Zpět k pramenům

Zpět k pramenům
SDÍLEJ:
Režisér a scénárista České televize Bedřich Ludvík, autor slavného seriálu o rozhlednách Rozhlédni se člověče, připravuje společně s Luďkem Munzarem další překvapení. Před několika dny skončilo natáčení seriálu Zpátky k pramenům, které mapuje známé i neznámé prameny 44 českých řek.

Kdy uvidíme váš nový seriál, pane Ludvíku? U pramenu bude po jeho uvedení asi, stejne jako na rozhlednách, pekný nával ...

Právě jsme se s panem Munzarem a celým štábem vrátili z třítýdenního natáčení na 108 místech Čech, Moravy a Slezska. Mám natočenu ústřední píseň (v jedné verzi s doprovodem klavíristy Petra Maláska) a teď mě čeká strižna.

Jde o 13 dílů po 18 minutách a podle plánu bych s tím měl být hotov do konce září hotov. Kdy bude cyklus zařazen do vysílání, už nezáleží na mně, ale na programovém oddělení České televize. Z toho co se ke mně doneslo, se ale předběžně zdá, že premiéra bude v lednu či únoru příštího roku.

Podle fotografií jsme viděli, že natáčení bylo poměrně dobrodružné.

Ano, čtyři dny jsme natáčeli ze vzduchu a máme krásné záběry soutoků mnoha českých řek. K některým pramenům jsme se dostávali opravdu težko. Asi nejnáročnejší byly prameny Moravy na Kralickém Sněžníku, kam jsme museli z časových důvodů jet terénním autem ochranářů. Kdo to na Králickém Sněžníku zná, ví, že tam vede turistická cesta podobná korytu vyschlé řeky - tak tou jsme jeli a vyjeli. Byla to od ochranářů obrovská benevolence a pomoc. Natáčeli jsme denně osm až deset lokací často od sebe vzdálených i sto kilometrů. Čili dojet co nejblíž autem nebyla otázka pohodlnosti, ale snahy natočit toho denně co nejvíc.

Na co se mohou diváci tešit nejvíc?

Podařilo se nám najít a natočit neznámé prameny 44 známých řek. Kde pramení Vltava a Labe, ví asi každý, ale kde pramení taková Odra - to už každý neví, natož pak aby věděl kde pramení třeba Cidlina či Jihlava. Některé řeky nám to pěkně komplikovaly: třeba taková Opava. Ve Vrbně pod Pradědem se větví do Černé, Bílé a Strední Opavy a my se museli rozhodnout jen pro jeden tok. Nakonec se jím stala Bílá Opava, protože její pramen je jediný turisticky přístupný. A cestou zpět jsme náhodou našli ješte pramen Zlaté Opavy. Ten ale jímají ve Vrbně pro pitné účely.

Prozradíte nám ješte nejaké zajímavosti pro čtenáře serveru Horydoly?

Vše bude v seriálu, ale když jinak nedáte ... Tak například: Moc se neví, že velká část toku řeky Bíliny vede přes severočeskou hnědouhelnou pánev rourami a v jednom místě dokonce teče svým původním korytem, ale obráceně. Do pramene této řeky - mučednice jsem se zamiloval. Je ve Slepičí stepi v Krušných horách a nikdo o něm neví. Na konci května jsme ho označili tabulkou a zavěsili k němu hrníček pro žíznivé poutníky. Dodnes tam tabulka i hrníček jsou - byl jsem to kontrolovat.

Prý jste našli několik akvaduktů...

Ano, a pro mne to bylo velké překvapení. U nás je na sto nejrůznějších akvaduktů. Nejsou tak staré jako ty starořímské v Itálii a Francii, ale přesto stojí za vidění. Do seriálu se jich také pár dostalo.

A ješte jedna zajímavost: nejdelší trasa, kterou jsme se štábem za jeden natáčecí den ujeli, měřila 750 kilometrů a vedla Polskem a Německem k soutoku Odry a Nisy - řek pramenících u nás a tvořících slavnou poválečnou hranici Odra - Nisa. Je to nádherné místo, nádherný soutok. Z celé práce na tomto cyklu to byly právě soutoky řek, co jsem si sám pro sebe (a snad i pro diváky) objevil. Některé jsou známé a krásné, některé naprosto neznámé, ale všechny stojí za pozornost.

Děkujeme za rozhovor.

Exkluzivní fotografie z natáčení najdete ve fotogalerii.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Punkva pramen nemá
Arnošte, tak to jseš někde o čtyřicet let zpátky. I fyzická geografie se vyvíjí...
  • Autor pepa
  • Datum a čas 3.7.2010 10:00
Reaguj
poděkování
Rozhledny, Paměť stromů a Zpět k pramenům je jedne z mála věcí, na které se opravdu rád podívám-fakt oáza pro duši. Mnohdy mi to už i pomohlo (při depkách...) a i úvodní písně jsou moc hezké... tyhle 3 dokumenty od CT jsou to nejlepší,co jsem od ni kdy viděl. Fakt díky p. Munzarovi i B. Ludvíkovi- jen tak dále! preji hezký den.
  • Autor T.S.
  • Datum a čas 23.2.2005 21:18
Reaguj
Punkva pramen nemá
To by mne teda zajímalo, jak jste přišli na pramen Punkvy, když žádný nemá. Punkva vzniká soutokem Bílé Vody a Sloupského potoka v prostorách Amatérské jeskyně v Moravském krasu.
  • Autor Arnošt
  • Datum a čas 21.2.2005 15:57
Reaguj
skvělé
Skvělý pořad, jako rozhledny. Díky
  • Autor colonel
  • Datum a čas 16.1.2005 18:40
Reaguj
podekovani
Pokazde kdyz slysim uklidnujici hlas pana |Munzara a prekrasne zpracovana temata od pana Ludvika potesi to moji dusi. Dekuji a preji jak Vam tak i nam plno dalsich takovych pocinu a " jasnou mysl a nezkaleny pramen" :-) Zdenek Drahy
  • Autor drahy
  • Datum a čas 4.8.2004 08:09
Reaguj
Musíte spěchat? Opravdu?
Zákony platí pro každého. A ochrana přírody taky. Jestli si myslíte, že televizáci jsou něco víc, tak se mýlíte! Je to jako na silnicích - ministři si myslí, že můžou jezdit rychleji když mají majáček an střeše. Jako že mají víc práce než my ostatní, jsou to ale voli a doplatíme na to my všichni do kterých někdy nabourají
  • Autor Ondřej
  • Datum a čas 16.7.2004 08:45
Reaguj
prameny...
je mi to jasný. Každá z věcí - dá-li se to věcí nazvat - má své kouzlo. Pramen řeky není o řece, ale něco jako mýtus celého okolí, tj. vody, přírody, lidí žijících kolem, prostě všeho. Totéž neplatí jen o prameni, ale i hoře, údolí, řece ...Já jen chtěl trochu vysvětlit, proč jsou vodáci na ochranáře někdy nabroušení (včetně mne), ale jako všechno je to o lidech ...Jo a to "nezkalený pramen" je dobrý - něco jako "slunce v duši" , bezva.Ahoj Vojta Jančar
Reaguj
Re: prameny, řeky, ochranáři ...
Bedřich Ludvík zdravím Vojtu Jančara a děkuje za pochopení. Opravdu jsme nic nezneúžívali a jediný důvod proč jsme (vždy na velmi krátkou dobu a za přísného dohledu ochranářů) vjížděli do chráněných lokalit, byla snaha natočit toho pro diváky co nejvíc. Ještě jednou díky za pochopení...K těm pramenům řek: na mé homepage už je o cyklus stránka -http://bedrich.ludviku.cz/prameny/index.html a tam je v kostce všechno napsáno. Jen na jedinou věc chci upozornit - Zpět k pramenům není vodácký ani rybářský ani vodohospodářský seriál - je to zase, jako u rozhleden či památných stromů, "přemítání o světě, přírodě, člověku skrze prameny". Já už to ani jinak neumím:-)Jasnou mysl a nezkalený pramen přeje - Bedřich Ludvík
  • Autor Bedřich Ludvík
  • Datum a čas 9.7.2004 11:29
Reaguj
prameny, řeky, ochranáři ...
Je to určitě bezva nápad, to bez diskuse. Jen zase asi nebude ideální vysílací čas pro nás co se v době těchto vysílání někde touláme, ale to je taky těžký, po desáté jdou v televizi jiné záležitosti, na které se zas nedá koukat.Ale k těm ochranářům - neznám situaci v Jeseníkách, ale je pravda, že tohle je asi bez problémů, jsem též názoru, že to je v pořádku, protože to je za jistým dobrým účelem. Tady je trochu problém obecného vztahu (na dálku tak trochu) mezi vodáky a ochranáři, zejména kvůli letitému problému NPŠ - tedy Šumavy a částečně i NPČSŠ - viz Hřenská Kamenice. Proto jsou vodáci trochu nabroušení a není to asi závist. Je pravda, že sám jsem zažil jak na Šumavě na cestě z Filipky k Modravskému potoku nás málem porazilo auto Toyota Landcruiser s nálepkou NPŠ (my jeli na kolech)a evidentně tam nejelo z důležitého důvodu. Na soutěskách Kamenice mohou lidé podnikat s pramicemi, ale kajakář tam nesmí. Soutěsky bylo možné prodat a zase koupit, ale vodák je tu škůdce. Ale nechme stěžování. Docela by mne zajímalo, o jaké řeky se jedná, protože jako vodák, když nepádluji tak alespoň jezdím kolem vody a hledali jsme a objížděli na kolech také prameny našich řek a zajímá mne co třeba pramen Radbuzy, Křinice či Řezné a těch pramenů a řek je u nás kolem 2500 (pravda ne všechny pramení-vznikají soutokem). Snad se k tomu koukání dostanu.Ahoj Vojta Jančar
Reaguj
cesta k pramenům
Nebuďte malicherní a važte si obětavé a záslužné práce pana Munzara a jeho kolektivu. Díky za minulé seriály, které dovedou potěšit. Již se moc těším na hezké chvíles vaším seriálem. Je to oáza pro duši. Měli jste báječný nápad.
  • Autor magda
  • Datum a čas 8.7.2004 14:35
Reaguj
Celkem 15 příspěvků v diskuzi


Vodácké značky

Vodácké značky

Kánoe, kajaky, rafty, pramice, nafukovací lodě, skládací lodě, plast, laminát, kevlar, dřevo, hliník... Lodě na divokou vodu, turistiku, mořské či jezerní speciály... Závodní i rekreační... Vybavení a oblečení... Co si můžete přát,... celý článek

Panenka prodal Lulovi firmu na výrobu pádel

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Panenka prodal Lulovi firmu na výrobu pádel

Panenka prodal Lulovi firmu na výrobu pádel

Petr Panenka prodal svoji firmu Panenka Paddles. Novým majitelem se stal Jiří Lula.
Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

RÝN Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.
Vodácké značky

Vodácké značky

Kánoe, kajaky, rafty, pramice, nafukovací lodě, skládací lodě, plast, laminát, kevlar, dřevo, hliník... Lodě na divokou vodu, turistiku, mořské či jezerní speciály... Závodní i rekreační... Vybavení a oblečení... Co si můžete přát,
Kajakář se utopil v soutěsce řeky Lammer

Kajakář se utopil v soutěsce řeky Lammer

ČERNÁ VDOVA Český kajakář Jan se utopil na rakouské řece Lammer. V zablokovaném úseku Popelník v soutěsce Lammeröfen byla jeho loď natlačena vodou na skálu a on zemřel.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Sázavské pádlo - vodácké závody Týnec - Pikovice 3.-5.5. 3.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
Orlice - Litický oblouk Bohousová 4.5.
Malodunajský vodácký maraton Nová Dedinka 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
Raba100 Maďarsko, Csörötne Vodácký maraton 11.5.

Diskuse

vwedvetq international online pharmacy, 29.4.2024 19:29, 1 příspěvek
wwvxweed 60 mg tadalafil, 29.4.2024 19:05, 117 příspěvků
uooymnyq synthroid 0.088 mg tab, 29.4.2024 18:58, 1 příspěvek
Paragliding Annecy bergot, 29.4.2024 17:24, 1 příspěvek
voda v Jižních Čechách? PK, 28.4.2024 18:51, 1 příspěvek
problémy s auty JaT, 25.4.2024 21:09, 2 příspěvky
INU Honza, 25.4.2024 20:15, 2 příspěvky
Vrchlice Klekí Petra, 24.4.2024 10:53, 4 příspěvky
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11