Soud o kolo jde do finále

Soud o kolo jde do finále
SDÍLEJ:
Soudní jednání mezi Českými dráhami a Kubou Turkem jde do finále. Včerejší druhé stání se neslo ve znamení předkládání fasciklů drážních předpisů a jejich výkladu. Příští týden ve čtvrtek 27. dubna padne rozsudek.
Jak na to

Horská moucha nepatří do vlaku?

Horské kolo Lauda Mount Fly, které se vezlo z Prahy do Lovosic, mělo s modrou armádou bohaté zkušenosti. Bohužel byly často negativní. Uvádíme několik příkladů.

Hádka z železničářem v Tanvaldu

Na rodinný výlet z Prahy do Krkonoš jela dvě dospělá a jedno dětské kolo. Jeden bicykl měl brašny a druhý dětskou sedačku. Při přestupu v Tanvaldu je průvodčí odmítl vzít do motoráčku na Harrachov, přestože spoj byl v jízdním řádu označen symbolem kola a na předních dveřích vagonu by namalovaný stejný piktogram. Po dlouhé hádce průvodčí svolil, aby si kola cestující naložili sami do zavazadlového prostoru.

Vyložili ho v Mladé Boleslavi

Při cestě do Mladé Boleslavi si cestující koupil jízdenku pro sebe i kolo do konečné stanice Mladá Boleslav - město. Když tam večer vystoupil, ptal se po svém kole. Nádražáci mu nebyli schopni odpovědět, kde je. Po několikerém zvýšení hlasu a důrazném připomenutí, že on je zákazník a za přepravu kola zaplatil, jal se jeden z železničářů telefonovat. Ukázalo se, že kolo vyložili o stanici dříve na hlavním nádraží v Boleslavi. Nakonec ho tamní železničáři poslali nákladním vlakem při posunu na správné místo určení. Výhybkář ho držel v ruce na brzdařské plošině.

Kličkování severní Moravou

Při celostátním testu kvality dopravy bicyklů ve vlacích, které organizoval deník MF Dnes, telefonoval do pražské redakce redaktor Erich Handl (dnes šéfredaktor ekonomického týdeníku Profit): "Nebude vadit, když se kolo ztratilo?" Půl dne potom strávil tím, že se dohadoval se severomoravskými železničáči, kde by kolo asi mohlo být, a jestli vůbec existuje. Nakonec se ukázalo, že cestovalo tam a zpět po severní Moravě, aniž by ho zaměstnanci Českých drah dokázali vyložit ve správné stanici.

Krádež kabeláže mezi Popradem a Hradištěm

Při cestě z Popradu do Mnichova Hradiště cestovalo kolo spolu s majitelem rychlíkem s jedním přestupem. Překládání bez dozoru cyklisty se mu zřejmě stalo osudným, protože v cílové stanice se ukázalo, že železničáři utrhli a odmontovali dráty cyklocomputeru. Drahý computer renomované značky s výškoměrem naštěstí majitel kola před nástupem do vlaku sejmul z objímky a zůstal mu tedy v kapse.

Lauda Mount Fly měl najeto pár tisíc kilometrů, byl oprýskaný, dvakrát na něm bylo měněné řazení, měl toho za sebou dost v terénu s cyklosedačkou, moc servisu si neužil... Čest jeho památce! Jednoho dne v půl šesté ráno ho ukradl zloděj. Proč si mezi nablýskanými koly v kočárkárně vybral zrovna Laudu, je nám záhadou. Naposledy si ho všimla uklízečka, když šla do práce. Bylo jí divné, že někdo jede tak brzy po ránu na propíchnuté zadní pneumatice, hmoždí se s řazením a hrozně spěchá.

České dráhy nechtěly přepravit manželům Turkovým kola z Prahy do Lovosic a zpozdily proto o půlhodinu rychlík. Přesto jim posléze prodaly zavazadlové jízdenky a do Lovosic dvojici pasažérů i s jejich koly odvezly.

Poslechněte si audio záznam části druhého stání soudního jednání České dráhy versus Jakub Turek. Žalobce a obhájce předkládají argumenty. (20.4.2006, MP3, 10 MB, 11 min)

Poslechněte si audio záznam prvního stání soudního jednání České dráhy versus Jakub Turek. (14.2.2006, MP3, 36 MB, 50 min)

Pokuta je smluvní náhrada škody?

Jednání za České dráhy vede advokát Pavel Novák. "V minulém jednání jsem ho považoval za nepříliš obratného koncipienta a očekával jsem, že dráhy nasadí do druhé dějství těžší kalibr," říká žalovaný Kuba Turek. "Ale teprve v soudní síni mi došlo, že se nic nemění a že proti mě sedí advokát Pavel Novák."

Hlavním argumentem žalobce byl v tomto stání odkaz na přepravní podmínky a jejich údajné porušení Kubou Turkem. V žalobě se nic nemluví o jeho manželce, která udělala naprosto to samé, co on. Zároveň uvedl, že požadovaná pokuta ve výši 6500 Kč není pokutou ale smluvní náhradou za ztráty, které Kuba Turek Českým dráhám způsobil

Advokátka Jitka Medřická založila obhajobu na kombinaci několika paragrafů přepravních podmínek, které se někdy podporují a někdy protiřečí. Dovodila z nich, že kola bylo možné přepravovat tam, kde je je Kuba Turek umístil. Zároveň prohlásila, že nejasnosti v přepravních podmínkách nemohou jít k tíži cestujících, ale musí za ně nést odpovědnost jejich vyhlašovatel České dráhy. A navíc nelze požadovat náhradu ztrát Českých drah, pokud nebyly přesně vyčísleny.

Nejsem schopen najít správné předpisy

Během druhého stání došlo k několika groteskním situacím. Žalobce předložil soudkyni přepravní podmínky Českých drah jako důkaz, že Kuba Turek porušil jejich paragrafy. Obhájkyně letmým náhledeme zjistila, že se jedná o současnou verzi a ne verzi platnou v roce 2004, kdy se událost odehrála. Soudkyně tedy pořádala o tehdy platnou verzi. "Bylo by to administrativně náročné," odmítl Pavel Novák.

Poté žalobce požadoval kromě běžných advokátních poplatků navíc dvě stě korun za ztrátu času. Soudkyně se tomu podivila a prohlásila že tyto peníze jsou zahrnuté v advokátské odměně. Zároveň zakroutila hlavou a uvedla, že nikdo u ní nic podobného z advokátů nepožadovat a že ztrátu času účtují například svědkové za to, že dojíždějí na soudní jednání.

Dvacet tisíc korun

České dráhy se domáhají pokuty a platby za zpoždění ve výši 6500 Kč, celkové náklady se v současné době pohybuje okolo dvaceti tisíc korun. Cestující žalobu v plném znění odmítá.

Celý případ podrobně sledujeme, protože ho pokládáme za ukázku sporu o kvalitu cestování se státně-monopolním dopravcem.

Spor o zpoždění vlaku

Good bye, dráhy!

Dráhy připravují soud o kolo

Co je nepochopitelného?

Bleju doteď

Dráhy soudí šéfredaktora

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze... celý článek

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

ZÁKOLANY Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Morkovské bajk - cyklomaraton Morkovice Horská kola 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Extrem bike - cyklomaraton Most Horská kola 11.4.

Diskuse

Trezor.io/start Martin, 29.3.2024 10:17, 117 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35