušnou cenu, bude o nich více pozitivních zpráv. To je je jednoduchá rovnice.

Vlekaři na to jdou ovšem jinak. Místo zlepšování služeb a snižování cen se obrátili na stát a ten jim z našich daní vyrobil reklamní kampaň. Bohužel ji neplatí vlekaři, ale všichni občané, tedy i ti, kteří v Česku nelyžují, nebo dokonce nelyžují vůbec.

Akce nazvaná Všude dobře, doma nejlíp, je organizovaná vládní agenturou na podporu cestovního ruchu CzechTourism. V rádiích zazní přes dvě stovky spotů spotů v délce 30 vteřin v období od 19.listopadu do 22. prosince.

K tomu přibudou tematicky zaměřené reportáže o českých lyžařských areálech a pro rozhlas bude připravován sněhový servis.

Na tiskové konferenci kdosi na ukázku spustil jeden z propagačních spotů a bylo po radosti z očekávané sezóny. Jestli má do hor nalákat zrovna rychle přečtený text připomínající výkřiky náboženského fanatika se závěrečným odkazem na webové stránky Kudyznudy.cz, tak to by snad bylo lepší dvěstěkrát po třiceti vteřinách opakovat informaci, že na české hory jezdí rád lyžovat nejznámější český klimatolog toho času úřadující na Pražském hradě. To by si lidi alespoň zapamatovali už napoprvé a jeli by opravdu, ale opravdu do českých hor.

Na stovce billboardů po celé České republice si zase přečteme, že propukla "Česká lyžařská sezona 2009/2010, aneb všude dobře, doma nejlíp." Televize bude v každodenním vysílání mít záběry z 37 lyžařských areálů. Odkud prostřednictvím panoramatických kamer v programu Panorama na ČT2 budete vidět, jak je na horách v pondělí až pátek v čase 8:30 - 9:10 a o víkendu od 7:50 - 8:30 hodin. Sněhové informace budou i na ČT4 Sport od čtvrtka do neděle od 12:00 do 14:00 hodin. Servis bude připravován i pro novináře pracující v novinách a v dalších mediích.

Všimli jsme si, že na tiskové besedě mluvili jen chlapi. Takže chlapi, ať vám na českých lyžařských střediscích nasněží, ať tam máte plno i v krizi. Hlavně ať nemusíte psát v létě příští rok Poučení z krizového vývoje po lyžařské sezóně 2009/2010.

Petr Skála je vydavatelem serveru Vímevíte.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Fantastický úspěch vybojoval rychlostní lyžař Radim Palán. Na mistrovství světa ve Vars získal stříbrnou medaili a na stejném místě potom ještě bronzovou ve světovém poháru. Je to nejlepší výsledek v disciplině speed... celý článek

Emerich Rath: olympionik, všestranný sportovec, Evropan

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Za dva dny přes Krkonoše

Za dva dny přes Krkonoše

AKTUALIZACE Zimní inverze, horský hřeben nad mraky, ostré slunce září na bílý prašan. Tak takhle často vypadají ve vrcholné zimě Krkonoše. Obětujme tedy víkend, opusťme pošmourné nížiny a vyražme na nejkrásnější
Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, kde se leze po skalách, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledopády, nebo jaká chata je otevřená? Přinášíme aktuální zprávy
Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Děti mohou už během pár dní hrdě dělat první obloučky na sněhu. Zábavný faktor, bezpečnost a empatie - s nimi dokážou instruktoři lyžařských škol v Kaiserwinklu proměnit menší i větší děti v nadšené lyžaře. Zvládnou to
Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Ve většině tuzemských skiareálů je sníh už jen na sjezdovkách, řada z nich už provoz předčasně ukončila. Vlivem vysokých teplot a deště sníh rychle taje a sjezdovky jsou kvůli náročnému terénu zejména v odpoledních
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Den Nahoru a Dolů Špindlerův Mlýn, Medvědín Skialpinismus 6.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.

Diskuse

opggzjlo 100 mg lisinopril, 29.3.2024 1:21, 11 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35