Jak se starat o fototechniku

Jak se starat o fototechniku
SDÍLEJ:
Hlavní zásadou při práci s fotoaparátem je opatrnost, opatrnost a zase opatrnost. Fotografická technika je věcí velice složitou a tedy i citlivou na nepříznivé vlivy okolí či dokonce hrubé zacházení.
Jak na to Fotobrašna

Můj výběr vůbec nebyl snadný, vzhledem k požadavkům máloco vyhovovalo. Nakonec jsem skončil u brašny Lowepro Orion. Je to taková větší ledvinka, do které se mi vše pohodlně vejde, dobře se nosí, nepřekáží a přístup k jednotlivým věcem je velmi snadný. Brašna je vyrobena i se zátěrem a měla by být vysoce voděodolná.

Uvnitř jsou tedy tři filtry Cokin systému P (vlevo dole), nad nimi je telepředsádka TCON-17. Ve střední části jsou sluneční clony, na kterých si obvykle hoví má 750 (s permanentně nasazeným kroužkem CLA-4), v oddělení nad tím nejsou cigarety, ale systém filtrů pro digitální fotografii a dálkové ovládání. V části napravo jsou dole paměťové karty, kroužkové filtry, nad nimi jsou veškeré kabely a na nich vlastní systém Cokin P (kroužek P na 55mm, držák, krytka). Ve víku jsou odrazky pro makro. V kapsičce vepředu nosím baterky. Nesmím zapomenout na úchyty na spodku brašny, kam se dá jednoduše připevnit nejen stativ, ale i například bunda. Brašna stále ještě není plná a ještě by se do ní ledacos vešlo.

SERIÁL Digitální fotografie

I. Svět v paměťové kartě

II. Není foťák jako foťák

III. Zlatý řez je základ

IV. Makrofotografie

V. Zvířata a rostliny

VI. Outdoorové aktivity

Na cestách hrozí vlhko, prach, špína a zima.

Odolné přístroje se hodí

To platí i pro takzvané odolné kompakty, u kterých je velkými písmeny uváděna voděodolnost. Voděodolnost totiž není vodotěsnost, a když vám takovýto kompakt spadne do řeky, skončí stejně jako jakýkoliv jiný přístroj.

Přesto je vhodné mít pro fotografování v přírodě spíše takovýto odolnější přístroj. Jde především o kovové tělo, které bymělo vydržet více než plast. To však samozřejmě neznamená, že s takovým foťákem budete mlátit o zem.

Pokud přece jen potřebujete opravdovou vodotěsnost (jedete se potápět nebo jen na kánoi), nezbyde nic jiného, než koupit drahé podvodní pouzdro.

Fotoaparát

Necitlivější částí fotoaparátu je objektiv. Po nějakém čase se pravděpodobně chtě nechtě zapráší, případně jinak znečistí. Snažte se vyvarovat především otiskům prstů, protože se jedná se o jedno z nejhorších znečištění.

Hlavním problémem čištění objektivů není ani tak poškrábání skla, jako spíše porušení tenoučkých antireflexních vrstev. Pokud je opravdu potřeba čočky vyčistit a foukání vzduchem (vzduch z balónku nebo spreje - obé k mání ve specializovaných fotoobchodech) nepomáhá, použijte speciální hadříky a roztoky na čištění fotooptiky.

Nikdy nepožívejte cokoliv, co není určeno k čištění objektivů! Nefoukejte na objektiv ústy. Na filtry se dělají jiné přípravky než na objektivy, a tak dále.

Asi nejlepší zásadou je: "Pokud možno nečistit.". Je tedy dobré znečištění předcházet. K takovému účelu je skvělý UV filtr, sloužící jako permanentní krytka objektivu.

Baterie

Baterky by měly být přepravovány v suchu. Dobrý je minipytlíček pohlcující vlhkost v kapsičce, kde jsou baterie.

Dalším problémem u baterek je teplota v zimním období. V takovém případě se doporučuje nosit baterky v kapse u kalhot, v náprsní kapse a podobně, zkrátka tak, aby nebyly vystaveny mrazu a ohřívaly se o vás.

Není dobré se baterek dotýkat přes kontakty nebo je mít uloženy tak, že by mohl vzniknout elektrický obvod. Mohly by se vybít.

Samozřejmě je velice podstatné mít s sebou minimálně jednu sadu náhradních baterek, zvláště, když jedete na pár dní do divočiny. Kapacita je vhodná od 2000 mAh výš.

Paměťové karty

Paměťové karty, ať už xD, SD, či SmartMedia jsou v podstatě flash disky a vnitřnostmi jsou tedy integrované obvody. A z toho vyplývá i péče o ně. Hlavní zásadou je ochrana kontaktů, tedy nedotýkat se jich a karty přepravovat v nějakém vhodném pouzdře.

Vhodná kapacita karty je závislá na počtu Mpix Vašeho přístroje a na kvalitě pořizovaných snímků, tedy jejich velikosti. Na karty (pravděpodobně jich budete mít víc než jednu) by se mělo vejít minimálně 100 až 150 snímků. Zvláště pokud jedete někam na delší dobu, považuji za velice vhodné řešení databanku.

Za méně než deset tisíc korun se dají pořídit miniaturní úložná zařízení o kapacitě v řádech desítek GB. Cenově to vychází mnohem výhodněji než hrst paměťových karet. Výhodou je i LCD displej, který je větší než na fotoaparátu a lze tak lépe procházet nasnímané fotografie. Tato zařízení však mají i zřejmou nevýhodu - jsou potřeba další baterky.

Ze začarovaného kruhu by se dalo dostat solárními nabíječkami, které však nejsou častým obchodním artiklem.

Extrémním případem je s sebou tahat notebook, ovšem problémy s energií jsou ještě mnohem větší, o hmotnosti nemluvě.

Pouzdra

Pouzdra jsou vhodná pro všechny součásti výzbroje. Tedy pro objektivy, předsádky a filtry. Většinou výrobce takovou věc v nějakém pouzdře dodává, není tedy důvod jej nevyužít. Já ještě všechny součásti balím do igelitových pytlíků vhodné velikosti, mohu pořádně zmoknout kdykoliv a kdekoliv. Pokud nemáte speciální pouzdra přímo od výrobce, v každém fotografickém obchodě je k mání velký výběr.

Kam s tím vším?

Tak tuto otázku jsem začal řešit po nákupu trošky vybavení, kdy mi malá taštička jen na foťák přestala stačit. Bylo nutné se poohlédnout po nějaké větší brašně. Než s sebou tahat deset různých taštiček, je lepší jedna pořádná.

Hlavním požadavkem na kvalitní fotobrašnu je snadný přístup ke všemu, co je uvnitř. Aby nebylo nutno vypakovat půlku brašny vždy, když něco potřebujeme hned. Důležitý je také komfort nosení i s batohem na zádech a volnýma rukama.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Krkonoše AKTUÁLNĚ 2024

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2024

Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.... celý článek

Siriški: Udržet výkonnost na kole a dělat zajímavý obsah YouTube

Letecký zájezd letos stojí 20 000 korun

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Nový systém vzdělávání představil Český horolezecký svaz a reakce na něj přišly od členů prakticky okamžitě. Instruktor poskytuje metodickou přípravu, trenér se zaměřuje na výkonnostní stránku svěřenců. Oba vzdělávací směry jsou
Plisované sukně pro každou příležitost od značky Medicine

Plisované sukně pro každou příležitost od značky Medicine

Plisovaná sukně od Medicine je kvintesencí stylu, který oslovuje každého, kdo si cení rafinovanosti s nádechem svobody. Bez ohledu na příležitost, tato sukně dokáže proměnit jakýkoliv outfit v něco výjimečného, přidává mu
Těchto 5 kusů oblečení od značky TATUUM se osvědčí ve skříni každé minimalistky

Těchto 5 kusů oblečení od značky TATUUM se osvědčí ve skříni každé minimalistky

Minimalismus v módě není jen trend, je to životní styl, který umožňuje vyjádřit sebe skrze jednoduchost, funkčnost a stálou eleganci. Ve skříni minimalistky má každý prvek své místo a význam, a klíčem k úspěchu je
4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

Bielatal je doporučován jako cíl prvního lezení v Sasku. V minulém díle jsme zavítali na levý břeh potoku Biela, abychom našli pár cest pro méně výkonné a více bojácné lezce. Nyní pojďme dát dohromady
Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Fantastický úspěch vybojoval rychlostní lyžař Radim Palán. Na mistrovství světa ve Vars získal stříbrnou medaili a na stejném místě potom ještě bronzovou ve světovém poháru. Je to nejlepší výsledek v disciplině speed

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Roadtrip Afghánistánem - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Tereza Inková a Jirka Weinzettl 23.4. 18:30
Regenerace po zátěži běh/trek - přednáška Praha, Klub cestovatelů Přednáší Dagmar Lisá 24.4. 18:30
Argentina - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Karel Štěpánek 25.4. 18:30
Padání - bouldering Žihle 26.-28.4. 26.4.
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Beroun bikemaraton Beroun Cyklomaraton MTB 27.4. 19:00
Malše - splutí Římov   27.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 27.4.

Diskuse

V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23