AUDIO Na jaře Kolem světa

AUDIO Na jaře Kolem světa
Kolem světa Praha 2011 jaro.
Autor snímku David Kratina
SDÍLEJ:

Cestovatelský festivalu Kolem světa opět ovládl sály pražského kulturního domu Ládví. Z pěti desítek přednášek si snad vybral každý. Jako minule nechyběly ukázky indonéského tance nebo výstava fotografií. Novinkou bylo vyhlášení soutěže o letenku kolem světa. Zítra v sobotu 2. dubna se festival přesune z Prahy do Ostravy - Zábřehu.

Podívejte se, co se dělo v Praze - Ládví.

S vývojkou a ustalovačem v severní Keni

Zatímco Kateřina Mandulová vyprávěla v beznadějně přeplněném Evropském sále o svém stopu do Vladivostoku, v hlavním sále se skupina nadšenců tahala po Keni se starým velkoformátovým Sinarem. Plus další muzejní kousky. Na vyvolávaní fotek sloužil přenosný stan. Za zdánlivě masochistickou činností byla snaha zjistit, zda člověk digitální doby dokáže vnímat přírodu tak, jako kdysi fotografičtí pionýři. Expedici pod vedením Jana Svatoše se také podařil unikátní objev. Našli místo, kde stávala historicky první temná komora v africké divočině.

Cestovatelský festival Kolem světa. Kateřina Mandulová.

Bruno Baumann a hledání Šangri-La

Známý rakouský cestovatel a specialista na tibetskou kulturu Bruno Baumann vyplnil závěr prvního dne. Na první pohled sympatický, pomenší muž to vzal zgruntu a první polovinu pořadu se věnoval historii hledání Šangri-La. Po přestávce sál trochu prořídl, ale zbylí diváci byli odměněni poutavou a zasvěcenou přednáškou o objevu zapomenutého království Shang Shung. 

Cestovatel Bruno Baumann vystoupil na festivalu Kolem světa.

Ekoautem po Indii

Stanislav Miller budil pozornost svým zaparkovaným autem na rostlinný olej. Na přednášce Ekoautem po Indii líčil své zážitky z cesty Indií od severu k jihu.

Cestovatelský festival Kolem světa. Stanislav Miller.

S modrou knížkou do Grónska a sexuchtivé Eskymačky

Majitel modré knížky Petr Horký podnikl přechod Grónska spolu s partou vysloužilých britských vojáků ze speciálních jednotek. Během putování nekonečnými ledovými pláněmi měl čas na přehodnocení svého postoje k armádě. Jejich výprava vzbudila v nástupním grónském městečku velkou pozornost místních dam a role se převrátily. Ženy hrály roli lovců a ženáči ve výpravě jen stěží uhájili svou čest.

AUDIO: ESKYMAČKY (WAW, 53 MB)

Výprava měla striktní režim. Po každé hodině byla přesně desetiminutová pauza na jídlo nebo na opravu puchýřů. "Nebyl to bezúčelný výmysl zelených mozků," říká Petr Horký. "Bylo to důležité pro fungování expedice."

AUDIO: GRÓNSKO (WAW, 83 MB)

Kolem světa 2011. Petr Horký.

Naprostá absence života na grónském ledovci, to byl jeden z nejsilnějších pocitů během cesty. Žádná flóra ani fauna. Jen jednou uviděli na obloze přelétat ptačí hejno a to byla pro výpravu velká událost. Hele, ptáci, koukejte, řvali na sebe a jako u vytržení pozorovali mizející hejno.

"Eskymáci se na přechod ledovce koukají jako na nesmyslnou věc a během přechodu je nepotkáte," připomíná Petr Horký. "Jednu z věcí, které si tam uvědomíte, je informační manko. Máte pocit, že vám něco chybí. V civilizaci se na vás valí spousta informací a tady najednou nic."

Hádala se duše s tělem

"Doma mám někdy pocit, že tělo předběhlo duši," říká Petr Horký. "V Grónsku se to srovnalo."

K tomu přidává historku o skupině Indiánů cestujících autobusem Nebraskou, kteří najednou chtěli vystoupit v úplné pustině. "Co tady budete dělat?" divili se ostatní. "Naše duše se zpozdily," odpověděli Indiáni. "Musíme jim dát čas naše těla dohonit."

Petr Horký je bývalý moderátor a je to poznat. Pusa mu jede jako namydlená, ale na rozdíl od mnoha jiných to má hlavu a patu. Pro mne to byla jedna z nejlepších přednášek festivalu Kolem světa.

Kolem světa 2011. Petr Horký.

Expedice Západní Sahara

Jaké je to v gambijském vězení popisoval Šimon Heller. Vše měl na svědomí lékařský recept, obsahující v Gambii zakázanou látku. Díky jeho kolegovi, který pořizoval nebojácně fotky od boku, máme i snímek přímo z vězení. Kolega dostal i bláznivý nápad si při focení přisvítit a použil blesk. Záblesk probudil klimbajícího policajta, ale naštěstí nepřišel na to, že to byl foťák.

Šimon měl štěstí, že byl bílým turistou a zacházeli s ním slušně. Místní klučina, který se dopustil žebrání, což je v Gambii zakázáno, dostal od gambijských fízlů surově nařezáno gumovou hadicí.

Kolem světa 2011. Šimon Heller.

Tři roky na motorce přes šest kontinetů

Slovinec Igor Brezovar žijící v Praze naprosto odboural celý Expediční sál kulturního domu Ládví. Jak cestovatelským přístupem, tak hlavně svými průpovídkami. Kino se válelo smíchy a Igor líčil zážitky o (nejen) afrických ženách:

"Moje první holka byla Milenka. Už ji nemám. Strašně milovala cestování. Pak jsme se vzali a dva měsíce po svatbě mi utekla. Načež jsem byl tři roky v prdeli, než jsem si našel jinou. Než jsem si našel jinou, jel jsem do Afriky, abych si zpátky přivezl černošku. Ty mne vždycky lákaly. Byl jsem ale naivní a v Africe mě holky vždycky jen ždímaly. Než jsem na to přišel, tak mně v Kapském Městě došly prachy. Moje druhá žena Tamara mne potom provázela po cestě Austrálií. Veronika, třetí v pořadí, zase po cestě Asií."

AUDIO: ŽENY A MILENKY (WAW, 9 MB)

O "léčbě" domorodců:"Každý den jsem bral vitamíny. U jednoho kmene v Namibii si toho všimli a chtěli, abych je vyléčil. Vytvořila se fronta, jednoho bolela záda, druhého oči a takdále a já nevěděl, co s tím. Tak jsem jim dával ty vitamíny. Toho bolela záda, tak jsem dal žlutej, toho oči, tak jsem dal červený, a tak jsem je tam vyléčil. Druhý den byli všichni zdraví.

AUDIO: LÉKAŘEM V NAMIBII (WAW, 6 MB)

O Indii: "Nádherná země se strašně hodnýma lidma. Co se chudoby týče, musíte být otrlý, abyste každému nepomáhal. To by ani Petr Kellner neutáh, každému v Indii pomáhat."

AUDIO: INDIE (WAW, 1 MB)

O Bushovi: "V Pákistánu jsem potkal nějakého náboženského fanatika a ten mě neustále provokoval. Ať žije Bin Ládin. Co si myslíš o Bushovi? A já, Bush? Kdo to je? K tomu jsem řekl Alláh je veliký a nebylo se o čem bavit. Obřízku nemám a ani to nekontrolovali."

O banditech v Africe: "Afriku miluju nejvíc ze všech kontinentů. V Africe jsem žral, co bylo. Benzínová pumpa - tankoval jsem, co bylo. Tady mě přepadli, vzali mi prachy, nic se nestalo. S mojí hubou jsem je ukecal, že mi půlku vrátili.

Cestovatelská motorka Igora Brezovara.

Co jsem neviděl

Název přednášky Pavla Svobody Půl roku na Islandu zněl zajímavě, ale do nacpaného Evropského sálu se už nešlo dostat.

Zatímco v Expedičním sále Michal Jon a Lucie Kovaříková mluvili o své cyklocestě Karibikem, Kamila Hnyková vyprávěla o pěším putování z Mont Blancu směrem k moři. O tom, že i přímořské Alpy mohou v létě nepříjemně překvapit, svědčí situace, kdy jim v létě napadlo shůry nečekaných šedesát centimetrů sněhu.

AUDIO: SOUTĚŽ O LETENKU (WAW, 35 MB)

Soutěž o volnou letenku kolem světa vyhlásil ředitel festivalu Karel Wolf. Pokud chcete strávit nejméně dva a maximálně osm měsíců na cestách, podívejte se na web organizátora, nebo si poslechněte přiložené audio.

Trabantem napříč Afrikou

Vrcholem nedělního večera byla jízda trabantů Afrikou. Svižně natočený a sestříhaný film provedl diváky z Prahy až do Kapského města. Průměrnou rychlostí 385 km za den projeli za 3 měsíce přes 14 zemí. Na 19 640 km spotřebovali 2389 litrů benzínu. Lybii projeli s tajnými policisty v zádech. V Sudánu museli před celníkem popřít Darwinovu teorii.

Během cesty se samozřejmě potýkali s různými technickými závadami, včetně zadřeného motoru. Jen jedna ale u posádky vzbudila výbuch smíchu. Když konečně triumfálně přijeli na nejjižnější bod afrického kontinentu, vítr vytrhl řidiči z ruky dveře a druhému trabantu urazil blinkr. To byla tečka za dlouhým putováním.

Horydoly.cz Festival Kolem světa na HORYDOLY

2014 - 20132012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2004 - 2003

Horydoly jsou dlouholetým mediálním partnerem cestovatelského festivalu Kolem světa.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

OK, proč ne, to mne vůbec nenapadlo...
  • Autor Pavel Fojtík
  • Datum a čas 6.4.2011 08:38
Reaguj
kvalita zaznamu
Pavle, diky za prima zpravu z festivalu. Priste napichneme diktafon primo do mixaku, aby byla nahravka cista. Co ty na to?
  • Autor Karel W
  • Datum a čas 6.4.2011 00:35
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Czech Christmas Carols

Czech Christmas Carols

Christmas is not Christmas without music, and on this occasion we will be sharing with you some of the rich spirit and history of Czech carols.... celý článek

Vídeňský ledový sen

Nejlepší kousek Jeseníků

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články


Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 17.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35