
Via Culinaria - rakouská jídelní cesta

Turistická stezka Via Culinaria v rakouském Salcursku je rozdělená podle kulinářských tras pro fajnšmekry, mlsné jazýčky, milovníky piva, příznivce pálenky, milovníky sýrů, zarputilé masožravce či vyhledávače domácí kuchyně horských chat a kolib. Vždy nabízí výborné adresy pro dobré jídlo a pití.
Genusswege im Salzburgerland
Již druhé vydání bezplatného průvodce Via Culinaria v celém Salcbursku vydal Salzburgerland Tourismus roku 2011. Najdete v něm doporučení na stovky restaurací, hospod a horských chat roztříděných do regionů i podle specialit.
Podívejme se, co nabízí Via Culinaria v Lungau, nejjižnějším regionu Salcburska.
Vysokohorská pánev Lungau v tisícimetrové nadmořské výšce je chráněná ze všech stran Alpami. Nabízí tedy zdolání nejen gastronomických vrcholů.
Základem jsou brambory
Region Lungau je znám především produkcí vysoce kvalitní odrůdy brambor, které se v místním dialektu láskyplně říká Eachtling.
Gourmeti a gourmandi jsou v Lungau na správné adrese, neboť užívat si lukulské hody v nedotčené alpské krajině a přitom příjemně posedět s přáteli či rodinou, to je přesně to, co vykouzlí z dovolené perfektní zážitek.
Domácí pálenka
Přátele ohnivé vody jistě nadchne palírna Moser v obci Zederhaus s přehlídkou několikanásobně oceněných ušlechtilých pálenek, mezi nimi i hořcovou pálenkou vyznamenanou Zlatou štamprlí. Vedle tradičních ovocných odrůd, jako lesní maliny, černý bez či švestky, zde své uplatnění nalezne i vyhlášený Lungauský Eachtling, který je rovněž zušlechťován v tekuté zlato.
Tamswegská palírna Franzlahof dokáže zachytit vysokoprocentního ducha přírody do láhve. Ovocné tóny meruněk, malin či Williamsových hrušek se střídají se zemitými odstíny jeřábu, hořce či limby.
Sýry z ovčího i kravského mléka
Rovněž chuťové pohárky milovníků sýrů si přijdou na své: Salaš Hiasnhof v Göriachu čaruje z čerstvého kravského a kozího bio mléka prvotřídní čerstvé či tvrdé sýry obalené lístky všedobru nebo zjemněné popelem z modřínového dřeva, jehličím jalovce či korintkami.
Bio je také kouzelným slůvkem statku Greilhof v Tamswegu u Mörtelsdorfu. Vzorová bio farma je domovem čtyřicetihlavého stáda skotu.
Čokoláda, pralinky, buchty, marcipán, marmeláda...
Mlsné jazýčky jistě pookřejí při návštěvě čokoládovny, cukrárny a kavárny Hochleitner v Tamswegu. Zdejší kavárna své hosty svádí jemnými pralinkami a tradičními pamlsky jako trhanec, povidlové buchty či Lungauský Rahmkoch (též Lungauský marcipán). Kulinářským zjevením jsou také ručně vyráběné čokolády.
Mlsalové a mlsalky by si neměli odepřít výlet do mauterndorfské Požitkářské dílny rodiny Trausnerových, kde mohou přes rameno nahlédnout do otevřené kuchyně marmeládového čaroděje Waltera Trausnera. Bio lesní plody nasbírané ve volné přírodě se zde jako zázrakem mění v nejjemnější marmeládu. Novinkou jsou Pocketgelly, bonbony z ovocného želé pro kradmé mlsání v rajských chuťových variantách jako malina, Earl Grey či kokos-plod mučenky.
Prohlédněte fotogalerii Lungauských specialit:
Klasické i tradiční reastaurace
Restaurace Mesnerhaus Josefa Steffner-Wallnera a Marie Lerchnerové v Mauterndorfu, vyznamenaná dvěma šéfkuchařskými čepicemi Gault Millau a michelinskou hvězdičkou, je kulinářským vrcholem Lungau. Hosté zde naleznou mezinárodní i tradiční domácí kuchyni extratřídy. Už jen při zvučných jménech různých menu se člověku sbíhají sliny.
Nejvyšším požitkem na kulinářské stezce Via Culinaria je hostinec Die Stub’n v Mariapfarr. V láskyplně renovované selské jizbě rodiny Bogenspergerových se snoubí tradice s modernou a požitek s chutí. O bohaté zpestření se s tou nejlepší gastronomickou péčí stará denně obměňované malé, ale vybrané menu. Také vinný lístek dokáže splnit každé přání a zájemci připraví pravá muka volby z více než 350 různých vín.
Čtyřhvězdičkový romantický a požitkářský hotel Wastlwirt v St. Michael zvláště dbá na osvědčené salcburské kuchařské tradice: Šéfkuchař pravidelně nadchne publikum svým uměním v původní ukázkové černé kuchyni. Ve starém hotelu s pětisetletou tradicí hýčká kuchař hosty flambovanou večeří či lungauským selským švédským stolem. Obzvláště romanticky vyzní večeře pro dva podávaná v historickém klenutém sklepě.
Pod pojmem Schafaufbratln se skrývá další velice žádaný a starodávný tradiční slavnostní pokrm z Lungau. Menu o několika chodech sestávající z nejjemnějšího ovčího masa servírovaného na pánvičce. Během selského podzimu si lze tuto specialitu dopřát v hostinci Brunnerwirt v Mauterndorfu nebo v hostinci Andlwirt v St. Andrä.
Pochutnání na alpských loukách
Další gastronomický zážitek, který by si žádný gurmán v Lungau neměl nechat ujít, je bio statek Trimminger rodiny Hötzerových. Ukázková bylinná zahrada Rosalie Hötzerové v Tamswegu každému učaruje vůní 150 různých bylin, zatímco se její muž Eduard věnuje výrobě lahodného Tilsiteru, horského sýra Bergkäse, ovčího sýra a pálení prominentní taurnské režné ze zimě odolné odrůdy žita.
A v neposlední řadě čeká v Lungau i na příznivce alpských kolib domácí pohodlí a pohostinnost spojená s doslova nebeským chuťovým zážitkem, třeba v 200 let staré kolibě Kösslbacher Alm na Ainecku. Originální prostředí dřevěné horské koliby se dochovalo spolu s kachlovými kamny, volským jhem a mnoha dalšími tradičními detaily. V původní otevřené černé kuchyni se připravují lungauské sýrové knedlíčky s cibulačkou a další regionální speciality.
Také v lyžařské chatě v Mauterndorfu s celoročním provozem se mohou rekreanti rozplývat nad vydatnými pochoutkami jako selská pečeně či vepřové koleno. Během vydařených večerů se kromě jiného podávají i hudební lahůdky.
Zobrazit místo Východní Alpy na větší mapě
Diskuse
Diskuze k článku

Slovensko AKTUÁLNĚ 2025
Alpy AKTUÁLNĚ 2025
Může se hodit
Nejčtenější články

Zážitky na krátkých domácích ferátách? Dobře si rozmyslete, na co máte schopnosti!

Odpočítávání spuštěno: Eurorando se příští rok koná v Krušných horách

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Masarykova chaty na Šerlichu - 100 let turistiky v Orlických horách

Jižní Čechy AKTUÁLNĚ 2025
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Fotobraní - fotovýstava | Kroměříž, Dům kultury | 3.-31.10. | 3.10. | |
Designblok | Praha | 8.-12.10. | 8.10. | |
Žítkovské bohyně | Rosice, Panorama | Lidová magie | 9.10. | 18:30 |
Międzynarodowe Targi Turystyczne - veletrh | Polsko, Varšava | 10.-12.10. | 10.10. | |
Knižní veletrh | Havlíčkův Brod | 10.-11.10. | 10.10. | |
POVL - horolezecký festival | Kacanovy | 11.-12.10. | 11.10. | |
Kouzlo podzimu na hradě | http://www.hrad-bouzov.cz/ | 11.-12.10. | 11.10. | |
Velká pardubická | Pardubice | Steeplechase | 12.10. | |
ITB Asia - veletrh | Singapur | 15.-17.10. | 15.10. | |
O putování obálky s posledními slovy T.G. Masaryka
|
Praha, Lanna | Přednáška | 15.10. | 15:00 |
Diskuse
Kareemmo | fewib41085, 7.10.2025 18:45, 3 příspěvky |
Kareemynbr | fewib41085, 7.10.2025 18:44, 1 příspěvek |
Online zábava v Česku | Tomáš Dvořák, 7.10.2025 14:57, 1 příspěvek |
doma je doma | Karlos, 7.10.2025 10:10, 3 příspěvky |
doma je doma | rybak, 6.10.2025 10:59, 3 příspěvky |
Re: Pelmo | pan Vajíčko, 5.10.2025 18:46, 9 příspěvků |
Re: Pelmo | Matt, 3.10.2025 20:17, 9 příspěvků |
Sladká Francie a hrdý Albion | PK, 3.10.2025 9:22, 6 příspěvků |
??? | Honza, 2.10.2025 20:06, 1 příspěvek |
Inu | Honza, 2.10.2025 14:56, 2 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
FUNGI FEST 2025 | Horydoly , 3.10.2025 1:51 |
577 tisíc návštěvníků za ... | Horydoly , 3.10.2025 1:48 |
One Week Left to Enter th... | Horydoly , 23.9.2025 18:48 |
Columbia | Horydoly , 22.9.2025 0:18 |
Půlmaraton Český les | Horydoly , 19.9.2025 18:21 |
CzechTourism | Horydoly , 18.9.2025 13:44 |
Zažít město jinak | Horydoly Open, 18.9.2025 13:35 |
Krumlovský vodácký maraton | Horydoly , 9.9.2025 22:28 |