Botič v ohrožení

Botič v ohrožení
SDÍLEJ:
Otevřený dopis pražskému primátorovi

Vážený pane primátore,

obracím se na Vás s velmi naléhavou žádostí o pomoc při záchraně ploch zeleně v údolích Botiče a Pitkovického potoka. Louky v údolních nivách prodává Pozemkový fond ČR do soukromého vlastnictví a to se souhlasem Odboru životního prostředí Magistrátu.

Údolí slouží Pražanům odedávna. Zeleň využívají v posledních desetiletích zejména obyvatelé sídlišť Jižní Město, Petrovice a Horní Měcholupy k výletům a odpočinku. Do údolí byl vždy veřejný přístup, jsou zde hojně užívané turistické a cyklistické stezky. Naše městská část vynakládá mnoho úsilí a prostředků na údržbu těchto ploch a stezek pro veřejnost. Chceme rozšiřovat zeleň v souladu s magistrátním programem tzv. „Zeleného prstence kolem Prahy“. Letos jsme předložili na základě odborné studie návrh rozsáhlého zalesnění nových ploch státních pozemků, nyní polí, které by doplnily systém turistických a cyklistických okruhů a vznikl by radiální pás zeleně z Jižního města do volné krajiny směrem na Říčany. Tento návrh je projednáván jako změna územního plánu č. Z 0759/05.

Nyní je nebezpečí, že lidé ztratí možnosti užívání přírody v údolích a že nově navrhovaná zeleň nevznikne. Je pravděpodobné, že pokud budou uvedené plochy prodány, pak soukromý vlastník bude omezovat jejich veřejné užívání. Může je využít ke komerčním účelům a stavbám. S tím máme špatné zkušenosti, v katastru Křeslic došlo k vykácení lesa a nepovolené stavbě a úřady tomu nedokáží zabránit.

Záležitost je o to vážnější, že uvedené pozemky má podle informací pronajaté od Pozemkového fondu pan JUDr. Miloš Červenka, známý tím, že již koupil (údajně na základě přednostního práva z pronájmu) od Pozemkového fondu za zcela nepatrné částky řádu 10,-Kč/m2 rozsáhlé pozemky v Praze a další velké pozemky jsou mu postupně vydávány. Převody pozemků panu Červenkovi vzbuzují podezření, že jde o spekulaci se záměrem následného využití pozemků s vysokým ziskem bez ohledu na potřeby obyvatel. Je známo, že pan Červenka navrhuje na získaných pozemcích změny územního plánu ze zemědělské půdy na jiné využití, kde může dosáhnout až stonásobného zhodnocení vložených prostředků a zisky mohou být vzhledem k rozsahu pozemků závratné. Takový vlastník pak může získat značný vliv při tvorbě zákonů, rozhodování o územním plánu a převodech dalších státních pozemků.

Zdá se, že tento vliv již pan Červenka má. Proč např. Pozemkový fond odmítl pronajmout naší městské části pozemek-louku v údolí Botiče, kterou jsme následně chtěli získat uplatněním restitučního nároku, ale panu Červenkovi bez potíží pronajímá rozsáhlé pozemky? Proč Pozemkový fond dává pozemky do prodeje podle zákona č. 95/1999 Sb., při kterém nemá naše městská část s malými finančními prostředky prakticky šanci vůči panu Červenkovi pozemky získat a proč se pozemky nenabízí podle zákona o půdě č. 229/1991 jako vypořádání restitucí, kde bychom je mohli po zakoupení restitučních nároků levně získat do obecního majetku.

Takových otázek je více. Spolu s členy našeho zastupitelstva píšeme na různé instituce, jednáme s jejich představiteli a snažíme se zastavit tuto podivnou privatizaci veřejné zeleně, ale dosud se dopisy a jednání míjí účinkem. Marně poukazujeme na zvláštní okolnosti, např. že rozsáhlý pozemek o který se přihlásil pan Červenka s uplatněním přednostního práva z pronájmu, měl ve skutečnosti pronajatý někdo jiný a vzniká proto podezření, že pan Červenka se dopustil podvodného jednání s cílem získat majetkový prospěch. Je možné, že za panem Červenkou stojí vlivné osobnosti a on postupně získá lukrativní státní pozemky v Praze, takže na pražské restituenty již nic nezbude. Celá situace budí dojem, že po tunelování bank v našem státě nyní dochází k tunelování Pozemkového fondu.

Další otázkou je, proč dal Odbor životního prostředí Magistrátu (OŽP) souhlas Pozemkovému fondu s prodejem státních pozemků v údolích Botiče a Pitkovického potoka i pozemků, kde je navržena nová zeleň. Lidé by čekali, že bude OŽP chránit veřejné vlastnictví ploch zeleně. OŽP porušil Evropskou chartu místní samosprávy, která má pro naší republiku závaznost mezinárodní smlouvy. Podle ní měl OŽP povinnost před vydáním souhlasu k prodeji pozemků v údolí Botiče a Pitkovického potoka projednat stanovisko s naší městskou částí. To neučinil. OŽP rozhodl i v rozporu s Programem rozvoje Městské části Praha-Křeslice schváleným podle zákona o Praze dne 12. 7. 1999.

Členové našeho zastupitelstva nedávno vyslovili názor v dopise na Ministerstvo životního prostředí ČR, že OŽP Magistrátu podléhá komerčním zájmům. OŽP totiž také souhlasí s komunikací v trase krátké varianty silničního okruhu (JVK), která by sice obchodně prospěla zájemcům o stavbu hypermarketů, ale zničila by přírodní hodnoty Milíčovského lesa, údolí Botiče a Pitkovického potoka a znehodnotila by životní prostředí tisíců lidí. Podle mého názoru OŽP Magistrátu nechrání životní prostředí, ale stal se jeho vážným nebezpečím. Chci Vás proto znovu požádat, vážený pane primátore, abyste zvážil možnost zrušení OŽP Magistrátu s tím, že jeho pravomoci přejdou na úřady městských částí. Ubezpečuji Vás, že by v takovém případě náš úřad nikdy nedal Pozemkovému fondu souhlas s prodejem státních pozemků v údolích Botiče a Pitkovického potoka, ani by nedopustil jiná ohrožení.

Rád bych Vás požádal, vážený pane primátore, abyste zajistil, že Odbor životního prostředí Magistrátu dá urychleně na Pozemkový fond opravu předchozího vyjádření a to tak, že nesouhlasí s prodejem z vlastnictví státu těchto pozemků stávající nebo plánované zeleně v katastrálním území Křeslice: 311/12, 311/14, 311/16, 401, 311/5, 311/17, 311/18, 311/19, 311/20, 311/26, 311/29, 311/30, 311/31, 311/37, 466/3, 466/4, 466/5, 475, 272/242, 273/72 (parcelní čísla jsou podle nabídky Pozemkového fondu). Pro možnost získání některých nejdůležitějších pozemků do obecního vlastnictví zakoupila naše městská část restituční nároky a podala žádost o odkoupení pozemků z nabídky Pozemkového fondu. Protože zřejmě nebudeme jediní zájemci a budeme podle zák. č. 95/1999 vyzváni k cenové nabídce, která, pokud má být úspěšná, by musela být podle předpokladů minimálně 15-ti až 20-ti násobná oproti výzvě a protože tyto peníze nemáme, dovoluji si Vás požádat o mimořádnou dotaci pro naši městskou část 7 mil. Kč na pozemky z nabídky s uzávěrkou 26. 10. 2003. Pro získání pozemku č. 272/242 z dřívější nabídky, jehož vydání je pozastaveno, by bylo třeba částku ve výši cca 15 mil Kč. Tyto ceny nejsou vysoké v porovnání s výkupy uskutečněnými hl. m. Prahou pozemků méně důležitých.

Vážený pane primátore, nyní se rozhoduje o charakteru území, jeho hodnotách a možnostech rekreace obyvatel. Rozvoj zeleně, její propojení s okolní krajinou, budování cyklistických stezek a zajišťování vyšší kvality životního prostředí je prioritou v Programovém prohlášení Rady hl. m. Prahy. Tyto zásady jsou i v Programu rozvoje Městské části Praha-Křeslice. Cíle a záměry města i naší městské části jsou tedy ve vzájemném souladu a navazují na sebe. Pevně proto věřím, že provedete účinná opatření k zamezení nežádoucí privatizace ploch zeleně a upřednostníte veřejný zájem před zájmem soukromým a komerčním. Nynější příležitost získání pozemků zeleně do obecního vlastnictví je jedinečná a nebude se opakovat. Věc velice spěchá. Dovoluji si Vás proto požádat o schůzku v nejbližších dnech k projednání dalšího postupu.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Toníčku, jak jsi na tom?
Samozřejmě, že tam svoje pozemky má. Praha mu přispěje, dojde k scelení a změně UPn a je to! hudák pan starosta tak krásně bojuje za životní prostředí a všichni mu to kazí.
Reaguj
Nemáte tam, pane starosto, také nějaké vaše soukromé stavební pozemky?
  • Autor Kisek
  • Datum a čas 13.6.2004 15:14
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze... celý článek

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

ZÁKOLANY Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Morkovské bajk - cyklomaraton Morkovice Horská kola 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Extrem bike - cyklomaraton Most Horská kola 11.4.

Diskuse

opggzjlo 100 mg lisinopril, 29.3.2024 1:21, 11 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35