Krkonoše: Nikdo, nikde, nikdy!

Krkonoše: Nikdo, nikde, nikdy!
Krkonoše, sedlo mezi Luční a Studniční horou.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Je to jako ze špatného špionážního filmu. Proběhla schůzka ochránců krkonošské přírody se skialpinisty, na které se předběžně dohodla lokalita, kde by se mohlo legálně lyžovat v terénu. Vedení Krkonošského národního parku to však popírá. Dokonce neváhá kličkovat i před zákonem o svobodném přístupu k informacím, který jednoznačně přikazuje úřadům, aby informovaly veřejnost o své činnosti.

Jak na to

KOMENTÁŘ HORYDOLY
Námi placení krkonošští úředníci prostě kecají. Nechtějí nám říci, co na nás za naše peníze pečou. Balí svoji nechuť do byrokratických frází a myslí si, že jim to sežereme i s navijákem. Průhlednost a serioznost státní správy se Krkonoším zatím vyhýbá pořádným obloukem.

Redakce Horydoly chce informovat, o jaké lokalitě pro případné uvolnění na lyžování v terénu se jedná. Bohužel Krkonošský národní park mlčí jako hrob.

Otázka podle zákona

Nejprve jsme požádali náměstka ředitele Krkonošského národního parku pro komunikaci Jakuba Kašpara o sdělení, kde se lokalita nachází. Ten se odpovědi částečně vyhnul a zároveň odmítl sdělit umístění lokality pro skialpinismus.

Poté jsme zaslali na Správu Krkonošského národního parku oficiální dotaz podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Odpověděl nám tiskový mluvčí Radek Drahný.

Nevíme, o čem naši úředníci jednali

Formální odpověď je jasná. Žádná schůzka se nekonala, nic se na ní nedomluvilo a žádná lokalita nebyla vybrána.

Publikujeme kompletní dopis Radka Drahného a doplňujeme ho známými fakty.

DOKUMENT: kopii dopisu získáte kliknutím na obrázek:

Vámi požadované informace Správa KRNAP poskytnout nemůže z toho důvodu, že zmiňovanými informacemi nedisponuje.

HORYDOLY: Schůzka o skialpinismu v Krkonoších proběhla za účasti pracovníků KRNAPu. Tito lidé vědí, o čem se jednalo. KRNAP tedy požadované informace má k dispozici, ale nechce je sdělit.

KRNAP: Je skutečností, že Správa KRNAP se nevyhýbá diskusi se skiaipinisty o případném rozšíření současných možností pro skialpinismus a ski-touring v Krkonoších a takových diskusí, nicméně do současnosti pouze na neformální úrovni, se také účastní.

HORYDOLY: Na Valné hromadě Českého horolezeckého svazu, která se konala 27. března, omlouval předseda Zdeněk Hrubý šéfa skialpinistické komise Robina Bauma tím, že se právě účastní velmi důležité schůzky na KRNAPu ohledně povolení skialpinismu v Krkonoších.

Tajemnice svazu Božena Valentová na oficiální dotaz Horydoly uvedla: "Letos na konci března proběhla první pracovní schůzka o možnostech skialpinismu ve vybraných lokalitách, to je o možnostech skialpinistických přechodů a skialpinistických sjezdů."

Nepřímo důležitou schůzku potvrdil také Jakub Kašpar z KRNAPu: "Správa KRNAP jedná o tom, jak vyjít vstříc skialpinismu nad míru současnou."

KRNAP: Při těchto konzultacích se zástupci skialpinistické veřejnosti či sportovních organizací, včetně Vámi jmenovaných, nebyla dosud vybrána žádná lokalita "ke zkušebnímu uvolnění zákazu skialpinismu mimo značené cesty v I. a II. zónách KRNAP."

HORYDOLY: Tajemnice horolezeckého svazu Božena Valentová ví zřejmě více, než chtějí zelení úředníci prozradit: "Pro skialpinisty byla vybrána lokalita, která by mohla být zkušebně, na časově omezenou dobu, zpřístupněna. V této chvíli se však jedná pouze o pracovní návrh, nikoli o povolení ze strany KRNAPu. O tom, zda bude skialpinismus ve vybrané lokalitě opravdu povolen, se bude rozhodovat ve správním řízení, na základě žádosti, kterou podá Český horolezecký svaz."

Šárka Zahradníková, která o skialpinismu v Krkonoších píše diplomovou práci, uvádí závěry ze schůzky na serveru Lezec: "...část setkání pak byla věnována konkrétní, zkušebně vybrané, lokalitě, dostatečně atraktivní z pohledu skialpinismu. Pro ní byla též navržena pravidla regulovaného zpřístupnění, včetně způsobu monitoringu."

KRNAP: Ze stejného důvodu Vám nemůžeme poskytnout ani zápis z Vámi uváděného údajného jednání na toto téma, jež mělo být vedeno 27. 3. 2010. V sobotu 27. 3. 2010 Správa KRNAP žádné jednání o skialpinismu nevedla. V tu dobu probíhala jediná schůzka na toto téma - ve dnech 26. - 27. 3. 2010 v objektu Správy KRNAP Bínovka. Šlo o setkání v rámci přípravy studentské diplomové práce, jejímž tématem je právě skialpinismus v Krkonoších. Této schůzky se zúčastnili také čtyři zaměstnanci Správy KRNAP (náměstek ředitele - vedoucí odboru vnějších vztahů, dva zaměstnanci odboru péče o národní park a jeden pracovník terénní strážní služby KRNAP). Nešlo ovšem o žádné oficiální jednání a jeho cílem nebylo uzavření žádné dohody o stanovení lokality ke zkušebnímu uvolnění zákazu skialpinismu mimo značené cesty v I. a II. zónách KRNAP. Správa KRNAP schůzku nesvolávala, tedy z ní ani nepořizovala zápis. Naše organizace pouze poskytla prostor v jednom z našich objektů (všichni účastníci si hradili nocleh a stravovali se na své náklady) a prostřednictvím zmiňovaných 4 zaměstnanců se na debatě podílela.

HORYDOLY: Na schůzce o skialpinismu byla nejen vrcholná delegace Správy KRNAP vedená náměstkem ředitele, ale také šéf skialpinismu v Českém horolezeckém svazu, zástupce České asociace horských vůdců a zástupci skialpinistické veřejnosti. Nemohlo se tedy jednat pouze o jedné diplomové práci, kterou zpracovává již delší dobu Šárka Zahradníková.

Je krajně podezřelé, že Správa KRNAP vyšle čtyři své zaměstnance na jednání s několika důležitými lidmi o výbušném tématu skialpinismu, které se už mnoho let přetřásá v médiích, a neví, o čem jednali a jaké byly závěry z jejich schůzky.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Re: Re: Re: čágo budaři
No to bude asi případ tzv. "projekce" - mě v žaludku nijak výrazně neležíš. Jenom jsem komentoval snahu Trolla a dalších tě přesvědčit o něčem o čem tě nepřesvědčí. Pokud mi chceš něco osobního sdělit, použij mail, pokud tě velmi osobně zajímam a máš nutkání něco o mě sdělovat široké lezecké veřejnosti, domluv si se mnou rozhovor. Na další výměnu reakcí nemám chuť ani čas. Howgh.
  • Autor jk
  • Datum a čas 22.4.2010 17:40
Reaguj
Re: Re: Re: Re: čágo budaři
Zdravím Jan Kulveita! Chápu, že máš na mě pifku, ale velmi bych ocenil aspoň nějaké racionální argumenty, abychom se o nich mohli bavit. Viz minule: Turek je lhář
Reaguj
Re: Re: Re: čágo budaři
Zdar Trolle, máš pravdu, přijde že mrháš čas. Ten s kým diskutuješ má jednak svojí představu o žurnalistice (nejlepší je všechno prezentovat jako skandál). Druhak vyhrocené vztahy k řadě osob a organizací (v tomhle ohledu jsme na osobním blogu). Třeťak takové pojetí pravdy, kde můžou být zároveň pravdivá dvě protichůdná tvrzení. Navíc řvoucí dav spojený vztahem ke KRNAPu to neocení, kdyby na KRNAP zaútočil Goebbels jako na židovské spiknutí, zatleskají Goebbelsovi.
  • Autor jk
  • Datum a čas 22.4.2010 11:19
Reaguj
Re: Re: Re: čágo budaři
Trole, hoď za hlavu bulvární - nebulvární, fanda KRNAPU - nenávist ke KRNAPU a odpověz si na jednoduchou otázku. Co je KRNAP a co je jeho pracovní náplní ??? Podle mého názoru je tady KRNAP od toho, aby chránil přírodu v Krkonoších. Jenže on jí chrání tak nějak podivně. Na hranici nejpřísněji střeženého a chráněného území dovolí vozit stovky lidí denně autobusy ( přitom bojuje za zbourání Labské boudy a zdůvodňuje to tím, že chce snížit počet lidí v 1 zoně, ale ty samé lidi tam vozí busem ). Další klasickou ukázkou KRNAPácké ochrany přírody je výstavba sídliště na H. Mísečkách. To je sice v 2 zoně, ale pár metrů od 1 !!! Vždyť oni tam staví normální městské sídliště. Takto si KRNAP představuje ochranu přírody v Krkonoších ? Nás téměř nikam nepustí v zimě na lyže a v létě na kolo a vyjednávání o těchto záležitostech se táhnou od převratu, ale megabaráky jsou projednány a schváleny v řádech měsíců. Je zajímavé, že sídliště na Mísečkách dostane stavební povolení hned, ale když chceš opravit stoletou boudu, tak čekáš na povolení třeba rok a více. A to ta bouda už stojí a stojí také v 2 zoně !! Nic nestavíš, nic nebouráš, jen chceš opravit. Dokážeš mě rozumně na tohle podat vysvětlení ??? Už jsem se ptal úředníka Hlíny, ale ten zbaběle diskusi opustil. Je to ten co se i v této diskusi nepodepisuje. Pan úředník Hlína.
  • Autor NMP
  • Datum a čas 22.4.2010 08:31
Reaguj
Re: Re: Re: čágo budaři
Trolle, buď jsi četl jiný článek, nebo nerozumíš obsahu napsaného. Takže zkusím Tvé zkreslené chápání uvést na pravou míru:

1) Zřejmě si představuješ, že seriozní = nudný a nezáživný. To je kardinální omyl. Kdo si to v mediální oblasti myslel, ten už dávno zkrachoval.

2) Možná jsi si nevšiml, ale první článek Chceme pustit skialpinisty do Krkonoš, ale neřekneme kam se věnoval tomu, že se předběžně dohodla lokalita pro skialp, ale nikdo nechce říci, která to je. Tomu titulek zcela odpovídá. Druhý článek srovnává, jak KRNAP tvrdí, že žádná schůzka neproběhla, ale účastníci jednání ho usvědčuje z opaku Krkonoše: Nikdo, nikde, nikdy! a tomu také odpovídá titulek. Možná je expresivnější, než je Ti milé, ale není zavádějící.

3) Nejde o ješitnost, nenávist nebo něco osobního. K ničemu takovému nemám já sám důvod ani nikdo z redakce Horydoly a především je to profesionální práce, při které si necháváme od popisovaných kauz velký odstup. Pokud něco takového v sérii krkonošských článků konkrétně vidíš, dej mi vědět. Opravíme to. Byla by to moje chyba.

4) Údajně předkládám fakta tak, aby byla zaměřená proti jedné straně. To je ale nesmysl, že ano? Vždyť celý článek je postavený především na oficiálních dokumentech KRNAPu (odpověď podle zákona) a ČHS (písemná odpověď na oficiální dotaz). Jsou jenom postavené vedle sebe, nic jsem nezamlčel a nic nepřidal.

5) Že probíhají nějaká jednání, kdo se na nich účastnil a kdo je inicioval, je sice zajímavé a také to v prvním článku píšeme, ale my se věnujeme nejpodstatnější informaci - byla předběžně domluvena lokalita na skialp. Všechno ostatní je jenom background.

Reaguj
Re: Re: čágo budaři
Bulvarni je podle me i o stylu psani. Staci se podivat na titulky stejneho clanku v seioznim mediu a nebo bulvaru. Uz jen "Krkonose: Nikdo Nikdy Nikde". Nemelo by se to spis jmenovat "Snaha o povoleni skialpu na uzemi KRNAP"??? Jasne, to by tak neznelo, bylo by to pravdive a nebylo by to bulvarni. I kdyz prijde na to, co cem clanek je - je o snaze povolit skialp nebo je o urazene jesitnosti, kdyz si ti Kubo dovolil nikdo nic nerici???Co je na schuzce par lidi a KRNAPu "spionazniho"??? Ve spionaznim filmu se leta vrtulniky, jezdi ve sportakach a zachranuje svet... Proc clanek pouziva formulace jako "urednici kecaji", "sezrat i s navijakem", ... Celym clankem se nese nenavist autora vuci KRNAPu, coz je ciste osobni zalezitost. Clanek se nesnazi byt ani trochu vyvazeny - predkladana fakta prezentuje tak, ze vysledek je zamereny proti jedne strane. A to opravdu neni znamka zurnalistiky a ani naznak objektivity.Seriozni medium by SLUSNE a bez teatralnosti informovalo o tom, ze probihaji nejaka jednani, kdo se jich ucastni, s jakym cilem a vzalo v uvahu, ze zadat diplomku na uvedene tema a byt ochotny k jednani je od KRNAPu krok spravnym smerem.Zkratka Hory doly jsou takovym Bleskem nebo Aha v outdoorove pseudo-zurnalistice. A mne osobne to prijde skoda, protoze obsah HD je spise dobry (napr. informovat o podobnych jednanich). Ovsem forma je otresna (celkove vyzneni clanku). Ale Blesk je nejprodavanejsi medium, takze bulvar proste leti. Ja tomu sice nerozumim, ale ... Ale prumerny (resp. vetsinovy) cech to chce. Otazka je, zda i lide zajimajici se o Outdoor oceni bulvarnost.
  • Autor Troll
  • Datum a čas 21.4.2010 22:55
Reaguj
Re: čágo budaři
Mám pro tebe něco na probuzení. Článek tady na vebu Horydoly : Cyklistův Krkonošský sen. V diskusi příspěvek pana úředníka Hlíny. Jestli ho budeš číst, tak si raději sedni, protože jinak tě to porazí.
  • Autor NMP
  • Datum a čas 21.4.2010 07:49
Reaguj
čágo budaři
Bydlíme dokonce v ochranném pásmu parku.Před pár lety jsme se rozhodli stávající stavení ve stejném,starokrkonošském,duchu přistavět.Sice ne orig.roubenka ale zdobená lomenice,malá okna,falešné roubení,trámová zhlaví atd.čisté nadšení lidového stavitele.Po první návštěvě KRNAP Vrchlabí přišlo kruté vystřízlivění:následovaly půlroční tahanice-furt bylo něco blbě.Ve finále jsem ztratil nervy a komunikaci s ouřadem převzal projektant.Po té,co v letech následujících Krkonoše zkrásněly mnoha stavbami neuvěřitelných tvarů/jednu takovou mame jen sto metru za barákem/jsem pochopil,že jsem tehdy klepal na špatný dveře.Dnes je tu možné postavit úplně všechno...A ten skialp:léta osmdesátá-klídek,pohoda,jen trochu dřina/neměl jsem pásy/,léta devadesátá-na svazích sem-tam začínalo bejt horko i za mrazu,poslední desetiletí,to už je opravdový Cliffhanger - nikdá nevíš odkud tě bdělé oko sleduje!Kdyby náhodou došlo k nějakému průlomu,vůbec nevím,jestli bych po těch třiceti letech tu tíhu svobody během túry rozdejchal....
  • Autor kid psanec
  • Datum a čas 20.4.2010 21:52
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zase Turkovina... :-(
:-) Nevyhnal! :-) To vím opravdu bezpečně chlapče. :-)
  • Autor Kámoš u kámoše
  • Datum a čas 20.4.2010 21:12
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zase Turkovina... :-(
Tak natvrdo: S takhle stavěnou a argumentovanou zprávou by Tě vyhnal každý editor v novinách, na webu i v televizi. Provoz v rádiu neznám. Já jenom, když mi tady doporučuješ, jak mají vypadat seriozní články.
Reaguj
Celkem 104 příspěvků v diskuzi


Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

AKTUALIZACE Okolí Kutné Hory je malý lezecký ráj. Přímo ve městě se leze v Yosemitu, což je pás pískovcových skal na Královské vycházce. Další rulové plotny i pískovcové stěny najdete v historickém centru (skály... celý článek

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

Aprílové počasí na Šumavě a v Krkonoších

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Nový systém vzdělávání představil Český horolezecký svaz a reakce na něj přišly od členů prakticky okamžitě. Instruktor poskytuje metodickou přípravu, trenér se zaměřuje na výkonnostní stránku svěřenců. Oba vzdělávací směry jsou
Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Chcete si užít spoustu zábavy při sázení bez jakýchkoli problémů? Pak si musíte vybrat tu správnou sázkovku. Ne všechny totiž nabízí stejnou úroveň služeb a příležitostí.
Jak živé barvy bot mohou proměnit každý outfit?

Jak živé barvy bot mohou proměnit každý outfit?

Ve světě módy, kde často dominují bezpečné, neutrální odstíny, živé barvy bot představují osvěžující závan originality, přidávají charakter a osobnost každému outfitu. Ať už jste milovníkem casual stylu, nebo preferujete elegantní,
Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Vůně a obrazy kvetoucích třešňových stromů jako při májové premiéře před deseti lety vytvořily kulisy Trailu Praha i v půlce března. Místy vysvitlo teplé sluníčko, běželo se i kolem líbajících se milenců u sochy
Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Zase jsme jednou naběhli na připravené vidle! Přelezli jsme celý hřeben Malého Javorového štítu ve Vysokých Tatrách. Místo očekávané lehké vyhlídkové túry jsme absolvovali těžký celodenní boj je skálou, trávou

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Bratislava - Vídeň Bratislava Koloběžkový závod 20.4.
Predator race Monínec 20.-21.4. 20.4.
Svätojurský cyklomaraton Svätý Jur Horská kola 20.4.
Bajkonur - orientační závod na kolech Pikovice Scorelauf dvojic MTB 20.4.
Sázava - historická plavba Horka 20.4.
Kamenice - rafting Plavy 20.-21.4. 20.4.
Bakovský půlmaraton Bakov nad Jizerou 20.4.

Diskuse

Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 10 příspěvků
INU IP, 15.4.2024 17:11, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09