Ženy zlaté, muži stříbrní

Ženy zlaté, muži stříbrní
SDÍLEJ:
Raftařky vyhrály sjezd a obhájily titul absolutních mistryň světa. Muži vyhráli sjezd také a skončili na celkovém druhém místě. Stalo se tak dnes na řece Naerinchon v Jižní Koreji na světovém šampionátu v raftingu.
Jak na to

Mistrovství světa se skládá ze čtyř disciplín – sprintu, head to head, slalomu a dlouhého sjezdu je rozplánováno do tří dnů. V sobotu 30. června by měly odstartovat šampionát sprint a head to head, v neděli je na programu slalom a mistrovství světa by měla uzavřít královská disciplína dlouhý sjezd.

Mistrovství světa v raftingu 2007 se koná na řece Naerichon v oblasti provincie Gangwon východně od Soulu v Jižní Koreji. Tato oblast je známá svou výjimečně čistou vodou, snadným přístupem k řece, rychlými peřejemi a úchvatnou scenerií. V blízkosti se nachází národní park Mount Sorak, který je kandidátem na zápis do seznamu světového děditství UNESCO.

WILLIAM & DELVIN PROSTĚJOV - ŠAMANI

TOMÁŠ SLOVÁK (Vassago)

27 let, student FTK UP Olomouc, marketing manager Bobr Cup

sportovní úspěchy: Mstr světa, několikanásobný Mistr Evropy, medailista z MS a vítěz SP ve sjezdu na divoké vodě v kategorii kajak

funkce: univerzální náhradník, manager týmu

DAVID LISICKÝ (Lisoň)

26 let, fyzioterapeut

sportovní úspěchy: několikanásobný medailista z ME a SP, dvojnásobný vicemistr světa ve sjezdu na divoké vodě v kategorii C2 společně s Janem Vlčkem

funkce: pravý háček, kapitán týmu

JAN VLČEK (Vlčák)

26 let, architekt sportovní úspěchy: několikanásobný medailista z ME a SP, dvojnásobný vicemistr světa ve sjezdu na divoké vodě v kategorii C2 společně s Davidem Lisickým

funkce: levý háček

JAN KRAJC (Ajc)

22 let, manipulační dělník

sportovní úspěchy: juniorský reprezentant v kategorii C1, juniorský mistr světa 2004

funkce: levý střed

JAN NESET (Bobr)

20 let, student FTK UP Olomouc současný reprezentant ve sjezdu na divoké vodě, medailista z MS ve sjezdu na divoké vodě, mistr ČR, juniorský MS v kategorii C1

funkce: pravý střed

JAN HANULIAK (Hanul)

23 let, student LF UP Olomouc

sportovní úspěchy: bývalý reprezentant ve sjezdu na divoké vodě v kategorii C1, 4. místo na MS 2004

funkce: levý zadák

PAVEL ŠAMÁNEK (Šaman)

35 let, hasič-instruktor.

sportovní úspěchy: bývalý reprezentant v katogorii kanoe dvojic

funkce: pravý zadák

Přes noc zalil region Inje vydatný déšť, který zvýšil hladinu řeky Naerinchon o více než půl metru, a organizátoři posunuli start sjezdu proti proudu výše do hor.

Na posádky, startující po třech člunech ve dvouminutových intervalech, čekala devítikilometrová trasa, na níž se střídaly klidné úseky s pasážemi dosahující čtvrtého stupně.

Podívejte se na fotogalerii ze sjezdu.

"V určitých místech jsem si říkala – panebože, do čeho jsme to vjely," přiznala po dojetí do cíle Michaela Dvořáková, v tu chvíli už kapitánka dvojnásobných mistryň světa. "No jo, ty naše starty, to už je taková klasika," obracela s úsměvem na tváři oči v sloup Jaroslava Hájková. "Naštěstí máme lepší pasáže po startu, takže po pár desítkách metrů jsme je předjely a už jsme si jenom kontrolovaly záda."

Novozélanďanky zaváhaly ve druhém obtížném úseku, kde měly plná pádla práce i české raftařky. "V té soutěsce se to pořádně valilo a muselo se tam jet pořád vpravo kolem skal," vysvětlovala Renata Koehlerová, která plní funkci pravého háčka. "V jednu chvíli nás to tam nahodilo a musely jsme se odrážet od skály rukama, ale naštěstí jsme se moc nezdržely a klaplo to."

Mužská posádka WD Prostějov byla po slalomu na průběžném sedmém místě a startovala ve třetí skupině se slabšími soupeři, s Velkou Británií a Austrálií. "Byl to docela mazec, konečně pořádně divoká voda," liboval si po dojezdu do cíle Jan Neset. "V podstatě se od nás nic jiného než vítězství nečekalo, když jsme všichni sjezdaři." Ve druhé třetině závodu přišla na část posádky menší krize.

"Nejdřív došlo za mnou Janu Krajcovi a po chvilce, když nás praváci pořád přetáčeli, došlo i mně," přiznal levý háček Jan Vlček. "Ale naštěstí jsme se stačili vzpamatovat!"

"Kdyby nám někdo po prvním dnu, kdy jsme absolutně nezvládli sprint, řekl, že budeme nakonec druzí, tak bychom se mu všichni vysmáli, ale nakonec se to podařilo a jsme zase na bedně," zářil štěstím nejzkušenější člen prostějovské posádky, pětatřicetiletý Pavel Šamánek.

Výsledky sjezd. Muži: 1. Česká republika, 2. Rusko, 3. Japonsko. Ženy: 1. Česká republika, 2. Kanada, 3. Slovensko

Výsledky celkové. Muži: 1. Brazílie, 2. Česká republika, 3. Japonsko. Ženy: 1. Česká republika, 2. Kanada, 3. Nový Zéland

1. července
Napravená reputace ve slalomu

Raftařky obhájily ve slalomu zlatou mediali, muži skončili druzí.

Ženský člun RK Stan Troja rozšířil svoji sbírku cenných kovů o zlatý. Mužská posádka WD Prostějov napravila sobotní ulitý start a vybojovala stříbrné medaile.

Podívejte se na fotogalerii ze slalomu.

Organizátoři zavěsili nad hladinu řeky Naerinchon celkem jedenáct branek, z toho tři protivodné a na posádky čekaly při stávajícím stavu vody dva zákeřné proskoky mezi kameny.

S oběma těžšími pasážemi si české raftařky i raftaři poradili bez problémů. Ani jeden člun s českou vlajkou na přídi se ale nevyvaroval chyb. Obě posádky dostaly v první jízdě pětivteřinovou penalizaci za dotek v první protivodné brance.

"Za to můžu já!" kál se po konci prvního kola trenér Jezinek, někdejší reprezentant v raftingu Milan Znamenáček. "Koukal jsem se na to ze břehu a řval jsem na ně, že zadek už nemusí kontrolovat, že se v klidu vejdou – a nevešly se," bral vinu na sebe manžel členky zlaté posádky Šárky Znamenáčkové.

Situaci českému člunu z Tróje malinko usnadnily jejich odvěké největší soupeřky ze Slovenska. "Holky v první jízdě nezvládly druhý průskok, tam se cvakly. A bylo vidět, že je to malinko rozhodilo do druhého kola, takže nám to určitě usnadnily," přiznala před slavnostním vyhlášením Petra Plavjaníková.

Medailovou radost si užívali i prostějovští Šamani, kteří si dávali především pozor na startovní zvukový signál. "Na to jsem si dával fakt hodně bacha," přiznal levý háček Jan Vlček, který při včerejší osmifinálové sprintové jízdě vyrazil před sirénou, strhl i ostatní členy posádky a následovala padesátisekundová penalizace, která Šamany odsunula až na 15. místo. Trať nebyla technická, ale spíš rychlá.

Výsledky slalomu. Muži: 1. Německo, 2. Česko, 3. Rusko. Ženy: 1. Česko, 2. Nový Zéland, 3. Velká Británie.

Podívejte se na snímek řeky Naerinchon.

Zítra šampionát uzavře poslední disciplína, dlouhý sjezd.

30. června
Muži zpytují svědomí

České raftařky slavily bronz, raftaři zpytovali svědomí. Mistrovství světa v raftingu v Jižní Koreji dnes odstartovalo prvními dvěma disciplínami. Sprintem a následným vyřazovacím duelem head to head.

Podívejte se na fotogalerii ze sprintu.

Ženská posádka RK Stan Troja zahájila cestu za obhajobou titulu absolutních mistryň světa třetím místem. Mužský člun z klubu William&Delvin Prostějov ulil start v osmifinále a obsadil až 15. pozici.

Ženy v semifinále podlehly Kanadě a v následném boji o bronzové medaile skončil prestižní souboj se Slovenskem úspěchem českých barev. "Takhle nějak jsme si to představovaly, začít mistrovství světa medailí je prostě super," rozplývala se po dojezdu do cíle Karolína Ptáčková, která pamatuje čtvrté místo z této disciplíny z posledního mistrovství v Ekvádoru z roku 2005.

Zatímco ženy slavily, prostějovští Šamani zpytovali svědomí. V timetrilau zajeli šestý nejrychlejší čas a v osmifinále měli za soupeře papírově výrazně slabší člun z Bosny a Hercegoviny. Hned na úvod vyřazovacích bojů je ale zradil startovní signál. Oproti minulým letům instalovali organizátoři na start tabuli, která postupně odpočítává vteřiny do startu. Nejprve deset, potom pět a v momentě, kdy se na tabuli objeví nuly, zazní klakson, po němž posádky vyrážejí k cíli. Až do zvukového znamení musejí mít všichni pádla nad vodou.

"Já jsem kontroloval tabuli a jakmile padly nuly, tak jsem hrábnul do vody, jenomže signál zazněl až o nějakou půl sekundičku později. No a bylo zaděláno na malér," sypal si popel na hlavu levý háček Jan Vlček. Šamani soupeře jednoznačně převálcovali, ale když v cílovém prostoru opouštěli člun, rozhodčí jim sdělili smutný verdikt. "Řekli nám, že jsme ulili start a že dostáváme padesátivteřinovou penalizaci. Takže do čtvrtfinále místo nás postoupili Bosňané," kýval smutně hlavou kapitán WD Prostějov David Lisický.

"Je to děsná škoda, protože jsme zajeli nejrychlejší čas ze všech, takže to smrdělo plackou, ale co se dá dělat, je před námi ještě slalom a sjezd. S obhajobou posledního stříbra už to bude hodně těžký, ale ještě jsou ve hře medaile ze dvou disciplín, tak se o to popereme," uzavřel dnešní neradostné téma sprintu reprezentant ve sjezdu na divoké vodě David Lisický.

Výsledky sprintu. Muži: 1. Brazílie, 2. Japonsko, 3. Slovensko…15. Česká republika. Ženy: 1. Kanada, 2. Nový Zéland, 3. Česká republika.

29. června
Konečně prší

Mistrovství světa v raftingu v Jižní Koreji odstartuje zítra ráno (okolo půlnoci zdejšího času) úvodními dvěma disciplínami - sprintem proti času a následným vyřazovacím závodem, takzvaným head to head.

Podívejte se na snímek Šamanů v plné jízdě.

Korejští bohové deště konečně vyslyšeli volání pořadatelů. Ve výše položených horských oblastech v noci intenzivně pršelo, což se projevilo na vyšším stavu vody. Hladina řeky Naerinchon stoupla o dvacet centimetrů a zahladila úseky, na nichž ještě včera šestičlenné gumové čluny drhly.

"Dneska byla výrazně lepší voda. Úseky, které jsme včera museli přeskakovat a přetahovat, byly dneska jetelný, takže to vypadá, že to bude nakonec dobrý závod," pochvaluje si před zítřejším sprintem levý zadák prostějovských Šamanů Pavel Šamánek.

Deště zvedly nejen hladinu řeky, ale i náladu Jezinkám z Tróji. Včerejší přeskakování mělčin na slalomové trati a častá uvíznutí na kamenech jim na psychické pohodě nepřidalo. "Když jsme přijely na slalom, branky ležely ve vodě a nám bylo okamžitě jasný, že to dneska bude úplně o něčem jiném," vyprávěla mistryně světa z Ekvádoru, v civilu učitelka tělocviku a zeměpisu na střední škole Renata Koehlerová.

Sprint a následné H2H je založené především na stoprocentním startu. Tým s lepším časem dosaženým v samotném sprintu, který se jede jen proti časomíře, má možnost vybrat si startovací pozici při vyřazovacím H2H.

Obě české posádky si dnes obě možnosti vyzkoušely společně. Na první pokus odstartovaly lépe Jezinky a Šamani měli plná pádla práce, aby ženský člun na šedesátimetrové startovní rovince předstihli. "První pokus jsme jeli z horší stopy a brali jsme to přes mělčinu, takže jsme holky dorazili až v samotném závěru tréninkové rovinky. To by byla ostuda, kdyby se nám to nepovedlo," usmívá se vicemistr světa z Ekvádoru Pavel Šamánek.

28. června
Milimetrové průskoky

Čeští reprezentanti v raftingu se dnes v oblasti Inje v severní části Jižní Koreje probudili do zamračeného rána. Jenomže jediné, co mírný déšť dokázal, bylo zakalit nízkou hladinu řeky Naerinchon.

Podívejte se na fotogalerii z tréningu.

Organizátoři mistrovství světa se stále perou s nepříznivým počasím. Kvůli nedostatku vody byli nuceni už dvakrát změnit rozvrh jednotlivých disciplín, z nichž se závody světového šampionátu skládají.

Ženská posádka RK Stan i mužský člun William&Delvin Prostějov se dnes věnovali především tréninkovým jízdám na slalomové trati. Nad torzem vodního toku je zatím rozmístěno dvanáct branek, z toho tři protivodné. Čtvrtá, červeně označená branka, dnes visela tři metry nad vodou a na své umístění ještě stále čeká.

Nízký stav vody udělal ze slalomové části trati velmi zajímavou pasáž, v níž jízda na raftu připomíná spíše přeskakování z kamene na kámen. Při pohledu shora upoutají především dva průskoky mezi skalkami, kam se široké gumové čluny vejdou na milimetr přesně.

"Je pravda, že tohle jsem ještě za tu dobu, co jezdím na raftové závody světové úrovně, nezažila," poznamenala na adresu slalomu Šárka Znamenáčková. "Dneska si tady něco natrénujeme, pozítří třeba spadne nějaká voda a bude zase všechno jinak, takže trénovat se to celé moc ani nedá. Ale je pravda, že dvě jistoty máme – ty průskoky tam zůstanou a tam je to opravdu hodně o štěstí."

27. června
Mistrovství světa ohrožuje nedostatek vody

Čeští vodáci jsou favority na mistrovství světa v raftingu. Závod se jede na jihokorejské řece Naerinchon. V konkurenci 13 ženských týmů obhajuje absolutní titul světových šampiónek posádka RK Stan Troja. Mezi 29 mužskými čluny chtějí minimálně navázat na minulé stříbro raftaři z klubu William & Delvin Prostějov.

Čeští raftaři se v Jižní Koreji připravují na víkendové mistrovství světa. Letošní světový šampionát je jubilejním 10. závodem pořádaným Mezinárodní federací raftingu (IRF) a mužská posádka William & Delvin Prostějov – Šamani obhajuje na řece Naerinchon pozici vicemistrů světa ze šampionátu 2005 v Ekvádoru.

Ženský člun RK Stan Troja s pracovním názvem Jezinky má před sebou ještě těžší úkol - navázat na ekvádorský titul absolutních mistryň světa. Oba české čluny patří mezi naftařskou špičku a mezi soupeři budí respekt a obavy.

Mnohem větší obavy však vzbuzuje v severní části Jižní Koreji počasí, které vodákům nepřeje. Organizátoři naplánovali mistrovství světa na přelom června a července vzhledem ke každoročním monzunovým dešťům, které pravidelně v tomto období plní řeku Naerinchon dostatkem vody a dělají z ní ideální koryto pro světový rafting.

Jenomže letos překvapilo počasí nejen místní obyvatelstvo, ale také zástupce IRF. Nad téměř vyschlým říčním korytem zapláče každé vodácké oko. "Musíme najít místo s největší vlhkostí, hoši," poznamenal trpce před dnešním tréninkem sprintu kapitán Šamanů David Lisický.

"O největších soupeřkách zatím vůbec nepřemýšlíme, protože tohle má s raftingem hodně málo společného," přidala své dojmy kapitánka Jezinek Michaela Dvořáková. "Teď chceme hlavně zůstat alespoň trochu v kontaktu s vodou a doufat, že zaprší. Každý den nám Korejci říkají, že zítra už by to mělo klapnout, jenomže to tvrdí už čtvrtý den a pořád nic."

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.
Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Doubrava - splutí Ronov 6.4.
Sázava - odemykání Týnec 6.4.
Otava - odemykání Sušice, kemp Splutí do Horažďovic 6.4. 11:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.

Diskuse

opggzjlo 100 mg lisinopril, 29.3.2024 1:21, 12 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35