Turistická strava? Lehké, malé a energetické jídlo

Turistická strava? Lehké, malé a energetické jídlo
Stohánek. Táboření ve sklepení hradu.
Autor snímku Opicakuz a Mates
SDÍLEJ:

AKTUALIZACE Jíst a pít se musí. Spát také. Tři základní podmínky je nutné splnit, abychom mohli přežít na dlouhých cestách do přírody. Týdenní přechod horského masivu je turistickou maturitou, horolezecká expedice jako státnice a výprava do neznámé divočiny doktorská habilitace.

Jak na to

Doporučené vybavení, když chcete vařit v přírodě:

Batoh, čelovka, lékárnička, karimatka, termoska, zapalovač nebo křesadlo, nádobí, nůž, lžíce, vařič a palivo a závětří, utěrka. Nezapomeňte s sebou jídlo a zajistěte si dostatek vody.

Příprava dlouhé turistické túry se skládá především z logistiky, neboli jak se tam dostat a kdo co vezme s sebou. Nejvýznamnější položkou je při tom strava.

Jídlo v expedičním batohu tvoří největší, nejtěžší a nejobjemnější část vybavení, které je třeba nosit na zádech. Proto každý rozumný turista šetří, na čem se dá, co lze ještě nechat doma, ale zároveň zvažuje, co s sebou nutně potřebuje a bez čeho by mu chyběla energie.

Nabízíme inspiraci, jak lze redukovat váhu expediční stravy.

Konzervy, sušená a prášková strava

Sušené maso znají odedávna všechny lovecké národy od polárních oblastí k tropům. Obiloviny zhutněné do hroudy nebo pevné kaše si s sebou na dlouhé cesty berou Tibeťané z Himálají i jihoameričtí Indiáni. Uchování potravin řešil už Napoleon se svou expediční armádou a roku 1805 vyplatil kulatou sumu dvanáct tisíc franků za vynález konzervy, tehdy ještě ve skle. Trumfnul ho už o deset let později Angličan Peter Durand s plechovou konzervou, kterou používáme dodnes.

Dnes máme k dispozici mnoho různých způsobů, jak konzervovat potraviny a zároveň z nich odstranit vodu. Tuto tekutinu totiž nemusíme nosit v podobě jídla na zádech, ale můžeme ji přidat až během vaření a přípravy. Když uvážíme, že běžná strava obsahuje ze tří čtvrtin svého objemu vodu, je to významná úspora.

Děvínské polesí. Cesta ze Stohánku na Jelení vrch.

Snídaně

Vydatné ranní jídlo je základ. Bez něho bychom byli celý den slabí a malátní. Vyzkoušené jsou různé druhy ovesných nebo jiných vloček. Připravte si už doma jednotlivé dávky a rozmyslete se, zda máte raději kaši nebo müsli nasucho. V prvním případě stačí vločky, sušené mléko, cukr a případně něco na dochucení. Večer vločky namočíte do mléka, ráno je dáte na plamen a uvaříte porridge.

Jestli kaše není váš šálek čaje, budete muset doma zapracovat víc. Vločky opražíte, přidáte do nich ořechy, kokos, trochu čokolády, sušené ovoce a všechno ostatní, co máte rádi. Na cestách stačí jenom nabírat ze sáčku a sypat do úst. O to více ale budete muset pít, protože vločky na sucho dokážou vysušit nejen krk, ale i žaludek.

Oběd

Na cestách se přes poledne moc nejí. Na týdenní putování stačí chléb, tvrdý sýr a osvědčený salám Vysočina, který není kořeněný ani přesolený. Na dlouhých expedicích se konzumují proteinové prášky a nápoje. Občas je vhodné fádní stravu zlepšit konzervou s masem, třeba rychle stravitelným tuňákem.

Jednou za čas přijde na každého hlad i za pochodu. Je dobré být na to připraven a mít v kapse pytlík kyselých bonbonů, čokoládu (sedmdesátiprocentní se neroztéká v horku), energetickou tyčinku nebo sušené ovoce.

Večeře

Konečně je klid, odpočíváme, stavíme tábor a máme čas na přípravu pořádného jídla, které nám bude chutnat i po mnoha dnech mimo civilizaci.

Polévka je základ. Jestli šetříme palivem, sáhneme nejspíš po obyčejných čínských nudlových v sáčku ze supermarketu, které stačí zalít horkou vodou a je hotovo. Pytlíkové polévky ze samoobsluhy jsou o něco lepší. Jestli vaříme na ohni, klidně si můžeme uvařit domácí polévku z vlastních zásob. Potřebujeme k tomu zeleninu, bujón a upotřebíme zbytky z dalšího vaření, jako například salám a těstoviny, případně pochutiny, které jsme našli po cestě od sladkých lesních plodů po houby.

Hlavní večerní jídlo většinou děláme slané. Ráno nás totiž zase čekají sladké vločky. Turistickou klasikou jsou jednoduché kombinace předvařené rýže, bramborové kaše či těstoviny s pokrájeným salámem, uzeným masem a cibulí nebo česnekem.

Na ohni se dá opéci slanina a nic se nezkazí sušeným masem i sušenou zeleninou.

Čím víc máme s sebou koření, které se vejde do malé krabičky, tím více si nás budou kamarádi vážit. Nic to neváží, ale s jídlem to dělá divy.

 

Náročné akce vyžadují trochu jiný přístup. Když fouká vítr, padá sníh, oheň nelze rozdělat a teplé jídlo znamená přežití, každý ušetřený gram na jídle i palivu je dobrý, každá minuta přípravy je utrpení. V takových případech ještě rádi využijeme dobrodiní outdoorových obchodů a za velké peníze nakoupíme balíčky expediční stravy. Prodává se mnoho značek a existuje několik přístupů k rychlému jídlu, ale dva jsou základní: buď otevřeme odolný sáček se sušenou stravou a nalijeme do něho horkou vodu, protřepeme a konzumujeme, nebo jen otevřeme sáček, ten se sám zahřeje a za chvíli je teplý pokrm připravený.

Děvín.

Horydoly.czPRO CYKLISTY: Co je na kole důležité? Jíst a pít! 

Tipy Zuzany Kocumové: Co a jak jíst na kole

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

chuť jídla

Konzervy jsou těžké a proto beru těstoviny, sušené maso, koření a dobré uzeniny a taky cibuli a česnek. Jenom čekám až se vynalezne sušené pivo

Reaguj
chuť jídla

no jasný, ale kdyz jdes v horach, kde nepotkas 4 dny obchod a nerostou tam ovocne stromy nezbyva ti nic jineho, nez si vzit tu konzervu no....

  • Autor Tereza
  • Datum a čas 9.8.2017 15:44
Reaguj
chuť jídla

... a protože na cestách chci především CESTOVAT A POZNÁVAT  a nikoli zabývat se jídlem a ztrácet tak čas, nosím s sebou ovoce, které jen čapneš do ruky a hned jíš. Žádné vaření, ohřívání - je hotovo. Spousta jídla je taky přímo v přírodě, stačí natrhat nasbírat. Na co konzervy. :-(
Mimochodem když se nenasnídám, dojdu mnohem dál. Snídaně je proti denním tělesným cyklům, je to jen další z mnoha mýtů.

  • Autor Jindra
  • Datum a čas 6.6.2017 19:01
Reaguj
Tipy na expediční stravu

Ahoj cestovatelé, dala jsem dohromady nějaké tipy na jídlo na cesty, tak mrkněte, snad to někomu pomůže. :) http://fijalka.cz/jidlo-na-cesty/

Reaguj
suseny maso

Jo suseny maso je super, chutna mi nejvic teda kruti, taky jsem si par sacku ted objednal z internetu z eshopu zaakcniceny

  • Autor petr
  • Datum a čas 29.7.2016 15:49
Reaguj
No nevím

Odjakživa do USárny patřilo : pár gulášovek v pytlíku, čtvrt kila špeku, nějakej chleba a do placačky sliovice ;-) 
zelenina, ovoce sezóní posbírané cestou ;-) 

  • Autor zemekf
  • Datum a čas 4.7.2016 02:29
Reaguj
Možná to jde i jinak

Souhlas ten článek je vpohodě.
Taky nevim jak to dělam, že..NEMUSIM.. mít všechno ze značkovejch obchodů a kupovat 25g sušenýho masa za 40,- mi příjde jako kravina.

Nedávno jsem byl kouknou na spacáky a prodavačka mi řiká: ,,já to přece vim měli jsme školení" . No ježkovi brejle školení na spacák. Tak vod takovejch si nechat radit - masakr

  • Autor John
  • Datum a čas 30.9.2015 21:17
Reaguj
Cena

Ahojte, našla jsem dobrou cenu 39,- za balíček

http://www.slevyzdarma.cz/sleva/susene-maso-jack-links-beef-jerky-peppered-25g-za-39/

  • Autor Simona
  • Datum a čas 25.2.2015 09:52
Reaguj
Možná to jde i jinak

Myslím si, že dnes se všechno přespříliš profesionalizuje. Většina z těch, kteří se pohybuji skalami, horami a velehorami...MUSÍ... mít to správné oblečení, tu správnou výzbroj, ten správný trénink a k tomu tu odpovídající a správnou stravu aniž by si nějak uvědomili, že to možná jde i jinak. Jakoby vše bylo předurčeno výrobci, zástupci sportovních skupin, představiteli alpských a horolezeckých svazů, bezpečnostními specialisty, lékařia trenéry a to ať už jsou  jejich cílem lezci na rychlost, lezci na obtížnost, vysokohorští turisté, alpští drtiči anebo překližkoví borci – a možná v tom ani nemusí být ten mnohokrát prokletý business. Během té dlouhé doby, co se horolezení vyvíjí, jsme si zvykli, že naše cesty ...MUSÍ... přece někdo správně zajistit, někdo nás...MUSÍ... správně pojistit proti naší blbosti, někdo nám...MUSÍ... dodat třeba ty odpovídající spacáky aby nás, nedej bože, náhodou nezábly nohy. Netvrdím, že se musíme vrátit tam, kde byl před mnoha lety Julius Kugy, Matyáš Ždárský, Pepa Smítko anebo Franta Kutta, ale snažme si prostě uvědomit, že to prostě jde i jinak. Že i dnes může být cílem jedince příroda, hory a skály bez nějakých nálepek a „ohodnocení“  těžké, ještě těžší, extremní.  Že pohyb v horách nebo po skalách je prostě spojen s jistým rizikem, kterému je velice obtížné se úplně vyhnout,  že není hlavním účelem za každých podmínek vystoupit na vrchol – ony ty „dolní, spodní a lehčí“ cestičky mohou být také velice uspokojivé.

Reaguj
Nejsme trochu zhýčkaní?

Michaeli : palec hore !

Ja len pridávam hlášku zo soboty :

"Tú klobásu  už nekúpim, strašne z nej bolia nohy !"

  • Autor PK
  • Datum a čas 7.7.2014 15:28
Reaguj
Celkem 16 příspěvků v diskuzi


Světová online premiéra filmu Adama Ondry Silence se koná v Riva del Garda

Světová online premiéra filmu Adama Ondry Silence se koná v Riva del Garda

Film Silence o nejtěžší lezecké cestě světa má premiéru v Riva del Garda v Itálii dnes večer. Uvidí ji návštěvníci přímo na místě, stejně jako všichni diváci na celém světě on-line prostřednictvím live... celý článek

Valčianska dolina těší rekreační lyžaře

České hory AKTUÁLNĚ 2017/2018

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.



Nejčtenější články

SEZNAM: Umělé lezecké stěny

SEZNAM: Umělé lezecké stěny

AKTUALIZACE Přinášíme nejobsažnější přehled umělých horolezeckých stěn v Čechách, na Moravě a na Slovensku. V seznamu najdete spojení a adresy velkých stěn i malých boulderovek, které jsou přístupné pro veřejnost.
Lednicko-valtický areál

Lednicko-valtický areál

AKTUALIZACE Spousta lidí zná jihomoravský zámek Lednice. Někteří si prošli i zámecky park s romantickým skleníkem a labyrintem geometricky sestříhaných keřů. Ale nemnozí si užili zdejší přírody.
České hory AKTUÁLNĚ 2017/2018

České hory AKTUÁLNĚ 2017/2018

JEŠTĚD Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.
Grázl všech grázlů

Grázl všech grázlů

AKTUALIZACE Nejslavnější lupič na území Česka a Slovenska nebyl Babinský z Prahy, Žižka z Trocnova, Jánošík z Terchové ani Nikola z Koločavy. Stal se jím Johann Georg Grasel z Nové Bystřice. Nic vám jeho jméno neříká?
Cyklomaratony pro každé kolo 2018

Cyklomaratony pro každé kolo 2018

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populárnější nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od bžezna do října si lze

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Trans Gran Canaria - běh Kanárské ostrovy 21.-25.2. Ultramaraton 21.2.
Polovníctvo a rybárstvo - veletrh Nitra, Agrokomplex 23.-25.2. 23.2.
Zimní táboření Stone City
Velký Grunov 23.-25.2. Info: dartagnan8@centrum.cz 23.2.
Outdoor Show - veletrh Velká Británie, Londýn 23.-25.2. 23.2.
Lyžařský sprint Nový Bor Běžky 24.2.
Šumavský Skimaraton Modrava 24.-25.2. Běžky 24.2.
Labe - splutí Děčín, Tyrš§v most 24.2. 11:00
Big Wall open Praha, Big Wall Lezecké závody 24.2.
Rossignol Demo Tour
Buková hora 24.-25.2. 24.2.
Zimní plavání Olomouc, Morava   24.2.

Diskuse

Funkční prádlo Sensor Kamil, 23.2.2018 10:36, 18 příspěvků
Vampires Vampires_Empire, 23.2.2018 5:10, 1 příspěvek
smoothie O., 22.2.2018 18:14, 6 příspěvků
smoothie Jaromir, 22.2.2018 14:50, 6 příspěvků
smoothie Pišišvor, 22.2.2018 14:34, 6 příspěvků
Určitě ano! Věra Boudová, 22.2.2018 11:50, 1 příspěvek
smoothie Ondra, 22.2.2018 11:29, 6 příspěvků
smoothie Pišišvor, 22.2.2018 11:16, 6 příspěvků
smoothie Jaromir, 22.2.2018 10:47, 6 příspěvků
Elektrokolo Ivos, 21.2.2018 22:50, 8 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Výběr elektrokola Horydoly , 23.2.2018 18:20
Výběr elektrokola Petra Svobodová, 22.2.2018 17:02
Česko-polský projekt se b... Horydoly , 22.2.2018 10:34
Veletrh cestovního ruchu ... Horydoly , 22.2.2018 10:33
Cena Josefa Vavrouška Horydoly , 22.2.2018 10:00
Ledopád v Labském dole Horydoly , 21.2.2018 1:04
Labský důl Kuba Turek, 21.2.2018 0:19
Re: Canon - dárek k zrcad... Horydoly , 20.2.2018 22:39