Chytání pádů v Klokočkách

Chytání pádů v Klokočkách
SDÍLEJ:
Prvního dubna začala pískovcová horolezecká sezóna. Je tedy načase obnovit staré návyky ze skal a případně se naučit nové triky s lanem a karabinami.
Jak na to Video z Bořeně

Podívat se můžete také na videozáznam ze simulovaného chytání pádů na severočeském vrchu Bořeň. Obsahuje kromě chytání ze země přes jistící brzdu také záběry chytání padajícího břemena přes rameno bez použití jistících pomůcek.

Kamera: Hana Turková. Střih: Kuba Turek. Digitalizace: Vlasta Daněk. Chytají členové Horolezeckého oddílu Humanita Praha. Velikost souboru: 7 MB.

Doprava

Do lomu se dostanete z Turnova po silnici do Záholic a lesní asfaltkou směrem na Rozumov. Pod stoupáním se dá odstavit auto doprava na louku. Přejdeme silnici a bývalou zpevněnou cestou za oplocenou chatou dojdeme skalnatou roklí po půl kilometru do lomu. Z Turnova vede do Záholic také červená turistická značka (5 km).

Kde to je

Souřadnice GPS (WGS-84) jsou N 50 36,335 a E 15 12,226.

Potřebné vybavení

Veškeré zařízení k nácviku vymyslel Miroslav Polman z libereckého horolezeckého oddílu. Tam si také za několik málo stovek korun na den můžete půjčit demontovatelné díly. Popis všech možností najdete v časopise Montana č.5/2000, str.29-30.

Ochrana přírody

V lomu se oproti minulosti nesmí tábořit ani rozdělávat oheň, protože se stal součástí Chráněné krajinné oblasti Český ráj.

Mnohé horolezecké oddíly proto právě teď zaučují nováčky do tajů chytání dlouhých pádů a všech činností, které souvisejí se záchranou a sebezáchranou na laně. Cvičení přijde k duhu i ostříleným horským vlkům, kteří získají jistotu na celou sezónu dopředu.

Co je na písku čeká

Přinášíme fotografie z právě uplynulého víkendu v Českém ráji. V lomu u Klokočských skal je totiž zřejmě nejlepší možnost, jak si vyzkoušet všechny lanové finty. Proto se sem sjíždějí oddíly od Prahy po severní Čechy.

Toto cvičení skončilo natřikrát zlomenou rukou, naraženinami loktů a boků, pár ranami do čela, odřeninami prstů a kolen, spálenými stehny a roztrhanými kalhotami. Přesto byli všichni spokojeni, protože zjistili, co je v letošní pískovcové sezóně čeká.

Pád čtyřikrát jinak

Nejdůležitější součástí výcviku je zachycení simulovaného pádu ve třech polohách - ze země, přes tělo od kruhu a přes kruh. K tomu slouží kladkostroj s pytlem plným písku místo člověka, několik zabetonovaných kruhů a provazový řebřík.

Padostroj dovoluje nacvičit i zachycení pádu do trhliny na ledovci. Nelétá se však do sněhu, ale do písku.

Hákovačky a slanění

Na vedlejších kolmých skalních stěnách se zkouší šplhání po laně pomocí prusíků a je možnost cvičně vytahovat zraněného k sobě na stanoviště.

Z oblé polověže lze vyzkoušet jednoduché slanění komou stěnou. O tomto víkendu bylo vyhrazeno pro Dülferův sed, neboli slaňování bez úvazku, karabin a slaňovací brzdy.

O kousek výš se cvičí nástup do slanění pod nepříjemně hladkou stěnkou. Na pískovcových věžích totiž bývají slaňovací kruhy umístěny pod vrcholem a jsou někdy obtížně dostupné, aby lano při stahování nedřelo skálu.

Na polověž vedou i dvě technické cesty po skobách. Ty jsou umístěny tak daleko od sebe, aby bylo nutno na některé z nich nahazovat smyčky.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: ?
Ještě k tomu Panťáku - loni jsme zkoušeli právě můj starý Panťák. Přetrhl se při prvním pádu naprosto čistě a najednou. No, měl nárok - jednak už podle výrobce měl uržet jen jeden pád (a tedy nesplňoval normu UIAA) - a neudržel ho asi právě proto, že už měl svý nalezeno a poté i naslaňováno do děr, nataháno tašek na střechu, přivazováno lodí na auto ap.
Reaguj
Re: ?
Lano jsme přetrhali na několik kusů. Vždy po pěti, šesti tvrdých pádech (od kruhu, faktor asi 1.3-1.4, ne ze země) se urvalo. Šlo jednak o stařičká lana a také byla zatěžována vždy v jednom a tom samém místě. Trhala se v ohybu v karabině (ne v jistící, ale v té, která představovala postupové jištění).
Reaguj
Dycinky tam lano \"přetrhnem\"
Je to tak. I my tam jezdíme, a i my máme podobné fotečky. Ostatně nejenom z Klokoček. Takhle soustředěnou, opakovanou zátěž v podstatě na stejná místa lano nakonec nevydrží. Takže na nácvik chytání pádů používáme staré jeté špagáty. Postižený kus se vyřízne a jede se dál. Nehrozí že by pytel spadl někomu na šíšu, neb i když odejde celý oplet, zůstává duše, která pád spolehlivě zastaví (maximálně se víc protáhne). Akorát chytat už jenom na obnažené duši bych nedoporučoval. Je to taková hezká ukázka pro nováčky se kterými pády obvykle chytáme. Hezky a reálně si uvědomí, že nic netrvá věčně a věčná není ani životnost lana :-)
Reaguj
Podrobnosti
Ještě doplním Kubův článek o pár podrobností.Cvičiště je jednak v CHKO a jednak na něčím pozemku a proto tu platí určitá pravidla - v článku uvedený zákaz táboření a pálení ohňů, provoz pouze v pískovcové sezóně (ale vlkost skály nemá na provoz vliv - jde o starý lom), nutnost se dopředu nahlásit u správce cvičiště (stejně za ním musíte - viz níže), dodržování výstupové cesty na masiv a pár dalších drobností. V kostce sepsané to, včetně návodu co se kde dá na cvičišti provádět, dostanete od správce, který zároveň chce vědět, kdo bude za akci zodpovědný. Co za to? Jednak dostanete zmíněný návod, jednak máte zaručeno, že se tam nesrazíte s jinou partou, také vás správce nahlásí hajnému a nemusíte se s tím zabývat sami. A to hlavní - půjčí vám důmyslný kladkostroj se spouští, pytel, který představuje padajícího lezce a také provazový žebřík.Hodně zdaru při nácviku a málo vodřený kolena!e-mail na správce: rossler(zavináč)pregis.cz
Reaguj
?
Můžeš napsat, jak se takové lano roztrhne? To ste přeřízli přes hranu nebo se přeseklo přes kruh? Začalo mi lepit - lezeme na jednom starém panťáku.
  • Autor Koki
  • Datum a čas 6.4.2004 10:03
Reaguj
Celkem 5 příspěvků v diskuzi


4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

Bielatal je doporučován jako cíl prvního lezení v Sasku. V minulém díle jsme zavítali na levý břeh potoku Biela, abychom našli pár cest pro méně výkonné a více bojácné lezce. Nyní pojďme dát dohromady... celý článek

Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

Malé, ale důležité zprávy z české i německé strany hranice, z kraje pískovcových věží a vysokých skalních masivů, z Českého a Saského Švýcarska.
Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

V mnoha lezeckých oblastech Saského Švýcarska se v současnosti leze ještě dříve než se horolezec dostane ke skalám. Přístupové cesty jsou mnohy blokovány padlými suchými stromy, které sežral kůrovec.
Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

CLIMBING GUIDE Na pískovcové skály vede jen málo lehkých, bezpečných a hezkých výstupů. Horolezci jsou za každou takovou cestu vděční. V Bielatal kousek za německou hranicí, se jedna taková skrývá uvnitř obrovského
Pit Schubert je v metodickém nebi

Pit Schubert je v metodickém nebi

Významný německý horolezec Pit Schubert, kterého znají všichni evropští lezci jako nedostižného bezpečnostního metodika, odešel do nebe. Zemřel v požehnaném věku 88 let.
Dolomity a Julské Alpy 2024

Dolomity a Julské Alpy 2024

TRIGLAV Přinášíme aktuální zprávy z Dolomit - Trentina a Jižního Tyrolska. Doplňujeme je o novinky z italských i slovinských Julských Alp.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Kamarád ze skal - film Turnov, Muzeum Českého ráje 6.4. 20:00
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Valná hromada ČHS Praha 13.4.

Diskuse

opggzjlo 100 mg lisinopril, 29.3.2024 1:21, 11 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35