Krkonošská sedmdesátka se letos nepojede

Krkonošská sedmdesátka se letos nepojede
SDÍLEJ:
Správa Krkonošského národního parku znemožnila letošní ročník tradičního cyklistického závodu na horských kolech Krkonošská sedmdesátka, který se měl jet 30. září 2006.

Správa národního parku zároveň avizuje, že odmítne Krkonošskou sedmdesátku i v dalších letech.

Letos zeleným úředníkům vadí termínová kolize s cykloturistickou akcí Mladobucká padesátka (která se koná v jiné části Krkonoš), v dalších letech se jim nebude líbit trasa vedená po frekventovaných cestách.

Rozlobená tajemnice sportovní jednoty Loko Trutnov Margaret Gärtnerová, která závod dosud pořádala, napsala Jindřichu Sýkorovi přímo odpovědnému za zrušení závodu: "Návrh trasy vyšel z dílny KRNAP (přesto jste se snažili stále ji měnit), termín závodu, který se Vám letos nejeví dost dobrým, byl konzultován také s Vámi a vyhodnocen jako nejlepší, protože dle vyjádření KRNAP je na konci září pohyb lidí po horách nejmenší."

Přečtěte si zákaz Krkonošské sedmdesátky z pera Správy KRNAP a odpověď Loko Trutnov.

Správa Národního parku vyštvala v posledních letech z Krkonoš například štafetový závod Adrenalin Cup, který se bez problémů přesunul do Beskyd, vyhání cyklisty z asfaltových silnic na hřebenech, stíhá horolezce na ledopádech v Labském a Obřím dolu a bojuje proti turistům.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

K70MTB se vrací ...2009 se jede
Legendární závod tříčlenných hlídek se vrací.. www.krkonosska70mtb.cz
  • Autor Petr
  • Datum a čas 5.6.2009 11:39
Reaguj
K70MTB se vrací ...2009 se jede
Legendární závod tříčlenných hlídek se vrací.. www.krkonosska70mtb.cz
  • Autor Petr
  • Datum a čas 5.6.2009 11:38
Reaguj
Pořádek
Mám zato, že vpodstatě má každý svou pravdu. Jak ochranáři na jedné straně, tak i sportovci na straně druhé.A proto by bylo nabíledni zasednout za jeden stůl a postupně vyčlenit lokality, kde by bylo možno crosové motoristické a podobné závody pořádat (stejně jako technopárty a všechny podobné akce). Vždyť jsou i u nás oblasti, jako například "měsíční krajina" u Kadaně, či vytěžené oblasti u Ostravy, Mostu a vytěžené lomy po celé republice, kde by jistě bylo možno takové akce bez nebezpečí poškození přírody konat. A naopak jasně říct, kde něco podobného nepovolit nikdy a v žádném případě. A tato místa zákonem ustanovit, včetně sankcí.
  • Autor JK
  • Datum a čas 2.10.2006 07:37
Reaguj
Tak, tak - souhlasim s temi, co konecne zjistili, ze to ze se zavod nekona nemusi byt jen dusledek KRNAP. Na rozdil od Vas vsech jsem u tohoto jednani byla a mohu potvrdit, ze se poradatelum nabidlo dalsi jednani, pac vse je jen o kompromisu. Bohuzel pro poradatele bylo jednodusi prasknout dvermi a svest to na KRNAP. Neni to jednodussi? Ostatne, procento zamitnutych zadosti, co prichazeji denne na KRNAP je opravdu mizive. Co se tyce sportovnich aktivit, musim napsat, ze nam tu rocne projde pod rukama desitky zavodu ruznych sportovnich odvetvi a dost se jich uskutecni (skoda, ze nekde nevisi napr. seznam uskutecnenych zavodu za rok v Krknosich). Snazime se vyjit vstric, ale zaroven take musime nastavit najaka pravidla. Nejde, aby se tu kazdy vikend konal nejaky zavod v tak velkem rozsahu - na to jsou Krkonose fakt docela maly a dost lidi sem jezdi za odpocinkem a ne zavodit. Nehlede na to, ze opravu vsech cest financujeme z omezeneho rozpoctu NP a organizatori akce s hrabickami po skonceni zavodu skutecne nebehaji. A taky me na nedavne mezinarodni konferenci o turismu v chranenych oblastech potesilo, ze i v zemich jako Svycarsko, Nemecko, Rakousko atd. reguluji turismus a sportovni aktivity podobne jako my, proste nejaka pravidla jsou vsude, avsak uspusobena velikosti a zatizeni dane oblasti, v cemz mame bohuzel jako mala republika nevyhodu.
  • Autor Petra
  • Datum a čas 18.9.2006 18:42
Reaguj
Re: Re: Pravda není jen jedna
Taky je otázka jestli je možné tu trasu vést nejak rozumne jinudy.Jestli to třeba není zašifrované "Krkonošskou sedmdesátku povolíme jen když nebude v Krkonoších".Taky je otázka jestli 3 měsíce jsou dost času na to aby se taková trasa s KRNAPem domluvila a následně závod zorganizoval.Možná vlastně ještě míň,protože termín na konci září jim neschválili a je otázka kolik dalších víkendů by nekolidovalo s nějakou jinou akcí.
  • Autor smrk
  • Datum a čas 14.9.2006 15:49
Reaguj
Re: Re: Pravda není jen jedna
No asi máš Dědku pravdu, pořadatelé neměli chuť absolvovat jednání (která mohla být obtížná)a tak prostě ve své činnosti ustali. Potom by to mělo ale také takhle být prezentováno a měli by účastníkům říci, že už na to neměli síly, chuť, čas a nepoužívat slovo zákaz. Pokud si matně pamatuji, tak se lyžařská K70 také nejezdí tou trasou, kterou jsem s číslem kdysi absolvoval jako mladej kluk. A že už to je roků. Nojo, doba se mění.
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 13.9.2006 07:30
Reaguj
Všechno je o slušnosti. Bohužel je asi pořád víc bezohledných hulvátů ženoucích se na horalech po turistických cestách a střety opravdu hrozí- tedy to samo nemá co společného se závodem. Na druhou stranu, když jedu na kole,přibrzdím, zavolám tak se mi ještě nestalo, že by někdo neuhnul, nebo mi nadával....
  • Autor Honza
  • Datum a čas 12.9.2006 23:11
Reaguj
Re: Pravda není jen jedna
Vzhledem k tomu, že na kažodoroční žádosti Krnapu se trasa musela doupravit, tak se nelze pořadatelům divit, že již nemají chuť absolvovat další schvalovací kolečko. Pro ty, kteří se Krk 70-ky ještě nezúčastnili je nutno podotknou, že většina trasy se jede po asfaltových a jinak zpevněných cestách, stezkách atd. a trasy jsou vytaženy co nejvíce na okraj východních Krkonoš. Proč dostala přednost turistická akce je mě záhadou, zvláště ve spojení s argumentem, že dochází ke střetům s jinými návštěvníky hor. Budou to kolo snad cykloturisté z kopce vést? Myslím, že ne.
  • Autor Dědek
  • Datum a čas 12.9.2006 17:36
Reaguj
Re: Re: Pravda není jen jedna
Asi ani jeden z nás nevíme, co předcházelo těm dvěma oficiálním dopisům. Skoro bych navrhoval diskusi nasměřovat jinam. Moje otázka zní - je nutné MTB maraton pořádat v NP? Horské kolo nepotřebuje sníh (a tedy vysokou nadmořskou výšku) a akce se proto může konat ve spoustě jiných lokalit. Nebo snad právě ten název "Krkonošská" má přilákat co nejvíce účastníků?
  • Autor husky
  • Datum a čas 12.9.2006 08:56
Reaguj
Re: Pravda není jen jedna
No kompromis musí především vzejít z dohody a k té dohodě musí být vůle. Já jsem si přečetl materiál, který je uvozen jako "zákaz" a spíše bych ho chápal jako výzvu KRNAPu k pořadatelům, aby svůj návrh doplnili a trasu předělali. Navíc v termínu, kdy na to bylo docela ještě dost času. A taky jsem si otevřel materiál, který je reakcí pořadatelů na tuto výtvu. No jen z obtížemi pro to hledám jiné hodnocení, než "uražení a prásknutí dveřmi". Jakubu Turkovi je třeba poděkovat, že oba materiály ke svému článku "přilepil", byť je trochu jinak nazval. Soudný čtenář si může udělat obrázek,, jak se v tomto případě k tomu kompromisu, či k jeho vytváření, postavil pořadatel.
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 12.9.2006 07:42
Reaguj
Celkem 14 příspěvků v diskuzi


Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze... celý článek

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

ZÁKOLANY Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Morkovské bajk - cyklomaraton Morkovice Horská kola 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Extrem bike - cyklomaraton Most Horská kola 11.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10