Vláda nás obírá o peníze

Vláda nás obírá o peníze
SDÍLEJ:
Outdoorové vybavení je drahá záležitost. Vinu na tom má jistá exkluzivita počínání milovníků přírody, ale výstroj a výzbroj zdražuje především vládní politika.

Předkládáme pár příkladů počínání socialistů, které zapříčiňuje, že kupujeme drahé bundy, pohorky, spacáky i stany.

ZVYŠOVÁNÍ SPOTŘEBITELSKÝCH CEN

* Elekřina

Státní firma ČEZ ohlásila zdražení elektřiny o třicet procent. Později tento odhad snížila na 3 % příští rok. To ale mohla udělat jen proto, že ji to umožňuje vládní energetická politika. Tuzemská cena elektřiny není závislá na trhu, ale na rozhodnutí politiků.

Elektřina vyvážená z Česka do zahraničí je levnější než zdejší energie. Bývalý ministr Grégr poslal pod správu ČEZ téměř všechny regionální distribuční firmy. Tím hned na počátku zlikvidoval právě v té době se rodící trh, který v prvním roce ušetřil firmám-odběratelům elektřiny odhadem půl až jednu miliardu korun. Poté přišel regulační zákon, podle kterého se prakticky nedá konkurovat ČEZu. 900 stran hustě psaného textu a správní poplatek sto tisíc korun dovoluje vstoupit do energetiky velkým i malinkatým firmám. Ve skutečnosti jim v tom ovšem brání.

Zákon o obnovitelných zdrojích podporuje výrobu elektřiny ze zdrojů, které vláda označila jako ekologické. Ekonomický týdeník Profit uvedl odhadl, že to je dražší o osmi miliard ročně, což v průměru znamená, že čtyřčlenné rodině zvednou účet za elektřinu o 3200 korun.

* Plyn

Neustále se zdražuje plyn, ačkoliv před pár lety bylo při privatizaci plynárenských společností ohlašováno, že zavedením volného trhu se jeho cena sníží. Stále je však zachován státní dohled nad plynárenstvím. Energetický regulační úřad zvýšil k 1. červenci ceny plynu pro domácnosti o 4,3 procenta, pro podnikatele a firmy o pět procent.

Šéf monopolního RWE Transgas Ulrich Jobs odhaduje, že zákazníci za plyn už tuto zimu zaplatí až o čtvrtinu víc než dosud.

* Voda

Voda je dražší, vloni v některých regionech její cena mírně klesla, aby jinde sice pomalu, ale neustále stoupala. Letos je její zdražení odhadováno na 4-8 procent podle regionu. V oboru neexistuje pro malé zákazníky a domácnosti v podstatě žádné konkurence, a nemohou se tedy bránit.

* Cukr

Cukr je třikrát dražší v Česku a celé Evropě než na světových trzích, protože je regulován Evropskou unií. V poslední době jeho cena stále stoupá. V obchodech je k dostání za 17 až 25 korun za kilogram.

* Ubytování

Podařilo se odvrátit nebezpečí stoupajících cen za ubytovací služby (hotely, penziony, kempy…), protože po odkladech byla schváleny 5% DPH místo 19% DPH. To se ale nestalo v případě vstupenek na kulturní akce, jejichž cena tedy stoupne o pětinu.

* Televizní poplatky

Od roku 2006 se zvýší poplatky za veřejnoprávní televizi a rádio. Komerční stanice nadále nedostanou nic. Nový zákon o poplatcích zvýší měsíční platbu za televizi ze 75 na 100 korun, u rozhlasu ze 37 na 45 korun. V roce 2007 se koncesionářský poplatek zvýší na 120 korun a v roce 2008 na na 135 korun. Celkem lidé měsíčně za rozhlas a televizi zaplatí 180 korun, nyní platí 112 korun.

* Benzin a nafta

Benzin se každým rokem v létě vyhoupne na cenu přes 30 Kč/l, vloni se stala nafta dražší než benzin. Z největší části má na tom vinu stát, protože si třetinu z ceny bere okamžitě jako spotřební daň a nejméně další třetinu je potřeba odečíst na dalších mnoha daních od DPH přes daň ze zisku až po sociální a zdravotní pojištění zaměstnanců firem, které mají co do činění s pohonnými hmotami.

Vliv na cenu bude mít povinné přidávání lihu do pohonných hmot. Tento vládní nápad má podpořit zemědělce a lihovary, kteří vyrábějí líh ze zemědělských produktů.

* Legální drogy

Alkohol a cigarety zvyšují ceny průběžně, protože se z nich dobře vybírají spotřebitelské daně. Místo masivní podpory odvykání těchto drog, zavádění nekuřáckých pracovišť, úřadů a restaurací a tvrdých represí proti kuřákům, kteří vadí nekuřákům, stát žije z jejich daní.

1. ledna se o 13 % zvedla daň za alkohol, od 1. července se tvrdý alkohol kolkuje „Jakmile je nějaký produkt vysoce daňově zatížen, nevyhnutelně to vede k daňové kriminalitě. Ta v Česku stále kvete,“ domnívá se Generální ředitel Stock Plzeň Martin Petrášek.

BYROKRACIE

* Společnost a.s. nebo s.r.o. nelze založit bez právníka, účetnictví živnostníka i společnosti nelze vést bez profesionální účetní - předpisy jsou tak složité. To všechno zdražuje spotřebitelské ceny služeb i zboží.

* Živnostníci, nadace, veřejně prospěšné spolky musejí od roku 2007 přejít na podvojné účetnictví. Například skauti či zahrádkáři si budou muset najmout armádu účetních, místo toho, aby se věnovali své bohulibé činnosti.

* Vláda se zavázala ve svém prohlášení, že zavede ekologickou daňovou reformu. Podle všech dostupných údajů nejde o nic jiného, než o zavedení dalších spotřebních daní, už ne jenom na benzin, alkohol a cigarety, ale také na plyn, elektřinu a uhlí.

* Den daňové svobody byl v Česku 14. června 2005, z čehož vyplývá, že daně se vyšplhaly na 45 %. Do té doby jsme všichni pracovali na stát. V roce 2000 připadl Den daňové svobody na 6. června. Zajímavé je srovnání s nevolnictvím, kdy byl údajně největší útlak pracujících lidí - v té době byla robota (= daně) na nejvyšším čísle okolo deseti procent.

PODRAZY NA ZÁKAZNÍKY I OBCHODNÍKY

* Stát tlačil na kontroly ČOI až poté, co ředitelé odmítli přijít na schůzku s ministrem obchodu, která měla snížit jejich vliv. Do té doby poukazovaly na nekalé praktiky některýh obchodníků jen média a veřejnost.

* Česká obchodní inspekce a Česká zemědělská a potravinářská inspekce poskytují zprávy o katastrofálních poměrech v jejich obchodech a šizení zákazníků, ale odmítá ukázat protokoly o šetření a neříká ani přesné výše zaplacených pokut.

* Celníci a ČOI neustále vydávají zprávy o potírání stánkařů, ale nejsou schopni se dobrat nějakého výsledku - prý se tam prodává špatné, padělané, pančované a nezdaněné zboží, ale stát není schopen zajistit, aby se tak nedělo .Naopak radnice měst jsou rády, že tržiště mají, protože tam rádi nakupují jejich obyvatelé i přespolní - lze z toho usuzovat, že lidem praxe na stáncích i kvalita zboží nevadí a jsou s ní spokojeni

Benzínové pumpy

* Kontroloři narazili na pančovanou naftu a benzín. Některé pumpy prodávají pohonné hmoty dolévané topným olejem. Protože se liší jejich daně, schyluje se ke stejné kauze, jakou je legendární lehký topný olej. Ministr Urban ovšem odmítá zveřejnit výsledky kontrol a říci, které pumpy prodávají špatné pohonné hmoty. Místo toho se jeho ministerstvo snaží prosadit, aby všechny čerpací stanice v Česku musely získat certifikát od státního Ústavu paliv a maziv. Již mnoho let si nechává měřit kvalitu benzínu z vlastní iniciativy přibližně polovina pump. Za certifikát se platí třicet tisíc korun.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Re: Ešte by som prosil vysvetliť toto.
Nechci se zastávat prodejců otdooru.I když jsou ceny dost našponované,400-500% mají možná na korunových položkách,ale určitě ne na dražších věcech.Je to nesmysl.
  • Autor sedlo
  • Datum a čas 13.10.2005 14:24
Reaguj
Re: Re: Ešte by som prosil vysvetliť toto.
Myslím,že som to asi pred rokom čítal na www.idnes.cz.alebo na nejakej inej adrese.Bolo to prezentované ako oficiálne zistenie nejakej SOI.Ale ak sa sám podívaš na tie ceny,tak ti to musí byť jasné.
  • Autor Borek
  • Datum a čas 13.10.2005 08:45
Reaguj
Re: Ešte by som prosil vysvetliť toto.
Kde jsi proboha přišel na 400-500% ???
  • Autor sedlo
  • Datum a čas 12.10.2005 17:40
Reaguj
Ešte by som prosil vysvetliť toto.
Čo je príčinou toho,že obchody s outdoorovými a športovými potrebami majú najvyššiu predajnú maržu.U potravím sa táto marža pohybuje okolo 3-9% a u spomínaných výrobkov je to 400-500%.A to stále tlačia na výrobcov aby boli lacnejší,čím ich nútia šiť v Číne a pod.To by asi mohlo súvisieť s drahšími dialničnými známkami.Alebo nie???
  • Autor Borek
  • Datum a čas 10.10.2005 10:11
Reaguj
Copak neni nad slunce jasne...
Copak neni nad slunce jasne, ze cena cukru na evropskem trhu primo ovlivnuje cenu stanu a spacaku?!
  • Autor Honza Gregora
  • Datum a čas 10.10.2005 08:44
Reaguj
Re: ?????
"přemíšlej" i nadále, zřejmě ti není shůry dáno
  • Autor Pišišvor
  • Datum a čas 9.10.2005 22:13
Reaguj
?????
přemíšlím co chtěl básník tímto říct
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 8.10.2005 22:33
Reaguj
???
jak zvýšení poplatků za televizi a rozhlas souvisí s cenami vybavení do přírody???
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 8.10.2005 13:30
Reaguj
Celkem 8 příspěvků v diskuzi


Prague Bike Fest: to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábava pro děti i dospělé

Prague Bike Fest: to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábava pro děti i dospělé

Druhý ročník Prague Bike Fest otevře brány na Výstavišti v Praze Holešovicích o víkendu 27. až 28. dubna. Areál uvítá cyklo nadšence. Během dvou dnů si návštěvníci užijí pořádnou porci adrenalinových show,... celý článek

Česko-slovinský alpský spolek. Čemu slouží a komu patří?

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Velmi si vážíme podpory od širokého spektra oddílů napříč celou republikou, která nás ujistila, že v problémech, které nás trápí, nejsme osamoceni. Snaha vyvinutá před Valnou hromadou Českého horolezeckého svazu je startovacím
Pražský hrad je nám drahý?

Pražský hrad je nám drahý?

ANALÝZA Pražský hrad je symbol hlavního města i historie našeho státu, jeden z nejnavštěvovanějších turistických cílů v České republice. Vloni jej prohlédlo více než dva miliony návštěvníků. Od prvního března nachystali novinku: návštěvníci
Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci jízdních kol mají plné sklady. Trh s cyklistikou se propadl o třetinu a některé firmy musely snížit výrobu nových kol. Nepovedlo se doprodat zásoby jízdních kol z roku 2022/23 a to i přes různé slevové

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
Hrnčířská sobota Veselý Kopec 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.

Diskuse

gktewbhm best generic tadalafil, 23.4.2024 15:40, 1 příspěvek
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23