Deset omylů českých turistů

Deset omylů českých turistů
Dachstein. Hallstätter Gletscher.
Autor snímku Pavel Fojtík
SDÍLEJ:

AKTUALIZACE Cepíny? Nejsou potřeba! Bodře vykřikovala banda Moraváků, kterou jsme potkali na Hallstattském ledovci, jak míří k Dachsteinu. Chvilku před nimi překonalo sedélko Steinerscharte dvanáct postarších Rakušanů. Všichni navázaní jen na hrudní úvazky.

"Bivakovali jsme sto metrů pod vrškem Hallstattské feráty," vysvětluje manželská dvojice, proč přišla na chatu Simony o den později, než plánovala. Ona má zavázané obě ruce. Zničila si je proto, že na těžkou a dlouhou ferátu vyrazili s batohy plnými tábornického vybavení a jídla, jako by šli na týden do opuštěných Karpat.

O den později míjíme pod Torsteinem dvojici otec - synek. Zatímco my jsme si proti lijavci navlékli goretexové bundy a šlapeme po sněhových polích v těžkých pohorkách, rodinný tandem mokne, protože má na sobě jen v trička s potiskem. V silonovém batůžku nemají ani svačinu. Na nohou plátěné tenisky. Za hodinu je docházíme na parkovišti a chlapečka rozmrazujeme v našem autě.

Lanovka na Dachstein od jihu. V pozadí zleva Torstein, Mitterspitz a Dachstein.

Během víkendu v okolí Dachsteinu jsme spolu s popsanými příklady mohli pozorovat snad všechny chyby, kterých se turisté na horách dopouštějí. Tady jsou:

Na ledovci

1) Nemusím se mazat krémem na opalování, když je pod mrakem. (Vysokohorské slunce pálí i skrze mraky a mlhu, jeho účinek zesiluje bílý povrch zasněženého ledovce.)

2) Nemusím se navazovat na lano, když jdu po vyšlapané stopě. (Nikdy nevíte, kdy se proboří sněhové mosty, o kterých ani netušíte, že existují. Může se to stát prvnímu stejně jako poslednímu, ráno stejně jako večer.)

3) Nepotřebuji cepín a mačky, ty používají jen horolezci. (I na plochém ledovci jsou cepín a mačky nezbytnými pomůckami. Bez nich nezachytíte kolegu, který padá do trhliny, a ani ho nevytáhnete ven. Naopak vás stáhne s sebou.)

4) K navázání na lano stačí hrudní úvaz. (Pokud jste slyšeli něco o ortostatickém šoku, není potřeba nic dodávat. Jestli nevíte, o co jde, stačí připomenout, že ve visu na hrudním úvazku vydržíte žít jen dvě až pět minut. Navíc při pádu kolegy do trhliny poletíte s největší pravděpodobností po hlavě za ním.)

Stoupání od Adámkovy chaty k ledovci Gosau podél Schneebergwand.

Na ferátě

5) K čemu horolezecký úvazek, smyčky a karabiny, ocelového lana se budu přidržovat a vyšplhám, kam budu chtít. (No to je taky pěkná pitomost! Stačí chvilková nepozornost, padající kámen nebo nešťastné uklouznutí a zřítíte se bez pomoci do hlubiny.)

6) Helmu si s sebou neberu, jenom překáží a je pod ní horko. (Malý kamínek letící z dostatečné výšky prorazí i nejtvrdší lebku. Udeřit se čelem o skálu před vámi nebo narazit na převis nad sebou také není nic příjemného.)

Dachstein, Johann, nad Velkou policí.

Na túře

7) Nejlepší boty jsou prošláplé tenisky. (Nejsou! Jestli si neobujete pevné pohorky, vyvrknete si nohu na suti, uklouznete na skále, promočíte se v mokré trávě a zmrznete na sněhu.)

8) Není potřeba se moc oblékat, když je hezky. Móda pro ženy úplně stačí. (Do batohu vždycky patří teplé a nepromokavé oblečení. Čepice, flísová bunda a nepromokavá bunda jsou základem, který by se měl být v batohu na každou túru. Počasí se na horách mění z hodiny na hodinu a někdy z minuty na minutu.)

9) Na co nosit baterku, bivakovací pytel a lékárničku, když plánuji krátkou túru. (Nikdy nevíte, jak výlet skončí, a není nic příjemného trávit noc bez aspoň částečné ochrany.)

10) Velký batoh se stanem, spacákem a jídlem na týden je znakem opravdového turisty. (V opuštěných oblastech je to nezbytné, ale v Alpách a Tatrách se spí na chatách. S lehkým batohem zvládnete delší túry s menší únavou.)

Hohes Kreuz nad Gosauským ledovcem pod Dachsteinem.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

K navázání na lano...

Samozřejmě k tomu existuje spousta metodiky - starší i novější. Tady jsou základní zásady: 

1) Na lano se partneři navazují, kdekoliv hrozí pád ze svahu nebo do trhliny. Toto rozhodnutí je subjektivní.

2) Na ledovci je ideální počet lidí na jednom laně 3-5. Dva jsou limitní a ve více než pěti je těžké zvládnout pohyb vpřed.

3) Na rovinatém nebo málo ukloněném ledovci mezi sebe horolezci nevkládají žádné jištění. Pád jednoho zadrží na napnutém laně druhý a případně další.

4) Na strmém sněhu či ledu je nutné používat vlastní mezijištění (ledové šrouby nebo sněhové kotvy, v nouzi se jistí o výčnělky skal, ledové hrany nebo dokonce sněhové hrušky).   

5) Na ledovci se všichni zásadně navazují jen na sedák a místo uzlů používají karabiny s pojistkou.

6) Všichni mají nacvičené, jak zachytit pád do trhliny a jak z ní pomocí kladky vytáhnout nešťastníka.     

Horydoly.cz Co se může na ledovci stát?

Pád do ledovce Gepatschferner: Spadla do trhliny. Co následovalo?
Přečtěte si o podobné příhodě na Ortleru: Z ničeho nic do trhliny
Podívejte na video ze Strahlhornu: Lyžař nenápadně spadl do trhliny 
Ledové pasti číhají i jinde: Sněhová trhlina ve Vysokých Tatrách
Tréning: Ledovcové trhliny je potřeba nacvičit
VIDEO z nácviku v Jizerských horách: Ledopády v údolí Štolpich 

Reaguj
K navázání na lano...

Ve zprávě https://www.horydoly.cz/tragedie/cesky-par-zemrel-v-ledovcove-trhline-na-barre-des-ecrins.html byli oba navázání na lano. Nikdo zatím nerozebírá nebezpečí tétio doporučené praktiky. Nevím, zda k tomu je i nějaká metodika.

  • Autor Honza
  • Datum a čas 23.8.2022 11:39
Reaguj
Turisté z Afánistánu, Iráku, Syrie, Tunisu nebo Maroka
Redakce HORYDOLY smazala diskusní příspěvek kvůli lživému obsahu.
  • Autor koEU
  • Datum a čas 8.7.2022 02:00
Reaguj
smraďoši a chrápalové na chatách

To je těžký. Jsou lidé, kteří ceny na chatách řešit nemusí, ale stejně tam nespí. 

Třeba já. Bydlím na Vidlákově, kde v noci jen šumí vítr a je ticho jako v hrobě. Navíc máme v rodině slabé spaní, takže mě probudí i déšť. U tchyně v Brně jsem se nikdy nevyspal a když jsem tam byl nucen spát posledně, musel jsem si vzít prášek na spaní. A ani tak to nebylo ono. Zato oni spí, jako by je do vody hodil. Co 15 minut tudy projede tramvaj, barák se třese v základech a s nima to ani nehne. 

A na těch chatách je to stejné. Když jsem byl naposled na Studlhutte, tak v pokoji chrápal borec tak, že nespala polovina pokoje. Musel jsem se sebrat a jít hnípat na chodbu pod okno nad schodištěm. Spánek nula a tomu také odpovídala kondice na následné tůře. 

Na Goutru to bylo to samé. Tam byl navíc na pokoji tak příšerný smrad, že měl člověk slzy v očích. V polovině noci jsem musel jít spát do jídelny. 

No a když jsme šli GR20 a díky příšernému počasí kolegové chtěli spát na chatě v Ascu, tak jsem to zavrhnul hned před ubytováním. Tam byl smrad, že by jeden pad. Postavil jsem si stan pod schodištěm do muzea a vyspal jsem se do růžova. A borci v ubytování vůbec, protože tam měli štěnice. Super. 

Takže to ve spoustě případů není o penězích, ale o nutnosti v klidu se vyspat. V mém případě je lepší se vláčet se stanem, než probdít noc mezi smraďochy a chrápaly. 

  • Autor Petr
  • Datum a čas 10.6.2022 20:00
Reaguj
Aktualizace

Některe informace uvedené v připojení diskuzi jsou neodpovídající skutečnosti, ale když přihlédneme, kdy příspěvek byl dán do diskuze tak se nemůžeme divit.

 

Dnešní tarif - Chata Francesco Gonella v nadmořské výšce 3071 metrů – majitel Club Alpino Italiano

 

Přenocování – maximálně dvě noci - ceny v Euro za noc

 

ubytování ve čtyřlůžkovém  pokoji                           mládež do 25 let         7,50 € 

                                                                                   dospělí – členové        15 €

                                                                                  dospělí . nečlenové     30 €

 

postel v místnosti pro hromadné ubytování              mládež do 25 let         6,50 € 

                                                                                   dospělí – členové        13 €

                                                                                  dospělí . nečlenové     26 €

Reaguj
Zďárák

Žďárák už zachránil tolik lidí a tolik lidí bez něj zmrzlo!

Reaguj
Chaty nebo bivak?

myslím, že je každého věc, jak chce spát a že "kecy o sepjetí s přírodou" jsou hlavně o šetření. Spát pod hvězdami je pro mě něco jiného, než v nevonící noclehárně s chrápajícími sousedy a nejde mi rozhodně o těch 9 Eur. A taky kdo jezdí rád do divočiny mimo Evropu a lidi, kde chaty nejsou, tak je to dobrý tréning - kde jinde to trénovat?

  • Autor Láďa
  • Datum a čas 29.3.2017 23:41
Reaguj
nechápu....každej ať si chrápe kde chce...vždyť každý jsme jednotlivec,zodpovídající za své činy!já upřednostňuji bivakování,před spaním po chatách.je to jednak o šetření peněz a taky o určitém (nevelkém)dobrodružství,kde složím hlavu... nejednou jsem snesl odpad po druhých lidech a vsadím se,že nejeden bordel tam nechal "správný"chatový turista...závěrem:lidi,buďte lidi!!!!
  • Autor petr
  • Datum a čas 7.3.2012 21:04
Reaguj
Re: Ortostatický šok
Odkazy na Ortostatický šok, Trauma z visu, a oběhové poruchy u vysícího lezce metodika.sakal.stredozem.cz/zdravi/vis.htm http://www.kstst.sk/pages/vht/navsok.htmV současné době se snažím napsat práci na výše uvedené téma, tak případné dotazy či náměty můžete směřovat na mě. v.sade@seznam.cz
  • Autor šáde
  • Datum a čas 25.6.2008 10:11
Reaguj
Chaty nebo bivak?
Tak to tady čtu,a trochu mi příjde zvláštní,jak se jedni snaží přesvědčit druhé,proč bivak a ne horskou chatu.Převážná část je o tom,že to je drahé,něco o sepětí s přírodou a takové kecy.Myslím,že to je typická česká neupřímnost sama k sobě.Prostě za to nechce investovat,ale musí tam být.Je to něco podobného jako "nekoupím si originál,ale musím mít čtyřpáskový Adidas.A pak tihle vyznavači sepětí s přírodou serou za každým šutrem,vyhazujou nejen petky,ale třeba i vložky.Důkazů je na horách dost,kdo chce,ten je vidí.A po nás potopa.To opravdu není o penězích,ale o rozumu.
  • Autor Eddy
  • Datum a čas 2.12.2007 20:11
Reaguj
Celkem 55 příspěvků v diskuzi


České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

PRADĚD Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.... celý článek

Ze Satana se zřítil 49letý Čech

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Jestli znáte lyžařské středisko Nassfeld-Hermagor v zimě, vězte, že si ho můžete v létě užít zadarmo. Všichni ubytovaní hosté dostávají k dispozici kartu na vstupné do lanovek, na bobovou dráhu, do lanového parku
Jak se obléct na ryby?

Jak se obléct na ryby?

RADY DO OBCHODU Letošní teplé počasí již vylákalo ortodoxní rybáře k vodě. Na pstruhové potoky a řeky vyrazí v polovině dubna. Je proto nejvyšší čas na kontrolu rybářského vybavení, oblečení a obutí. Co chybí, je
Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Jste sportovní nadšenci? Sport rádi praktikujete i sledujete? Pokud jste do nějakého sportu opravdu zbláznění a vyznáte se v něm, dost možná vás už napadlo vyzkoušet sportovní sázení. Sázet na výsledky zápasů je
Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi, malé a levné zařízení, způsobilo revoluci v mnoha aspektech DIY technologií, včetně monitorování a zabezpečení. Díky své všestrannosti a snadnému programování se Raspberry Pi stal oblíbenou volbou pro amatérské uživatele i profesionály, kteří
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35