registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Skialp v Alpách

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
5.3.2019 18:23

Re: Skialp v Alpách

Díkec, na Wildspitzi jsme byli loni Klasika od pitztálských lanovek a pak dolů přes Taschachhause... vcelku ideální tůra pro tuhle bandu...tak ledám něco podobného.
Watzmann i Grossglockner představu mám, na Marmoladu kouknu.

Hezký jsou takové ty dlouhé široké sjezdy jako z Dreilanderspitze,  Simlaunu a tak.

Počet příspěvků: 1078

Kuba Turek

avatar
5.3.2019 15:14

Re: Skialp v Alpách

Na konci tohoto článku máš odkaz na mnoho túr, které jsme absolvovali: https://www.horydoly.cz/lyzari/odpoledni-tura-na-vermunt-pass-v-pohori-silvretta.html 

Ale jestli mohu doporučit, tak bych být Tebou vyrazil buď na Slovensko (třeba Velká Fatra přes hotýlek Kráľova studňa, nebo Malá Fatra pomocí lanovky na Snilovské sedlo), nebo do blízkého Rakouska (třeba lanovkou na Dachstein od jihu a pak na Simony Hütte - otevřená i přes zimu, nebo rovnou přes Dachstein či Steinernescharte na Adámek Hütte - je tam jen malý winterraum, a druhý den přes Windleggerscharte nebo Austriascharte nazpátek - je potřeba mačky, cepín a sedák se smyčkou na krátké feráty, také lano na ledovec nad Adámkem a přijištění na krátkých ferátových úsecích)

Počet příspěvků: 91

Horydoly Open

avatar
5.3.2019 15:12

Re: Skialp v Alpách

Ahoj všem. Chtěl bych pěkně poprosit o tipy na hezké a lehké skialpové tůry v pro nás (Pražáky) dobře dostupných částech Alp. Něco co zvládnu já a dokonce i moje manželka. Tipy na průvodce, a další zdroje informací, cokoliv. Nemáme takové informace už někde na Humwebu sepsané?

Loni jsem se dozvěděl, že na bergfex.com je schovaná pěkná mapa a katalog tůr.
Pro inspiraci jsem si taky loni koupil knihu [1].F.

[1] http://www.alpin-journalismus.de/Data/Gr.....talpen.HTM

Počet příspěvků: 313

Kuba Turek

avatar
5.3.2019 15:09

Re: Skialp v Alpách

Čau,

s Geem jsme byli svého času na Wildspitzi přes Breslauerhütte (dost velká samostatná bouda vedle chaty). Jediný nepříjemný kousek je výstup a sjezd k sedélku Mitterjoch, což se dá nahoru i dolů vylézt na mačkách (jsme to lezli bez maček s lyžemi na zádech, ale určitě se hodí cepín a mačky).
https://www.horydoly.cz/lyzari/jarni-tura-na-wildspitze-3770-m.html   

A co takhle Watzmann? Sjezd jsme s Bludem dali z Hochecku od bivakovací boudy nebo necháš lyže těsně pod ním. Velký samostatný winterraum je vedle Watzmannhausu. Sjezd od chaty do Königssee potom vede hodně lesem nebo po lesních svážnicích - jak si vybereš.
https://www.horydoly.cz/lyzari/jarni-vylet-na-watzmann.html

Nebo Grossglockner od Lucknerhausu? Vyjdeš na Stüdlhütte (bacha laviny pod chatou), tam je zase samostatný domek winterrarum a druhý den jdeš buď na chatu Arcivévody Johanna (Adlersruhe - jak jsme tam spali po Pallavicinim) a a odtud sjedeš nazpátek po ledovci, nebo zvolíš klasický skialpový cíl Romariswand (velké trhliny!), kde jsme byli letos v létě s Evušou
https://www.horydoly.cz/horolezci/stara-kalska-cesta-na-grossglockner.html  
http://www.horydoly.cz/horolezci/romariswandkopfe-3511-m-klasicka-ledovcova-tura-v-hohe-tauern.html   

Anebo Marmolada normálkou. Můžeš si pomoc malou lanovkou od sedla Fedaia jako my s Matesem, ale pak bylo výhodnější jít nahoru po ferátě západním hřebenem, případně velkou kabinovou lanovkou z Malga Ciapela. V jednom místě se z ledovce stoupá skalní stěnou - je to lehké (max. 1-2) a vede tam ferátové lano. Dolů se dá slanit.
https://www.horydoly.cz/lyzari/marmolada-snih-a-zelezo.html
A takhle tam vypadá ledovec: https://www.horydoly.cz/lyzari/jarni-prasan-na-marmolade.html 

Stačí?

Počet příspěvků: 91

Horydoly

avatar
5.3.2019 15:04

Skialp v Alpách

Čau Kubo,

chystám s pár kamarády výlet na skialpy do Alp. Jsou to povětšinou spíše začátečníci (nebo trochu pokročilí), tak hledám nějaké zajímavé náměty, kam vyrazit. Pdjezd v pátek, nocleh někde u auta, sobota nahoru, nocleh někde na chatě či winterraumu a neděle zase domů.

Ve výpravě je splitboardista, který nemá rád dlouhé placaté dojezdy do údolí, dlouhé traverzy a exponované vrcholové hřebínky (bojí se výšek), tak jesli bys neměl nějaký super tip.

Díkyyy!
syk

Počet příspěvků: 1078

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se