Zlatý řez je základ

Zlatý řez je základ
SDÍLEJ:
Pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Při fotografování tato klasická věta tak docela neplatí. I když je současnost o dost volnější než minulost a kompozice snímků jsou mnohdy velmi neobvyklé, všichni fotografové uznávají základní zásady.
Jak na to Dráty v těle

Základní pravidla kompozice lze je samozřejmě různě ohýbat, obcházet, ale nikdy bychom je neměli hrubě porušovat. Popišme si proto ještě pár nejobvyklejších chyb, které mohou kompozici narušit.

Všimněte si na PRVNÍ FOTOGRAFII ještěra dvou kořenů (nebo drátů či bůh ví čeho). Vidíte, jak ruší celkový obraz? A co ten list nad hlavou onoho plaza. Podívejme se na to, jak by to vypadalo bez nich na DRUHÉ FOTOGRAFII. Obrázek je mnohem čitelnější, je lépe vidět, o co na něm jde.

Na druhou stranu je nutné říci, že byla provedena hrubá retuš klonovacím razítkem a takto rozměrné zásahy nejsou vhodné. Není špatné zaretušovat třeba elektrické dráty, ale čím větší objekt, tím budou stopy znatelnější. Spíše se snažte už při snímání zajistit, aby se v záběru nic rušivého nenacházelo.

SERIÁL Digitální fotografie

I. Svět v paměťové kartě

II. Není foťák jako foťák

Nejzávažnější a nejčastější chyby dnešních digitálních fotografí najdeme v kompozici snímků. Nemám na mysli začátečnické omyly v podobě useknutých nohou, komínů vyrůstajících z hlavy, nebo nechtěných grimas, ale bezdůvodné porušování kompozičních pravidel.

Tato pravidla pro kompozici neříkají nic o obsahu fotografie, ale jsou tu od toho, aby se na obrázek dobře dívalo. Jsou ověřená tisíci let práce výtvarných umělců v jiných oborech, sto lety fotografování na film a neztrácejí nic ze své platnosti ani v digitální sféře.

Kompozice na střed

Velmi závažná chyba, která je bohužel k vidění tak často, že se o ní musím zmínit hned na začátku. Jsou sice výjimky, kdy je kompozice do středu použitelná, ale ty jsou skutečně velmi málo četné.

Pokud fotíte výrazný objekt, nebo má záběr tak zvané těžište, pak jej NIKDY neumísťujte do středu fotografie. Vůbec to není hezké a navíc tím dáváte velmi hlasitě najevo, že o focení nevíte vůbec nic. Fotka působí amatérským dojmem, a i když je na ní zajímavý okamžik nebo motiv, takovouto kompozicí ji naprosto shodíte. Ale kam tedy pomyslné těžiště umístit? V zásadě se používají tři hlavní pravidla: zlatý řez, diagonála a třetiny.

Zlatý řez

Nejzákladnější pravidlo. V digitální sféře je trošku kontroverzní, protože zde došlo ke změně formátu (z 2:3 na 4:3) a proto se, alespoň v matematickém slova smyslu, nejedná o pravý zlatý řez. Cože to tu plácám o matematice? Ono totiž umění souvisí s počítáním.

Už hvězdář a matematik Johannes Kepler řekl: "Geometrie má dva poklady: Pythagorovu větu a zlatý řez. První má cenu zlata, druhý připomíná spíše drahocenný kámen."

Zatímco Pythagorova věta je všeobecně známá a seznamují se s ní žáci již na základní škole, pojem zlatého řezu ustoupil poněkud do pozadí a vymizel z našich učebních osnov. V době minulé však sehrál významnou úlohu, daleko přesahující rámec matematiky. Kolem zlatého řezu vznikla celá návodná literatura, jak s jeho pomocí sestrojit nejkrásnější trojúhelník, nejkrásnější půdorys budovy, tělo o nejkrásnějších proporcích v celku i v detailech. Není prý dobrého obrazu bez vědomého či podvědomého užití zlatého řezu v jeho rozvržení a kompozici. Obrazy a sochy starých mistrů lze pomocí zlatého řezu rozebrat do nejmenších plošek. A ještě daleko víc: bez důsledného použití zlatého řezu nevzniknou prý dobré housle ani dobré drama. Ba ani to nestačí, zlatý řez je kosmickým zákonem, projevujícím se i v přírodě například v anatomii rostlin, v chemii v krystalických strukturách a složení sloučenin, v astronomii, v polohách hvězd a planet. (Více najdete v rubrice Doporučené odkazy.)

Už je to jasnější? Tedy dále: Udělejte pokus nejdříve sami se sebou, a chcete-li, i s přáteli nebo příbuznými. Na OBRÁZKU je osm pravoúhelníků. Nepospíchejte, pozorně si je prohlédněte a pak vyberte ten, který se vám nejvíce líbíí. Rozhodli jste se pro pravoúhelník D? Zřejmě ano. Jestliže ne, pak při větším počtu lidí dospějete k závěru, že se pro pravoúhelník D rozhodlo přibližně 75% dotazovaných.

Proč se nám zdá pravoúhelník D líbí nejvíc? Protože poměr délky a výšky tohoto čtyřúhelníka odpovídá poměru zlatého řezu úsečky 1: 0,618 (neboli jednoduše 3:2). Vědecké výzkumy nasvědčují, že tato skutečnost souvisí s činností mozku.

Digitály obcházejí pravidla

Tady se dostáváme k tomu již zmíněnému problému digitální fotografie. Klasický formát 3:2 odpovídá obdélníku D, digiformát 4:3 je spíše C. Je tedy nutno tento nepoměr obejít.

Rozdělme si snímek na třetiny po délce i po výšce, tak, jak je to na tomto OBRÁZKU. V kroužcích jsou označena místa, kam je vhodné umístit těžiště snímku. Podle subjektivních pocitů bývá nejlepší kruh vpravo dole, ne vždy je ale použitelný. Je zároveň vhodné, aby osa pohledu fotografované osoby nebo předpokládaného pohybu předmětu směřovala dovnitř fotografie, případně na diváka a ne někam mimo.

Nyní se podívejte na nějaké profesionální fotografie, nebo na obrázky v nějakém fotografickém magazínu. Uvidíte zlatý řez všude, kam se podíváte.

Třetiny

Ne všechny scény použití zlatého řezu umožňují. Například věže, nebo sloupy jsou z tohoto pohledu velmi problematické. V takovém případě je vhodné pravidlo zlatého řezu omezit.

Z obrázku si odmyslete černé kruhy a zbyde obdélník rozdělený dvěma úsečkami vertikálně a dvěma horizontálně. Tedy šířka i výška je rozdělena na třetiny. A tyto úsečky tvoří osy fotografie.

Typické použití tohoto postupu je v KRAJINÁŘSKÉ fotografii. Komponuje se buď 2/3 krajiny a 1/3 oblohy nebo naopak. Rozhodně ne půl na půl, protože bychom se dostali k nechtěnému středu.

Diagonála

Umístění objektu na ÚHLOPŘÍČKU vnáší do obrazu zdání prostoru a dynamiky. Je vhodné, pokud nějaká linie, nebo vůbec celá osa fotografie tvoří úhlopříčku, nejlépe s nějakým výrazným objektem ve zlatém řezu. Třetí pravidlo tedy není popřením předchozích dvou, ale naopak. V kombinaci se zlatým středem dostáváme vůbec nejpůsobivější kombinaci.

Zaručený návod: dobře fotit

Ačkoliv digitální technika svádí k velkým úpravám snímků v počítači, základem je stejně jako v klasické fotogtrafii dobrý snímek. Čím méně práce je potřeba v počítači udělat, tím lépe. Neplatí to jen pro retušování, ale i pro úpravu barev, úrovní, formátu, kompozice. Zkrátka se snažte fotit co nejlépe hned od začátku. Následnými úpravami totiž téměř vždy o něco snížíte kvalitu snímku.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

AKTUALIZACE Okolí Kutné Hory je malý lezecký ráj. Přímo ve městě se leze v Yosemitu, což je pás pískovcových skal na Královské vycházce. Další rulové plotny i pískovcové stěny najdete v historickém centru (skály... celý článek

Jizerský guláš 2024

Střední Čechy AKTUÁLNĚ 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Chcete si užít spoustu zábavy při sázení bez jakýchkoli problémů? Pak si musíte vybrat tu správnou sázkovku. Ne všechny totiž nabízí stejnou úroveň služeb a příležitostí.
Jak živé barvy bot mohou proměnit každý outfit?

Jak živé barvy bot mohou proměnit každý outfit?

Ve světě módy, kde často dominují bezpečné, neutrální odstíny, živé barvy bot představují osvěžující závan originality, přidávají charakter a osobnost každému outfitu. Ať už jste milovníkem casual stylu, nebo preferujete elegantní,
Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Vůně a obrazy kvetoucích třešňových stromů jako při májové premiéře před deseti lety vytvořily kulisy Trailu Praha i v půlce března. Místy vysvitlo teplé sluníčko, běželo se i kolem líbajících se milenců u sochy
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit
Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Zase jsme jednou naběhli na připravené vidle! Přelezli jsme celý hřeben Malého Javorového štítu ve Vysokých Tatrách. Místo očekávané lehké vyhlídkové túry jsme absolvovali těžký celodenní boj je skálou, trávou

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Bratislava - Vídeň Bratislava Koloběžkový závod 20.4.
Predator race Monínec 20.-21.4. 20.4.
Svätojurský cyklomaraton Svätý Jur Horská kola 20.4.
Bajkonur - orientační závod na kolech Pikovice Scorelauf dvojic MTB 20.4.
Sázava - historická plavba Horka 20.4.
Kamenice - rafting Plavy 20.-21.4. 20.4.
Bakovský půlmaraton Bakov nad Jizerou 20.4.

Diskuse

kpaoaxyg cross border pharmacy canada, 19.4.2024 23:06, 118 příspěvků
vzkywkmo buying azithromycin, 19.4.2024 22:55, 118 příspěvků
dwkknsrp online synthroid prescription, 19.4.2024 22:54, 12 příspěvků
tdmdxqix synthroid online no prescription, 19.4.2024 22:48, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09