Návrat z dlouhého vandru

Návrat z dlouhého vandru
SDÍLEJ:

Minulou neděli se vrátila do Česka dvojice, která šlapala na kolech kolem světa. Od překročení hranic jede týdenní triumfální jízdu po republice, aby v neděli 1. května v pravé poledne dojela do obory Hvězda v Praze.

Jak na to

Evropa I

Po zhruba ročních přípravách a všemožném zařizování se Lucie s Michalem 1. května 2002 vydávají z pražské Obory Hvězda na cestu kolem světa a plní si tak svůj cestovatelský sen.

Z Prahy se vydávají na sever – první zemí je Německo. Následuje Dánsko, odtud devítidenní návštěva – samozřejmě s koly – Grónska a pak už cesta Skandinávií na nejsevernější bod evropské pevniny, poloostrov Nordkinn.

Asie

Zhruba za tři měsíce, 5. srpna 2002 pak Lucie s Michalem přejíždějí na Urale hranici Evropa-Asie, to už mají v nohách přes 8000 km. V Rusku strávili celkem 91 dnů a projeli tam 6 časových pásem. Od Bajkalu pak zamířili na jih – do Mongolska.

Mongolsko je překvapuje tím, kolik milých a ochotných lidí tu potkávají.V poušti Gobi zažívají perné chvilky, kdy se kola boří do písku, nedá se jet a kola je třeba tlačit. Navíc se přidává sníh a mráz – je říjen 2002. Další zemí byla Čína. Na tuto zemi Lucie s Michalem určitě nevzpomínají rádi – po několika dnech je totiž zatýká policie – prý se dostali do jakési zóny, kde je individuální pohyb cizinců zakázán. O tom ale nic nevěděli, ani na hranicích jim tuto informaci nikdo nedal… Na svobodu se dostávají až po dvou dnech vyjednávání a zaplacení pokuty.

Následovala Jižní Korea a Japonsko. V Kjótu oslavili své první Vánoce na cestě. Z Tokia pak po 17 000 kilometrech následoval přelet na jižní polokouli do Austrálie.

Austrálie + Fidži

Austrálii přejíždějí Lucie s Michalem jako první Češi od západu k východu – z Perthu do Brisbane. Projeli o obávanou, 1200 km dlouhou Nullarborskou plání, kde teploty vystupovaly přes 50 ºC. Když pak za nimi hořela buš a oni ujížděli před požárem šílenou rychlostí, zažili doposud největší strach v životě. Pěšky dobyli nejjižnější bod Austrálie South Point, objeli za 12 dnů celou Tasmánii a projeli oba nádherné ostrovy Nového Zélandu.

Cestou z Austrálie do Jižní Ameriky si Lucka s Michalem udělali zastávku na souostroví Fidži. Pojali ji spíše rekreačně – jako regeneraci před těžkou Jižní Amerikou.

Jižní Amerika I

Že bude cesta Jižní Amerikou náročná čekali, a nemýlili se. Cestu začali v Ekvádoru na rovníku. V Peru vystoupali do nadmořské výšky, v jaké ještě na kolech nebyli – mezi Nascou a Cuscem přejeli sedlo ve výšce 4565 m n. m. V této zemi si nemohli nechat ujít slavné Machu Picchu.

V Bolívii byl silným zážitkem přejezd obrovského solného jezera Salar de Uyuni.

Přes Chile, ve kterém oslavili druhé cestovní Vánoce, se dostávají na úplný jih kontinentu, na poloostrov Brunswick. Mys Cabo Froward, nejjižnější bod pevniny, leží asi 30 km jižněji, tam se ale s koly dostat nedá. Po 38 626 kilometrech dojíždějí do města Ushuaia, které leží v Ohňové zemi a odtud se vypravují na ledový kontinent.

Antarktida

Návštěva Antarktidy byla jedním z vrcholů cesty. Uskutečnila se v únoru 2004 menší lodí expedičního typu pro 60 cestujících. Mezi Ohňovou zemí a Antarktidou leží Drakeův průliv – na pětimetrové vlny a stokilometrový vítr bude hlavně Lucie dlouho a nerada vzpomínat. Poznala totiž nefalšovanou mořskou nemoc. Následující týden strávený mezi tuleni, tučňáky a velrybami ale zato stál. Při jednom vylodění na pevninu dostali Lucka s Michalem od kapitána povolení vzít s sebou i kola. Tak se jim podařilo v ledovém království najet alespoň pár symbolických metrů.

Jižní Amerika II

Argentinou, Paraguayí, Brazílií a Uruguayí pak Lucie s Michalem dojeli do jihoamerického cíle – Montevidea, když si před tím prodloužili cestu o zajížďku k jedinečným vodopádům Iguazú.

Severní Amerika

V květnu 2004 následoval přelet do Mexika. Z jihu kalifornského poloostrova se vydali na sever, do USA. Po západním pobřeží pokračovali přes státy Kalifornie, Oregon a Washington do kanadského Vancouveru. Odtud pak lodí na Aljašku. Ve městě Anchorage oslavili 50 000. kilometr své cesty. Pak už zamířili Kanadou k východu. 24. září 2004 si pak v prériích Saskatchewanu zajeli díky ideálním podmínkám – rovině a větru do zad – svůj denní rekord. Večer tachometry ukazovaly 249 kilometrů. Severoamerickým cílem byl New York.

Afrika

Následoval přelet do jihoafrického Kapského Města. Pěšky navštěvují Stolovou horu, pak už na kole míří na nedaleký mys Dobré naděje. I tady v Africe Lucii s Michalem zajímá nejjižnější bod kontinentu - po prašné cestě tedy míří ke Střelkovému mysu. Ten neleží zastrčený a zapomenutý daleko od civilizace, tak jako ležely nejjižnější body Austrálie a Jižní Ameriky. Střelkový mys je téměř ve vesnici, vede k němu asfaltová cesta, která se až na posledních pár set metrů za majákem mění v prašnou cestu. Dobytí tohoto nejjižnějšího bodu tak bylo procházkou růžovým sadem. Až na tento poslední nejjižnější bod se dalo dojet na kole. Ve městě Oudtshoorn oslavili už třetí Vánoce na cestě. Byly pořádně teplé. V národním parku Addo bylo ve stínu 40 °C, na slunci dokonce přes 50 °C.

Evropa II

V lednu letošního roku Lucie s Michalem přeletěli na Gibraltar a přes Portugalsko, Španělsko, Francii, Belgii, Německo, Rakousko a Slovensko míří do Prahy.

A proč právě tam? Protože odtamtud přesně před třemi roky 1. května 2002 kolem dvanácté hodiny odjížděli. Nyní 1. května 2005 v pravé poledne by se na to samé místo měli vrátit. S tím rozdílem, že v nohách budou mít sedmdesát tisíc kilometrů a přijedou z druhé strany zeměkoule. Lucie se tak stane první Češkou, která na kole objela svět.

Pojeďte s námi

Etapovými městy budou Kyjov, Brno, Třebíč, Pelhřimov, Jindřichův Hradec, Písek a Beroun. Všude na trase se k nim budou moci připojovat cykloturisté a doprovázet je.

Poslední etapa 1. května z Berouna do Prahy je víceméně symbolická, měří pouhých 35 km a ujedou ji i rodiny s dětmi. Odjezd z Berouna je v 8.30 hodin a dojezd do obory Hvězda je naplánován na před dvanáctou hodinou. U letohrádku Hvězda bude následovat program, jehož hlavními hvězdami budou cyklocestovatelé Lucka s Michalem.

Prostor bude dán dotazům veřejnosti, fotografování, setkání s novináři, autogramiádě knih i neformálním rozhovorům. Přijďte oba pozdravit někam na trasu, nebo ještě lépe – přijeďte je na kole doprovodit na posledních kilometrech jejich cesty kolem světa.

Čím byla cesta výjimečná

* První Češka na kole kolem světa

* Trasa vedla přes všechny kontinenty

* První stopy českých cykloturistů v Antarktidě

* Dobití nejjižnějších bodů Austrálie, Jižní Ameriky a Afriky

* První český přejezd Austrálie ze západu na východ

Jak to začalo

Učitelé Lucie Kovaříková (1972) a Michal Jon (1971) podnikali společné cyklistické výpravy od roku 1994. Orientovali se především na severní a severozápadní Evropu. Projeli Skandinávii až na Nordkapp, Velkou Británii, Irsko a objeli dvakrát Island. Za sedm let při těchto cestách najeli 22 tisíc kilometrů, což s jarními a podzimními tréninkovými jízdami po České republice dalo dohromady kolem čtyřiceti tisíc kilometrů.

Jednou tak Lucie s Michalem hleděli do mapy na místa, která by rádi na kolech navštívili, a napadlo je, že pokud by ta místa propojili, byla by z toho docela pěkná cesta kolem světa.

Potom se jich přítel při hovoru o Víťovi Dostálovi, který objel jako první Čech planetu na kole, zeptal: „A kdypak se vy dva vydáte na cestu kolem světa?“ Od té chvíle bylo rozhodnuto.

Celková trasa

Česko, Německo, Dánsko, Grónsko, Švédsko, Finsko, Norsko, Rusko, Mongolsko, Čína, Jižní Korea, Japonsko, Austrálie, Tasmánie, Nový Zéland, Fidži, Ekvádor, Peru, Bolívie, Chile, Antarktida, Argentina, Paraguay, Brazílie, Uruguay, Mexiko, USA, Kanada, Jihoafrická republika, Gibraltar, Portugalsko, Španělsko, Francie, Belgie, Německo, Rakousko, Slovensko, Česko.

Tři roky, tři knihy

Lucka s Michalem byli na své tříleté cestě kolem světa na kolech neuvěřitelně pracovití. Mnohokrát místo odpočinku po úmorných etapách zasedali k počítači a sepisovali své bezprostřední dojmy. Třídili nafotografovaný materiál, popisovali záběry, ověřovali fakta. Pak vše odesílali do republiky, většinou po svých známých.

V Česku se tak postupně zrodily tři jejich knihy. Poslední opustila tiskárnu před několika dny. Jmenuje se Přes ledové království do zeleného pekla. Popisují v ní Jižní Ameriku, která byla nejnáročnějším a nejnamáhavějším kontinentem jejich cesty. Čtyřtisícové nadmořské výšky, déšť a pády, sníh i horko, absolutní vlhkost, prostě cykloturistické peklo.

Jižní Amerika byla ale i krásná, nevšední, unikátní. Ledovým královstvím je myšlena Antarktida, na jejíž půdu se vylodili se svými bicykly jako úplně první Češi a pravděpodobně jako první lidé s koly vůbec.

Předcházející druhý díl Pod oblohou Jižního kříže navazuje na cestu do Japonska a oba v ní popisují zážitky z přejezdu Austrálie od západu k východu, z objezdu Tasmánie, z projetí obou ostrovů Nového Zélandu a z pobytu na souostroví Fidži, který pojali jako regeneraci před těžkou Jižní Amerikou. Na závěr nechybí ani podrobný a přehledný seznam všech věcí, které vezli Lucka s Michalem s sebou.

První část jejich vyprávění se jmenuje Z Čecha až do země vycházejícího slunce. Mapuje trasu od startu přes Německo do Dánska a odtud uskutečněnou netradiční zajížďku do Grónska. Dále popisuje cestu Švédskem, Finskem a Norskem k nejsevernějšímu mysu Evropy Nordkinnu, přes téměř celé Rusko až k Bajkalu, dále jízdu sympatickým Mongolskem do nesympatické Číny, kde na ně čekalo zatčení kvůli pohybu v zakázané zóně. Potom už byla na řadě Jižní Korea a zimní Japonsko.

Knížky s autogramy

Všechny tři knihy jsou pojaty jako cestopisy a obrazové publikace dohromady. Názorné mapky doplňují text. Nechybí ani cyklostatistiky a hodnocení každé země.

Knihy si budou moci zájemci koupit a na místě nechat podepsat od jejich autorů kdykoliv a kdekoliv během jejich triumfální týdenní cesty po republice a v jejím cíli v Praze u letohrádku Hvězda v neděli 1. května.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

ČR
Již jsou v Česku, teď míří do Prahy. Jestli budou mít nějakou besedu na Slovensku, budou nejspíš vědět ve vydavatelství Cykloknihy (viz Užitečné odkazy).
Reaguj
Návrat z dlouhého vandru
Kloubouk dolů před takovými odvážlivci. To je zážitek na celý život.Je to i nápor na psychiku a nervy.Přeji i závidím, že mladí mají možnost něco takového podniknout.
  • Autor Magda
  • Datum a čas 26.4.2005 13:17
Reaguj
neviete kedy pojdu cez slovensko akadial ??
  • Autor Lubo
  • Datum a čas 26.4.2005 11:49
Reaguj
Celkem 3 příspěvky v diskuzi


Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze... celý článek

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

ZÁKOLANY Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Morkovské bajk - cyklomaraton Morkovice Horská kola 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Extrem bike - cyklomaraton Most Horská kola 11.4.

Diskuse

opggzjlo 100 mg lisinopril, 29.3.2024 1:21, 11 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35