Doporučujeme festivalové filmy

Doporučujeme festivalové filmy
SDÍLEJ:
Mezinárodní festival outdoorových filmů se přehoupl do druhé poloviny. Horydoly vám proto přinášejí další filmová doporučení. Daniel Mlýnek doplňuje dřívější přehled Pavla Fojtíka o další snímky, které byste měli podle našeho názoru vidět.
Jak na to Horydoly jsou hlavním mediálním partnerem Mezinárodního festivalu outdoorových filmů a poskytují finanční odměnu pro nadějné amatérské filmaře.

Ačkoliv žádný z následujících filmů zřejmě nezíská hlavní cenu na Mezinárodním festivalu outdoorových filmů, všechny stojí za vidění. Nechejte se inspirovat k návštěvě kina.

Cerro Torre

Čtyři švýcarští horolezci se vydají do zimní Patagonie slézt Cerro Torre. Perfektní záběry, skvělá kamera a výborná hudba vytvořily krásný zážitek. Projekce měla jen jednu vadu. Když sedíte v kině někde vzadu, na titulky už nevidíte.

Grandpa

Výborným filmem byl i Grandpa, příběh osmdesátiletého pána, který se od svých vrstevníků liší tím, že létá na padáku. Zatímco si jeho okolí, od vrstevníků po mladé, ťuká na čelo, co ten stařík blbne, on si jde tvrdohlavě za svým. Stará výbava a nedostatek zkušeností ho nezastaví od snu létat vzduchem. Natočeno s velkou dávkou humoru.

Asgard Jamming

Projekce v opavském kině Mír proběhla na rozdíl od ostravského kina Vesmír bez technických problémů. Partička pohodových mládenců a slečny z Belgie se pokouší na Baffinově ostrově zdolat stěnu věže Mount Asgard. K nástupu pod stěnu tahali neskutečné množství krámů. Mimo jiné i "nezbytnosti" jako mandolínu a harmoniku. Hrnce a pánve posloužily jako bicí. Cestou neustále šprýmovali. Na rozdíl od typických snímků, kdy se výprava za doprovodu dramatizující hudby pohybuje vážně kupředu, tohle bylo příjemné odlehčení. Na skále strávili jedenáct dní, než se jim podařilo zdolat vrchol. Film z větší části popisoval lezení samotné, různé způsoby ukotvení ve skále atd. Záběrů na okolí nebylo tolik, jak jsem očekával. Vtipná a napínavá záležitost, partě jsem opravdu držel palce.

Vodácká putování - Vltava

Lukáš Pollert se psem Aidou potká jakoby náhodou Lukáše Vaculíka, který hrál ve vodáckém seriálu Proč bychom se netopili. Aby ho vyzkoušel, jestli to na vodě vůbec umí, tak se vydávají na cestu po Vltavě, přes splavy a skrze města. Zatímco se Vaculík snaží, aby se nevyklopil, Pollert nás během cesty informuje, kde je dobrý kemp, kde se spát nesmí, na jaký jez si dát pozor a co se mu po cestě líbí.

Red Bull Nordix Boží dar 2010

130 závodníků ze čtyř zemí se potýkalo s nástrahami tratě, na které byly vybudovány různé umělé překážky, skokánky, klopené zatáčky, nájezdy, zákruty apod. Zapomeňte na snowboard, borci měli na nohou úzká prkénka – běžky. Obdiv za to, že se na nich v tomhle terénu vůbec udrželi.

No. 9 Manaslu

Radek Jaroš se vydává sám na svou devátou osmitisícovku. Původně mělo jít šestičlenné družstvo, ale po neshodách se rozhodl zdolat horu na vlastní pěst. Po cestě potkával různé expedice, které čekaly na to, kdo dřív prošlape cestu na vrchol. Byli to ale jen Rusové, kteří s Jarošem dokázali držet krok. I těm to ale nakonec nandal a sám vystoupil na vrchol. Nejvíce záběrů je natočeno ve stanu a okolí, kde na kameru líčí své pocity a popisuje, co takový sólo výstup obnáší. Před samotným výstupem v jedné vesničce dostane akutní zánět zubu. Bolest je taková, že uvažuje o ukončení expedice. Vzpomíná na expedici K2 v roce 2007, kdy si při stavbě stanu poranil ruku a výstup musel vzdát. To nechce opakovat, a tak se snaží bolest utlumit. Nakonec potká ve vesnici horolezce, profesí lékaře, kteří s velkou dávkou improvizace problém s bolestivým zubem vyřeší. Dosažením Manaslu se stal Jaroš nejúspěšnějším českým himalájským horolezcem.

Tat Tvam Asi

Cyklistický pár se rozhodl projet Indii ke pramenům řeky Gangy. Spolu s poutníky putují po svatých místech a poznávají indickou kulturu. Bylo to povedenější než Barabášův film Na kole cez Himálaje.

Mezinárodní festival outdoorových filmů na HORYDOLY

Double Gasherbrum
Kompakt. Hlavně co nejmenší!
Doporučuji Mongolsko od Barabáše
Minuty dobrodružství
Outdoorové filmy se rozjely ze Zlína
Brněnský outdoor ve filmu
Stingl v televizi a na festivalu
Tuhé skupenstvo vody
Outdoorové filmy půjdou do kin
SOUTĚŽ: Vstupenky na Echo outdoorových filmů
Nominace na podnikatele roku

Ročník 2009
Ročník 2008
Ročník 2007
Ročník 2006
Ročník 2005
Ročník 2004

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

Bielatal je doporučován jako cíl prvního lezení v Sasku. V minulém díle jsme zavítali na levý břeh potoku Biela, abychom našli pár cest pro méně výkonné a více bojácné lezce. Nyní pojďme dát dohromady... celý článek

Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

Malé, ale důležité zprávy z české i německé strany hranice, z kraje pískovcových věží a vysokých skalních masivů, z Českého a Saského Švýcarska.
Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

V mnoha lezeckých oblastech Saského Švýcarska se v současnosti leze ještě dříve než se horolezec dostane ke skalám. Přístupové cesty jsou mnohy blokovány padlými suchými stromy, které sežral kůrovec.
Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

CLIMBING GUIDE Na pískovcové skály vede jen málo lehkých, bezpečných a hezkých výstupů. Horolezci jsou za každou takovou cestu vděční. V Bielatal kousek za německou hranicí, se jedna taková skrývá uvnitř obrovského
Pit Schubert je v metodickém nebi

Pit Schubert je v metodickém nebi

Významný německý horolezec Pit Schubert, kterého znají všichni evropští lezci jako nedostižného bezpečnostního metodika, odešel do nebe. Zemřel v požehnaném věku 88 let.
Dolomity a Julské Alpy 2024

Dolomity a Julské Alpy 2024

TRIGLAV Přinášíme aktuální zprávy z Dolomit - Trentina a Jižního Tyrolska. Doplňujeme je o novinky z italských i slovinských Julských Alp.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Kamarád ze skal - film Turnov, Muzeum Českého ráje 6.4. 20:00
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Valná hromada ČHS Praha 13.4.

Diskuse

opggzjlo 100 mg lisinopril, 29.3.2024 1:21, 11 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35