Nejlepší horské fotografie byly vybrány

Nejlepší horské fotografie byly vybrány
SDÍLEJ:
Porota prestižní fotografické soutěže Štíty Viléma Heckela na téma člověk, příroda, hory a životní prostředí vyhodnotila nejlepší snímky. Do soutěže byla zaslána více než tisícovka snímků v tématických sériích i jako jednotlivé záběry. Mezi vítěznými fotografiemi se objevila díla renomovaných profesionálů i výtečných amatérů. Podívejte se na oceněné fotografie.
Jak na to Horydoly jsou partnerem fotosoutěže Štíty Viléma Heckela.

Vilém Heckel (1918-1970) je v české fotografii pozoruhodným jevem. Patří k významným fotografům Prahy i k vynikajícím krajinářům, je jedním ze zakladatelů průmyslové a reklamní fotografie u nás.

Své životní téma však našel až ve velehorách a mezi horolezci. "V horách jsem doma," vyznával, "naplňují můj život." Hory pokládal za symboliku života, metaforu bezhraničnosti lidských možností.

Vilém Heckel je autorem tří desítek knih a bezpočtu výstav. Jeho nejznámějšími knihami jsou Naše hory (1956), Království slunce a ledu (1960), Hory a lidé (1964), Hindúkuš (1967).

Pro několik generací se stal symbolem odvážného člověka s hlubokým obdivem a úctou k přírodě tlumočenými jeho dílem. Vilém Heckel 31. 5. 1970 tragicky zahynul při expedici Peru 70 spolu s celou československou horolezeckou reprezentací pod lavinou z Huascaranu.

Fotosoutěž a následná výstava Štíty Viléma Heckela pod záštitou primátora Hlavního města Prahy nese jméno legendárního českého fotografa a horolezce, zahynuvšího v roce 1970 s celou československou horolezeckou výpravou pod lavinou hory Huascarán v Peru.

Podívejte se:
VÍTĚZNÉ FOTOGRAFIE

Výstava a fotosoutěž vědomě navazuje na kdysi velmi populární výstavní akci, kterou rok po tragedii založili Heckelovi příznivci a přátelé. Je určena profesionálním, ale i programově pracujícím zájmovým fotografům, jejichž tématem je člověk a životní prostředí. Jejím cílem je propagovat aktivní kontakt člověka s přírodou, její poznávání a šetrné užívání – zcela v souladu s životními cíli Viléma Heckela.

Porota 3. ročníku soutěže

Pavel Bém, poslanec a horolezec (čestný předseda soutěže)
Andrej Reiser, fotograf a předseda poroty
Eva Heckelová, fotografka
Helena Heckelová, fotografka
Líba Taylor, fotografka
Jaroslav Šimon, Svaz českých fotografů
Jakub Turek, šéfredaktor Horydoly
Lenka Klicperová, šéfredaktorka časopisu Lidé a země
Jan Stejskal, šéfredaktor Ekolist
Eva Jandíková, Český horolezecký svaz

Ceny soutěže: V každé ze tří soutěžních kategorií se udělují tři peněžité ceny (25 000 Kč, 15 000 Kč a 10 000 Kč). Dále byla udělena Cena dcer Viléma Heckela (originální fotografie Viléma Heckela a skleněný objekt) a Cena portálu Horydoly pro nejlepší horolezeckou fotografii (5 000 Kč).

Výstava vítězných a dalších vybraných prací se bude konat na Staroměstské radnici v Praze od 7. dubna do 31. května 2011.

Výsledky fotosoutěže

Bienále fotografické soutěže na téma člověk, příroda, hory, životní prostředí se zúčastnilo 104 fotografů celkovým počtem 1059 snímků. (Poznámka redakce: Oceněné fotografie budou zpraacovány a jejich kopie poté uveřejníme na Horydoly.)

VENKOVSKÁ A MĚSTSKÁ KRAJINA

1. cena BORIS NÉMETH: Moje Holandsko, říjen 2009 (série)
"Túlať sa mesiac po Holandsku s fotoaparátom na krku bola výzva. Výzva, ktorú som neodmietol a spravil som dobre. Výzva, ktorú by som si ešte aspoň raz rád zopakoval."

2. cena LAURA WITTEKOVÁ: V Petržalke, Bratislava 2010 (série)

3. cena MARTIN WÁGNER: Přehrada (série)
"Angara má velký hydroelektrický potenciál. Nachází se na ní kaskáda čtyř přehrad (Irkutská, Bratská, Usť-Ilimská a Bogučanská) s vodními elektrárnami, z nichž poslední by měla být uvedena do provozu v příštích dvou letech. Další pátá vodní elektrárna se má stavět v horním toku řeky, nedaleko vesnic Kamenka a Ordzenekidze. Projekt se zvažuje již více jak 25 let a jeho důsledkem je neustálé napětí a očekávání místních obyvatel, kteří čekají, zda budou muset opustit své domovy. Z tohoto důvodu se do místní infrastruktury neinvestují žádné peníze a oblast se nerozvíjí. Perspektivní a flexibilní lidé odjíždějí do hlavního města oblasti Krasnojarska. Část starousedlíků se snaží proti výstavbě plánované elektrárny protestovat, jejich hlasy však jen těžko dokáží něco změnit."

čestné uznání RADEK KALHOUS: Lublinské předměstí, Polsko 2010

ČLOVĚK A HORY

1. cena ANDREJ JAKOVLEV: Stillness, Švýcarské Alpy, duben 2010 (série)

2. cena MICHAL BROUČEK:
Strahlhorn, Wallinské Alpy, listopad 2010
Moon Walk, Wallinské Alpy, listopad 2010
Marťanská kronika, Wallinské Alpy, listopad 2010
To dám!, Nevado Ausangate – Peru, červenec 2010
Šťastný návrat, Nevado Ausangate – Peru, červenec 2010
Pohled na Nový Svět, Laguna del Inca – Chile, červenec 2010

3. cena RENÉ JAKL: Z Yosemitů do Tater, 2008-2010 (série)
Bonneville Salt Flats, Utah
Cathedral Rock, Yosemite
Olmsted Point, Yosemite
Stovepipe Wells, Death Valley
Clear Creek, Zion
Stovepipe Wells, Death Valley
Clear Creek, Zion
The Wave, Coyotte Butts North
Zadný Oštěp, Vysoké Tatry

čestné uznání PAVEL NESVADBA
Na ledovci Mer de Glace, Mont Blanc – Francie, 1.10.2009
Odpočinek v M8, Rax – Rakousko, 7.3.2010
Base Camp, Mont Blanc – Francie, 27.9.2009

ČLOVĚK A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

1. cena JAN CÁGA: Toxické bahno v Maďarsku, Devecser, Kolontár, 7.-11.říjen 2010 (série)
"Pět mrtvých, 120 zraněných, z toho téměř stovka popálených. Z maďarské hliníkárny ve městě Ajka uniklo 700 kubických metrů jedovatého červeného bahna s vysokou koncentrací těžkých kovů, arsenu a rtuti. Několikametrová vlna bahna během následujících vteřin zasáhla obce Kolontár a Devecser, kde způsobila nevratné škody. Jedná se vůbec o nejhorší ekologickou katastrofu v zemi."

2. cena FILIP SINGER: Tradiční hon na divočáka, Orlické hory – Česká republika, podzim,zima 2008-2009 (série)
"Myslivci z vesnic v okrese Ústí nad Orlicí se každým rokem chystají na tradiční hon na divočáka. Prase divoké neboli divočák, se v lidské kultuře objevuje již od pradávna, většinou jako významný zdroj Orlických hor a podhůří praseti divokému svědčí."

3. cena MARTIN WÁGNER: Sibiřští starověrci
"Po pravoslavné reformě před čtyřmi sty lety se z ortodoxní církve oddělila skupina lidí, kteří nesouhlasili se změnami. K protestu proti reformám tito lidé často používali nejzazší formy – sebeupálení. Nakonec se starověrci rozloučili s civilizací a odešli daleko na sever a na Sibiř. Dodnes si uchovávají své náboženské a kulturní tradice. Jejich vesnice se nacházejí mimo obydlená místa, kde na ně nemá vliv politické dění, ani novodobá kultura. Na rozdíl od lidí z ruských vesnic, kteří jsou bez práce a z bezvýchodnosti propadají alkoholu, starověrci nikdy neztratili schopnost uživit sami sebe ze zdrojů, které jim nabízí příroda. Jsou nezávislí na okolním světě."

čestné uznání PETR JOSEK: Nosorožci se chystají na cestu do Afriky, prosinec 2009

CENA DCER VILÉMA HECKELA se uděluje fotografii, která podle Evy a Heleny Heckelových nejvíce odpovídá duchu díla jejich otce.

MICHAL BROUČEK: Šťastný návrat, Nevado Ausangate – Peru, červenec 2010

CENA PORTÁLU HORYDOLY se uděluje nejlepší horolezecké fotografii.

PAVEL NESVADBA: Odpočinek v M8, Rax – Rakousko, 7.3.2010

Štíty Viléma Heckela na HORYDOLY

Fotografové, už nemáte moc času

Země a lidé na fotkách

Kde je vůle, tam je cesta

Tisíc fotek v Heckelovi

Jak manipuluje fotograf

Za ukradenou fotku se tvrdě platí

Štíty Vilém Heckela podruhé

Ukažte své fotky na Staroměstské radnici

Nejlepší fotky z hor a údolí

Nejlepší snímky z hor

Porota skončila práci na Štítech Viléma Heckela

Rozhovor: Štíty Viléma Heckela

Fotosoutěž: Štíty Viléma Heckela

Vilém Heckel - fotogalerie

Podívejte se na oceněné snímky z minulých let:

FOTOGALERIE 2009

FOTOGALERIE 2007

Podívejte se, jak fotil mistr: VILÉM HECKEL

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Upřesnění
Nevím milé BK, čemu a jak má kdo přesně ve fotografii rozumět, ale všichni porotci s fotografií běžně pracují a denně rozhodují o jejím využití. V porotě šlo v minulých ročnících rozlišit dvě pohledy na fotky (pro zjednodušení editorský a umělecko-autorský), letos jsem vnímal jejich velké sblížení. P.S.: Už jste viděl výstavu? Co na ni říkáš milé BK?
Reaguj
Re: Upřesnění
Část poslední věty je bohužel pravdivá - v ČFR totiž není opravdu žádná prestižní fotografická soutěž. Nicméně ani to přehlídky turistických fotografií prestižní soutěž neudělá. Je mimo Reisera v porotě alespoň nějaký skutečný fotograf, nebo někdo, kdo fotografii alespoň trochu rozumí?
  • Autor Bk
  • Datum a čas 1.2.2011 15:38
Reaguj
Upřesnění
Heckela pořádá stejné občanské sdružení jako Czech Press Photo. Soutěž už od svého založení měla ve vínku životní prostředí (tehdy myšleny především skládky a zničená krajina), horské prostředí a horolezectví. Dnes je to prestižní fotografická akce, protože nic lepšího v Česku není.
Reaguj
Z Heckla se stává pomalu druhé CPP, kategorie turistická fotografie. Obsazení poroty tomu také dost odpovídá. Proč ne, že, pokud se to někomu líbí, ale proč z toho hned dělat nějakou prestižní fotosoutěž, navíc původně snad s horskou tématikou?
  • Autor Bk
  • Datum a čas 26.1.2011 05:55
Reaguj
prase
Nerozumím textu u prasete, věta mi nedává smysl.
  • Autor Martin
  • Datum a čas 24.1.2011 02:27
Reaguj
Strahlhorn
Za svůj předchozí příspěvek se autorovi i čtenářům omlouvám. Je to foceno od SZ (Saas-Fee) a nikoliv od JV (Zermatt) jak jsem se domníval. Tedy snímek NENÍ stranově převrácený.
  • Autor fotografický laik
  • Datum a čas 23.1.2011 17:56
Reaguj
Strahlhorn
Zaujalo me ze by mohl byt snimek stranove prevraceny, ale podle ostatnich fotografii na netu, je snimek pana Broucka v poradku.
Reaguj
Strahlhorn
Snímek je stranově převrácený. Zřejmě to autorovi více vyhovovalo z hlediska kompozice. V tom případě, ale měl snímku dát méně konkretní název. Jak to ostatně udělal u snímků zbývajících.
Reaguj
Wagner a Jakl dobrý, ale to ostatní? Jakovleva jsem nepobral, zbytek horolezeckých fotek jsou nuda, moc se mi líbí myslivci. Uvidíme, jak to bude všechno vypadat na výstavě... Bude zase na Staroměstském náměstí, když už Bém není primátorem a Svoboda není moc velký sportovec?
  • Autor Novinář
  • Datum a čas 21.1.2011 15:11
Reaguj
Celkem 9 příspěvků v diskuzi


registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Bloudek se omlouvá a stahuje své body z Valné hromady

Bloudek se omlouvá a stahuje své body z Valné hromady

Pár dní před Valnou hromadou stáhlo vedení  Českého horolezeckého svazu dva své stěžejní návrhy. Nijak se tím veřejně nechlubí, ale předseda Jan Bloudek rozeslal předsedům horolezeckých oddílů dopis, kde to
Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Vajoletky u Křižan: parádní pískovcové lezení

Vajoletky u Křižan: parádní pískovcové lezení

CLIMBING GUIDE Skalní kulisa Vajoletky (též Krkavčí skály) se vypíná nad malebnou obcí Křižany na jižním úbočí Ještědského hřbetu. Patří do stejného geologického zlomu, jako ostatní tvrdé prokřeměnělé pískovce od
Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

MERANO Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Velmi si vážíme podpory od širokého spektra oddílů napříč celou republikou, která nás ujistila, že v problémech, které nás trápí, nejsme osamoceni. Snaha vyvinutá před Valnou hromadou Českého horolezeckého svazu je startovacím

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Melloblocco - bouldering Itálie, Val di Mello 8.-11.5. 8.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
IMEX - veletrh Německo, Frankfurt 14.-16.5. Cestovní ruch 14.5.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.
Svět knihy - veletrh Praha, Holešovice 23.-26.5. 23.5.
Petrbokův memoriál Praha, Nad Hliníkem Historická cyklistika 25.5. 10:00

Diskuse

chdrhigf lisinopril 10 mg tabs, 2.5.2024 7:26, 13 příspěvků
qeswgsicu valtrex pills for sale, 2.5.2024 7:24, 125 příspěvků
eienfrpl buy prednisone online no script, 2.5.2024 7:20, 1 příspěvek
tbytosgz synthroid 100 mcg price, 2.5.2024 5:14, 13 příspěvků
pbybrffd synthroid 150 mcg coupon, 2.5.2024 4:58, 125 příspěvků
vfzhdinm synthroid 112, 2.5.2024 4:56, 125 příspěvků
tnvwdhee order synthroid online, 2.5.2024 4:07, 125 příspěvků
kbybwmmrc buy valtrex on line, 2.5.2024 3:23, 2 příspěvky
spvolpmi canadian pharmacy in canada, 2.5.2024 2:54, 125 příspěvků
zxrlukub prednisone no script, 2.5.2024 2:49, 125 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Čarodějnický běh Horydoly , 1.5.2024 23:09
SALZKAMMERGUT TROPHY Horydoly , 1.5.2024 23:06
Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02