Populární švýcarský Pilatus

Populární švýcarský Pilatus
SDÍLEJ:
Jedním z hojně navštěvovaných kopců ve Švýcarsku je Mont Pilatus (2132 m n.m.). Možná je to díky poloze, možná kvůli výhledu, možná láká zubačka. Jednoho večera jsem se tedy vypravil vlakem ze Ženevy do Luzernu, kde jsem přesedl na místní motoráček a dovezl se do Alpnachstadu.
Jak na to

Historie zubačky na Pilatus

Město Luzern vypsalo kdysi dávno výběrové řízení na postavení lanové dráhy na Pilatus. Tehdy známý systém počítal s vertikálně umístěným ozubeným kolem a normálním rozvorem. Stavba by byla neskutečně drahá a dráha neuvěřitelně dlouhá a složitě stavěná.

Řešení se naskytlo záhy. Rozvor se zmenšil na polovinu, čímž se i zatáčky mohly zmenšit a z důvodu bezpečnosti proti vyskočení z ozubení se kola umístila horizontálně dvě proti sobě. Až dodatečně se přidělala klasická kola z důvodu usnadnění manipulace a oprav.

Počátkem minulého století byla trasa elektrifikována.

Je to jedno z výchozích míst na Pilatus. Město se rozkládá u jezera, je obklopeno horami a jeho nadmořská výška je pohých 436 metrů.

Nocleh na seně

Sennou rýmou netrpím, a tak jsem noc strávil v seníku spolu s dvěma stovkami kubíků suché trávy. Pokud jste náhodou nikdy v seně nespali, pak vězte, že se jednalo o velmi pohodlné místo.

V sedm ráno mě vzbudil rachot z nedaleké stanice zubačky. Já jsem ovšem jejích služeb využít nehodlal.

Po doplnění zásob vody, ranní hygieně a snídani jsem si s povzdechem nasadil batoh na záda a vyrazil. Pohled na oblohu dával tušit, že mě čeká perný den. A taky že jo.

Vlak odmítám

Hned prvních několik set výškových metrů vede loukou, kam se od rána opíralo silné slunce, a tak se louka změnila ve velké pařeniště. Další čtyři stovky metrů stoupám lesem.

V tisícimetrové výšce jsem vyšel na pastviny. Vzápětí se kolem mne začaly spouštět vagónky zubačky, a tak cesta vzhůru ubíhala příjemně. V mezistanici bylo možné doplnit vodu.

Postupně jsme se dopracoval do výšky jeden a půl kilometru a konečně jsem stál pod závěrečnou stěnou. O čtyři sta metrů výš jsem nad sebou tušil sedlo a bylo mi jasné, že se tam budu muset přes nějakou tu trošku sněhu vyškrábat.

Vysoko a chladno

Obhlédnul jsem okolní skalní stěny. Jsou to slušné big-wally. Ráno jsem viděl pár horolezců jet nahoru a tady jich část zahlédnu ve stěnách. Oblepil jsem náplastmi paty a zamířil vzhůru k cíli.

V sedélku pod posledním stoupáním solidně fičelo, oblékl jsem si bundu a připnul nohavice. Posledních dvě stě metrů bylo neuvěřitelně vysokých a nechtělo to utíkat. Dostal jsem se do míst, kde dráha překonává osmačtyřicetiprocentní sklon a je díky tomu nejstrmější zubačkou na světě.

Nahoře mě pohltila ohromná terasa s turisty, co se sem dovezli lanovkou a nyní se ve výšce okolo dvou tisíc metrů se opalují. No holt proti gustu...

Češi, ukliďte po sobě

Z vrcholu Mont Pilatus je vidět skoro celé Švýcarsko. Některé hory i na značnou vzdálenost budí respekt, například Eiger, Mönch a Jungfrau.

Od rána jsem stoupal na rozcestníku inzerované čtyři hodiny i s pauzami, což znamená, že bez velkého batohu lze cestu zvládnout za tři až tři a půl hodiny.

Neodpustím si apelovat na lidskou slušnost. Valící se figurky s šusťákovou bundou kolem pasu můžou být Češi. To jsem tušil. Pochopil bych, že se jim tu líbí a snaží se svým hlasem toto dát najevo známým až v České republice. Ale když je skoro na každém kroku odpadkový koš, tak obal od sušenky dovezené z Čech nezahazujte se slovy: "Se na to můžu vysrat a netahat se s tím bordelem."

Sestup opuštěným úbočím

Vzhledem k dostatku času jsme se rozhodl pro tříhodinový sestup do Hergiswilu. Jak jsem později zjistil, volba to byla skvělá. Sestup po stráni byl prosluněný odpoledním sluncem, byť v jednom úseku jsem zavzpomínal na zimu a po botách jsem si jel obloučky dolů o hezkých dvě stě metrů. Švýcaři mohli vidět, že nejenom v Alpách umí lidi lyžovat.

Pod sněhovým polem se cesta rozdělovala, jedna vedla k mezistanici lanovky do Kriems (kde se mimo jiné nachází nejdelší suchá bobová dráha ve Švýcarsku) a druhá směrem do Hergiswilu. Já si vybral velmi málo používanou cestu do Hergiswilu. Důvod jsem pochopil při sestupu terénem nepříliš kompaktním, spíše sypkým.

Překonání několika potůčků byla sranda v porovnání s tím, co mělo přijít. Po ztrátě tří set metrů jsem se dostal do situace nepříliš příjemné. Ve žlábku, kudy tekl potok, ležel sníh, zcela evidentně nemající nosnost na člověka, o čemž svědčili hned dvě pasti na mamuty. Sestup dolů byl vyloučen, přejít není radno, vracet se mi nechtělo.

S nadáváním si do pitomců jsdem stoupal a šplhal po skále až jsmde se dostal k místu, kde sníh vypadal nosně. Rozhodl jsem se pro šest rychlých kroků a pak už s radostí skočil na druhou stranu.

V Hergiswilu už jsem jen relaxoval na nábřeží, v nohách mám nastoupáno dva kilometry, odklesáno totéž a vyneseno pár kilo. Zvažoval jsem, zda ještě čekat na loď na přejezd po vodě do Luzernu, či už jet vlakem rovnou domů. Vidina postele a jídla nakonec zvítězila, a tak jsem před půlnocí v Ženevě.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

PRADĚD Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.... celý článek

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

Malé, ale důležité zprávy z české i německé strany hranice, z kraje pískovcových věží a vysokých skalních masivů, z Českého a Saského Švýcarska.
Balonový festival Kaiserwinkl Alpin Ballooning

Balonový festival Kaiserwinkl Alpin Ballooning

V rakouském Kaiserwinkl proběhl koncem ledna festival alpského balonového létání. Padesát balonářských týmů z pěti zemí soutěžilo o ocenění Alpin Kufstein Trophy a proměnilo modrou oblohu s barevnými balony ve skvělou fotografickou příležitost.
Putování na sněžnicích po tyrolských horách v Kaiserwinkl

Putování na sněžnicích po tyrolských horách v Kaiserwinkl

Bílá nádhera pokrývá hory a údolí a nechává zazářit čtyři obce v Kaiserwinklu - Walchsee, Kössen, Rettenschöss a Schwendt - v zimním hávu. Jiskřivě modrá obloha, hřejivé sluneční paprsky šimrající po tvářích a nedotčená příroda láká k výletům
Alfons Mucha v digitálním věku

Alfons Mucha v digitálním věku

Alfons Mucha vystavuje v Obecním domě v Praze.
Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Island - diashow Dobřany, Káčko Přednáší Martin Loew 4.4. 19:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Kamarád ze skal - film Turnov, Muzeum Českého ráje 6.4. 20:00
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35