Raveltik vyrobil smrtelně nebezpečnou horolezeckou pomůcku

Raveltik vyrobil smrtelně nebezpečnou horolezeckou pomůcku
SDÍLEJ:
Slaňovací a jistící pomůcka Reflex od Raveltiku může být horolezcům nebezpečná. Přiznal to výrobce na svých internetových stránkách. Při použití tenkých lan se Raveltik Reflex otočí a ztratí blokovací a jistící funkci. To způsobí pád druholezce a v nejhorším případě i jeho smrt!

Reflex je v podstatě okopírované Reverso z dílny renomované značky Petzl.

Ne všechno se však českému Raveltiku podařilo okoukat dokonale.

Podívejte se na obrazový i textový popis problémů s Reflexem na stránkách Raveltiku: http://www.raveltik.cz/file/reflexoprava.pdf.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

???

Lano se v osmě točí. To je pravda, a kdo to ví, tak občas lano "protáhne" aby se srovnalo. Ovšem ani ona všechna "jistá" jistítka nejsou bez negací. A sice, že téměř všechna včetně onoho grigri mačkají lano, na kterém se časem tvoří "hrby" či každopádně nestejnoměrný průřez lana. A tak se zdá, že nejlepší jištěbí je stará dobrá HMS + půlloďák....

  • Autor Honza
  • Datum a čas 24.2.2014 12:58
Reaguj
???
Zkuste si otevřít ten odkaz a přečíst si o čem se tam píše. Nadpis článku je nepravdivý a zavádějící... Stejně tak je nesmysl, že si někdo kupuje podobné jistítko, pro samoblokování. Zvlastní zkušenosti (Reverso) vím, že samoblokovací funkce je spíš na obtíž, v momentě, kdy chcete druholezce pod sebou spustit níž, to totiž nejde... nebo vlastně jde, ale vyžaduje to velkou sílu.To že na slaňování potřebuješ osmu, aby se ti nezkroutilo lano je už totální kravina, je to přesně naopak... lano se kroutí v osmě (je to naprosto logické - točí se kolem své osy), v reversu a podobných jistítkách ne.
  • Autor kaler
  • Datum a čas 3.12.2009 21:28
Reaguj
...
Chovas se jako opravdovy hlupak, ale bohuzel najdou se i taci :-) Predpokladam, ze tvoje dedukce vychazi z precteni nadpisu a pote (mozna) prohlednuti vydane zpravy raveltiku a mas jasno. nejsem vylozene zastancem ani odprcem znacky, ale s timto jistitkem jsem mel zkusenost po precteni clanku a v praxi je opravdu nemyslitelne a snad i naprosto stupidni az nerealne pouzit jistitko tim zpusobem, aby se stalo nebezpecne. je to zhruba podobna situace jako kdyz si jistitko zapomenes doma - taky ti bude prd platny. ve vetsine pripadu ale funguje perfektne pri pouziti tak jak je uvedeno v navodu. Nevadi mi nazor, ale tohle mi prislo dost unahleny a hlavne vychazejici z precteni jednoho zavadejiciho clanku.
  • Autor justino
  • Datum a čas 16.6.2008 18:48
Reaguj
Okopírovali jste Reverzo a aby to nebylo tak poznat, tak jste si to upravili a trošku se vám to nepovedlo-výsledek=samoblokování nemusí fungovat=výrobek by měl být stažen z prodeje!!!!!! Osoběn jak uvidim Reflex, tak ho vemu a preventivně zničim, než se s tim někdo zabije..
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 18.5.2007 15:24
Reaguj
Smrt na laně
Dobrý... ale proč jste vydali opravu na kterou KT odkazuje? Takové jistítko si přece každý kupuje především kvůli samoblokování. Jestli to nefunguje a většina lidí co ho má delší dobu to neví, tak je to smrt. Souhlasím v tomto případě s titulkem.
  • Autor Vokoun
  • Datum a čas 18.5.2007 00:09
Reaguj
Vážení čtenáři,chtěli bychom reagovat na nadpis článku pana Turka, který označuje náš výrobek jako „smrtelně nebezpečný“ a rádi bychom uvedli věc na správnou míru.Jistítko Raveltik Reflex umožňuje jištění prvolezce, jištění druholezce a slaňování a to při použití jednoduchých i dvojitých (polovičních) lan. Připomíná Reverso/Reversino, ale má tu hlavní výhodu, že ho lze použít pro lana s průměry 7,5 až 11mm. Zahájení prodeje předcházel dlouhý vývoj, následné firemní testování i zkoušky testovacími lezci. V žádném případě se Reflex nemůže otočit, jak píše pan Turek ve svém článku.Jistit druholezce lze u Reflexu několika způsoby. Jeden z těchto způsobů využívá samoblokovacího efektu a toho se týká zmíněný článek. Celá problematika je podrobně popsána na naší internetové stránce www.raveltik.cz, jak uvádí pan Turek a tam se lze přesně dovědět, v jaké situaci by mohlo dojít k zrušení samoblokovacího účinku. Mimochodem, stejný problém se může vyskytnout i u kyblíku Guide od Black Diamond, jak jsme se sami přesvědčili. Přestože pravděpodobnost výskytu této situace, při které by došlo ke zrušení blokovacího účinku, je v praxi mizivá, rozhodli jsme se používání samoblokovací funkce dále nedoporučovat a tuto variantu jsme odstranili i z návodů k používání.Vývoj nových pomůcek pro horolezectví nelze zastavit, každý nový systém je u jistících pomůcek dále zdokonalován samotným autorem nápadu a posléze je přebírán a zdokonalován ostatními výrobci, tak jako je tomu například u Grigri nebo u kyblíků, z nichž Reverso i Reflex vycházejí a Reflex přidává některé výhody, pro něž je žádán našimi zákazníky. Závěrem nezbývá než konstatovat, že správné používaní Reflexu, tak jak je popsáno na naší webové stránce a v nové verzi návodů k používání, je zcela bezpečné a to i pro jištění druholezců. 90% procent našich výrobků podléhá certifikaci, dovolujeme si tedy tvrdit, že máme dostatek zkušeností s technickými požadavky na výrobky. Pokud by byl jakýkoli náš výrobek životu nebezpečný, byl by okamžitě stažen z prodeje, to se týká i Reflexu. Pavel ŠevčíkVedoucí obchodního a marketingového oddělení, Raveltik
Reaguj
Re: Re: Re: Re: ...
Na reverso nedám dopustit, lehké, univerzální, dá se s ním jistit kvalitně slaňovat a kdo umí a dá si dvě HMS odjistí a slaní i na šňůře na prádlo, bez popálenin na rukou. HMS jištění je fajn, ale stejně musíš mít osmu na slanění, jinak si uděláš z lana solidní vývrtku, která má jednu velkou chybu, neotevřeš si s ní flašku kvalitního jabčáku. A poslouchat nadávky po tobě slaňujících taky nerad poslouchám. A kdo leze v horách na půlkách už stejně reverso nebo nějaké podobné heblo má a 500kč nelituje. Hore zdar a jabčáku zvlášť!!
  • Autor Dr.Bota
  • Datum a čas 14.5.2007 13:43
Reaguj
Asi takhle, zpráva mě nepotěšila. A to hlavně protože výrobce napíše něco, co není pravda a může to být průser. Proč to nejdřív pořádně neozkoušej? Jistítko mám a neznamená to, že ho zahodim. Jistím jím prvolezce, hlavně na umělce, je to pohodlné. Slaňuji s ním. Druholezce dobírám na HMS přes půlloďák. Nejsem žádnej řízek, ale připadá mi to tak jednodužsí a, jak bylo řečeno, je míň věcí, který se můžou podělat nebo který můžu podělat já.
  • Autor tom
  • Datum a čas 11.5.2007 15:30
Reaguj
Re: Re: Re: ...
Myslim, ze ma na mysli to, ze malo jisticiho materialu rovna se vetsi bezpeci. Pullodak na HMS znamena investici 300,-, jisteni s reversem, timhle od Raveltiku a dalsimi znamena 2*300,- za HMS plus 500-750 za jistitko. Tedy drazsi, tezsi a s vice moznostmi, kde to podelat.
  • Autor Lada
  • Datum a čas 9.5.2007 17:13
Reaguj
Re: Re: ...
Jendo, jsi vul. Toto je informace, ze nejaka jistici pomucka je nebezpecna, protoze proste nefunguje, at si to vyrobce okecava jak chce.Nechapu co sem tahas etiku lezeni a svoje neplatny pokusy. Mimochodem, pri pouziti teto pomucky by takovy neplatny pokus mohl byt take poslednim pokusem.
  • Autor Retez
  • Datum a čas 9.5.2007 10:59
Reaguj
Celkem 15 příspěvků v diskuzi


Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Lezení na Olympijských hrách v Paříži zveřejnilo všechny funkcionáře. Mezi nimi je i stavěč Jan Zbranek. Je určen ke stavbě cest na obtížnost.... celý článek

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Zprávy od horolezců 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

Malé, ale důležité zprávy z české i německé strany hranice, z kraje pískovcových věží a vysokých skalních masivů, z Českého a Saského Švýcarska.
Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

V mnoha lezeckých oblastech Saského Švýcarska se v současnosti leze ještě dříve než se horolezec dostane ke skalám. Přístupové cesty jsou mnohy blokovány padlými suchými stromy, které sežral kůrovec.
Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

CLIMBING GUIDE Na pískovcové skály vede jen málo lehkých, bezpečných a hezkých výstupů. Horolezci jsou za každou takovou cestu vděční. V Bielatal kousek za německou hranicí, se jedna taková skrývá uvnitř obrovského
Pit Schubert je v metodickém nebi

Pit Schubert je v metodickém nebi

Významný německý horolezec Pit Schubert, kterého znají všichni evropští lezci jako nedostižného bezpečnostního metodika, odešel do nebe. Zemřel v požehnaném věku 88 let.
Dolomity a Julské Alpy 2024

Dolomity a Julské Alpy 2024

TRIGLAV Přinášíme aktuální zprávy z Dolomit - Trentina a Jižního Tyrolska. Doplňujeme je o novinky z italských i slovinských Julských Alp.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Kamarád ze skal - film Turnov, Muzeum Českého ráje 6.4. 20:00
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Valná hromada ČHS Praha 13.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35