Tlusté lyže Armada a Movement

Tlusté lyže Armada a Movement
SDÍLEJ:
Čím tlustější, tím lepší, hlásají katalogy lyžařských firem. Éra freeridingu je tady v plné síle. Jezdit prý má cenu jen v prašanu. Vyzkoušeli jsme proto tři modely lyží vhodných do terénu a údajně i na sjezdovku. Pravověrný freerider by nad nimi sice ohrnul ret, protože jsou příliš úzké, ale sjezdovkový lyžař se na nich může dostat do bílé nirvány.

Předesíláme, že se jedná jen o naše první dojmy, protože jsme na každém modelu jezdili pouze jeden den.

Za to můžeme odpovědně prohlásit, že jsme s nimi prorajtovali ranní manšestr, rozježděné sjezdovky, prašan i těžký sníh. Naše testování se odehrálo v rakouských střediscích Bad Kleinkirchheim a Mölltal.

Armada AR6: prašan nebo snowpark

Jestli jste doteď lyžovali na rekreačních funcarverech, nebo dokonce na slalomkách, budou se vám zdát armady jako neobratní hroši.

Na tvrdé pistě je ještě ukočírujete, prostě prodloužíte oblouky. V nahrnutých boulích odpoledne na sluníčku můžete zkusit nerovnosti nevnímat a jet po hraně co to dá. V úzkých skalnatých či ledovatých žlebech to už ale nezvládnete.

Kde jsou vaše elegantní brzdící obloučky, kde zažité přeskakování přes spádnici, kde bleskurychlé reakce... Na Mölltalu jsme takhle letěli ledovatým kuloárem dobrých padesát metrů. Po hlavě. Nestačili jsme zatočit.

Zatímco hroch špatně běhá a dobře plave, tak i sjezdovkový neohrabanec se v prašanu změní na žraloka. Středně dlouhé oblouky v prašanu, měkkém sněhu i na firnu jsou na armadách pohádkové. Solidní poježdění je také ve snowparku.

Pokud chcete armady zvládnout, musíte se vždy dost dlouho předem rozhodnout, kam si to namíříte. Pozdější korekce jsou obtížné, protože zvláště přehraňování je hodně pomalé. Navíc neodpouštějí chyby.

Výrazné jsou změny při posunu vázání vpřed či vzad. Každý centimetr mění vlastnosti lyží od freeski do snowparku (vázání vepředu) po freeridové sympaťačky (vázání mírně za středem).

Rozměry: 116-84-106 mm (platí pro délku 171 cm)
Radius: 20-23 m
Délka: 161/166/171/176/181 cm
Orientační cena: 13 700 Kč

Movement Spark: všude doma

Sparky mají hodně společného s výše popsanými armadami. Jenom více než hrocha připomínají nosorožce. Jsou totiž o něco obratnější a lépe se ovládají na sjezdovce.

Nepotřebují tolik brutální síly. Pořád to ale není náčiní pro hbité sjezdovkové lyžaře a už vůbec ne pro útlocitné slečinky v barevných bundičkách na slunečných svazích. Je to poctivý allrounder.

Potřebují totiž aspoň trochu rychlosti, síly a jistotu v jízdě po hraně. Za to nabízejí příjemnou a ničím nerušenou jízdu skoro kdekoliv, kde je dost místa aspoň na středně dlouhé oblouky.

Jejich šířka už sice nezaručuje dostatečný vztlak v lehoučkém péřovém prašanu, ale pořád je to na nich lepší, než na úzkých párátkách.

Rozměry: 121-82-110 mm
Radius: 17-18 m
Délka: 163/173/183 cm
Orientační cena: 11 700 Kč

Movement Yaka: odskoky do terénu

Těmito univerzálkami nic nezkazíte. Výrobce sice uvádí nejlepší použití 70 % na upravených tratích a 30 % v terénu, ale můžete na nich dělat co chcete a budete spokojeni.

Nejsou to sice nabroušené obřačky, obratné slalomky, měkké odpočinkové lyže ani prašanové speciálky, ale z každých z nich si vzaly co mohly.

Nejlépe jsme se na nich cítili na nové široké černo-červené sjezdovce Franze Klammera v Bad Kleinkirchheimu a v terénech podél ní.

Časté přechody mezi tvrdou pistou, ledem, nahrnutým sněhem a mokrým prašanem jsme téměř neregistrovali.

V opravdovém hlubokém prašanu je sice na hlavu porážejí freeridové speciálky, ale kdo v něm jezdí celé dny, že....? Nejobvyklejší v evropských podmínkách jsou právě zajížďky do terénu na chvilku terénu a rychle zase nazpátek.

Rozměry: 126-75-107 mm
Radius: 13-15 m
Délka: 157/166/175 cm
Orientační cena: 11 700 Kč

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Testy free lyží
Určitě je to zajímavé. Ale pro lyžaře je zajímavé i tohle: levný skipas u nás v Čechách! zapaka tel.cz/cs/libe rec
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Široké, ne
Teď už nepolemizuji. Jenom vysvětluji svůj přístup - psal jsem do této diskuse, že široké lyže jsou pro většinu lyžařů komické. Použil jsme příkladu fatboy. Nic více, nic méně. Přístup Snowmagazínu je asi vážnější a širokým lyžím neříkáte tlusté, protože by vás to ani ve snu nenapadlo :-)
Reaguj
Re: Re: Re: Široké, ne
Když po mnoha letech opadly oficiální stížnosti tuzemských vlekařů, že Turek ničí české lyžování, tak se objeví názvoslovné půtky :-) P.S.: Jsem lyžař. Vím že většina lyžařů považuje tlusté lyže za komické. (Zeptej se někde na Moravě na zapadlé sjezdovce, co říkají na fatboys. Ukaž je na Slovensku na vesnické sjezdovce. Tam ještě nevstřebali carvingové lopaty a už by měli uznávat maxiširoká prkna podivně zahnutá před vázáním a podivně vykrojená do antitelemarku.)
Reaguj
Re: Re: Široké, ne
K tomu, abych si "všiml" článku o lyžích, žádný rádoby okochytající titulek nepotřebuju, stejně jako jsem ho nepotřeboval zde i jinde u článků jiných. Ale vidím, že asi nemá cenu pouštět se do nějakých diskusí. Jestli se domníváš, že lyže tebou uváděných rozměrů jsou (pro "naprostou většinu lyžařů" nebo jen pro tebe) "komické", klidně si ty mysli. Nejsi nakonec lyžař, a tak máš na své komické názory, nota bene na svém webu, nárok.
  • Autor ivan
  • Datum a čas 17.3.2008 13:54
Reaguj
Re: Široké, ne
Podařilo se - všimnul sis toho článku. Tak má zafungovat titulek! (S tím komičnem: ony jsou široké lyže pro naprostou většinu lyžařů komické samy o sobě, a proto jsme se nebáli pustit komický titulek :-)
Reaguj
Široké, ne \"tlusté\"
Jakube, prosím tě, používej obvyklého označení "široké". "Tlusté" nepůsobí originálně, nýbrž spíše komicky, přinejmenším na lidi, kteří mají o lyžích trochu ánunk. Kromě toho je "tloušťka" v materiálovém smyslu něco jiného než "šířka". Díky.
  • Autor ivan
  • Datum a čas 17.3.2008 02:11
Reaguj
Ještě jednou podmínky
Bylo to koncem ledna. Je pravda, že den-dva před tím sněžilo a po té to už dolů do údolí měklo. Nad dva a půl tisíce metrů v Heiligenblutu jsme dokonce chytili lehoučký "péřový" prašan skoro po pás. Tam by se hodily opravdové prašanovky. Dole to už ale bylo měkčí a pevnější, a tak byly pro tyhle testované lyže všeumělky ideální podmínky
Reaguj
Jasně, vypadá to, že jste ještě chytli podmínky z prosince. Tam v tom ježděném freeride svahu se skalkama, pod vrcholem Moelltalu jsem kdysi přerazil vejpůl dost drahé Atomicy. Pokud bych měl lyžovat(a to nejsem dealer žádné značky ) už jenom 2-3 hod z běžného lyžařského dne ve volném terénu, volil bych osobně lehké normal krojené freeride speciálky sendviče z kvalitních materiálů.
  • Autor Tomasso
  • Datum a čas 12.3.2008 15:42
Reaguj
Re: Testy free lyží
Ahoj Tomáši, fotky ze dvou testovacích dnů jsou pro představu tady: Mölltal a Heiligenblut. Samozřejmě jde o první dojmy, jak jsem uvedl na začátku textu. Snad aspoň někomu pomohou při rozhodování o koupi nových lyží.
Reaguj
Testy free lyží
Testy freeride lyží se kvůli počasí nedají moc objektivně dělat v letošních ledno-únorových podmínkách, kdy 2 měsíce v Alpách pořádně nesněžilo.Za takových podmínek jsou kotle a žlaby tvrdě ledovaté, snad až po poledni na rozbředlém starém sněhu západních a jižních svahů by se dalo trochu testovat. Na objektivnější testy to chce aspoň 30 cm nového sněhu za 1-2 dny a vyrazit. Situace se sněhem se zlepšila hlavně v Salzbursku až teprve před týdnem , kdy konečně napadlo až půl metru a nastaly konečně freeridové radovánky. Až do 4 dne po sněžení bodovaly v kotlech jednoznačně širokáče, pak jak sníh slehl byli dobré normál krojené freeridy na off piste. Jinak v prudším kotli je již popisovaná hroší klidná povaha freeride lyže po občasném rozhození na skrytých ledových hrbolech právě žádoucí. V měkkém sněhu si ale užijem mnohem víc s pružnější freeride lyží,která se víc prohne a dostane tak ze sebe nakonec větší radius než tvrdá speciálka na urolbované ledové pisty.
Reaguj
Celkem 10 příspěvků v diskuzi


Lyžařský slang v USA / Ski Slang in the US

Lyžařský slang v USA / Ski Slang in the US

Talk Like a Skier More than any other winter discipline, skiing has its own lingo.... celý článek

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Emerich Rath: olympionik, všestranný sportovec, Evropan

Emerich Rath: olympionik, všestranný sportovec, Evropan

NOVÉ FOTKY Český lyžařský mistr Bohumil Hanč umírá na Velikonoce roku 1913 během prestižního závodu na 50 km v Krkonoších. Ztráta kondice a nečas způsobí, že vysílený padne na sníh a zemře. Jediný, kdo
Obří důl v Krkonoších

Obří důl v Krkonoších

Obří důl je divoké strmé údolí mezi Sněžkou a Studniční horou. Vodopády a nad nimi vysokohorské rašeliniště vytvářejí nejdivočejší kout krkonošské přírody.
TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

Po letech trápení jsem objevila krém na nohy, který mě zbavil otlačenin, odřenin a puchýřů na nohách. Při skialpinismu, horolezectví a náročnější turistice mažu chodidla, prsty, paty i nárty českým výrobkem s cizokrajným jménem
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit
Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Fantastický úspěch vybojoval rychlostní lyžař Radim Palán. Na mistrovství světa ve Vars získal stříbrnou medaili a na stejném místě potom ještě bronzovou ve světovém poháru. Je to nejlepší výsledek v disciplině speed

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.
ITE - veletrh Hong Kong 13.-16.6. Cestovní ruch 13.6.
BITE - veletrh Čína, Peking 14.-16.6. 14.6.
Outdoor Retailer - veletrh USA, Salt Lake City 17.-19.6. 17.6.

Diskuse

vseiknns online prednisone, 19.4.2024 20:28, 123 příspěvků
qfdbmmwe buy azithromycin 1g, 19.4.2024 20:18, 4 příspěvky
xfitxlti generic tadalafil from uk, 19.4.2024 20:15, 123 příspěvků
pfsexzel canadian pharmacy without prescription, 19.4.2024 20:12, 14 př...
svddeflqf valtrex online uk, 19.4.2024 19:49, 123 příspěvků
yzuvchyu synthroid 125 mcg coupon, 19.4.2024 19:34, 14 příspěvků
vxhwfhbv tadalafil generic usa, 19.4.2024 19:24, 4 příspěvky
euzqnffu canadian pharmaceuticals online for ed, 19.4.2024 19:08, 1 pří...
menqapdg prednisone deltasone, 19.4.2024 18:21, 4 příspěvky
kenvomvy prednisone 250, 19.4.2024 18:18, 123 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09