Vodácká elita se sešla v Norimberku

Vodácká elita se sešla v Norimberku
SDÍLEJ:
Do Norimberku se tento víkend sjely všechny významné vodácké značky starého kontinentu a k nim se přidalo i několik zámořských. V Německu kousek za českými hranicemi si tedy daly dostaveníčko lodě, které budou k dostání příští rok. Horydoly byly při tom. Podívejte se na obsáhlou fotogalerii.
Jak na to Vodácký veletrh Kanu Messe se konal na německém výstavišti v Norimberku 25.-27. září 2008.

Akce je určena pouze odborné veřejnosti jako kontraktační setkání profesionálů z oboru. Běžní návštěvníci z řad laické veřejnosti na ni nemají přístup.

Horydoly opět získaly pozvání od německých organizátorů jako významné médium mapující českou vodáckou scénu.

Vodáckým sportem už zdaleka není jen turistika na kánoích a závodění mezi brankami.

Na veletrhu Kanumesse v Norimberku měly navrch jezerní a mořské kajaky. Vodácký byznys se odehrává na hladké vodě.

Mořské kajaky se dají koupit v mnoha variantách podle materiálu i použití.

Kajaky bez paluby

Na veletrhu byly nejvíce vidět modely zvané sit-on-top. Plastové výlisky nemají palubu a jízda na nich je tedy velmi jednoduchá i pro začátečníky. Prodávají se tedy nejobyčejnější singly i debly ve verzích pro půjčovny, ale také speciálně upravené rybářské, turistické a dokonce i kraťoučké rodeové modely.

Na moře rychle a bezpečně

Klasické mořské kajaky, neboli dlouhé a štíhlé lodě, se dají koupit z laminátu, kevlaru, kompozitu, plastu a dokonce i ze dřeva. Záleží jen na tom, kolik máte peněz a kam budete pádlovat. Na velké řeky a dobroružné výpravy podél mořského pobřeží není nad odolný plast. Hluboká voda a opatrné zacházení snese i lehčí, rychlejší, ale křehčí materiály.

Jednodenní vyjížďky na klidné vodě třeba na přehradě můžete absolvovat s kajakem podobným rychlostním závodním lodím, ale na delší pádlování budete potřebovat robustní kajak s nepropustnými komorami na zavazadla. Pokud plánujete expedici, vybavíte se spoustou nezbytností od kormidla, přes kompas až po voděodolné kufry.

Jezerní sourozenci jsou menší a bachratější

Na menší jezera a klidné řeky se prodávají jezerní kajaky, kterým se v západní Evropě říká touring. Jsou kratší, bachratější a obratnější než jejich mořští bratři. Lépe se s nim tedy manévruje v zatáčkách, není problém je přenést okolo jezu a třeba je přetáhnout přes mělčinu. Nezanedbatelný ja také fakt, že se jednoduše převážejí na střechách osobních aut.

Extrémní design míří do světa vodní turistiky

Kajaky na divokou vodu nechybí v portfoliu žádného vodáckého obchodu. Divoké tvary na rodeo jsou trochu na ústupu, ale jejich design se uplatňuje na kajacích pro turistické sjíždění peřejnatých řek.

Je příjemné, že turisté si mohou zaskotačit na stejných modelech, na jakých jezdí největší mistři. Na čem se letos sjížděly nesjízdné vodopády a katarakty, bude příští rok k dispozici i obyčejným milovníkům jezů, válců, peřejí a říčních soutěsek.

Kánoe neztrácejí kouzlo romantiky

V záplavě kajaků se ale neztrácejí ani kánoe. Nejvíce na očích jsou turistické krásky, které uvezou dva pádlery, porcelán a bagáž na týden. Rozuměj: dva pádlují, dítě se veze a ještě zbyde dost místa na zavazadla.

Mělké a peřejnaté říčky jako v Česku snesou spíš kratší obratné lodě z odolného plastu. Na velké toky v Evropě nebo třeba v kanadské divočině, oceníte spíš větší a lehčí kánoe, které sice tak dobře netočí, ale rovně jedou rychleji.

Mnoho kánoí má indiánské tvary, na které se v Česku trochu zapomíná. Zvednutá špička na přídi i na zádi umožňují rychlejší jízdu a dobré prořezávání vln. Za to se s ní těžko bojuje v bočním větru.

Světový výrobci nezapomínají na společenské vodáky. K vidění bylo na veletrhu mnoho kánoí pro čtyři a více lidí. je jasné, že na Lužnici se takové modely neuplatní, ale sjet si družně třeba Vltavu pod Prahou, může být pěkný zážitek.

Pohodlné vzducholodě

Samostatnou kapitolou na veletrhu Kanumesse byly nafukovací lodě. Kánoe i kajaky se snaží dohnat jízdní vlastnosti svých pevných kolegů. Ačkoliv se jim to úplně nedaří, protože vzducholodě budou vždy pomalejší a méně ovladatelné než plastové lodě, pohodlím se na jejich úroveň už dostaly.

Rafty na rozdíl od minulosti směřují spíše k firemním zákazníkům, než k jednotlivcům. Kupují je převážně cestovní kanceláře, půjčovy lodí a také společnosti, které sídlí na březích řek a vozí klienty divokými vlnami.

V německy mluvících zemích jsou stále populární skládají kajaky. I těch bylo k vidění na Kanumesse dost. Rozebírací tyčková konstrukce potažená nepromokavou látkou se dobře prodává.

Internetová i tištěná média se na veletrhu také ukázala

Na Kanumesse byly zastoupeni nejen výrobci lodí, pádel a ostatního vodáckého vybavení, ale také odborná média. Bylo možné si popovídat s redakcí největšího evrospkého vodáckého magazínu Kanu, nebo s lidmi ze serverů Playak.com či Kayak.at.

Příjemnou atmosféru vykazovalo i parkoviště před výstavní halou. Bylo na něm vidět, že na veketrh přijeli vodáci. Obytná auta i kombíky přivezly lodě, které nebyli určené na výstavu, ale jejich majitelé se od nich nemohli odloučit. Vždyť Německo je zemí, kde se dá pádlovat po jezerech, na moři a nabízí i divoké řeky.

Kanumesse na Horydoly

Pádla Panda se dobře prodávají (2008)

Boom mořských kajaků sílí (2007)

Kdo se bojí hliníku? (2007)

Vodácké firmy zvyšují export (2007)


Zvětšit mapu

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

seznamy vystavovatelů
Na HYDRU je zatím první z série článků, když chvíli počkáš dozvíš se více, nejzajímavější novinky pak budou jako každý rok i v tištěném HYDRU. Jinak seznamů výrobců apod. jsou na webu samozřejmě mraky, pokud se týká Kanumesse tak samozřejmě jako na každé výstavě seznam je na stránkách pořadatele http://www.kanumesse.de/08/pdf/kanumesse-2008_exhibitor-and-brand-listing.pdf
  • Autor Ondra
  • Datum a čas 3.10.2008 14:18
Reaguj
Re: Novinky na HYDRU
Od SO jsem se taky zase tak moc nedozvěděl :-) Myslim boys, že na HD jsou lepší fotky, aktuální info, názory více lidí (třeba ten článek o Gumotex Eagle). Na SO si toho moc neprohlídnu, ale popis pár drobností potěší. Nakonec stejně skončím na firemních webech a tak oceňuju nejvíc jejich seznam tady: http:/horydoly.cz/vypsat.php?id=5115
  • Autor Vodák Marek
  • Datum a čas 1.10.2008 16:26
Reaguj
Re: Novinky na HYDRU
Takže to bylo jen rétorické cvičení... škoda.
Reaguj
Novinky na HYDRU
No, jak bych to řekl..., rychlost a množství vydaných článků u nás není zas až tak úplně prioritní, spíš chceme aby se čtenáři z toho co publikujeme něco dozvěděli :-). A letos bylo novinek opravdu požehnaně... První článek je už venku http://www.hydromagazin.cz/clanek.asp?id=1217, další budou následovat. Pifko bude zase na příštím Kanumesse.
  • Autor Ondra
  • Datum a čas 1.10.2008 10:37
Reaguj
Re: Profesionálové zdraví význačné médium :-)))
Nrezastavil, měl jsem na starosti jiné věci. Jak vidíš, pár článků a hodně fotek na Horydoly už vyšlo. Na Hydru jsem stejně jako vloni touto dobou nic nenašel. Na pivo ale rád zajdu. Kdy a kam?
Reaguj
Profesionálové zdraví význačné médium :-)))
"Akce je určena pouze odborné veřejnosti jako kontraktační setkání profesionálů z oboru. Běžní návštěvníci z řad laické veřejnosti na ni nemají přístup.Horydoly opět získaly pozvání od německých organizátorů jako významné médium mapující českou vodáckou scénu."Ahoj významné médium, škoda, že si se nestavilo u nás na HYDROstánku, mohli jsme dát pifko a probrat mapování české vodácké scény :-). Jinak pokud by se objevilo nějaké další významné médium, které by toužilo po pozvání od německých organizátorů, tak předpokládám stačí napsat na info@kanumesse.de.Za "profesionály z oboru" zdraví Ondra
  • Autor Ondra
  • Datum a čas 30.9.2008 18:10
Reaguj
Celkem 6 příspěvků v diskuzi


registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Kajakář Vavřinec Hradilek, mistr světa a olympionik

Kajakář Vavřinec Hradilek, mistr světa a olympionik

Kajakář Vavřinec Vávra Hradilek má olympijské stříbro z Londýna 2012.  Mistrem světa se stal roku 2013 v Praze (kajak) a roku 2017 v Pau (extrémní kajak). Právě ukončil profesionální kariéru.
Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

RÝN Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.
Vodácké značky

Vodácké značky

Kánoe, kajaky, rafty, pramice, nafukovací lodě, skládací lodě, plast, laminát, kevlar, dřevo, hliník... Lodě na divokou vodu, turistiku, mořské či jezerní speciály... Závodní i rekreační... Vybavení a oblečení... Co si můžete přát,
Panenka prodal Lulovi firmu na výrobu pádel

Panenka prodal Lulovi firmu na výrobu pádel

Petr Panenka prodal svoji firmu Panenka Paddles. Novým majitelem se stal Jiří Lula.
Bílé Karpaty AKTUÁLNĚ 2024

Bílé Karpaty AKTUÁLNĚ 2024

ZLÍN Zprávy ze Slovácka, od Vizovic a ze slovensko-moravského pomezí.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Parníkem do ZOO Praha, Rašínovo nábřeží 30.4.-13.10. 30.4.
Sázavské pádlo - vodácké závody Týnec - Pikovice 3.-5.5. 3.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
Orlice - Litický oblouk Bohousová 4.5.
Malodunajský vodácký maraton Nová Dedinka 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.

Diskuse

sgmpfsrz online pharmacy europe, 5.5.2024 14:37, 16 příspěvků
bociwdblo valtrex price canada, 5.5.2024 14:04, 156 příspěvků
pervkytq where to get prednisone, 5.5.2024 13:42, 21 příspěvků
mwbzzsfmx valtrex otc drug, 5.5.2024 13:21, 16 příspěvků
lmvkkerw tadalafil 60 mg, 5.5.2024 12:48, 156 příspěvků
hytdjcomd valtrex generic no prescription, 5.5.2024 12:16, 156 příspěvků
dpbwdhhp international online pharmacy, 5.5.2024 11:54, 156 příspěvků
lrqetorj how to get azithromycin online, 5.5.2024 11:42, 21 příspěvků
jgsoqljp lisinopril, 5.5.2024 11:37, 156 příspěvků
INU Honza, 5.5.2024 11:32, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

How to battle gym anxiety... Horydoly , 2.5.2024 9:51
Čarodějnický běh Horydoly , 1.5.2024 23:09
SALZKAMMERGUT TROPHY Horydoly , 1.5.2024 23:06
Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00