Alpinus proti Hudymu

Alpinus proti Hudymu
SDÍLEJ:
Alpinus zaútočil proti Hudysportu na jeho vlastním hřišti. Proti tradičnímu Hudykatalogu postavil podobnou publikaci. Co mne v nich zaujalo?
Jak na to Katalogy získáte v obchodech sítí Hudysport a Alpinus.

OMLUVA

V prvním vydání tohoto článku z 31. května jsme mylně uvedli, že nejdražší batohy v prodejnách Alpinus stály patnáct tisíc korun. Majitel této sítě obchodů nás však upozornil, že tak drahé batohy jeho prodavači nikdy neprodávali. Letos stojí v Alpinusu nejdražší batoh 5490 korun, v roce 2001 činila nejvyšší cena 7990 korun.

Redakce Horydoly a autor článku Kuba Turek se za toto nedopatření čtenářům i firmě Alpinus omlouvají. Zároveň věří, že smysl původního článku zůstal nezměněn.

Katalog od Hudyho na letošní léto je v prodejnách již hezkých pár týdnů, katalog Alpinus může zákazník získat teprve od minulého týdne.

Vydělává oblečení

Aby se přímí konkurenti provozující sítě prodejen zboží pro pobyt v přírodě aspoň trochu odlišili, Alpinus se specializuje spíše na oblečení a volný čas, Hudy cílí na horolezce, skialpinisty a aktivní turisty.

Podle hodnověrných zdrojů z obou firem ovšem obě vydělávají především na tomtéž: oblečení, botách a batozích. Všechno ostatní slouží hlavně pro image specialistů na náročné sporty. "Lana nebo karabiny určitě nejsou to, na čem bychom příliš vydělávali," nechal se slyšet jeden z vedoucích prodejny Alpinus, který prošel v různých funkcích prodejny v centru měst, na jejich okrajích i v hypermarketových komplexech. Jedna z dobře vydělávajících položek byly podle něho batohy za sedm až osm tisíc korun. "Kdo je kupoval? Rusové a čeští zbohatlíci. Nechtěli řešit, co je dobré a ještě lepší, ale prostě si mysleli, že co je nejdražší, je i nejlepší." Vedoucí prodejny nechce být jmenován, protože nemá oprávnění poskytovat médiím jakékoliv informace.

Z obou katalogů vybírám zboží, které mě zaujalo. Ponechávám stranou základní vybavení, jako jsou stany, karimatky, spacáky a oblečení.

Pro horolezce

Hudy sport nabízí pár drobností, které zpříjemní zábavu lezcům. Patří mezi ně vak na lano, což je nepromokavá plachta s popruhy, do které se doma zabalí lano a pod skálou ho stačí jen rozepnout a začít lézt. Nejen že se lano především pod pískovcovými věžemi neušpiní a nezanese pískem, ale na plachtě se i v pohodě přezujete do lezeček a převléknete do lezeckého oblečení. Přikláním se spíše k jednodušší variantě vaku Rock Empire (620 Kč), než složitějšímu Rope bag od Deutera (850). Čím méně popruhů, kapes a sponk, tím je plachta odolnější.

Do podobné kategorie patří obal na mačky Grivel Crampon bag (320), který chrání před ostrými hroty nejen batoh, ale také spolucestující ve veřejné dopravě.

Speciální inkoust určený pro označování středu lana Beal Rope marker (274) je spíše vychytávka než opravdu potřebná věcička. Uplatnění ovšem může najít tekuté magnézium Beal Pure grip (277), protože po sobě nezanechává na skále stopy.

Petzl přišel po Reversu se zmenšeným slaňovátkem Reversino (659) vhodném pro lana dvojčata a půlky o průměru 7,5 - 8,2 mm. Do hor dobře zajištěných horských cest je to tedy velmi dobrá pomůcka.

Karabiny a úvazy

Nejlevnější expreska stojí u Hudyho 290 korun, jistící HMS karabina 265 korun a zámková karabina 220 korun. Alpinus je o něco dražší. Nejlevnější expreska u něho stojí 399 korun, HMS 279 korun a zámkovka 259 korun.

Za pozornost stojí v Hudysportu také horolezecké úvazky. Sedák Rock Empire Cosmic (650) se pro svou nízkou váhu hodí brát s sebou tehdy, pokud bude lezení dopl%nkovou aktivitou například při turistice, ježdění na kole nebo splouvání řeky. Rock Empire Skialp (500) se dá oblékat i v přezkáčích, celotělový úvazek Rock Empire Apache (690) je šitý na míru dětem a Rock Empire Peak (850) je univerzální sedák pro lezení na skalkách, v horách i při vysokohorské turistice a lyžování. Snad jen na umělé stěny je příliš těžký.

Alpinus prodává dětský úvazek Singing Rock Kid za 799 korun a univerzální sedák Singing Rock Reggae za 1290 korun.

Turisty a vodáky může v Hudysportu potěšit nepromokavý obal na mapu Hydra map case (590). Poněkud zhýčkanější cestovatelé si v Alpinusu mohou vybrat mezi nepromokavým obalem na CD-přehrávač (499) a MP3-přehrávač (289).

Pro prcky

Rodiče s malými dětmi ocení komfortní turistická nosítka na záda. Hudy prodává dvě verze Deuter Kid Comfort (4390 a 5950), v Alpinusu najdete levnější Tatonky Carrier (2690 a 3990).

Alpinus má v nabídce i celou řadu dětských pohorek s gore-texem i bez něj od Garmontu (1999-2190).

Co bych si nekoupil

Hudy i Alpinus nabízejí sérii čelovek klasického i ledkového střihu, ale jsou předražené. Stejné konstrukce lze pár stovek koupit u Vietnamců na trhu , nebo o něco dráž u seriózních firem jiných značek, než Black Diamond a Petzl.

Nekupoval bych si také plynový vařič Var 2 (590), protože se mluví o tom, že na trh by v nejbližší době měl dorazit Var 3. Vzhledem k tomu, že Miroslav Sedláček vždy přichází s téměř dokonalým řešením, lze doporučit počkat na jeho nový výrobek.

Hudykatalog Léto 2004: Bynovec, Hudysport 2004. Brožované. Zdarma.

Plus nebo minus 2004: Praha, Alpinus 2004. Brožované. Zdarma.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

čelovky Petzl
Mno, mě třeba trochu neseriózní přijde mluvit o čelovce Tikka jako "voděodolné", což Petzl činí. Když se podíváš na její zadní stranu, potažmo odklopíš kryt baterií, zjistíš, že tam není ani žádný těsnící kroužek a že je v tom krytu docela velká díra, kterou se voda může dostat přímo k baterkám a kontaktům...Česká "blikačka" na kolo Smart s bílou ultrasvítivou diodou (asi teda vyrobené někde v Číně, jak jinak) za 300,- taky v pohodě posvítí a alespoň skutečně těsní.
  • Autor Küžán
  • Datum a čas 1.12.2004 12:42
Reaguj
Celovky Petzl
"Hudy i Alpinus nabízejí sérii čelovek klasického i ledkového střihu, ale jsou předražené. Stejné konstrukce lze pár stovek koupit u Vietnamců na trhu , nebo o něco dráž u seriózních firem jiných značek, než Black Diamond a Petzl." Myslis,ze treba Petzl je neseriozni a nekvalitni firma? Ja mam ctyri celovky teto firmy a jsem se vsemi spokojen.Dve z nich pouzivam kazdy tyden. Jsou spoleklive a take velmi trvanliva{Zoomaka mam pet let}.Chtel bych te videt, kdyz vylezes s celovkou od vietnamcu za par stovek ze sifonu, nebo si s ni svitis dlouhodobe v dvacetistupnovem mraze. Je lepsi si priplatit za kvalitu!! A je pekna hloupost srovnavat celovku Petzl s celovkou od vietnamcu!! A co se tyce Diamondu, tak tuto firmu zavrhuji, kvuli spatnemu kompromisu mezi cenou a kvalitou vyrobku. Zdravi Dawid CSS
  • Autor dawid
  • Datum a čas 27.10.2004 13:26
Reaguj
Celovky
Jo, "celovky jinych znacek". Jednou jsem videl takovou "Petlz-like". Jako Petzl, ale za polovic. Mozna i mene? Po 30 min v zime ve snehu v noci ji zacaly vypadavat kabliky, prestavala svitit, ... Fakt super.:-( Jsou veci, ktere proste MUSI fungovat a celovka mezi ne patri. A musi fungovat nejen na stole doma v teple.
  • Autor troll
  • Datum a čas 1.9.2004 09:37
Reaguj
Re: Prečo nie VAR 2 ???
Možná, že by někoho mohla zajímat informace, kterou mám přímo od pana Sedláčka: Žádný VAR TURBO není a nebude. Proto, neodkládejte nákup VAR dvojky.
  • Autor Pavla Š.
  • Datum a čas 12.6.2004 00:09
Reaguj
Re: batohy
Deutery nejsou zas tak drahe, 3 az 4 tisice. Loni jsem vybiral docela dlouho a nakonec jsem jeden koupil. Zatim toho rozhodne nelituju, na zadech sedi skvele a bederni pas je perfektni. Trochu zbytecne tezky (pry "Nová řada batohů ACT vyniká svou velmi nízkou hmotností" hahaha), ale zase vypada, ze neco vydrzi.
  • Autor mike
  • Datum a čas 11.6.2004 21:07
Reaguj
Vcera jsem se stavil v Alpinusu,
vzal si katalog a konstatuji, ze na rozdil od Hudyho aspon umeji cesky. Na zhuverilosti typu "kompatibilní na vodní rezervoár" jsem zatim nenarazil.
  • Autor mike
  • Datum a čas 11.6.2004 21:00
Reaguj
batohy
Ad)-Jedna z dobře vydělávajících položek byly podle něho batohy za sedm až osm tisíc korun. "Kdo je kupoval? Rusové a čeští zbohatlíci. Nechtěli řešit, co je dobré a ještě lepší, ale prostě si mysleli, že co je nejdražší, je i nejlepší."- vždycky jsem si říkal, že batoh za takovou cenu je zbytečnost, ale tradiční výrobci z čech a slovenska mě moc neuspokojují zvláště se svými bederáky-při patřičné zátěži (25kg)-tak možná se budu vydávat za zbohatlíka. nebo se zklamu? zkoušel jsem porovnat v zimních n.tatrách svůj trek-patagonii s deuterem a karrimorem svých marketingem zpracovaných kamarádů-a prohrála moje patagónia, teda kromě ceny.
  • Autor tom
  • Datum a čas 11.6.2004 18:51
Reaguj
Re: Re: Futrál na lano nebrat!
Lepsi nez futral na lano je IKEA taska
  • Autor Ikea
  • Datum a čas 2.6.2004 08:25
Reaguj
Re: Futrál na lano nebrat!
Tak to ja mam opacne zkusenosti a na futral nedam dopustit. krome vyhod, kter byly zmineny v clanku bych dodal jeste tu, ze se lano tolik nezasmodrchava a pritom ho nemusite buhvijak skladat a nvic mi prijde takto sbalene mene objemne. Futral lze take nouzove pouzit jako plastenku atd. Zatim jsem nenarazil na nekoho kdo by si stezoval.
Reaguj
Re: Prečo nie VAR 2 ???
Var Turbo, jo? Podívej se na datum článku. :D
  • Autor rexa
  • Datum a čas 31.5.2004 14:58
Reaguj
Celkem 12 příspěvků v diskuzi


Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci jízdních kol mají plné sklady. Trh s cyklistikou se propadl o třetinu a některé firmy musely snížit výrobu nových kol. Nepovedlo se doprodat zásoby jízdních kol z roku 2022/23 a to i přes různé slevové... celý článek

Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

SLEDUJEME SOUDNÍ PROCES Urban a Linhart stojí před okresním soudem v Českých Budějovicích. Viní je ze smrti dvou mladých žen, které se pod jejich vedením zřítily na ferátách v Rakousku. Hlavní líčení skončí nejdříve
Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Pražský hrad je nám drahý?

Pražský hrad je nám drahý?

ANALÝZA Pražský hrad je symbol hlavního města i historie našeho státu, jeden z nejnavštěvovanějších turistických cílů v České republice. Vloni jej prohlédlo více než dva miliony návštěvníků. Od prvního března nachystali novinku: návštěvníci
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.

Diskuse

Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 10 příspěvků
INU IP, 15.4.2024 17:11, 10 příspěvků
z prde.. klika PK, 15.4.2024 10:05, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09
Re: Divoká Šárka Kuba Turek, 6.4.2024 19:21