V Kosovu i Srbsku vládne mafie

V Kosovu i Srbsku vládne mafie
SDÍLEJ:
Poslanci českého parlamentu nedávno navštívili Srbsko a Kosovo. Předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených Kateřina Jacques potvrzuje, že tamní situace je velmi vážná. Srbové si nedovedou představit, že by přišli o část svého území, a Kosovci napevno počítají s odtržením. Obě strany čekají na rozhodnutí Rady Evropy.

Zelená poslankyně Kateřina Jacques popisuje v rozhovoru nejen politické problémy, ale také potíže běžného života deset let po válce.

Podívejte se na syrovou fotogalerii z Kosova od Kateřiny Jacques.

Co bylo výsledkem poslanecké cesty na Balkán?

Ta cesta byla velmi intenzivní. A to jak z hlediska setkání s lidmi, tak poznávání tamní situace. Navštívili jsme během dvou dnů Prištinu, Sarajevo a Bělehrad. Se srbskými poslanci jsme se sešli téměř bezprostředně poté, co tamní vláda získala důvěru. Bylo zajímavé v reálu vidět a vnímat to, co se všeobecně ví. Že tamní politická reprezentace – ať už koalice, nebo opozice, striktně odmítá jakoukoli zmínku, že by Kosovo mohlo být nezávislé. Debata se srbskými politiky, i když se dost tvrdě přou o různá témata, ukázala, že v tomto jsou zcela za jedno. Byli velmi striktní, přesvědčiví, opravdu to znělo závažně.

A co v Prištině?

Tam je to přesně naopak. Lidé tam čekají jen na moment, kdy Rada bezpečnosti učiní nějaké rozhodnutí. Vůbec si nepřipouštějí jinou variantu než nezávislost Kosova. Z tohoto pohledu tudíž de fakto neexistuje dobré řešení celé situace. Jakékoli řešení bude totiž znamenat úplně radikální nespokojenost jedné nebo druhé strany.

Na kterou stranu se přikláníte vy?

To nelze tak jednoduše říci. Chápu srbské uvažování – že nechtějí pustit patnáct procent území, mám ale také velké pochopení pro ty, kteří aspirují na svoji samostatnost a chtějí se realizovat nezávisle na Bělehradu. A z hlediska radikálnosti kosovských Albánců je varianta násilného držení v rámci jednotného Srbska neudržitelná. Podporuji Ahtisaariho plán (pozn. red: Martti Ahtisaari je pověřenec generálního tajemníka OSN, jeho návrh počítá se všemi atributy nezávislosti, ale termín nezávislost explicitně nepoužívá), který udělal maximálně co mohl, byť bývá kritizován a ani jedna ze zainteresovaných stran s ním není spokojena.

Co bude podle vás následovat?

Nyní s napětím čekám, jak rozhodne Rada bezpečnosti. Důležitý je společný evropský postoj. Evropa nemůže rezignovat na svou roli, kterou v tomto regionu má. Důležité je, že Evropská unie je určitým atraktivním stimulem pro Srbsko, které stojí o integraci a vstup do ní. Myslím si, že nebylo šťastné, když slovenský parlament přijal k otázce Kosova své vlastní usnesení dřív, než došlo k rozhodnutí Rady bezpečnosti a finální debatě v rámci Evropské unie. To, že jednoznačně odmítl možnost samostatnosti Kosova, je druhořadé. Podstatné je, že to rozhodnutí nebylo dobře načasované.

Česká republika se ke Kosovu zatím nevyjádřila.

A jsem ráda, byť i v Česku se určitá snaha o zařazení tématu Kosova na jednání sněmovny, snad i s ambicí přijmout rozhodnutí podobné slovenskému, objevila. Naštěstí k tomu ale nedošlo. Tím bychom totiž byli dalšími, kteří jednotnou evropskou pozici oslabili. Předběhli bychom událostem, které musejí postupovat v logickém sledu. Nejdřív musí rozhodnout ona Rada bezpečnosti, potom je důležitá reakce Evropské unie. Další kroky budou následovat. Evropa má co Srbsku nabídnout. Z této pozice může také vyjednávat. Pokud Srbsko něco ztratí, musí zároveň i něco získat. A Evropská unie mu to může dát.

Pokud se situace diplomaticky nezvládne, schyluje se v oblasti Kosova k dalšímu konfliktu?

Situace je opravdu velmi vážná. Během krátkého pobytu jsem měla možnost cítit stres a zvláštní neklid, které tam panují. K nějakému horkému konfliktu je jenom krůček.

Jak jinak to tam vypadá?

V regionu vládne mafie a šedá ekonomika. Na každém kroku narážíte na ekologické škody. Ochrana životního prostředí neexistuje. Lidé jsou vedle nebezpečí válečného konfliktu v ohrožení na svém zdraví v důsledku zamořeného ovzduší či znečištění vod. Moje zelené srdce při pohledu na tu spoušť symbolicky krvácelo.

Nezačíná být v Bosně víc a víc výrazný islám?

Zdá se, že teprve po válce došlo k uvědomění si a příklonu k aktivnímu praktikování islámu. Pořád je to ale relativně vlažné.

Co vzpomínky na válku? Je už zapomenutá?

Ne. Co mě opravdu šokovalo, je její přítomnost i po deseti letech. V Sarajevu jsou desítky a stovky objektů s patrnými stopami války – vyhořelé, rozbořené a rozstřílené ruiny, stopy střelby na fasádách po celém městě. V Bosně je stále rozmístěno milion nášlapných min, o nichž se ví. Ročně zemře asi tisíc lidí v důsledku toho, že na minu šlápnou. Oběti bývají děti. Nebezpečí je velké. Šílené je, že kvůli velké finanční náročnosti nebude podle toho, co nám odborníci na místě sdělili, oblast kompletně odminována dříve než za osmdesát let. To je nepředstavitelné. Křivdy, které tam byly za války napáchané, jsou vskutku obrovské. Lidé si je nesou v sobě. Šrámy na duši vidět nejsou, ale jsou hluboké. Bude trvat dlouho, než se z tohoto traumatu lidé vzpamatují. Moc jim přeji, aby trauma zmizelo. Rozdělení Československa jsem osobně nesla velmi těžce. Na Balkáně nás za mírové rozdělení státu obdivují – vznik dvou samostatných států bez prolité krve je pro ně idylou. Také čeští policisté a policistky, jež v Sarajevu pracují v rámci evropské mise, jsou vysoce ceněni.

Zdroj: tisková agentura gitA

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

článek od té Kateřiny
bych bral jako zpestření a řídil se heslem : "rozčilovat se = mstít se na svém zdraví pro blbost jiných. (Ale že tihle týpci tyjou z našich daní fakt rozladí.)Jináč - cestovat do Kosova něčím motorovým nebylo v posledních letech racionální kvůli absurdně vysokýmu poplatku za průjezd. (My cyklisti jsme v pohodě.) Je to tak pořád? zdravím Honza
  • Autor Howgh
  • Datum a čas 2.11.2007 13:08
Reaguj
jo
svatá pravda, tento servr rád navštěvuji protože mne zajíma vše kolem sportu/přírody ale tahat sem tyhled rozhovory je out.Mnoho lidí reaguje podrážděně na tyto výlety nekompetentních lidí za peníze daňových poplatníků.Tak prosím fakt od takovýchto témat ruce pryč
  • Autor aa
  • Datum a čas 3.9.2007 15:45
Reaguj
Byl jsem tam také
Do bývalé jugoslávie jezdím pravidelně od roku 1993.Ne jako turista a ani ne jako ,,pilitik".Jsem voják.Raději paní ,,ZELENÁ" komentujte počesí a ne něco o čem nic nevíte.Co takhle divadlo?V tom jste celkem dobrá?
  • Autor kropy
  • Datum a čas 20.8.2007 17:48
Reaguj
Re: Ach Kateřino....
Naprostej souhlas, do Sarajeva jezdím celkem pravidelně, takže mohu pozorovat vývoj tohoto města a vzpamatovávání z války. A i u nás v BM bez problémů najdu baráky s kulkama z 1968 či 2. světové. Jaques je zcela mimo. A těm jejím cancům o konstruktivnímu přístupu v Srbsku - Srbsko je zajímavá země, ale bohužel extrémisticky naladěná většina jejích obyvatel vyprovokovala 3 války - v HR, BiH a Kosovu. Ať prvně uznají odpovědnost, vydají zločince a teprve poté mohou škemrat o členství v EU. Škoda, že Kača nezavítala třeba do Srebrenice
  • Autor KubaH
  • Datum a čas 10.8.2007 23:56
Reaguj
Haha
Možná by si Kateřina měla prostudovat více materiálů o né oblasti, Srbsku vládnou pravoslavní fundamentalisté, ony historické nároky na Kosovo jsou podobné, jako naše na Lužici či Kladsko, Sarajevo je již prakticky zrekonstruované a stopy války se tam zas tak jednoduše nehledají,tepelná elektrárna v Obili´ci / Kastriot u Prištiny je skutečně hrůza, nicméně neméně hrozné jsou následky těžby rud u Mitrovice, jinak třeba západní Kosovo má přírodu zcela nedotčenou acestovat po Kosovu se dá i individuálně, bez doprovodu OSN.
  • Autor KubaH
  • Datum a čas 10.8.2007 00:26
Reaguj
Re: nesmrtelný blázen
Jak vidí prezident Busch cestování po Albánii, případně jak ovlivňují teroristé cestovní ruch v Alžírsku, to bychom rádi uveřejnili. Stejně jako píšeme třeba o situaci v Indonésii především díky Martinu Točíkovi, nebo jsme popsali pár zemí v jihovýchodní Asii díky Karlu Wolfovi.
Reaguj
nesmrtelný blázen
Významná poslankyně??? V čem? Že tahá své děti na demonstraci??? Tradiční destinace? No, tak co takhle zpravodajství z prezidentských voleb ve Francii, návštěvy Bushe v Albánii, terorismu v Alžírsku? Ach jo...kopcejámy.cz- vynikající novináři
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 9.8.2007 10:02
Reaguj
katka jau jau žak a cerqueirová
... panečku, to je outdoorová dvojka. Okurková sezóna je příšerná věc.
  • Autor patpong
  • Datum a čas 7.8.2007 11:15
Reaguj
Re: Co to tady dělá???!!!
O "hloupočké kikinně" aspoň víme kdo to je - ale co ty bázlivý anonyme? Ženě se vždycky představíme, a potom teprve začneme rozhovor...
  • Autor Novinář
  • Datum a čas 7.8.2007 11:10
Reaguj
Re: Co to tady dělá???!!!
Tento portál se zabývá mimo jiné také cestováním. Balkán je tradiční destinace českých turistů. Snažíme se dívat na věci z více stran, a proto nás zajímá i pohled významné poslankyně.
Reaguj
Celkem 14 příspěvků v diskuzi


Střední Čechy AKTUÁLNĚ 2024

Střední Čechy AKTUÁLNĚ 2024

KONĚPRUSY Co je nového na Karlštejnsku, Křivoklátsku, Rakovnicku, v Českém krasu a dalších zajímavých místech středních Čech? Přečtěte si krátké zprávy.... celý článek

Obrovský sesuv půdy na Bernině: vrtulníky hledaly zasypané

Neumětely: Horymír a Šemík sem utekli před Křesomyslem

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo je zemí řek, jezer, hor, moře, památek, tragické historie, velké vědy a techniky. Najdete v něm vše, na co si vzpomenete. Čtěte horké novinky od našich severních, západních i jižních sousedů.
Velikonoční veselí na zámcích a hradech ve středních Čechách

Velikonoční veselí na zámcích a hradech ve středních Čechách

Oslavit Velikonoce můžete ve středočeských zámcích a hradech Loučeň, Mcely, Okoř, Křivoklát a Týnec nad Sázavou.
Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

Žižka opustiv dle oné smlouvy Plzeň, byl po dvakrát napaden od věrných a dvakrát uživ lsti, vyvázl jako vítěz, byv skoro poražen. Místo, na němž měla být bitva svedena, bylo nepříhodné,
Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Hrady a zámky ve středních Čechách nachystaly pro návštěvníky řadu novinek. Speciální prohlídky, přednášky a bohatý program připravili kasteláni už na Velikonoce. Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. Hlavní sezona
Praha AKTUÁLNĚ 2024

Praha AKTUÁLNĚ 2024

PŘÍVOZY Malé zprávy z velkého města přinášíme pro turisty a návštěvníky.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Irácký Kurdistán a Írán obytnou dodávkou - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Jindra a Daniela 22.4. 18:30
Roadtrip Afghánistánem - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Tereza Inková a Jirka Weinzettl 23.4. 18:30
Regenerace po zátěži běh/trek - přednáška Praha, Klub cestovatelů Přednáší Dagmar Lisá 24.4. 18:30
Argentina - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Karel Štěpánek 25.4. 18:30
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Krakonošovo Labíčko Labe, Vrchlabí ZRUŠENO! 27.-28.4. Divoká voda 27.4.
Čarodějnický rej na zámku Benešov nad Ploučnicí 27.-28.4. 27.4.

Diskuse

efbumhcs buy azithromycin 500mg india, 20.4.2024 5:52, 119 příspěvků
ohyrfgid synthroid 126, 20.4.2024 5:26, 1 příspěvek
hbfzucsp otc prednisone, 20.4.2024 4:58, 119 příspěvků
kerpbity synthroid 137 mcg tab, 20.4.2024 4:36, 1 příspěvek
rpdkgxfk synthroid 100 mcg cost, 20.4.2024 4:10, 119 příspěvků
SLewiskit JseraldSab, 20.4.2024 3:43, 3 příspěvky
Earnestmar FobertProft, 20.4.2024 3:16, 15 příspěvků
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09