Kamení, kopce a prudké sjezdy

Kamení, kopce a prudké sjezdy
Brdy na Skalce.
Autor snímku René Kujan
SDÍLEJ:

Máte horské kolo a chcete se opravdu protáhnout? Jestli jste z Prahy nebo okolí, jeďte do Brd! Komu se nechce trmácet na bicyklu, může jít pěšky. V zimě se dá stejná trasa zvládnout i na běžkách.

Jak na to

Trasa
Zbraslav - Cukrák - Jíloviště (8 km) - Černolice (16) - Skalka (22) - Kytínská louka (25) - Stožec (32) - Kuchyňka (41) - Plešivec (50) - Lochovice (55)

Doprava
Na sídliště Baně jezdí ze Smíchovského nádraží autobusová linka číslo 129. Až na Cukrák lze odtamtud dojet příměstskými spoji. Návrat z Mníšku pod Brdy, Dobříše a Příbrami je možný vlakem, stejně jako z Lochovic, Hořovic, Hostomic a Zdic.

Jídlo a pití
Občerstvení na trase najdete na Skalce a v Kytíně.

Pokud chcete vyrazit přímo z Prahy, dojeďte na Zbraslav do sídliště Baně. Od konečné stanice městského autobusu míří červená turistická značka do lesa, aby nás provázela celou hřebenovou túrou.

Přes Cukrák

Nejprve strmě vystoupáme na Cukrák (411 m) a jen těsně mineme známý televizní vysílač. Sjedeme dlouhým kopcem do Jíloviště, podjedeme dálnici a následuje nepřehledný terén. Sjíždíme hlubokým lesem, překonáme několik strží, přebrodíme potok a vyjedeme dlouhou strání k Čertovým skalám u Černolic.

Čertovy skály Černolice.

Za Černolicemi začíná ničím nepřerušovaný hlavní brdský hřeben zvaný jednoduše Hřebeny. Cestu sem si můžeme zkrátit vlakem do Všenor, odkud to máme do Černolic asi čtvrthodinku po silnici do kopce.

Brdy.  

Pokračujeme po lesních cestách s nevelkými převýšeními, ale za to s obtížným kamenitým povrchem. Až se za silnicí změní na hladký asfalt, vystoupáme po něm na Skalku. Neměli bychom vynechat návštěvu výstavního kláštera, poutního kostela Maří Magdalény a křížové cesty.

Brdy.

Konečně to jede

Dlouhými rovnými úseky lesních silniček odtud profrčíme s větrem o závod, protože se většinou jede trochu z kopce. Za Kytínem vjedeme zase do terénu, který se změní na velmi těžkou stezku mezi velkými kameny a nakonec se dokonce prosmýkneme bukovým pralesem a jsme na Stožci (605).

V těchto místech poznáme, k čemu je dobré odpružené horské kolo.

Na křižovatce několika značených cest přímo na hřebeni se vydáme zprvu lehkým, později velmi prudkým sjezdem. Tady pozor, protože cesta končí prudkou zatáčkou doleva k hájovně Jelení palouky.

Brdy.  

Kamenité Hřebeny

"Tady je jedno, jestli jedeš osmdesátkou na motorce, šedesátkou na kole nebo čtyřicítkou na lyžích. Když to nezvládneš a skončíš v lese, tak pámbů s tebou," říká milovník Brd Karel Noha, který pravidelně sedlá všechny tři dopravní prostředky.

Následuje nepříjemné a zdlouhavé stoupání na kamenitou Kuchyňku (635). Co nás může po cestě potěšit, jsou snad jen krásné bukové lesy. Vrchol poznáte podle velkého dřevěného kříže.

Brdy.

Odměnou bude dlouhý sjezd ke Křižatkám pod Plešivcem. Jednou ho sice přeruší krátké, ale o to nepříjemnější stoupání po silnici, ale závěrečné kilometry z kopce můžeme pustit opravdu naplno. Široká a rovná silnice umožňuje výhled daleko před sebe.

 

Rozhledna Studený vrch

Pokud nepojedete příliš rychle, všimnete si ještě před Kuchyňkou malé cedulky, která vám ukáže směr k rozhledně na Studeném vrchu (659). Odbočíte doprava po neznačené lesní traktorové cestě a po několika strmých stoupáních se ocitnete pod rozhlednou.

Pro méně zdatné cyklisty je lepší odložit a uzamknout kola ještě na červené značce. Mimo letní sezonu je bývala zeměměřičská věž otevřená jen o víkendech.

Studený vrch, Brdy.

Ještě na Plešivec

Kdo na Křižatkách už nemůže, má možnost sjet po silnici do Jinců, Hostomic nebo do Zdic na vlak. Drsoni ještě vydrží, protože je čeká Plešivec (653). "Pro výstup ovšem existují přiléhavější slova jako plazení nebo drásání," komentuje Karel Noha dlouhý srázný kopec.

Nahoře zprava mineme největší kamenné moře ve středních Čechách, zleva skalní útesy, unaveně pohlédneme do kraje a spustíme se do podbrdské roviny. Čtyřkilometrový prudký, ale ne nebezpečný sjezd by měl být odměnou za celodenní padesátikilometrovou túru.

Horydoly.czZIMA: Pražské hory Brdy na běžkách

Brdy.  

Návrat nebo pokračování

Každý už toho má dost a je rád, když s chvějícíma nohama dorazí na nádraží do Lochovic a nastoupí do vlaku domů.

Pokud ovšem chceme druhý den pokračovat, můžeme pod horami projet přes kopec Ostrý do obce Feldbabka, dále do Strašic a přes skalnatý vrch Žďár až do Rokycan. Můžeme jet také přes centrální Brdy, které dosahují výšek přes osm set metrů nad mořem a bývaly střeženou vojenskou oblastí.

Brdy.

Kde se dá sjet z hřebene

Brdy nejsou samy o sobě příliš vysoké, ale neplánovaný návrat z nich přesto není úplně jednoduchý. V případě, že nestíháte odpolední spoj domů, blíží se večer nebo se zhoršilo počasí, zkuste dojet na jednu ze tří silnic, které je křižují. Silnice vedou z Dobříše, Jinců a Pičína do Hostomic. Dobrá trasa po lesní silničce je i modrá značka stále dolů ze Stožce do Dobříše.

Pokud nejste zkušení cyklisté, rozhodně nezkoušejte Všeradickou cestu po modré ze Stožce do Vižiny, zelenou z Plešivce do Rejkovic nebo modrou z Hluboše do Dominikálních Pasek. Jsou to strmé, úzké a kamenité stezky mezi stromy.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Výsadek
Dobrý je cyklistický výsadek z Prahy do Příbrami (rychlík z Prahy jede třeba v neděli v 09:36 a vozí kola). Z Příbrami přes Brdy po zelené a pak +/- po červené až do Zbraslavi.
  • Autor Petr Š.
  • Datum a čas 25.8.2009 11:35
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze... celý článek

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

ZÁKOLANY Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Morkovské bajk - cyklomaraton Morkovice Horská kola 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Extrem bike - cyklomaraton Most Horská kola 11.4.

Diskuse

This mediator trans- meth... ocukezixe, 29.3.2024 15:28, 5 příspěvků
Relative immobility, alle... eyoyadixey, 29.3.2024 15:01, 5 příspěvků
Observe abrasion by ropin... aekokat, 29.3.2024 14:51, 5 příspěvků
Options bulbar lancets, s... xefedikcup, 29.3.2024 14:42, 5 příspěvků
SLS принтер купить SLS_dxEl, 29.3.2024 14:32, 5 příspěvků
ehcbuoju glucophage pills, 29.3.2024 13:13, 117 příspěvků
čd-ariva Pišišvor, 29.3.2024 11:12, 1 příspěvek
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35