Železniční slevy II: Evropa

Železniční slevy II: Evropa
Praha hlavní nádraží.
Autor snímku Hana Suchá
SDÍLEJ:

Cestujete po Evropě? Nejlevnější je samozřejmě autostop, potom autobusy či letadla a nejdražší jsou vlaky. Jenže pokud využijete některou mezinárodní železniční slevu, rozpočet na cestování se může rapidně změnit k lepšímu.

Minulý týden jsme přinesli přehled slev na vnitrostátních vlacích v Česku. Dnes zveřejňujeme celoevropské železniční slevy.

Poslední třetí díl seriálu, který připravujeme na nejbližší dobu, se bude zabývat regionálními slevami ve vybraných zemích Evropy.

Euro Domino

Je určena pro všechny věkové kategorie cestujících. Je to nabídka většiny evropských železnic, Maroka a některých námořních společností, která umožní po zakoupení pro některou zúčastněnou zemi nebo několik zemí libovolně cestovat během 3 až 8 volně vybraných dní v průběhu jednoho měsíce na síti každé zvolené železnice.

Jízdenka platí ve zvolený den vždy od půlnoci do půlnoci téhož dne. V případě, že cestujete nočním vlakem nebo vlakem, ze kterého budete na noční vlak přestupovat, platí jízdenka už od 19 hodin předcházejícího dne. Pro zemi, kde má cestující bydliště, nemohou být síťové jízdenky vystaveny. Nárok na slevu musí cestující prokázat při nákupu síťové jízdenky datem narození, místem trvalého bydliště a cestovním pasem nebo občanským průkazem. Rozlišují se jízdenky pro cestující ve věku 4-12 let, 12-26 let, 26-60 let a více než 60 let.

Ke zlevněné síťové jízdence Euro Domino máte nárok i na mezinárodní jízdenky TCV s 50% slevou (za tratě ČD je možno zaplatit snížené jízdné, na které prokážete nárok) až do pohraničního bodu železnice zakoupené síťové jízdenky pro cestu tam, nebo tam a zpět, tedy za stejnou cenu jako pro děti. Tyto jízdenky je nutno koupit současně se základní síťovou jízdenkou, neboť s ní tvoří jeden celek. Platí pro ně jediná omezující podmínka - nelze s nimi přerušit jízdu.

City Star

Je velmi podobná české vnitrozemské SONE+. Stejně jako ona platí pro nejvýše 5 osob. Platí i pro 1. vozovou třídu. Majitelé Karty Z, Junior pasu a Senior pasu jsou při cestách do Rakouska a Švýcarska ještě navíc zvýhodněni. Děti do 15 let v doprovodu rodičů nebo prarodičů, kteří cestují na jízdenku City Star, jedou po tratích v Rakousku, Německu, Švýcarsku, Dánsku a Nizozemsku bezplatně. V ostatních zemích a na tratích Českých drah platí děti polovinu jízdného pro dospělé cestující.

Za tratě Českých drah se vybírá obyčejné nebo zákaznické jízdné. Doba platnosti jízdenky City Star je 1 měsíc od prvního dne platnosti. Co je nutné dodržet při cestách na jízdenku City Star? Zakoupit ji nejpozději 3 dny před odjezdem (kromě City Star Slovensko), mezi cestou tam a cestou zpět musí být minimálně jedna noc ze soboty nebo neděli strávená v cílové stanici (zase kromě City Star Slovensko), při cestách na jízdenku City Star do Německa je nutné kromě rezervace na povinně místenkové vlaky zakoupit rezervace na vlaky EC, IC, ICE (počet míst s touto nabídkou může být omezen).

S City Star je možno navštívit Slovensko, Rakousko, Německo, Dánsko, Nizozemsko, Švýcarsko, Maďarsko, Rumunsko, Slovinsko, Makedonii, Jugoslávii, Bulharsko a Řecko.

Inter Rail

Vydává se osobě s bydlištěm v některé ze členských zemí Společenství Inter Rail nebo ze zemí Evropy (včetně Kypru), evropských zemí bývalého Sovětského svazu, Alžírska a Tuniska. Má-li žadatel trvalé bydliště v některé z uvedených zemí, může být průkaz zakoupen pro kteroukoliv zónu u výdejny na území některé z železnic zúčastněných na tarifu. Nemá-li žadatel trvalé bydliště v některé ze shora uvedených zemí, může obdržet průkaz Inter Rail v některé ze zemí Společenství Inter Rail, prokáže-li, že přijel do Evropy nebo severní Afriky před více než 6 měsíci.

Inter Rail opravňuje k libovolnému počtu jízd ve 2. vozové třídě po tratích železnic zvolené zóny nebo zón s výjimkou vnitrostátních tratí železnice země trvalého bydliště cestujícího. Výběr zón není limitován. Zvolené zóny mohou, ale nemusejí spolu sousedit. Železnice zúčastněné na této nabídce jsou seskupené do 8 geografických zón.

Nárok na slevu se prokáže při nákupu průkazu datem narození, místem bydliště a cestovním pasem nebo občanským průkazem. Co se týče věku, jízdenka se rozděluje na kategorie do 12 let, 12-26 let a více než 26 let. Držitel průkazu má nárok na zakoupení mezinárodní jízdenky TCV s 50% slevou (s tím, že za tratě Českých drah je možno zaplatit snížené jízdné, na které prokáže nárok) až do pohraničního bodu železnice zakoupené zóny pro cestu tam, nebo tam a zpět. Zlevněné jízdenky mají stejnou platnost jako průkaz Inter Rail.

Předložením průkazu Inter Rail pro příslušnou zónu rovněž jeho vlastníkovi umožní nákup zlevněných jízdenek některých dalších dopravců, bezplatnou návštěvu nebo zlevněné vstupné ve vyjmenovaných muzeích, případně slevu na ubytování. Průkaz se vydává na jméno a je nepřenosný. Je neplatný bez průkazu totožnosti.

Railplus

Po předložení tohoto průkazu získá cestující 25% slevu z obyčejného jízdného TCV (mezinárodní železniční tarif) při pořizování jízdenek do většiny zemí Evropy. 25 % sleva je poskytována z jízdného v 1. a 2. vozové třídě. Průkaz se vystavuje na jméno a je nepřenosný. Na požádání jej cestující předloží kontrolnímu personálu vlaku. Navíc může být požadován identifikační doklad (např. cestovní pas). Průkaz platí 1 rok.

První a poslední den platnosti jsou na průkazu vyznačeny. Jízdenky vydané na základě tohoto průkazu mají stejnou dobu platnosti, jako jízdenky mezinárodní (2 měsíce). Doba platnosti však nesmí jít za dobu platnosti průkazu.

Horydoly.cz Slevy na železnici

I. - Česko

II. - Evropa

III. - Rakousko, Slovensko, Polsko

IV. - Bavorsko

V. - Švýcarsko s rodinou

VI. - Švýcarsko pro studenty

VII. - Slovensko pro skupiny

VIII. - Německo (Labe-Elbe)

IX.- Rakousko do 26 let

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Smažte to už to neni akt.
Eurodomino bylo částečně nahrazeno nabídkou zvanou Interrail.Taky můžete zkusit stránku http://vlakem.net , ta aktuální je.
  • Autor oto
  • Datum a čas 26.2.2011 18:02
Reaguj
Smažte to už to neni akt.
Euro domino už není, članek je nektualni a muže mast.
  • Autor Petr
  • Datum a čas 22.7.2007 18:46
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Brusel - Praha přímý noční vlak

Brusel - Praha přímý noční vlak

Čtyři země a čtyři evropské metropole na jedné trase. Nově je propojuje prodloužená linka nočního vlaku společnosti European Sleeper vedoucí z Bruselu do Prahy. ... celý článek

Jaro začíná dnes nad ránem

Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

České velikonoční tradice cizincům připadají poněkud zvláštní. Co když se ale podíváme na Velikonoce zblízka v dalších koutech světa? Zjistíme, že svérázných zvyků je na každém kontinentu víc než dost. Které
Brusel - Praha přímý noční vlak

Brusel - Praha přímý noční vlak

Čtyři země a čtyři evropské metropole na jedné trase. Nově je propojuje prodloužená linka nočního vlaku společnosti European Sleeper vedoucí z Bruselu do Prahy. 

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Island - diashow Mladá Boleslav, Škoda muzeum Přednáší Martin Loew 18.4. 19:00
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Irácký Kurdistán a Írán obytnou dodávkou - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Jindra a Daniela 22.4. 18:30
Roadtrip Afghánistánem - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Tereza Inková a Jirka Weinzettl 23.4. 18:30
Regenerace po zátěži běh/trek - přednáška Praha, Klub cestovatelů Přednáší Dagmar Lisá 24.4. 18:30
Argentina - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Karel Štěpánek 25.4. 18:30
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.

Diskuse

Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 10 příspěvků
INU IP, 15.4.2024 17:11, 10 příspěvků
z prde.. klika PK, 15.4.2024 10:05, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09
Re: Divoká Šárka Kuba Turek, 6.4.2024 19:21