Turistická strava? Lehké, malé a energetické jídlo

Turistická strava? Lehké, malé a energetické jídlo
Stohánek. Táboření ve sklepení hradu.
Autor snímku Opicakuz a Mates
SDÍLEJ:

AKTUALIZACE Jíst a pít se musí. Spát také. Tři základní podmínky je nutné splnit, abychom mohli přežít na dlouhých cestách do přírody. Týdenní přechod horského masivu je turistickou maturitou, horolezecká expedice jako státnice a výprava do neznámé divočiny doktorská habilitace.

Jak na to

Doporučené vybavení, když chcete vařit v přírodě:

Batoh, čelovka, lékárnička, karimatka, termoska, zapalovač nebo křesadlo, nádobí, nůž, lžíce, vařič a palivo a závětří, utěrka. Nezapomeňte s sebou jídlo a zajistěte si dostatek vody.

Příprava dlouhé turistické túry se skládá především z logistiky, neboli jak se tam dostat a kdo co vezme s sebou. Nejvýznamnější položkou je při tom strava.

Jídlo v expedičním batohu tvoří největší, nejtěžší a nejobjemnější část vybavení, které je třeba nosit na zádech. Proto každý rozumný turista šetří, na čem se dá, co lze ještě nechat doma, ale zároveň zvažuje, co s sebou nutně potřebuje a bez čeho by mu chyběla energie.

Nabízíme inspiraci, jak lze redukovat váhu expediční stravy.

Konzervy, sušená a prášková strava

Sušené maso znají odedávna všechny lovecké národy od polárních oblastí k tropům. Obiloviny zhutněné do hroudy nebo pevné kaše si s sebou na dlouhé cesty berou Tibeťané z Himálají i jihoameričtí Indiáni. Uchování potravin řešil už Napoleon se svou expediční armádou a roku 1805 vyplatil kulatou sumu dvanáct tisíc franků za vynález konzervy, tehdy ještě ve skle. Trumfnul ho už o deset let později Angličan Peter Durand s plechovou konzervou, kterou používáme dodnes.

Dnes máme k dispozici mnoho různých způsobů, jak konzervovat potraviny a zároveň z nich odstranit vodu. Tuto tekutinu totiž nemusíme nosit v podobě jídla na zádech, ale můžeme ji přidat až během vaření a přípravy. Když uvážíme, že běžná strava obsahuje ze tří čtvrtin svého objemu vodu, je to významná úspora.

Děvínské polesí. Cesta ze Stohánku na Jelení vrch.

Snídaně

Vydatné ranní jídlo je základ. Bez něho bychom byli celý den slabí a malátní. Vyzkoušené jsou různé druhy ovesných nebo jiných vloček. Připravte si už doma jednotlivé dávky a rozmyslete se, zda máte raději kaši nebo müsli nasucho. V prvním případě stačí vločky, sušené mléko, cukr a případně něco na dochucení. Večer vločky namočíte do mléka, ráno je dáte na plamen a uvaříte porridge.

Jestli kaše není váš šálek čaje, budete muset doma zapracovat víc. Vločky opražíte, přidáte do nich ořechy, kokos, trochu čokolády, sušené ovoce a všechno ostatní, co máte rádi. Na cestách stačí jenom nabírat ze sáčku a sypat do úst. O to více ale budete muset pít, protože vločky na sucho dokážou vysušit nejen krk, ale i žaludek.

Oběd

Na cestách se přes poledne moc nejí. Na týdenní putování stačí chléb, tvrdý sýr a osvědčený salám Vysočina, který není kořeněný ani přesolený. Na dlouhých expedicích se konzumují proteinové prášky a nápoje. Občas je vhodné fádní stravu zlepšit konzervou s masem, třeba rychle stravitelným tuňákem.

Jednou za čas přijde na každého hlad i za pochodu. Je dobré být na to připraven a mít v kapse pytlík kyselých bonbonů, čokoládu (sedmdesátiprocentní se neroztéká v horku), energetickou tyčinku nebo sušené ovoce.

Večeře

Konečně je klid, odpočíváme, stavíme tábor a máme čas na přípravu pořádného jídla, které nám bude chutnat i po mnoha dnech mimo civilizaci.

Polévka je základ. Jestli šetříme palivem, sáhneme nejspíš po obyčejných čínských nudlových v sáčku ze supermarketu, které stačí zalít horkou vodou a je hotovo. Pytlíkové polévky ze samoobsluhy jsou o něco lepší. Jestli vaříme na ohni, klidně si můžeme uvařit domácí polévku z vlastních zásob. Potřebujeme k tomu zeleninu, bujón a upotřebíme zbytky z dalšího vaření, jako například salám a těstoviny, případně pochutiny, které jsme našli po cestě od sladkých lesních plodů po houby.

Hlavní večerní jídlo většinou děláme slané. Ráno nás totiž zase čekají sladké vločky. Turistickou klasikou jsou jednoduché kombinace předvařené rýže, bramborové kaše či těstoviny s pokrájeným salámem, uzeným masem a cibulí nebo česnekem.

Na ohni se dá opéci slanina a nic se nezkazí sušeným masem i sušenou zeleninou.

Čím víc máme s sebou koření, které se vejde do malé krabičky, tím více si nás budou kamarádi vážit. Nic to neváží, ale s jídlem to dělá divy.

 

Náročné akce vyžadují trochu jiný přístup. Když fouká vítr, padá sníh, oheň nelze rozdělat a teplé jídlo znamená přežití, každý ušetřený gram na jídle i palivu je dobrý, každá minuta přípravy je utrpení. V takových případech ještě rádi využijeme dobrodiní outdoorových obchodů a za velké peníze nakoupíme balíčky expediční stravy. Prodává se mnoho značek a existuje několik přístupů k rychlému jídlu, ale dva jsou základní: buď otevřeme odolný sáček se sušenou stravou a nalijeme do něho horkou vodu, protřepeme a konzumujeme, nebo jen otevřeme sáček, ten se sám zahřeje a za chvíli je teplý pokrm připravený.

Děvín.

Horydoly.czPRO CYKLISTY: Co je na kole důležité? Jíst a pít! 

Tipy Zuzany Kocumové: Co a jak jíst na kole

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

chuť jídla

... a protože na cestách chci především CESTOVAT A POZNÁVAT  a nikoli zabývat se jídlem a ztrácet tak čas, nosím s sebou ovoce, které jen čapneš do ruky a hned jíš. Žádné vaření, ohřívání - je hotovo. Spousta jídla je taky přímo v přírodě, stačí natrhat nasbírat. Na co konzervy. :-(
Mimochodem když se nenasnídám, dojdu mnohem dál. Snídaně je proti denním tělesným cyklům, je to jen další z mnoha mýtů.

  • Autor Jindra
  • Datum a čas 6.6.2017 19:01
Reaguj
Tipy na expediční stravu

Ahoj cestovatelé, dala jsem dohromady nějaké tipy na jídlo na cesty, tak mrkněte, snad to někomu pomůže. :) http://fijalka.cz/jidlo-na-cesty/

Reaguj
suseny maso

Jo suseny maso je super, chutna mi nejvic teda kruti, taky jsem si par sacku ted objednal z internetu z eshopu zaakcniceny

  • Autor petr
  • Datum a čas 29.7.2016 15:49
Reaguj
No nevím

Odjakživa do USárny patřilo : pár gulášovek v pytlíku, čtvrt kila špeku, nějakej chleba a do placačky sliovice ;-) 
zelenina, ovoce sezóní posbírané cestou ;-) 

  • Autor zemekf
  • Datum a čas 4.7.2016 02:29
Reaguj
Možná to jde i jinak

Souhlas ten článek je vpohodě.
Taky nevim jak to dělam, že..NEMUSIM.. mít všechno ze značkovejch obchodů a kupovat 25g sušenýho masa za 40,- mi příjde jako kravina.

Nedávno jsem byl kouknou na spacáky a prodavačka mi řiká: ,,já to přece vim měli jsme školení" . No ježkovi brejle školení na spacák. Tak vod takovejch si nechat radit - masakr

  • Autor John
  • Datum a čas 30.9.2015 21:17
Reaguj
Cena

Ahojte, našla jsem dobrou cenu 39,- za balíček

http://www.slevyzdarma.cz/sleva/susene-maso-jack-links-beef-jerky-peppered-25g-za-39/

  • Autor Simona
  • Datum a čas 25.2.2015 09:52
Reaguj
Možná to jde i jinak

Myslím si, že dnes se všechno přespříliš profesionalizuje. Většina z těch, kteří se pohybuji skalami, horami a velehorami...MUSÍ... mít to správné oblečení, tu správnou výzbroj, ten správný trénink a k tomu tu odpovídající a správnou stravu aniž by si nějak uvědomili, že to možná jde i jinak. Jakoby vše bylo předurčeno výrobci, zástupci sportovních skupin, představiteli alpských a horolezeckých svazů, bezpečnostními specialisty, lékařia trenéry a to ať už jsou  jejich cílem lezci na rychlost, lezci na obtížnost, vysokohorští turisté, alpští drtiči anebo překližkoví borci – a možná v tom ani nemusí být ten mnohokrát prokletý business. Během té dlouhé doby, co se horolezení vyvíjí, jsme si zvykli, že naše cesty ...MUSÍ... přece někdo správně zajistit, někdo nás...MUSÍ... správně pojistit proti naší blbosti, někdo nám...MUSÍ... dodat třeba ty odpovídající spacáky aby nás, nedej bože, náhodou nezábly nohy. Netvrdím, že se musíme vrátit tam, kde byl před mnoha lety Julius Kugy, Matyáš Ždárský, Pepa Smítko anebo Franta Kutta, ale snažme si prostě uvědomit, že to prostě jde i jinak. Že i dnes může být cílem jedince příroda, hory a skály bez nějakých nálepek a „ohodnocení“  těžké, ještě těžší, extremní.  Že pohyb v horách nebo po skalách je prostě spojen s jistým rizikem, kterému je velice obtížné se úplně vyhnout,  že není hlavním účelem za každých podmínek vystoupit na vrchol – ony ty „dolní, spodní a lehčí“ cestičky mohou být také velice uspokojivé.

Reaguj
Nejsme trochu zhýčkaní?

Michaeli : palec hore !

Ja len pridávam hlášku zo soboty :

"Tú klobásu  už nekúpim, strašne z nej bolia nohy !"

  • Autor PK
  • Datum a čas 7.7.2014 15:28
Reaguj
Nejsme trochu zhýčkaní?

Musím říci,že obdivuji  všechny, kteří dlouze uvažují, jestli si mají vzít do hor / na akci  ovesné vločky anebo uzenku. Také si nemyslím,.že člověk, když nemá „energetickou“stravu, prostě splaskne jako propíchnutý balon a skončí jako třasoucí se huspenina někde v příkopě. Ona totiž lidská stránka je velice odolná a  málokdo si uvědomuje co člověk může všechno i třeba podvýživen dokázat. Připomeňme si retrospektivně třeba vězně z koncentráků. Myslím si,že dnes spousta borců až příliš sleduje všechna doporučení různých výrobců  posilovaích  „potravin“ a ani si neuvědomí, že třeba s dvěma chleby namazanými máslem by možná na tom byli stejně – nejedná se v tom jiném případě jenom o busines? Je jasné, že když se člověk připravuje na to, že bude v zimě měsíc viset v severní stěně Ëigeru, nebo  že bude popolejzat z Basis- tábora pod Annapurnou až do nejhornějších  táborů, tak musí plánovat trochu jinak, ale pro naše „normální“ aktivity  zde ve střední Evropě nepotřebuji, podle mne, dlouho přemýšlet. Možná je to tím, že dnes jsme příliš „zhýčkané dětičky“. Když se nejedná o týdenní pochod po hřebenech bez možnosti kontaktu s civilizací, tak se člověk bez problému může omezit a -  nakonec malé hladovění či trochu žízeň není na škodu.

Osobně o obsahu mého kletráku moc nepřemýšlím, pro větší akce je v něm uzenka nebo suchý salám, někdy i kus tvrdého sýra, většinou sušené ovoce, a  možná i čokoláda. A také černý, pokud možno nejčernější, chleba – na dva dny stačí mít osm skrojků. Na pití určitě vystačí ta známá „pramenitá voda“, kterou najdeš v horách skoro všude. K tomu je potřeba mít jenom půlmetrovou plastikovou ohebnou trubičku – aby se nasání vody z malého vodního čůrku, tekoucím dolů po skále, lehce dalo uskutečnit. A tak si nadále myslím, že člověk vystačí s tim co dům dal.

Reaguj
chuť jídla

Ne vždy se chce vařit :-D Pokud to je jenom možné tak si raději jídlo jenom ohřeju... pereferuji tak různá instantní jídla od travelunche apod. občas si beru sterilovaná jídla od expresmenu, jsou sice těžší ale za ten chutový zážitek to stojí.

  • Autor Jan T.
  • Datum a čas 2.7.2014 12:12
Reaguj
Celkem 14 příspěvků v diskuzi


Cyklonovinky 2017

Cyklonovinky 2017

HOLEŠOVICE Malé zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol a cyklostezek.... celý článek

Drážďany mohutně rekonstruují

RECENZE Horolezecká abeceda

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz



Nejčtenější články

RECENZE Horolezecká abeceda

RECENZE Horolezecká abeceda

AKTUALIZACE Horolezeckou abecedu si musíte koupit. Pokud ji už nemáte doma v knihovně na čestném místě. Ačkoliv vyšla už před deseti lety, jiná solidní učebnice horolezectví než Abeceda není na obzoru.
Turistická strava? Lehké, malé a energetické jídlo

Turistická strava? Lehké, malé a energetické jídlo

AKTUALIZACE Jíst a pít se musí. Spát také. Tři základní podmínky je nutné splnit, abychom mohli přežít na dlouhých cestách do přírody. Týdenní přechod horského masivu je turistickou maturitou, horolezecká expedice
Kolešovka jede v sobotu o prázdninách

Kolešovka jede v sobotu o prázdninách

Více než 130 let jezdí vlaky po železniční trati Krupá - Kolešovice (Koleschowitz). Nejlepší časy zažila jedna z nejstarších středočeských železnic při prudkém rozvoji chmelařství, dnes už jenom živoří při turistickém provozu.
Hoši od Zborova: Legionáři proti Rudým

Hoši od Zborova: Legionáři proti Rudým

AKTUALIZACE Letos tomu bude 93 let, co byla po odtržení od Rakouska-Uherska založena První Československá republika. Dnes to vše vypadá jako idylka, kdy se šlo do ulic, strhlo se pár
Koupání v Praze

Koupání v Praze

KDE A JAK SE VYKOUPAT? Přírodní koupaliště a kryté bazény! Přinášíme přehled možností, kde se v Praze vykoupat.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Africký festival Dvůr Králové nad Labem, ZOO  22.-30.7. 22.7.
Sudety MTB - cyklomaraton Polsko, Karpacz 23.-28.7. Horská kola 23.7.
Jiřinky - výstava Praha, Dendrologická zahrada 25.7.-30.9. 25.7.
Zlatý maraton Emila Zátopka Praha, Stromovka 27.7. 15:30
Rad am Ring - cyklomaraton Německo, Nürburgring 28.-30.7. Horská i silniční kola 28.7.
Budějovice - Praha Slapy 28.-30.7. Vodácký maraton 28.7.
Lughnasad - keltský svátek Nasavrky 28.-29.7. 28.7.
Šumavský cyklomaraton Zadov Horská kola 29.7.
Parním vlakem k Berounce Lužná, Železniční muzeum   29.7.
Stupavský cyklomaraton Stupava Horská kola 29.7.

Diskuse

Článek obsahuje věcné chy... Kuba Turek, 26.7.2017 11:18, 6 příspěvků
Rukavice Horydoly - Andrea Černá, 25.7.2017 17:09, 2 příspěvky
Krušné hory v Německu? Pikvík, 25.7.2017 10:56, 2 příspěvky
Krušné hory v Německu? Papouš, 25.7.2017 5:11, 2 příspěvky
Článek obsahuje věcné chy... Skiák, 24.7.2017 9:09, 6 příspěvků
Článek obsahuje věcné chy... Lukas B., 24.7.2017 8:44, 6 příspěvků
Ještě pár drobností Radim, 24.7.2017 8:36, 1 příspěvek
poistka Pišišvor, 23.7.2017 23:45, 3 příspěvky
Zajímavé Rybář, 21.7.2017 20:51, 2 příspěvky
poistka Kuba Turek, 21.7.2017 20:22, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Gesäuse Horydoly , 25.7.2017 17:02
prosba o radu Tatry Horydoly , 23.7.2017 23:41
Nezastavitelní v Národním... Horydoly , 22.7.2017 1:20
Re: Vysoké Tatry Horydoly , 22.7.2017 0:35
prosba o radu Tatry Horydoly , 22.7.2017 0:24
Re: La Norma Horydoly , 12.7.2017 12:19
Krkonošská padesátka se n... Horydoly , 11.7.2017 12:32
Kempovací vybavení Horydoly , 11.7.2017 12:31