V Alpách je lepší lyžování, lžou novináři

V Alpách je lepší lyžování, lžou novináři
Nejhezčí a nejdelší sjezdovka v Bedřichově je Malinovka.
Autor snímku Opicakuz
SDÍLEJ:

Do polemiky, proč lyžaři opouštějí tuzemské kopečky a míří do Alp, se zapojila vládní agentura na podporu cestovního ruchu CzechTourismus. Její vysvětlení je originální: Poskytujeme výborné služby za nízké ceny, ale proradní novináři tvrdí opak a posílají lidi za hranice.

Jak na to

Polemika

Jiří Lhota (spoluvlastník skiareálu Bublava):
V Česku se lyžuje levně

Hana Turková (rekreační lyžařka a skialpinistka):
Dvacet důvodů, proč lyžuji v Itálii

Maykl Brůžek (cestovatel a snowboardista):
La Norma na snowboardu

Ivan Sosna (sjezdový expert a bývalý závodník):
Ještě ke kolotoči bezduchých plků

Zbyněk Frauenterk (provozovatel chaty Na Rezku v Krkonoších):
Kolotoč bezduchých plků

Pavel Miškovský (redaktor Horydoly a běžkař-turista):
Kam pojedete letos na lyže?

Přinášíme tiskovou zprávu v původním znění, kterou podepsala Eva Tajanovská z mediálního oddělení CzechTourismu.

Připomínáme, že je to agentura placená ze státního rozpočtu a tedy z našich daní.

Vybavenost, služby, investice, komfort

Uplynulo dvacet let od sametové revoluce a české lyžařské areály se rychleji mění a rozvíjejí.

Českým lyžařským areálům prospěl převod do soukromého vlastnictví, vznikla řada rodinných areálů, mnohé areály přešly pod jednotlivé ski kluby a podobně.

Velké investice v České republice nadále směřují do nových lanových dopravních zařízení, strojů na úpravu sjezdových i běžeckých tratí, zasněžovacích, odbavovacích a informačních systémů, doprovodných, ubytovacích a gastronomických služeb, a také do postupného rozšiřování nabídky nelyžařských služeb včetně těch, které směřují do letního provozu.

Provozovatelé se propojují

Častým jevem posledních let je rovněž propojování jednotlivých provozovatelů a celých středisek do systémů společných skipasů. Mezi nejvýznamnější letošní takovou akci patří investice provedené ve Skiresortu Černá hora, Ski areálu Synot Kyčerka, Skicentru Kohútka, či lyžařském areálu Paprsek.

Při realizaci řady z těchto projektů je znát finanční podpora ROP. Před minulou lyžařskou sezónou jsme společně nastartovali kampaň Všude dobře, doma nejlíp, zaměřenou na objektivní propagaci úrovně českého lyžařského průmyslu.

Na krásu alpského lyžování si nechci zvyknout

Mnohá média se k objektivnímu pohledu na české hory přidala a podávala korektní informace o domácích lyžařských areálech.

Je velká škoda, že některá česká média nadále nepodávají vyvážené a někdy ani objektivní informace. Na to, že na lyžování v Alpách se pějí vesměs ódy a krásy tuzemských hor se nechávají v tom lepším případě bez povšimnutí, si nezvykneme.

Srovnáváme se s malými skiareálky v lesích

Nelze srovnávat nesrovnatelné - rozlehlost a vysokohorské prostředí Alp u nás nenajdeme, ale výborné lyžování a v posledních letech i nejmodernější horské technologie a kvalitní služby rozhodně ano.

Lyžování v českých poměrech je lyžování v tzv. hranici lesa, tedy do 1 300 m n.m., a z tohoto pohledu při porovnání s alpskými lyžařskými areály s podobnou nadmořskou výškou a obdobnými parametry pak často zjišťujeme, že nabídka špičkových českých středisek je mnohdy na lepší úrovni.

Přispívá k tomu zejména provádění masivních investic do modernizace vybavenosti areálů, zlepšení úrovně nejen služeb spojených s lyžováním, či například zavedení normy ČSN 018027 Značení a zabezpečení v zimním středisku.

Je nepochybné, že české lyžařské areály si zaslouží stejnou míru objektivity a patriotizmu jako ty alpské.

České lyžařské areály a ceny

Mnohé reklamy cestovních kanceláří a tendenční články některých tuzemských novinářů by mohly svádět k úsudku, že lyžování za hranicemi naší vlasti a zejména v Alpách je zcela jistě levnější než v tuzemsku.

Jak jinak si vysvětlovat masivní reklamy jednoho z největších tuzemských vývozců českých lyžařů do zahraničí, který nabízí šestidenní skipas a 7 nocí v Itálii za cenu od 1990 Kč.

Všechny tyto nabídky mají ale velký háček. Téměř vždy se jedná o ojedinělou cenu v absolutní mimosezóně, do vzdálené lokality a většinou bez záruky kvalitních lyžařských podmínek. Další výrazné náklady na dopravu, stravování, pojištění apod. přitom tuto lidovou cenu dovedou až několikanásobně navýšit.

V hlavní sezóně pak vychází srovnání cen jednodenních skipasů (u vícedenních je progrese obdobná) zcela jednoznačně ve prospěch tuzemských areálů. Náš dosud největší lyžařský areál ve Špindlerově Mlýně vychází ze srovnání s obdobně velkými, ale většinou hůře vybavenými zahraničními středisky v hranicích lesa o poznání lépe, kdy k vyšším zahraničním cenám za lyžování musíme připočítat zejména výrazný rozdíl v nákladech na dopravu (snad pouze s výjimkou příhraničních středisek Hochficht, Arber a Oberwiesenthal).

Za pár svezení na přeplněné sjezdovce platíme pětikilo

V celé České republice existuje letos včetně Špindlerova Mlýna pouze devět lyžařských areálů, kde stojí denní skipas pro dospělého v hlavní sezoně více než 500 Kč. Přestože tato střediska disponují vybaveností na evropském standardu, za obdobnou cenu si v hlavní sezoně v Alpách nezalyžujete ani v menších a hůře vybavených lokalitách.

Pro dalších více než dvacet čtyř- a pětihvězdičkových českých lyžařských středisek, které lze považovat za kvalitní a velice dobře vybavená, platí, že ceny jejich skipasů jsou oproti srovnatelným alpským střediskům na úrovni cca 50 – 70 %.

Pro méně náročné vyznavače sjezdového lyžování a snowboardingu pak u nás existuje dalších více než sto menších lyžařských areálů, které sice nejsou vždy vybaveny všemi doprovodnými službami, ale lze si v nich zalyžovat v plné sezoně v širokém rozpětí od 180 do 400 Kč za den, v ojedinělých případech až do 490 Kč.

Alpy vás finančně zruinují!

Rozsáhlá lyžařská střediska alpského typu u nás vybudovat při nejlepší snaze nelze. Přesto si i náročnější lyžař přijde v českých horách na své, a pokud má někdo navíc i hlouběji do kapsy, české a moravské hory ho určitě na rozdíl od Alp nezruinují.

Významným tuzemským trendem, který umožňuje za stejnou cenu jezdit na více kilometrech sjezdových tratí, je spojování středisek do jednotných skipasů včetně jejich propojení bezplatnými skibusy. Jednotný skipas tak již úspěšně funguje ve východních Krkonoších, kde Skiarena Krkonoše spojuje střediska Pec pod Sněžkou, Velká a Malá Úpa, Svoboda nad Úpou, Janské Lázně – Černá hora a Černý Důl s 36,8 km sjezdových tratí.

Pod názvem Skiregion.cz existuje další společná jízdenka se 40,5 km sjezdovek na pomezí Krkonoš a Jizerských hor mezi areály Harrachov, Rokytnice nad Jizerou, Paseky nad Jizerou, Rejdice a Příchovice.

Další obdobná propojení již fungují nebo se připravují i v ostatních horstvech České republiky.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Střediska v ČR

My jezdíme již několik let sem a jsme maximálně spokojení. Jednou jsme byli v Itálii, už ani přesně nevím kde a absolutně se to nedalo srovnat. Možná jsem na to moc přízemní, no za mě česko nej. :). 

  • Autor Teku
  • Datum a čas 31.1.2019 15:19
Reaguj
Odstavce a všechno další
Odstavce i cokoliv jiného, co Tě napadne, můžeš v diskusi dělat pomocí html (fotky, video, ztučnění, odstavce, fonty...).
Reaguj
Re: brecim smichy
No to mi priomelo, ze jsem nekolik let jezdil pred Vanoci do Nauders, kde byla permice v cenne ubytovani pokud jste bydleli primo ve vesnici (ke kazde noci, den lyzovani v cenne). Nutno tedy priznat, ze nejezdilo vsechnoi, takze to byl spis takovej vetsi Spindl. Ale videli jste nekdy podobnou nabidku v CR?
  • Autor Geo
  • Datum a čas 3.12.2009 12:00
Reaguj
Lachtal
Jeden konkrétní případ Lachtal, na rakouské poměry malé středisko většinou v lese 1600-2200 m, 33 km sjezdovky, 15 km značené skiroute Lachtal na HD Lehké túry nad Lachtalem. Apartmán pro 4-6 osob na sjezdovce 164 E/den/apartmán (v ceně sauna a bazén), 6denní permanentka 143,50 E mínus 5 % pro ubytované, oboje v hlavní sezoně, jinak slevy až 40 %. Doprava do Štýrska z Prahy a zpět 800 km. To je 8600 Kč/osoba v hlavní sezoně ubytování+lyžování. 500 Kč je na benzín. Zkuste to sehnat na českých horách...
  • Autor Novinář
  • Datum a čas 3.12.2009 10:51
Reaguj
brečím smíchy............
Vážená paní Tajanovská. Přečetla jste si vůbec po sobě ten blábol co jste tady sesmolila ???? Dám vám krásný příklad. Právě jsem se vrátil z Itálie. Lyžařské středisko LIVIGNO. Týden se skipasem a ubytování přímo na sjezdovce 20m od lanovky 4800Kč plus 800Kč doprava. Ve středisku je nyní přes metr sněhu a vleky v provozu a frontu jsem za celej týden nepotkal. Jezdím do tohoto střediska začátkem prosince už 8 rok a je to pořád stejně super. Navíc třeba v roce 2008 tam bylo 2,5metru sněhu. Nevím co je pro vás titěrné středisko v úplně okrajové sezoně, ale těchto výhodných zájezdů je plný internet. Paso Tonale včetně skipasu v prosinci 2009 za 4900Kč. Risoul leden 2010 za 5200Kč, Les 2 Alpes a prvních 14 dní v lednu také za 4900Kč a další a další. Ale jinak dobrý - pobavila jste mě !!!! Jako váš argument nám můžete napsat za kolik bude týden lyžování v Krkonoších včetně skipasu a ubytování na sjezdovce třeba v lednu 2010.
  • Autor Petr
  • Datum a čas 2.12.2009 20:51
Reaguj
re:
do českých hor si jezdím zaběžkovat, občas zalyžovat ale hlavně zapařit s partičkou přátel...do Alp si jezdím intenzivně zalyžovat, tam na kalby není čas ... :-)
  • Autor dalimil
  • Datum a čas 1.12.2009 10:24
Reaguj
Proc to kua nerespektuje odstavce. To je redakcni system na <|>
  • Autor Geo
  • Datum a čas 1.12.2009 00:01
Reaguj
Psát tento příspěvek je asi nošení dříví do lesa. Ti provozovatelé co pláčou budou plakat dál, ti co pochopili už mají jasno a nepotřebují hledat vinníky mezi novináři.Nelze než souhlasit s tím, že služby v ČR se opravdu zkvalitňují. Mnohá česká střediska mají dnes vybavení srovnatelné s alpami, minimálně co se týče roleb a umělého zasněžování. S lanovkama to trochu pokulhává, investice zde sice jsou, ale většinou do starších přepravních zařízení, které dosloužily v zahraničních horách. Případně se kupují nové levnější, neodpojitelné, sedačkové lanovky. Ačkoliv se najdou vyjimky např. LD na Černou horu, LD Hromovka (které nahradila starou Tatrapomu zbastlenou snad z několika starších LD). V stravovacích zařízení, co alespoň já mohu posoudit, je to stále tentýž děs a bída. Je jich málo, pokud se tedy nespokojíte s mastnou klobásou a pivem do kelímku, pak pravděpodobně budete muset čekat až se vám uvlní místo u stolu, nebo se vydat prozkoumat širší okolí. Jistě za hezkého počasí jsou i v zahraničí narvány restaurace na vršcích, stačí ale kus sjet a máte hned poloprázdnou restauraci. Kapitola o propojování provozovatelů je směšná. To že se ke Skiarálu Černá Hora připojila pár místních louček nic neznamená. Pokud chtějí česká střediska alespoň náznakem připomínat ta Alpská pak má cenu mluvit o společném skipasu pro střediska Černá Hora + Pec p. Sněžkou + Herlíkovice + Špindl + Rokytnice + Harrachov. To že se provozovatel vleku na loučce za barákem připojí k velkému středisku není žádné propojování.A dostáváme se k tomu hlavnímu. Proč ti lidé jezdí do Alp, a jak by jim mohla česká střediska konkurovat. Především je dobré si uvědomit, že češi většinou nejezdí do malých středisek na hranici lesa. Srovnání s nimi tedy postrádá jakýkoliv smysl. Ve velkých střediscích pak potkáváme pojídače kilometrů, kteří ráno v devět čekají u první lanovky, aby to s krátkou pauzou na oběd večer zabalili. Nebo požitkáře na dlouhých modrých sjezdovkách, kteří se jen tak vozí a nikam nespěchají. A samozřejmě škálu typů mezi nimi. Všichni mají však společné to, že 1. nehodlají stát ve frontách, 2. nemíní strávit celý víkend na jedné sjezdovce. Pro takové lyžaře nemají české hory na více než jeden den co nabídnout. Klienty bych tedy hledal v rodinách s malými dětmi, kterým je jedno, že se budou plácat celý týden na loučce za chatou.Lyžování není levný sport. Celá zimní výbava, kterou je čas od času potřeba obměnit, stojí dost peněz. Helma, brýle, rukavice, kalhoty, bunda, ponožky, rolák a kdo ví co ještě dalšího stojí v součto docela dost peněz. Pak tu máme samozřejmě lyže a hůlky. Pak pokud mám zaplatit 12.000 + jídlo za 6 dní lyžování ve Francii (nějaké střední až velké středisko v rozumném termínu, bydlení na sjezdovce), 9.000 v penzionu v Rakousku s dojížděním do do 10 minut, nebo 8.400 + jídlo (6 dní ve středisku jako Rokytnice, Harrachov, Pec, ... S lyžema na sjezdovku hahaha, dojíždění do 10 minut - možná), což je oněch proklamovaných 70 procent, tak se obávám, že každý soudný člověk si ty 4000 v kontextu ostatních výdajů rád připlatí.No a pak je tady další apsekt. Autobus co jede tak čtyřikrát za den bych opravdu nenazíval skibusem (V Alpských střediskách cca. každých deset minut od 8-10 a 14-16. V údolích pak alespoň jednou za půl hodiny.). Pak tu máme navíc podstatné slevy pro děti. Něco jako rodinná jízdenka se v ČR mod nenosí, atd. atd.Ano české hory budou v absolutních číslech nejspíše levnější, zejména po započítání všech piv v hospodách atp., nicméně nikdy nenabídnou ty věci, za které si právě v Alpách rád připlatím.
  • Autor Geo
  • Datum a čas 1.12.2009 00:00
Reaguj
CZ versus Alpy
I přesto, že jsem patriot naší republiky. musím s plnou váhou přiznat , že na na alpy prostě ještě nemáme.Není to jenom o penězích, ale o přístupu majitelů středisek a samozřejmě zázemí obsluhy vleků , sociálek atd. Nevím jak jinde v Čechách , já jezdím na Šumavu a musím říci otřesné . Pokud jedu do německa na Javor tak klientela je převážně česká a mnohdy jsme stáli i 20 minut na lanovku, takže nic moc. A ohledně Itálie , byl jsem v několika střediscích a musím konstatovat , že se tam cítím jako zákazník, všichni přijemní ochotní pomoci pokud je nějaký problém a ukažte mi český areál kde penetrace lyžařu na 1km sjezdovky je v týdnu opravdu malá. Pokud někdo naráží na CK Nevdamu a cenou 1990 za týden včetně skipasu. Tak já jsem ve Foppolu byl , je pravdou , že jsme chtěli apartmán pro čtyři jen pro dva a cena byla cca 3900 Kč. A to byl konec ledna . Je pravdou , že člověk k tomu musí připočítat těch 1000km. ale když si vychutnáváte areál San Simone kde nás bylo celkem cca 20 lyžařů na celý areál a vše super připravené samej manšestr i na černých které přes noc přemrzly. prostě lyžařskej orgasmus. Raději budu šetřit abych si ten tejden užil.
  • Autor pepino
  • Datum a čas 30.11.2009 21:04
Reaguj
Re: re Honza
S tou Račou to snad nemyslíš vážně, že je v jejím okolí menší koncentrace lidí - jezdí tam plno Čechů a Poláků (spádová oblast s více jak 1 miliónem obyvatel + na Slovensku je blízko Žilina. A přesto se tam až na Dedovku jezdí takřka bez front i přes hlavní sezónu.
  • Autor Honza
  • Datum a čas 30.11.2009 13:12
Reaguj
Celkem 18 příspěvků v diskuzi


Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací... celý článek

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

SLEDUJEME SOUDNÍ PROCES Urban a Linhart stojí před okresním soudem v Českých Budějovicích. Viní je ze smrti dvou mladých žen, které se pod jejich vedením zřítily na ferátách v Rakousku. Hlavní líčení skončí nejdříve
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit
Švýcarský alpský klub měl finančně úspěšný rok 2023

Švýcarský alpský klub měl finančně úspěšný rok 2023

Schweizer Alpen-Club (SAC) zaznamenal v roce 2023 velký hospodářský úspěch.
Nové technologie v módě

Nové technologie v módě

Vývoj oděvních technologií je tak rychlý, že jej ani nestačíme sledovat. Co je nového v textilním oboru? Společným jmenovatelem novinek je udržitelnosti a zákaznickýmu zážitek.
Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Bývalý starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek konečně vrací peníze, které pobíral z lanovky na Sněžku a které měl jako volený zastupitel ze zákona zakázáno inkasovat. Udělala to až na druhou výzvu

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Valná hromada ČHS Praha 13.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:33