Mačky Austria Alpin nebrat!

Mačky Austria Alpin nebrat!
SDÍLEJ:
Doteraz som si vždy mačky požičiaval, ale túto sezónu som sa rozhodol, že mať vlastné neuškodí. Keďže nepatrím medzi ľadolezcov ani horolezcov, výberové kritériá boli nasledovné: univerzalita (na skialpové boty aj na boty bez drážok na upínanie mačiek), nízka hmotnosť a tiež som chcel, aby sa rýchlo obúvali. Siahol som po Austria Alpin Trekking.
Jak na to Austria Alpin Trekking SB01A

Konstrukce: turistické 10bodové mačky

Materiál: kov, plast

Hmotnosť: 680 g/pár

Veľkosť: 35-47

Sa mi páči: jednoduché obúvanie a prispôsobovanie pre topánku, nízka hmotnosť, dobre držia

Sa mi nepáči: kvalita - po jednodennej túre sa ľavý zadný nit úplne odtrhol na oboch mačkách, šnúra je pridlhá a nie je ju kam upevniť aby neplantala, predné hroty mohli byť o chlp dlhšie

Orentačná cena: 2550 Sk (Hudy sport) alebo 2002 Kč (Bartsport)

TESTY NA HORYDOLY

Turistika a horolezectví

Batohy 40 l

Nesmeky Get A Grip Advanced

Vařič Dřívkáč

Levné stany

Rukavice Hannah Blizzard

Samonafukovací karimatky

Nákup horolezeckých lan dvojčat

Technické cepíny 2005

Cyklistika

Skládačka Brompton L3

Motorová koloběžka Cyclestar Emaxi

Trekkingová kola 2003

Lyžování

Skialpové lyže 2004

Skialpové lyže 2003

Splitboard Burton S-serie

Snowboardy do prašanu 2004

Mačky AustriAlpin Trekking SB01A sú konštrukčne zaujímavým produktom - ľahko sa upínajú, sú ľahké a skladné. Medzi nevýhody patria príliš krátke predné hroty a predovšetkým ma po párhodinovom výstupe prudko sklamali nity. V svetle mojich skúseností nemôžem tento výrobok odporučiť.

Vyrážam do terénu

Na testovaných mačkách Austria Alpin som absolvoval som jeden výstup na rakúsky Schneeberg.

Snehu je málo, ale severovýchodný svah Schneebergu slnko takmer nenavštevuje, takže živím nádej, že vyskúšam nový matroš. Les redne a snehová pokrývka je už súvislá, tak si vravím, že počas najbližšieho doplňovania tekutín nasadím mačky.

Procedúra trvala krátko, takže ďalej stúpam spokojný. V mäkkom snehu toho veľa neotestujem, tak čakám na niečo tvrdšie. Dočkal som sa v podobe úplného ľadu asi na stometrovom nie príliš strmom úseku. Predné štyry hroty na každej mačke sa spoľahlivo driapu po tvrdom ľade. Na môj vkus však musím byť dosť v predklone aby som sa cítil stabilne.

Postupujeme ďalej a povrch sa mení na tvrdý firn. Cítim sa stabilnejšie ako na ľade, ale nie je to úplne, ako by som si predstavoval. Nuž, kompromis v prospech nízkej hmotnosti trekking modelu. Mačky počas celého výstupu držia úplne perfektne, nemusím ich doťahovať.

Po tom, čo som sa zmieril s väčším predklonom na veľmi tvrdom podklade im vlastne vôbec nevenujem pozornosť a plne sa môžem sústrediť na výstup a hlavne super výhľady. Vidím dokonca vrch Vysoká v Malých Karpatoch. Po úpešnom výstupe na slnkom zaliaty chrbát Schneebergu postupujeme ďalej, tvrdý firn sa mení na mäkký sneh. Ten sa na mačky zo spodnej časti značne lepí. AustriAlpin ponúka k tomuto modelu aj násadu proti lepeniu sa snehu (SZ50), jej funkčnosť vyskúšanú nemám.

Kvalita

Tu tkvie základný problém. Keď som hore na Schneebergu vyzul mačky, mal som v rukách hneď štyri kusy namiesto dvoch. Na každej mačke odišiel ľavý zadný nit. Je zrejmé, že výrobca použil nity s nízkou pevnosťou (tenučký plech). V Hudysporte mi reklamáciu bez výhrad uznali a mačky vzali na opravu. Požiadal som o kompletné prenitovanie pevnejšími nitmi, pretože bolo veľmi pravdepodobné, že boli všetky rovnaké.

Výrobca mačky opravil v rámci 30dennej lehoty, počas ktorej som bol bez svojho matrošu. V svetle týchto udalostí ma veľmi prekvapilo, čo som našiel na webe výrobcu. Uvádza, že tento model vyhral cenu najlepších trekking tour mačiek v Klettern magazíne. Ostáva mi veriť, že chyba bola v mojom kuse.

Konštrukcia a použité materiály

Mačky sú v klasickom 10 bodovom prevedení – t.j. 6 hrotov v prednom segmente a 4 hroty v zadnom. Segmenty sú vyrobené z oceľového plechu s matnou čiernou povrchovou úpravou, ktorá sa však rýchlo oškriabáva na ľade. Lesklá modrá povrchová úprava spojovacieho plechu ide dolu tiež rýchlo.

Spojenie prednej a zadnej časti je vyriešené veľmi pekne – vpredu sa spojovací pás voľne posúva, na konci je rozšírený. V zadnej časti je pružne upevnený cicík, ktorý slúži na jednuduché prispôsobovanie pre veľkosť topánky – stačí zaaretovať v správnej pozícii a je to (bez použitia šrobováku, či švajčiarského nožíka).

Počas pochodu nemôže dôjsť k samovoľnému uvoľneniu, pretože podrážka topánky zamedzí pohybu. Keďže pás je vpredu pohyblivý, možno mačky rýchlo zložiť do kompaktného celku.

V snahe zabezpečiť rýchlejšie upínanie a menší oder koženej topánky siahol výrobca po plastových prvkoch v upínaní. Predné dva plasty sa do celku spájajú tretím plastom, v ktorom je veľké oko na prevliekanie popruhu. V zadnej časti sú dva samostné plasty, každý s otvorom pre popruh.

A ako sa teda obúvajú?

Keď je dobre nastavená veľkosť mačky, tak je to otázkou minúty – zopár prevlečení cez oká v plaste, následné pritiahntie v klasickom dvojkrúžkovom uzávere a je to.

Model Trekking sa vyrába v 3 obmenách – SB01A (testovaný), SB01B a SB01K. K-áčko má zadnú časť s rýchloupínaním pre obuv, ktorá má vzadu drážku ale vpredu nie. B-éčko je určené topánkam s drážkami aj vpredu aj vzadu.

Na topánku Meindl Island Pro sadnú mačky ako uliate. Na obuv so širšou podrážkou, napr. Garmont Force Suede, je to už problematickejšie. Odporúčam vyskúšať v predajni.

Veľmi pozitívnou vlastnosťou mačiek je ich nízka hmotnosť, pár váži iba 680 gramov.

Test zveřejnil turistický server Hiking.sk. Na jeho stránkách je detailní fotodokumentace.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

moja skusenost
mam presne tieto macky 2 sezony. uspesne som ich pouzil zatial len 3-4 krat (cca 30 hodin) a nejavia okrem odlupaneho laku ziadne znamky poskodenia. nity drzia aj vzadu ako nove. zrejme sa jednalo v pripade testovanych maciek o nejaku vadnu seriu.
  • Autor hurmikak
  • Datum a čas 1.4.2005 15:39
Reaguj
Pornografické mačky
"V zadnej časti je pružne upevnený cicík, ktorý slúži na..."Jezisikriste co je tam upevnene? Hadam kolik, cap, zapadka, ale CICIK?! Ak tam fakt je toto, tak ti ich urcite radi v predajni, alebo rovno vyrobca nahradi dalsim novym parom alebo aj dvoma :)) Ked nie, tak ich odkupim za povodnu cenu.
  • Autor Marek
  • Datum a čas 22.3.2005 10:52
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Obrovský sesuv půdy na Bernině: vrtulníky hledaly zasypané

Obrovský sesuv půdy na Bernině: vrtulníky hledaly zasypané

V neděli ráno se zřítila část hory Piz Scerscen (3970 metrů) v alpské skupině Bernina. Kolem sedmé hodiny ranní se ve výšce kolem 3400 metrů uvolnilo více než milion kubických metrů skály... celý článek

Čína otevírá Everest po čtyřech letech

Čeští horolezci se přou s vedením svazu o peníze na instruktory

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Kněžívka, lezecká skalka u letiště Václava Havla

Kněžívka, lezecká skalka u letiště Václava Havla

CLIMBING GUIDE Letošní skalkařskou sezonu jsme zahájili 17. března na Kněžívce u pražského Letiště. Loňskou jsme ukončili 27. prosince na nedaleké Dynamitce na břehu Vltavy. Obě patří do seriálu Kick&Climb - přijedeme na koloběžkách, vylezeme
Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Nový systém vzdělávání představil Český horolezecký svaz a reakce na něj přišly od členů prakticky okamžitě. Instruktor poskytuje metodickou přípravu, trenér se zaměřuje na výkonnostní stránku svěřenců. Oba vzdělávací směry jsou
Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Lezení na Olympijských hrách v Paříži zveřejnilo všechny funkcionáře. Mezi nimi je i stavěč Jan Zbranek. Je určen ke stavbě cest na obtížnost.
4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

Bielatal je doporučován jako cíl prvního lezení v Sasku. V minulém díle jsme zavítali na levý břeh potoku Biela, abychom našli pár cest pro méně výkonné a více bojácné lezce. Nyní pojďme dát dohromady
Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Zase jsme jednou naběhli na připravené vidle! Přelezli jsme celý hřeben Malého Javorového štítu ve Vysokých Tatrách. Místo očekávané lehké vyhlídkové túry jsme absolvovali těžký celodenní boj je skálou, trávou

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Padání - bouldering Žihle 26.-28.4. 26.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Gruzie, Svanetie - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Gabriela Jurzykuwska 30.4. 18:30
Adršpach - povolené lezení
Broumovsko Povolené lezení 1.5.-30.11. 1.5.
Melloblocco - bouldering Itálie, Val di Mello 8.-11.5. 8.5.

Diskuse

xhnvjych canadian pharmacy price for synthroid, 19.4.2024 5:27, 15 přís...
fkdpirwd synthroid buy, 19.4.2024 5:11, 128 příspěvků
cepqgefd price of tadalafil 5 mg, 19.4.2024 5:02, 128 příspěvků
uxfpqopj can you buy lisinopril over the counter, 19.4.2024 4:59, 128 p...
xvcuapgf lisinopril in mexico, 19.4.2024 4:48, 128 příspěvků
lzevuiqr buy zithromax cheap, 19.4.2024 4:46, 15 příspěvků
uojfqhvg northwest pharmacy canada, 19.4.2024 4:45, 8 příspěvků
botpdfrzc valtrex canada, 19.4.2024 4:03, 128 příspěvků
xinyvpvu prednisone tablets, 19.4.2024 3:48, 8 příspěvků
pxfhfxvk synthroid 0.0125, 19.4.2024 3:28, 128 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09
Re: Divoká Šárka Kuba Turek, 6.4.2024 19:21