S dětmi z Chopku na Ďumbier

S dětmi z Chopku na Ďumbier
Chopok, široké vrcholové pláně.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Severní svahy Chopku zná snad každý slovenský lyžař a hodně návštěvníků z Česka, Maďarska i Polska. Ale co hřebenovka? Udělejte si jednou i se svými dětmi čas a zdolejte túru, kterou možná znáte z léta.

Jak na to

Tip na bydlení

Pro rodiče s dětmi je téměř ideální hotel Partizán mezi Tále a Srdiečkem. Snídaně je formou švédského stolu s velkým výběrem jídla od míchaných vajíček přes salámy a sýry po závěrečné sladkosti. Na chování neposedných prcků je personál připravený. Ubytovat se můžete v různě komfortních pokojích nebo ve čtyřmístných srubech. U hotelu zastavují autobusy jedoucí k Srdiečku. 

Přespat se dá i na horském hřebeni ve společné noclehárně na Kamenné chatě, nebo v jednoduchých pokojích Štefánikovy chaty.

Trasa spojuje dva nejvyšší nízkotatranské vrcholy Chopok (2024 m) a Ďumbier (2043 m). Na hřeben se vyvezete z Banské Bystrice autobusem a pak lanovkou ze Srdiečka na Chopok.

Nebezpečné převěje

Odtud už musíte po svých. Okolo Chopku sjedete mírným svahem do Demänovského sedla. Od levé hrany si nechejte odstup aspoň padesát metrů, protože tam bývají naváté obrovské převěje.

Krátce, ale prudce vystoupáme na Krúpovu hoľu, což je vlastně předvrchol Ďumbieru, a již mírnějším svahem se dostaneme ke kříži na temeni krále Nízkých Tater. Jeho severní stěna po levé ruce je ohromující a budí hrůzu. Pád stovky metrů hluboko by nechtěl absolvovat nikdo.

Oběd na Štefánikově chatě

Sjezd bývá umetený větrem, a tak se kvalitou i sklonem blíží červené sjezdovce. Štefánikova chata (1740 m) nás uvítá k pozdnímu obědu, ale raději se příliš nezdržujme.

Poslední sjezd údolím Tragoška zabere dost času. Obvykle je v něm totiž naváto hodně sněhu a unavené nohy už docela bolí. Horní bezlesá část je jediné místo, které může být na celé trase ohrožováno lavinou. Není tedy od věci se na stav sněhu zeptat chataře.

Túra končí, tam kde začala. Dojíždíme na parkoviště Trangoška. Vrátit se pro auto pod lanovkou Srdiečko je potřeba asi kilometr po silnici do kopce. Ti, kdo volili autobus, mohou počkat na zastávce přímo u turistického rozcestníku.

Celý den na lyžích

Doporučujeme lyže turistického typu (skialpinistické, telemarky a v nouzi backcountry běžky), nebo sněžnice. Pěší prošlapávání závějí bývá vyčerpávající.

Trasa na pevném sněhu po vyšlapané stopě není příliš těžká, ale počítejte raději s vyfoukanými ledovatými pláněmi, hlubokým prašanem a kamennými poli. V takových podmínkách se jedná o celodenní túru.

Horydoly doporučují:

Do 5 let

Vyjeďte sedačkovou lanovkou od Srdiečka k hotelu Kosodrevina. Ve stylové restauraci si můžete dát něco k jídlu a pití, pokochat se výhledem a sklouznout se na okolních svazích po zadku. Lanovkou sjedete zase dolů.

Do 10 let

Vyjeďte lanovkou až na Chopok. Občerstvení si dejte v Kamenné chatě. Vládne tu pravá horská atmosféra, kterou dokresluje nosičský čaj. Mnohakilometrový sjezd vede nazpátek pod Dereše, impozantní sjezdovkou na spodní stanici vleku a od ní doprava nejprve po široké cestě a poté lesní sjezdovkou do údolí pod Srdiečko. Odtamtud vás vytáhne vlek k parkovišti. 

Do 12 let

Čeká vás pravá horská túra. Na turistických lyžích nebo na sněžnicích a se snowboardem na zádech projděte po tyčované turistické cestě pod vrcholem Chopku na Demänovské sedlo a zdolejte jediné stoupání na Ďumbier. Od vrcholového kříže vede dlouhý prudký sjezd ke Štefánikově chatě a dál celým údolím Trangoška.

Do 15 let

Na Štefánikově chatě neodbočujte dolů do Trangošky, ale pokračujte přes vrchol Králička. Odtud pojedete přes Bocianské sedlo do Vyšné Boci a údolím Bocianky do Malužiné na autobus. Sjezd bude mít skoro patnáct kilometrů.

Ubytujte se v Nízkých Tatrách nejlépe a zároveň nejlevněji:

Booking.com

Horydoly.cz Slovenské hřebenovky pěšky

Belianské Tatry - Skalné Vráta
Belianské Tatry - Ždiarska Vidla 
Bílé Karpaty
Bukovské vrchy
Chočské vrchy a Malá Fatra 
Malá Fatra na jaře
Malá Fatra nonstop
Malá Fatra Lúčanská
Nízké Tatry - východ (Kráľova hoľa)  
Roháče na jaře
Vysoké Tatry - přes sedla
Okolní hory
POLSKO: Bieszczady

 

 

Horydoly.cz Slovenské hřebenovky na lyžích

Zimní romantika na východě
Slovenské Rudohorie
Nizké Tatry - východ (Kráľova hoľa)
Nizké Tatry - centrální část (Ďumbier a Chopok)
Nizké Tatry - západ (Chopok)
Malá Fatra - hřeben na těžko
Malá Fatra - centrální část
Malá Fatra na jaře
Malá Fatra - Belské lúky
Velká Fhttatra - Rakytovský hřeben na těžko
Velká Fatra - Rakytovský hřeben s přespáním na chatách
Velká Fatra - Rakytovský hřeben na lehko
Velká Fatra - Klačianský hřeben
Velká Fatra - Krížňanský hřeben
Velká Fatra - Ľubochnianský hřeben
Vysoké Tatry
Roháče
Okolní hory
UKRAJINA: Zakarpatská Hoverla
POLSKO: Bieszczady - Rawka


Zobrazit místo Mountains - hory na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

To viete, kuba Turek všetko videl, všade bol. Typický prípad českého turistu v horách - no jó vole, ja to tady znám, mne sa tady nic nemuže stát. Kdyby se stratili hoši z horskí služby, ať mi klidne zavolaj, ja je vytáhnu ze srabu! :)
  • Autor Martin
  • Datum a čas 13.4.2006 15:49
Reaguj
Bacha lavinovy blud!!!
Autor na me dela dojem, ze se snazi jako "pan chytry" po subjektivnich dojmech z jedne navstevy vytvorit objektivniho pruvodce na cesty. Na Stefanku jezdim jako jedina Ceska/Cech opakovane radu let, pohybuju se v terenu, nosim vynasky, lyzuju, pomaham na chate a tedy koukam kolem sebe. V prve rade nikdo neverte tak hloupemu tvrzenim, ze cesta na Trangosku je ohrozovana jen lavinami v horni bezlese casti cesty. Nesmysl! To ze je nekde les, neznamena, ze to tam nekdy nepada. Loni jsem na vlastni oci videla vypadlou lavinu ze svahu V. Gaplu temer u parkoviste. Druhy blud: cesta na Trangosku je po vetsinu roku (krome nahlych privalovych snebovych srazek) velmi dobre sjizdna a rychla, pac je to nejfrekventovanejsi pristupova cesta a navic se na ni nosi vynasky na chatu.
  • Autor Happynka
  • Datum a čas 14.2.2006 14:15
Reaguj
Re: vleky na chopku
nehovoriac o tom, ze sa da zist od krupovej po lesnej ceste (dolinou toho maleho potocika) az na cestu. Vyustenie sa z hlavnej cesty pozna tak, ze to je v pravotocivej zakrute a je tam zavora.Riesenie: Zdatny clen vypravy (mamicka, tatik by mal ostat s dtmi pre pripad problemov) vybehne na srdiecko pre auto a zbytok vypravy to zlyzuje miernym kopcom k ceste, kde ich mamicka vyzdvihne.
  • Autor tomichon
  • Datum a čas 4.2.2005 13:18
Reaguj
vleky na chopku
myslim, ze s tymy vlekmi to nieje celkom tak, nieje nutne slapat polhodinu k dereskemu vleku, je tam novy vlek doppelmayer ktory pokial funguje dresky vlek tiez isto funguje, ale stava sa ze deresky nefunguje a funguje iba tento a potom treba asi 150m vyskovych slapat na kamennu chatu, myslim ze aj s tymi vlekarmi sa to za poslednych par rokov vyrazne zlepsilo a nemalo by sa stat ze bude vlek tahat iba do 14.00, ale pri zjazde dole do krupovej tam nieje viacej slapania ako na polhodinku co je pohoda :)
  • Autor Matus
  • Datum a čas 3.2.2005 08:11
Reaguj
Celkem 4 příspěvky v diskuzi


Pašijový svatý týden Velikonoční

Pašijový svatý týden Velikonoční

Nejvýznamnější křesťanské svátky Velikonoce, kdy byl ukřižován a potom vstal z mrtvých Ježíš, jsou úzce spjaté se starými pohanskými rituály. Každý den tak zvaného Svatého týdne přes Velikonocemi (též zvaný Pašijový týden)... celý článek

Bruslení v Praze 2023/2024

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Hrady a zámky ve středních Čechách nachystaly pro návštěvníky řadu novinek. Speciální prohlídky, přednášky a bohatý program připravili kasteláni už na Velikonoce. Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. Hlavní sezona
Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Děti mohou už během pár dní hrdě dělat první obloučky na sněhu. Zábavný faktor, bezpečnost a empatie - s nimi dokážou instruktoři lyžařských škol v Kaiserwinklu proměnit menší i větší děti v nadšené lyžaře. Zvládnou to
Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Ve většině tuzemských skiareálů je sníh už jen na sjezdovkách, řada z nich už provoz předčasně ukončila. Vlivem vysokých teplot a deště sníh rychle taje a sjezdovky jsou kvůli náročnému terénu zejména v odpoledních
Bruslení v Praze 2023/2024

Bruslení v Praze 2023/2024

AKTUALIZACE Praha zprovozňuje zimní bruslařské plochy. Přinášíme přehled možností na bruslení v hlavním městě. 
Pašijový svatý týden Velikonoční

Pašijový svatý týden Velikonoční

Nejvýznamnější křesťanské svátky Velikonoce, kdy byl ukřižován a potom vstal z mrtvých Ježíš, jsou úzce spjaté se starými pohanskými rituály. Každý den tak zvaného Svatého týdne přes Velikonocemi (též zvaný Pašijový týden)

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Doubrava - splutí Ronov 6.4.
Otava - odemykání Sušice, kemp Splutí do Horažďovic 6.4. 11:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35