Pád do ticha

Pád do ticha
SDÍLEJ:
Chci se s vámi podělit o filmový zážitek. Tento napůl film a napůl dokument mne zaujal již svým popisem v nabídce filmů a jelikož se jednalo o neamerický snímek odehrávající se v horách a natočený podle knižní předlohy napsané podle skutečné události, rozhodla jsem se, že na něj prostě musím zajít.
Jak na to Pád do ticha (Touching the Void)

V roce 1985 se dva mladí horolezci rozhodli zdolat vrchol Siula Grande v Peru. Výkon, o který se již mnoho lidí pokusilo, ale zatím ho ještě nikdo nezvládl. Simon a Joe se ze základního tábora vydali pokořit horu, trvalo jim to několik dní, ale nakonec zvítězili a hora byla přemožena.

Pořád ale nebylo vyhráno. Při sestupu Joe spadl a zlomil si nohu. Navzdory tomu, co to pro oba znamenalo, Simon připnul Joea na lano a 300 m spolu s ním slaňoval dolů. Oba však cítili, že touto cestou se oba nemohou nikdy dostat do tábora živí. Simon se musel rozhodnout. Odřízl tedy svého kamaráda z lana. Joe padal do hluboké trhliny a Simon se musel smířit, že Joe je mrtvý a vrátit se do tábora. Ten však pád přežil a s ohromnou houževnatostí a bojem o holé přežití se doplazil do tábora.

Tento dokument je kombinace hraných scén a rozhovorů s hlavními dvěma aktéry. Je o velkém kamarádství, o schopnosti člověka napnout své síly a přežít. Je to obhajoba Simona, za to, co udělal.

O svých hrůzných zážitcích vypráví ve své knize s příznačným názvem Setkání se smrtí horolezec Joe Simpson a nyní ji zfilmoval dokumentarista Kevim McDonald. Drama z peruánských And je nevšedním diváckým zážitkem a zároveň důkazem toho, že čím blíž je člověk blíže smrti, tím je schopnější udělat cokoliv pro přežití.

Verdikt Horydoly

* zhola zbytečný film

** dobře, že něco takového bylo natočeno

*** za ty peníze to stojí

**** výborný a poučný film

***** to musíte vidět

A to by měl udělat každý, protože ten zážitek za to určitě stojí. V počátku jsem se trochu zalekla trošku surové kamery, vybledlých barev, krkolomných záběrů, z nichž se točí hlava, a formy dokumentu. Hrané pasáže byly prokládány záběry ze studia, kde hlavní "skuteční" protagonisté vzpomínali na své zážitky.

Mráz běhá po zádech

Ale teď vím, že to byl ten nejlepší způsob, jak co nejautentičtěji popsat události, které se staly dvěma mladým horolezcům v roce 1985 v Peru na svazích hory jménem Siula Grande. Jizvy na tvářích a výraz v očích při popisování událostí dodávaly celému filmu neuvěřitelnou atmosféru. Až běhal mráz po zádech.

Celý příběh je neuvěřitelný. Veškeré pocity a myšlenky jsou popisovány s naprostou upřímností. Když Simon Yates popisuje chvíle, kdy ho napadlo zraněného parťáka Joea Simpsona nechat v horách, protože jeho zranění ohrožovalo i jeho život, nechápete, jak to může říci celému světu. Anebo když ho pak musel odříznout z lana, na němž visel, aby zachránil alespoň svůj život, nezdráhá říct, že mu rozhodování netrvalo nijak dlouho.

Celý příběh patří mezi horolezecké legendy. Ukazuje jednání a myšlení člověka na hranici smrti. Některé okamžiky jsou kombinací tragické komedie a beznadějnosti. Například když se Joe plazí na pokraji vysílení s halucinacemi a v uších mu zní pořád dokola Boney M (Brown girl in the ring, šalalalala...). Nemá je rád a ne a ne se jich zbavit. Pro mne to byla fascinující podívaná, naprosto unikátní zážitek. Jestli mohu doporučit, ještě dnes si na tento snímek zajděte do kina.

Ještě dodávám, že se mi snad ještě nikdy v životě nestalo, aby po skončení nějakého filmu v kině nastalo hrobové ticho a všichni se ze sálu vykradli bez jedineho slova. Tak přesne to dopadlo poté, co dojely poslední titulky a rozsvítilo se...

Podívejte se na ukázky

Video (5,4 MB)

Fotogalerie (4 obrázky)


Klíčové okamžiky

podle knihy Joe Simpsona: Setkání se smrtí

Drama se odehrálo při sestupu severním hřebenem Siula Grande 6356 m po úspěšném prvovýstupu západní stěnou.

Prudce jsem popojel dolů a rozhoupal se na laně. Když jsem se podíval na stěnu, uvědomil jsem si, že znovu sestupuji dolů. Simon mě začal spouštět. Trhl jsem hlavou, abych odehnal letargii. Neměl šanci. Bylo mi jasné, že doufá, že mě spustí až dolů dřív, než se dostane k uzlu. Tajně jsem věřil, že se mu to podaří, ale s jistotou jsem věděl, že se to podařit nemůže.

Zakřičel jsem do noci varování, ale odpověď žádná nepřišla. Můj sestup pokračoval. Podíval jsem se dolů a uviděl pod sebou trhlinu. Viděl jsem ji zcela jasně. Při pohledu nahoru jsem už horní hranu stěny nerozeznal. Lana se ztrácela ve vírech sněhu.

Ucítil jsem v laně slabé trhnutí, pak ještě jedno a potom jsem se konečně zastavil. Uplynulo půl hodiny. Přestal jsem na Simona volat. Věděl jsem, že je ve stejné situaci jako já, že se nemůže ani pohnout. Zemře buďto v posedu nebo bude stržen dolů váhou mého těla. Stane se to, jakmile ztratí vědomí. Napadlo mě, jestli zemřu dřív než on.

Na laně jsem visel mimo dráhu největších lavin. Simonovi však musí být ještě větší zima než mně. Každá myšlenka na smrt, ať moji nebo jeho, postrádala jakékoliv emoce, bylo to velice věcné uvažování. Byl jsem příliš unavený, abych si dělal starosti.

Napadlo mě, že bych snad tvrději bojoval, kdybych byl vystrašený, ale pak jsem tu myšlenku zamítl. Při navazování smyček jsem vystrašený byl a pranic mi to nepomohlo. Toni Kunz, který umíral ve stěně Eigeru, bojoval a bojoval. Nikdy bojovat nepřestal a pak se najednou, stále bojující o život, zřítil mrtvý do lana. Zachránci viděli, jak umíral.

Bylo zvláštní být teď ve stejné situaci a přitom nebýt vyvedený z míry... je to snad mrazem? Už to nepotrvá dlouho. Nevydržím do rána... slunce už také neuvidím. Doufám, že Simon nezemře, je to zlé... on by neměl kvůli mně zemřít...

Opět jsem ucítil trhnutí v laně. Nekonečné myšlenky bez ladu a skladu ustoupily vzteku na to, co se stalo. Zařval jsem do větru. Nadával jsem a řval až do ochraptění. V poslední etapě spouštění a po vší té bolesti. "DO PRDELE! TY ZATRACENÝ HAJZLE!" Slova, která nebyla nikomu určená, se ztrácela ve sněhu a větru. Šlo jen o projev vzteku a lítosti. Hloupá slova nedávala žádný smysl, stejně jako vítr, který svištěl okolo mne. Ovládl mě vztek a množstvím sprosťáren a slz mě zahřál, otřásl mnou a odehnal chlad. Brečel jsem a nadával na sebe.

Všechno na mne spadlo. Bylo to moje koleno, které se zranilo. Já jsem spadl a já spolu se Simonem umíral. Lano popojelo. Sjel jsem pár centimetrů a pak znovu. Že by se uvolnil uzel? Znovu jsem popojel. Zastavil. A pak už jsem věděl co se stane. Strhávám ho. Zůstal jsem viset bez hnutí a čekal, co se stane. Každou minutou, každým okamžikem...

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Tak to je jediný film, při kterém brečím. Zažil jsem jednu noc v Alpách při čekání na horskou (vlastně jsme se jen ztratili...nic extra se nikomu nedělo) a některé záběry vě mě vyvolávají silné vzpomínky...taky jsem až po návratu z Alp dotyčné záběry pochopil, jinak mi jejich význam unikal...
  • Autor eF
  • Datum a čas 1.8.2006 01:19
Reaguj
Re: Proc?
Navíc prusík na přemrzlém laně by ani nemusel moc držet..
  • Autor TomasC
  • Datum a čas 3.1.2005 17:20
Reaguj
Hned jak jsem videl prvni upoutavku touzil jsem film shlednout, konecne se mi to podarilo a musim rici ze je to nadmiru vydarene dilo ktere divaka vtahne do deje, davam nejvssi ohodnoceni a vrele doporucuji.
  • Autor koulinek
  • Datum a čas 25.12.2004 06:46
Reaguj
Opravdu výborná kniha
Je shodou náhod, že jsem tuto knihu právě dočetla. MOhu pouze konstatovat, že je opravdu dobře napsaná a fascinující na tom je, že to ti dva opravdu zažili a přežili, síla vůle je neuvěřitelná...co všechno člověk dokáže, když už nemůže:-)) fakt dobréTeď už budu jenom pátrat po tom co nejdříve shlédnou film, abych mohla porovnávat...
Reaguj
  • Autor Redakce
  • Datum a čas 25.11.2004 23:23
Reaguj
Nechci být hnidopich....
Kniha je báječná,strhující příběh - čte se jedním dechem,znám ji skoro zpaměti.Bohužel tím víc,že jsem přesně znala děj,jsem si uvědomila,že Joe -vypravěč má oči tmavé,Joe - horolezec zase jasně modré.Kdybych nevěděla,že je to stejná osoba,moc bych přemýšlela nad tou proměnou.....Taková maličkost,ale pozornějším divákům,kteří "Setkání se smrtí" obdivují,to musí určitě dost vadit....
  • Autor Evita
  • Datum a čas 16.11.2004 19:18
Reaguj
Re: Maso
V originále "Touching the void", titul knížky v češtině předělali na "Setkání se smrtí", filmu "Pád to ticha". Proč, to fakt nechápu - "Dotek/dotýkání se/doteky prázda/prázdnoty" mi připadá lepší. Možná někdo chtěl předvést jak je chitrý.
  • Autor jk
  • Datum a čas 16.11.2004 09:08
Reaguj
tak to je fakt náááářez, knížku jsem přečetla během jediného dne (to se mi nestalo od doby správné pětky), a z vlaku jsem kvůli tomu vylezla místo v Praze až v Chebu. Kniha mě dostala a film taky. Dobře že to nedělal Holywood a Joea nehrál Cruise.
  • Autor kača
  • Datum a čas 11.11.2004 14:32
Reaguj
Maso
Neni ten preklad spatny? Neni to nahodou dotek prazdnoty? Kdo cetl knizku a pak videl reakce a popisy akteru, ten z toho mel nejvic.
  • Autor bud
  • Datum a čas 10.11.2004 15:47
Reaguj
Re: POMOC
Horolezec nemusí radit, podívej se do kulturního přehledu v Ostravě. Film měl nedávno českou preméru, a tak se bude určitě ještě promítat. Nejspíše v multiplexech.
Reaguj
Celkem 21 příspěvků v diskuzi


registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

MERANO Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
Vajoletky u Křižan: parádní pískovcové lezení

Vajoletky u Křižan: parádní pískovcové lezení

CLIMBING GUIDE Skalní kulisa Vajoletky (též Krkavčí skály) se vypíná nad malebnou obcí Křižany na jižním úbočí Ještědského hřbetu. Patří do stejného geologického zlomu, jako ostatní tvrdé prokřeměnělé pískovce od
Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo je zemí řek, jezer, hor, moře, památek, tragické historie, velké vědy a techniky. Najdete v něm vše, na co si vzpomenete. Čtěte horké novinky od našich severních, západních i jižních sousedů.
4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

Bielatal je doporučován jako cíl prvního lezení v Sasku. V minulém díle jsme zavítali na levý břeh potoku Biela, abychom našli pár cest pro méně výkonné a více bojácné lezce. Nyní pojďme dát dohromady
40 000 dolarů za Mount Everest

40 000 dolarů za Mount Everest

GLOSA Na Mount Everestu brzy začne hlavní horolezecká sezóna. Dodnes si výstup zarezervovalo přes různé expediční společnosti asi 400 zájemců, jak prohlásil Rakesh Gurung, šéf turistického úřadu v Kathmandu. Očekávají se však

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Padání - bouldering Žihle 26.-28.4. 26.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Gruzie, Svanetie - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Gabriela Jurzykuwska 30.4. 18:30
Adršpach - povolené lezení
Broumovsko Povolené lezení 1.5.-30.11. 1.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Melloblocco - bouldering Itálie, Val di Mello 8.-11.5. 8.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.

Diskuse

advnajyp promo code for canadian pharmacy meds, 26.4.2024 3:20, 1 přísp...
Thermal hair, stenosis: p... asabicurakoes, 26.4.2024 3:11, 3 příspěvky
efberhqy online pharmacy dubai, 26.4.2024 2:54, 118 příspěvků
Alongside calm melanoma s... ureibuv, 26.4.2024 2:33, 3 příspěvky
чернила для принтера epso... Marinazux, 26.4.2024 2:15, 3 příspěvky
sxnsinau average cost of generic prednisone, 26.4.2024 1:51, 118 příspěvků
problémy s auty JaT, 25.4.2024 21:09, 2 příspěvky
INU Honza, 25.4.2024 20:15, 2 příspěvky
Vrchlice Klekí Petra, 24.4.2024 10:53, 4 příspěvky
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11