Slovenské hory AKTUÁLNĚ

Slovenské hory AKTUÁLNĚ
SDÍLEJ:
Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledy, nebo jaká chata je otevřená?
Jak na to

Neoznačené zprávy jsou převzaty se serveru Slovenský skialpinismus.

Průběžně přijímáme jakékoliv další poznatky o stavu slovenských zimních túr na mailové adrese redakce Horydoly, nebo v diskusi pod tímto článkem.

Přinášíme aktuální zprávy ze slovenských hor.

11. 7.

Vysoké Tatry - stále zasněžená sedla

Ve Vysokých Tatrách jsou letos turistická sedla zasněžená déle, než jiné roky. S výjimkou sedla pod Svišťovkou jsou všechny turistické přechody mezi dolinami (Sedielko, Priečne i Bystré sedlo, Poľský hrebeň, Prielom) aspoň částečně přikryty sněhem. Podobná sněhová pole jsou také při cestě na chatu pod Rysy či na Téryho chatu. Podrobnosti si přečtěte v článku.

(Tatry.cz)

28. 6.

Vysoké Tatry - zasněžená sedla

Ačkoliv jsou Vysoké Tatry již otevřené pro turisty, na sedlech leží sníh. Bez maček a cepínu není radno se pouštět na Prielom, Sedielko ani Priečné sedlo. Více informací najdete v diskusi.

(Sme a Tatry.cz)

11. 5.

Vysoké Tatry - vleky se zastavily

Ve Vysokých Tatrách skončila úspěšná zimní lyžařská sezóna. Květnový konec lyžování na sjezdovce z Lomnického sedla nechává přírodě jen několik týdnů klidu. Otevřené značené turistické chodníky přivítají turisty 16. června, kdy skončí sezónní uzávěra. Přečtěte si článek o dopravě po větrné kalamitě ve Vysokých Tatrách.

(Tatry.cz)

5. 5.

Vysoké Tatry - Tatranská Lomnica

Ve Vysokých Tatrách se dá ještě jezdit na sjezdovkách. V Lomnickém sedle nad Tatranskou Lomnicí jsou stále výborné podmínky na lyžovačku.

(Ján Lacika, Krásy Slovenska)

25. 4.

Malá Fatra - severní svahy

Severní a severovýchodní svahy Malé Fatry jsou sice ještě pokryté velkou vrstvou sněhu, ale dopoledne je sníh zledovatělý a hrozí na něm uklouznutí a následný pád do doliny.

(Horská záchranná služba)

19. 4.

Vysoké Tatry - Polsko

Waruni w ścianach ciężkie, śnieg jest mokry i przepadający, w nocy i w dzień są dodatnie temperatury co sprawia że wszystko "puszcza".

(Pawel Nadybal, Wspinanie)

15. 4.

Západní a Vysoké Tatry - konec lyžování

Skončilo období povolených lyžařských túr v Západních a Vysokých Tatrách.

(Správa Tatranského národního parku)

5. 4.

Nízké Tatry - skialpinismus

V Nízkých Tatrách v oblasti Ďumbieru a Chopku vládne jaro, pevný firn a podmínky jsou dobré pro lyžařské túry i skialpinismus. Podívejte se na fotogalerii ze světového poháru ve skialpinismu.

31. 3.

Vysoké Tatry - Chata U Zeleného plesa

Pres Velikonoce jsem byl na Brncalce a musim rict, ze na hnusnou predpoved tam bylo nadherne. Bohuzel ledy se da rici, ze uz temer nejsou, a to same plati o mixech, anebo zmrzlych travach.

(Karel Mandík, Internet Mall)

30. 3.

Slovensko - Vysoké Tatry

Sníh ve Vysokých Tatrách se mění den ode dne. Na slunci měkne a později zase rychle tuhne. Situaci na Lomnickém štítě popisuje reportáž.

(Lezec.cz)

21. 3.

Slovensko - zledovatělé hory

Snehová pokrývka sa vplyvom predchádzajúceho oteplenia a následného ochladenia stabilizovala. Na hrebeňoch je snehová pokrývka miestami sfúkaná až na trávnatý alebo skalnatý podklad, na mnohých miestach je povrch snehu tvrdý až zľadovatelý.

Vysoké a Nízké Tatry - turistika

Chodníky ve Vysokých a Nízkých Tatrách jsou často zledovatělé a místy vyžadují zimní výstroj na pěší túry.

(Horská záchranná služba)

18. 3.

Vysoké Tatry

Nejvyšší slovenské pohoří zasáhlo na začátku týdne mohutné sněžení a od poloviny týdne se stále otepluje. V horských dolinách dosahují denní teploty patnácti stupňů nad nulou, noční teploty na hřebenech stěží klesají těsně pod bod mrazu. Ve všech vysokohorských terénech včetně turistických cest hrozí akutní lavinové nebezpečí stupňů 3 až 4.

(Horydoly)

12. 3.

Orava - Kubínská hola

Ideální podmínky pro skitouring právě nabízí Kubínská hola na Oravě. Přímo u chaty na Kubínskej holi narostl desetimetrový ledopád. Přečtěte si reportáž o skialpinistických závodech.

1. 3

Vysoké Tatry - Popradské pleso

Okolí Popradského plesa ve Vysokých Tatrách poskytuje klasické tatranské horolezecké podmínky. Leze se po skále, ve sněhu i po vyhlášených travách. Více viz fotogalerie.

(Horolezecký oddíl Start Ostrava)

28. 2.

Slovensko - lavinové nebezpečí

Vo vysokohorskom teréne Veľkej Fatry naďalej trvá veľké lavínové nebezpečenstvo t.j. 4. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach na Slovensku je zvýšené lavínové nebezpečenstvo t.j. 3. stupeň. O víkendu pod lavinami zahynul snowboardista (Vysoké Tatry) a skialpinista (Roháče).

(Horská záchranná služba)

27. 2.

Martinské hole - přechod hřebene

Martinské hole mají dost sněhu na lyžařský přechod hřebene přes Kľak. Přečtěte a prohlédněte si fotoreportáž.

(Horolezecký klub Manín)

21.2.

Malá Fatra - ledy u Kralovan

Opuštěný třípatrový lom u Kralovan je nateklý ledem. Zatím je nevalné kvality. Přečtěte a prohlédněte si fotoreportáž. Loňské lezení v tomto lomu najdete na Horydoly tady.

(Horolezci Frýdek-Místek)

14. 2.

Západné Tatry a Fatry - základové laviny

V Západních Tatrách, Malé Fatře a Velké fatře hrozí základové laviny. Ve vyšších polohách Velké Fatry je navíc možnost pádu lavin z nového sněhu.

Nízké Tatry - hřebenovka

Ak by si chcel ist teraz do Nizkych Tatier, tak sa to da prejst aj bez sneznic. Hreben je vyfukany, miestami skrupina, niekde zaveje. My sme nemali problemy na peso.

(Hory.sk)

9. 2.

Slovenský raj - prielom Hornádu

Prielom Hornádu je priechodný na bežkách od Hrdla Hornádu po Čingov v celej dĺžke.

(Hory.sk)

Nízké Tatry - Chopok

Pri lyžovaní z Chopku dole do Krupovej je celkom dobré odbočiť pod dolnou stanicou vleku do zadných Ďerešov na pravú stranu do dolinky, ktorá príde rovno do Krupovej. Je to strmý svah s hlbokým snehom a stromy sú tam relatívne riedko. Dobrá lyžovačka.

3. 2.

Malá Fatra - Sučianská dolina

Podívejte se na aktuální fotogalerii ze skialpových závodů v Sučianské dolině v Malé Fatře.

31. 1.

Bobrovecká dolina - možnosti túr

Informácia pre skialpinistov ale aj turistov, ktorí málo poznajú okrajovú oblasť Západných Tatier. Začneme príchodom z Lipt. Mikuláša pod Bobroveckú Vápenicu, kde túry začínajú. Vyberieme sa modrou značkou po asfaltovej ceste, popri starom kameňolome a napájame sa na lesný chodník. Ten sa po čase napája na lesnú cestu až prídete ku odpočívadlu pod Babkami. Tu sa môžete rozhodnúť a zvoliť si trasu, buď zelenou značkou smerom na Babky a pokračovať hrebeňom, alebo ďalej pokračovať po modrej smerom do Červenca ku Chate pod Náružím.

Prvá varianta smerom na Babky je veľmi pekná. Od odpočívadla sa po chvíli dostanete nad pásmo lesa ku starej rozpadnutej kolibke. Vrchol Babiek /1566/ vám poskytne krásny výhľad na Liptov – Liptovskú Maru - známe kúpelné stredisko Aquapark, ale aj na hrebeň Západných Tatier. Z Babiek pokračujete hôľnym hrebeňom cez Malú Kopu na vrch Ostrô (1764). Vľavo sa nám naskytá pohľad na Oravu, vpravo pod nami je Bobrovecká dolina a pohľad na panorámu Baníkova. Pokračujeme popod Malé Ostré na vápencový Sivý vrch (1805), ktorý je najvyšším bodom krasového územia, ktoré je prechodom medzi žulou (Tatry) a vápencom (Chočské vrchy). Severná časť masívu je Národná prírodná rezervácia Sivý vrch. Masív vrchu opäť poskytuje krásny kruhový rozhľad na krajinu Liptova (juh), Oravy (sever) a časti Západných Tatier (východ). Za priaznivých podmienok vidieť Malú Fatru - Rozsutce (západ), Veľkú Fatru (juhozápad), Babiu horu + Pilsko + priehradu Orava (sever) a na juhu Nízke Tatry. Na juhozápad pod nami vidíme hlbokú a divokú Suchú dolinu, ktorá je v pásme 5.stupňa ochrany. Zo Sivého zostúpime do sedla Pálenica a pokračujeme na vrch Brestová (1903), ktorá spája Liptov s Oravou a môžete zísť Salatínskou dolinou do Zuberca. Táto trasa je zároveň povolená pre výkon skialpinizmu. V zimnom období sú dosť nebezpečné žľaby v oblasti Sivého vrchu, kde je možnosť uvolnenia lavín. Bezpečné terény aj v prípade zvýšeného lavínového nebezpečenstva je oblasť Babiek, Malej a Velkej Kopy. Počas túry si môžete oddýchnuť na Chate pod Náružím, ktorá sa nachádza v oblasti Červenca v nadmorskej výške 1420 m n.m. Chata poskytuje celoročné ubytovanie pre 30 ľudí a suveníry (pohľadnice, tričko chaty, turistická pečiatka chaty). Ubytovanie si musíte dopredu dohodnúť s chatárom (kontakt: 0904367020). Chata je zároveň centrom pri organizovaní športových podujatí ako je beh do vrchu Choď ako môžeš, lyžiarskymi pretekami Cena Červenca a skialpinistickými Rallye Červenec.

Povolená trasa pre skialpinizmus: Bobrovecká Vápenica - Červenec - Babky - Veľká Kopa - sedlo Priehyba cez Sivý vrch – Brestovú do Salatínskej doliny.

27. 1.

Západné a Nízké Tatry - polomy

Upozorňujeme návštevníkov Západných Tatier, hlavne v južnej časti, aby zvýšili opatrnosť na turistických chodníkoch do vysokohorských oblastí, kde sa nacházdajú spadnuté stromy v pásme lesa po veternej smršti. Niektoré chodníky sú obtiažne priechodné, alebo nepriechodné. Stav predpokladáme dlhodobý.

Úsek turistického chodníka na hlavnom hrebeni Nízkých Tatier v úseku Čertovica - útulňa Andrejcová je na viacerých miestach neprechodný z dôvodu popadaných stromov.

Chodníky vo všetkých tiesňavách Slovenského raja sú zľadovatelé.

(Horská záchranná služba)

24. 1.

Malá Fatra - Sučianska dolina

V sobotu sme sa zišli v hojnom počte 24 ľudí pri Koniarke v Sučianskej doline. Napadlo veľa snehu, tak sme sa vybrali prešľapať trasu budúcich skialp-pretekov. Miestami to bolo dosť náročné, ale bolo nás dosť, tak sme to zvládli. Lyžovačka v čerstvom snehu bola výborná.

23. 1.

Slovensko - lavinové nebezpečí

Vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí trvá veľké lavínové nebezpečenstvo, t.j. 4. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Uvoľnenie lavín je pravdepodobné už pri malom mechanickom zaťažení na väčšine lavínových svahov so sklonom nad 30°. Predpokladá sa samovoľný výskyt stredných a veľkých lavín, ktoré môžu zasiahnuť údolné polohy. Možnosti na túry sú veľmi obmedzené.

(Horská záchranná služba)

21. 1.

Velká Fatra - běžky, sněžnice, skialp

Klačiansky hřeben Velké Fatry je zasněžený, ale doporučujeme ho jít jen ve sněžnicích, protože je v na něm napadaných mnoho stromů a hřebenovka je v lese velmi úzká a strmá. Rakytovský hřeben je bez problémů sjízdný na turistických běžkách a vede po něm prošlapaná stopa. Na hlavním hřebenu je místy tvrdý vyfoukaný sníh, orientace podle tyčí bez problémů a doporučit lze především skialpové lyže.

(Horydoly)

7. 1.

Nízke Tatry - možnosti túr

Snehová nádielka priniesla do kopcov značné množstvo snehu a vietor si taktiež urobil svoje. Sneh teda pribudol a možnosti túr sa rapídne zvýšili. V minulých dňoch však nebola dobrá viditeľnosť a na hrebeni vládne stále silný vietor. Takže cesty na Ďumbier z Tangošky, Chopok - Juh, ale aj sever je bez problémov v blízkosti zjazdových tratí (ťahajú všetky vleky). Hrebeň medzi Ďumbierom a Chopkom sa dal prejsť s veľkou opatrnosťou na lyžiach už minulý víkend, teraz by sa to malo zlepšiť, len nevieme čo upravil ten silný neustály vietor. Chceme len upozorniť na vysoké lavínové nebezečenstvo a tak na žlaby si treba chvílku počkať a nepokúšať osud.

6. 1.

Belianske Tatry - Plesnivec

Chodnik medzi chatou Plesnivec a Bielymi plesami je nepriechodny koli popadanym stromom.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Slovenský Ráj
Nevíte náhodou někdo jak to teďka vypadá ve Slovenském Ráji, jedeme tam příští týden (na velikonoce). Hlavně mě zajímá kolik je sněhu v dolinách, nebo jestli už stihnul odtát. Díky moc.
  • Autor Roman
  • Datum a čas 18.3.2005 12:22
Reaguj
Výstrahy ku dňu 28.01.2005 Pohorie SprávaVysoké Tatry Upozorňujeme návštevníkov Vysokých Tatier, aby zvýšili opatrnosť na turistických chodníkoch v pásme lesa, kde sa nachádzajú spadnuté stromy v dôsledku veternej smršte. Niektoré v zime otvorené značkované turistické chodníky sú nepriechodné!V pohorí trvá veľké lavínové nebezpečenstvo! Nedoporučujeme pohyb vo vysohokorskom teréne.Nízke Tatry Úsek tur. chodníka na hl. hrebeni N.T. v úseku Čertovica - útulňa Andrejcová na viacerých miestach neprechodný z dôvodu popadaných stromov.V pohorí trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Západné Tatry Upozorňujeme návštevníkov Západných Tatier, hlavne v južnej časti , aby zvýšili opatrnosť na turistických chodníkoch do vysokohorských oblastí, kde sa nacházdajú spadnuté stromy v pásme lesa po veternej smršti. Niektoré chodníky sú obtiažne priechodné, alebo nepriechodné. Stav predpokladáme dlhodobý. V pohorí trvá veľké lavínové nebezpečenstvo! Nedoporučujeme pohyb vo vysohokorskom teréne.Malá Fatra Turistický chodník Medziholie - Chrbát Stohu (žltá značka) je uzatvorený počas celej zimnej sezóny. V pohorí trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo.Veľká Fatra V pohorí trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo.Slovenský raj Chodníky vo všetkých tiesňavách Slovenského raja sú zľadovatelé.Prosíme o zvýšenu opatrnosť.
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 28.1.2005 19:27
Reaguj
Výstrahy ku dňu 23.01.2005 Pohorie Správa Vysoké Tatry V pohorí trvá veľké lavínové nebezpečenstvo! Nedoporučujeme pohyb vo vysokohorskom teréne. Nízke Tatry Úsek tur. chodníka na hl. hrebeni N.T. v úseku Čertovica - útulňa Andrejcová na viacerých miestach neprechodný z dôvodu popadaných stromov. V pohorí trvá veľké lavínové nebezpečenstvo! Nedoporučujeme pohyb vo vysokohorskom teréne. Západné Tatry Upozorňujeme návštevníkov Západných Tatier, hlavne v južnej časti - Žiarska, aby zvýšili opatrnosť na turistických chodníkoch do vysokohorských oblastí, kde sa nacházdajú spadnuté stromy v pásme lesa po veternej smršti. Niektoré chodníky sú obtiažne priechodné, alebo nepriechodné. Stav predpokladáme dlhodobý. V pohorí trvá veľké lavínové nebezpečenstvo! Nedoporučujeme pohyb vo vysokohorskom teréne. Malá Fatra Turistický chodník Medziholie - Chrbát Stohu (žltá značka) je uzatvorený počas celej zimnej sezóny. V pohorí trvá veľké lavínové nebezpečenstvo! Nedoporučujeme pohyb vo vysokohorskom teréne. Veľká Fatra V pohorí trvá veľké lavínové nebezpečenstvo! Nedoporučujeme pohyb vo vysokohorskom teréne. Slovenský raj Chodníky vo všetkých tiesňavách Slovenského raja sú zľadovatelé.Prosíme o zvýšenu opatrnosť.
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 23.1.2005 21:32
Reaguj
Celkem 3 příspěvky v diskuzi


registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

MERANO Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
Obrovský sesuv půdy na Bernině: vrtulníky hledaly zasypané

Obrovský sesuv půdy na Bernině: vrtulníky hledaly zasypané

V neděli ráno se zřítila část hory Piz Scerscen (3970 metrů) v alpské skupině Bernina. Kolem sedmé hodiny ranní se ve výšce kolem 3400 metrů uvolnilo více než milion kubických metrů skály
Lyžařský slang v USA / Ski Slang in the US

Lyžařský slang v USA / Ski Slang in the US

Talk Like a Skier More than any other winter discipline, skiing has its own lingo.
České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

KRKONOŠE Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.
Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

ŽITNÝ OSTROV Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, kde se leze po skalách, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledopády, nebo jaká chata je otevřená? Přinášíme

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
IMEX - veletrh Německo, Frankfurt 14.-16.5. Cestovní ruch 14.5.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.
Svět knihy - veletrh Praha, Holešovice 23.-26.5. 23.5.
ITE - veletrh Hong Kong 13.-16.6. Cestovní ruch 13.6.
Moravia Sport Expo - veletrh Olomouc, Flora 14.-15.6. 14.6.

Diskuse

lqpcunfe prednisone 12 mg, 4.5.2024 11:39, 15 příspěvků
lndhgkcw price of synthroid, 4.5.2024 10:36, 5 příspěvků
vrrimmgnu can i order valtrex online, 4.5.2024 10:07, 5 příspěvků
cpvgcavdx valtrex 500mg, 4.5.2024 9:50, 125 příspěvků
eobortxy canada rx pharmacy, 4.5.2024 9:44, 125 příspěvků
ajmpbvqw synthroid pills, 4.5.2024 9:42, 125 příspěvků
dqpjnyde 25 mg tadalafil, 4.5.2024 9:16, 125 příspěvků
rvgkfscs lisinopril 2, 4.5.2024 9:13, 125 příspěvků
Dichaelrerce Lhanebal, 4.5.2024 8:12, 16 příspěvků
ywjthnix synthroid 100mcg tab, 4.5.2024 8:09, 125 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

How to battle gym anxiety... Horydoly , 2.5.2024 9:51
Čarodějnický běh Horydoly , 1.5.2024 23:09
SALZKAMMERGUT TROPHY Horydoly , 1.5.2024 23:06
Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00