České dráhy nás tahají za nos

České dráhy nás tahají za nos
SDÍLEJ:
České dráhy nás zákazníky pěkně vypekly. Napřed nás přinutily koupit tříleté e-karty kvůli slevám a teď tyto slevy umazávají. Kromě toho razantně zdražují jízdenky. I když je to státní firma, upekla tuto kulišárnu bez dozoru úřadů. Našla si totiž díru v zákoně, kterou nasává naše peníze.

České dráhy se v tom podobají třeba eletrickému ČEZ, plynovému RWE, nebo přepravní České poště. Zvyšují svoji hodnotu, přinášejí státu peníze (v případě Českých drah jenom snižují ztrátu), ale daleko větší peníze z nás dostanou díky svému monopolnímu postavení.

Nedobrovolní vazalové

České dráhy nám cestujícím od 9. prosince citelně zdraží cestování s in-kartou, kilometrickou bankou, rychlíkovými spoji i zpátečními spoji.

Proč sahají na pravidelné cestující, když normální firma by si takových zákazníků vážila nejvíce a poskytovala by jim největší výhody? Protože obyčejné jízdné si musejí Dráhy nechávat schválit cenovým výměrem ministerstva financí a jeho růst musí řádně zdůvodnit. Slevové nabídky jsou však jejich produkt, se kterými si mohou dělat, co uznají za vhodné.

In-karta

Zákazníky, kteří naletěli na in-kartu, zkrouhly České dráhy nejvíc. Vojáci by řekli, že před dvěma lety zničily zákaznickou obranu dělostřeleckou palbou. Jednoroční slevovou z-kartu zrušily a přinutily zákazníky koupit tříletou in-kartu za šest set korun.

Poté následoval postupný útok. Vloni byla sleva na in-kartu 40 procent z ceny jízdného a letos 30 procent. Teď Dráhy přecházejí na bodáky a dobývají poslední zákopy. Z původně významné slevy zbyde už jen směšných 25 %. Kdo ze zákazníků to při koupi in-karty tušil?

Kilometrická banka

České dráhy velmi zdražují také kilometrickou banku. Cenu za dva tisíce kilometrů zvyšují z 1400 na 1600 korun. Tento jízdní doklad si vypisují do zakoupeného bloku sami cestující a průvodčí jim jen odečítají ujeté kilometry.

Zpáteční jízdné

Zpáteční jízdenka, to je pro stejnou jízdu tam a zpět, už je jen o 10 % levnější než součet obou jízdenek. Má tedy vůbec cenu o slevě uvažovat?

Zrušení příplatku na rychlíky

Lepší rychlíky Eurocity a Intercity nebudou nadále vyžadovat šedesátikorunový příplatek. Zdálo by se, že je to dobrá zpráva pro cestující. Jenže není. Včera v MF Dnes přiznaly České dráhy pravý důvod snížení ceny - cestující si často stěžovali, že platí příplatek, ale v přeplněném vlaku musejí stát.

Eurocity a Intercity se tak nejen fakticky, ale i úředně dostávají na stejnou úroveň, jako obyčejné rychlíky, kde Dráhy nikomu nic nezaručí. Místo k sezení, jízdní řád, kultura cestování a dokonce ani dopravu vybraným spojem nelze vymáhat. Koupě jízdenky k ničemu takovému Dráhy nezavazuje.

Levnější psi a milovníci železnice

Opravdové zlevnění čeká od prosince jen dva speciální případy. Psi mohou jezdit celý den za dvacet korun. Roční síťová jízdenka bude stát místo dvaadvaceti tisíc jen dvacet tisíc korun.

Nově je možné koupit za padesát tisíc korun průkaz na všechny služby Českých drah. K tomu neznáme podrobnosti, ale nepochybujeme, že to tak jednoduché nebude. Spousta služeb bude určitě omezená, nesrozumitelná, nebo dokonce vyjmutá z působnosti tohoto průkazu.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Re: Re: Re: Apríl
Už jsem četl. Jo, chápu (to jsem myslel k celému vláknu obecně). Já jen zase čichám, že se přejde k tomu, že se má-nemá víc zdražit cyklistům, psům... a zapomene na naše drahé (doslova) ČD.
  • Autor Dag
  • Datum a čas 5.11.2007 18:23
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Apríl
Tak je to myšleno - koukni na dnešní článek a hlavně prezentačku.
  • Autor PPI
  • Datum a čas 5.11.2007 18:12
Reaguj
Re: Re: Re: Apríl
ČD předhodí ve zdražení bonbónek v podobě "slev" za psa. Tím pádem se lid začne hádat o psi, studenty, kuřáky... ve vlaku. Na na ČD zapomene. Vrtěti psem. :-)
  • Autor Dag
  • Datum a čas 5.11.2007 18:00
Reaguj
Re: Re: Apríl
Jo a pro studenty taky třeba nějaký ty dobytčáky! Nebo aspoň větším písmem "VŮZ VYHRAZEN PRO RODIČE S DĚTMA!" DĚKUJEME VŠEM STUDENTŮM I OSTATNÍM IGNORANTŮM, ŽE SI VŽDY VYBEROU PRÁVĚ TENTO VŮZ!!!!! A za psa se do teď celkem výrazně platilo, narozdíl od uliček a sedadel plných batohů.
  • Autor pedro
  • Datum a čas 5.11.2007 13:58
Reaguj
Re: Apríl
S těmi psoňáry souhlas. Bylo by na místě si vynutit, aby měli vÿhrazenej vagon, jako kuřáci (kdysi). A podle toho i poplatky.
  • Autor Honza
  • Datum a čas 5.11.2007 11:21
Reaguj
Apríl
Já si dlouho fakt myslel, že je to apríl ! Lepší je asi nikam nejezdit, zvláště ne vlakem, vono taky de. Co kdyby jednoho dne ti modří ušáci přišli do práce a na nádraží by nebyl ani jeden cestující. Všimli by si toho ? Asi ne. Co takhle vyhlásit DEN BEZ VLAKŮ ! Jsou vlaky pro lidi nebo pro psi ? Tudle jsem jel rychlíkem z Budějic, docela narvanej. A v jednom kupé ležel pes jako tele, teď to bude mít ten "drobeček" levnější, aspoň páníčka nebudou otravovat nějací votrapové, kteří raději zůstanou v uličce. Stejně je to všechno komplot STUDENT AGENCY, aby měli ještě více cestujících a mohli taky hezky zdražovat. Good Bye CD !
  • Autor sangve
  • Datum a čas 4.11.2007 22:13
Reaguj
Jo
Příplatky za IC nebudou, jak dojemné. Při posledních dvou pokusech jsme v tohle jeli kupátky z šedesátých let, vedro, smrad... Prej "Vono je to rozbitý" , tak vyndali z depa tyhle vykopávky a bylo vymalováno...ČD jsou k pos(rm)ání. A bude to horší a dražší.Autobusy od doby, kdy přišli na to, že na nohy stačí 10cm ulička jsou taky nepoužitelný -- hurá do štrůdlů na dalnice co stavíme nejdráž na zeměkouli...
  • Autor Dag
  • Datum a čas 4.11.2007 21:39
Reaguj
Někdy mám pocit, že ČD úmyslně volí takový přístup k zákazníkům, aby jich co nejvíce odradily. Ať už nenavazujícími spoji, zpožděním vlaků považovaným za normální, které je třeba známo už dopředu (výluka, nehoda na trati) ale nikdo se to cestujícím neobtěžuje říci atd. atd.Je to moloch, kterému by privatizace velmi prospěla, půlku nechopných včetně vedení vyrazit, věnovat se opravdu zákazníkům a ne udržování monstra ČD při životě.Raději jedu autem, i když mě to stojí samotného více, mám klid, jsem všude včas a nemám pocit, že jsem za vola.
  • Autor aleš
  • Datum a čas 4.11.2007 12:57
Reaguj
Novy tarif
Nejsem z toho noveho tarifu nadsen. Hlavne me z(s)ere, ze si ted tu slavnu shit-kartu musim poridit, protoze se sice snizila sleva, ale rozsirilo jeji vyuziti. Doted se dalo jezdit jakz takz levne i bez ni (zpatecni sleva, tratove jizdenky), ted si vsak kolos jmenem CD na "sve rukojmi" doslapl :-(
  • Autor Marek
  • Datum a čas 3.11.2007 18:26
Reaguj
Co antimonopolní úřad?
Neměl by se o takovou lumpárnou náhodou zajímat antimonopolní úřad? Ale jeho úředníci asi vlakem nejezdí...
Reaguj
Celkem 18 příspěvků v diskuzi


Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2024

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2024

PATRIA Zprávy, novinky, aktuality, fotografie a videa z Vysokých Tater, z nejvyššího pohoří Karpat.... celý článek

Koupání v Praze

Bílé Karpaty AKTUÁLNĚ 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Instantní fotografie: Krajinou v Kutné Hoře

Instantní fotografie: Krajinou v Kutné Hoře

V kutnohorském Spolkovém domě je otevřená výstava nazvaná KRAJINOU. Návod na dokonalý deník. Autorka Jana Kuželová v ní ukazuje krásu instantních fotografií z polaroidu, které zachycují přítomný okamžik i dobrodružství při jejich pořizování.
Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

MERANO Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
Slovenské dálniční známky

Slovenské dálniční známky

Dálniční známky na Slovensku stojí v roce 2024 pro osobní automobily 12 eur (10 dní), 17 eur (měsíc) a 60 eur (rok). Auta nad 3,5 tuny platí mýtné podle ujeté vzdálenosti.
Pražský hrad je nám drahý?

Pražský hrad je nám drahý?

ANALÝZA Pražský hrad je symbol hlavního města i historie našeho státu, jeden z nejnavštěvovanějších turistických cílů v České republice. Vloni jej prohlédlo více než dva miliony návštěvníků. Od prvního března nachystali novinku: návštěvníci
Brusel - Praha přímý noční vlak

Brusel - Praha přímý noční vlak

Čtyři země a čtyři evropské metropole na jedné trase. Nově je propojuje prodloužená linka nočního vlaku společnosti European Sleeper vedoucí z Bruselu do Prahy. 

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Parníkem do ZOO Praha, Rašínovo nábřeží 30.4.-13.10. 30.4.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
Hrnčířská sobota Veselý Kopec 4.5.
Otevření hutě Barbora Jince, Barbora 4.-5.5. 4.5. 10:00
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
Živé dějiny Jenštejna
Jenštejn 11.5.

Diskuse

ejzmjget tadalafil price usa, 3.5.2024 9:27, 2 příspěvky
douwsckr best tadalafil tablet, 3.5.2024 9:21, 2 příspěvky
problémy s auty Lukas B., 2.5.2024 9:35, 5 příspěvků
problémy s auty JaT, 30.4.2024 10:16, 5 příspěvků
problémy s auty Honza, 30.4.2024 10:07, 5 příspěvků
polský národní park Lukas B., 30.4.2024 9:27, 1 příspěvek
Paragliding Annecy bergot, 29.4.2024 17:24, 1 příspěvek
voda v Jižních Čechách? PK, 28.4.2024 18:51, 1 příspěvek
problémy s auty JaT, 25.4.2024 21:09, 5 příspěvků
INU Honza, 25.4.2024 20:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

How to battle gym anxiety... Horydoly , 2.5.2024 9:51
Čarodějnický běh Horydoly , 1.5.2024 23:09
SALZKAMMERGUT TROPHY Horydoly , 1.5.2024 23:06
Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00