
Rozmanitá turecká kuchyně

Turecká kuchyně má pro gurmány připraveno velké množství překvapení. Turci přikládají jídlu daleko větší význam než Češi a atmosféra společného jídla je proto jedinečná. Stále je ovlivňuje slavná historie a poloha na křižovatce mnoha kultur.
Güvec
Turecký masovo-zeleninový pokrm z jednoho hrnce (džuveč) se podává s rýží.
Suroviny pro 4 osoby: 800 g jehněčího masa, sůl, čerstvě namletý pepř, 1 konzerva loupaných rajčat (nakrájet na kousky), trocha vody, 1-2 lžíce papriky sladké, 1 červené a 1 zelená paprika, 1 velká cibule, olej
Příprava: Nakrájejte jehněčí maso na středně velké kostky a vařte je asi 1 hodinu v hrnci na mírném ohni, dokud se veškerá voda nevypaří. Tímto způsobem bude maso pěkně jemné. Cibuli nakrájejte na kostičky a po polovině doby vaření přidejte k masu. Vše pikantně okořeňte solí, papřem a paprikou. Poté přidejte k masu trochu oleje a dobře jej opečte. Opět přilejte trochu vody. Nyní přidejte rajčata a nechte vše v hrnci chvíli povařit. Pak přidejte papriku. Papriku nechte jen tak dlouho vařit, dokud je ještě pevná. Nakonec vezměte hrnec z plotny a podávejte jídlo s rýží.
Turecká kuchyně patří mezi nejrozmanitější na světě.
Pokrmy jsou zjemňovány prostřednictvím rozmanitého koření, jež je používáno šetrně, ale vědomě.
Bez chleba to nejde
V turecké kuchyni je těsto z pšeničné mouky jedním ze základních prvků. Z něj se dělá chléb ve tvaru placky (pide), listové těsto (yufka), bílý chléb (beyaz ekmek), sezamový kroužek (simit), ale také ravioli (manti).
Především bílý chléb je zvláště ceněn. Na téměř každém rohu ulice naleznete pekárnu, kterou už zdáli poznáte podle její neodolatelné vůně a jejíž police nejsou nikdy prázdné. Chléb nesmí chybět u žádného jídla.
Kebab není jen döner
Souhrnný pojem kebab zahrnuje v Turecku většinu masových pokrmů. Původ má tento pojem v době nomádů, kdy bylo maso pečeno na táborovém ohni.
Nejrozšířenější je döner kebab. Pro něj jsou z velkého špízu nožem odkrajovány plátky masa. Dříve byl podáván s přílohami jako rýže a salát. Dnes je především v Evropě považován za rychlé občerstvení a je vkládán do bílého chleba.
Další specialitou je sis kebab, u nějž jsou kousky masa napichovány na špíz spolu s kousky rajčat, cibule a papriky a poté grilovány.
Další variantou kebabu je iskender kebab. U něj je jehněčí maso připraveno s rajčatovou omáčkou, jogurtovým máslem a chlebem ve tvaru placky.
Naproti tomu u adana kebabu se jedná o ostře kořeněné uzenky z mletého masa na špízu. Milovníci pizzy si přijdou na své při lahmacum – druhu pizzy s pikantním masovou oblohou.
Velký výběr masa naleznete u izgara, namíchaném talíři z jehnečích kotletek, kousků jater, ledvinek a karbanátků z telecího či hovězího masa.
Zeleninové pokrmy
Zelenina hraje v Turecku důležitou roli a je podávána téměř ke každému jídlu. Smažená na olivovém oleji nebo na másle, podávána v podobě salátu, plněna masem anebo rýží a servírována s omáčkami – takto se lahodná zelenina stává slavnostním pokrmem.
Kromě oliv, rajčat a cukety je jedním z nejdůležitějších druhů zeleniny lilek. Pro přípravu této fialové zeleniny existuje v Turecku nesmírné množství receptů.
Oblíbenou variantou podávání zeleniny je dolma – plněná zelenina. Zde existují dva druhy, podávaná nastudeno s rýží anebo plněná masem, jež se jí jako hlavní jídlo.
Mořské plody
Turecko je také rájem pro milovníky mořských plodů. Protože ho obklopuje Černé, Středozemní a Marmarské moře, jsou ryby a ostatní mořští živočichové dalším základem turecké kuchyně.
Především v zimě je nedostatek zeleniny vyvažován čerstvou rybou, jelikož přesně v tuto dobu dosáhne mnoho plodů moře optimální velikosti pro odlov.
Diskuse
Diskuze k článku

Holašovice ožívají selskou slavností 25.-27. července
Proč není Lichtenštejnsko na Moravě a Vaduz ve Valticích?
Může se hodit
Nejčtenější články

Via Renata na Wetzsteinkogel. Tělo tuž, vápno buš

Gaspi doporučuje: Salzkammergut je pro mě prázdninový cíl nejen na e-bike

Jihozápadní hřeben na Pyšný štít

Skalní lezení v Davli

Livigno na vlastní nohy: 1500 kilometrů horských tras
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Tour de France | Francie | 5.-27.7. Silniční cyklistika | 5.7. | |
Slavnosti Jakuba Krčína | Třeboň | 18.-19.7. | 18.7. | |
Grand Prix Bechyně | Bechyně | Koloběžky | 19.7. | |
Kopřivnický drtič - cyklomaraton | Kopřivnice | Horská kola | 19.7. | |
Tour de Ralsko - cyklomaraton | Mimoň | Horská kola | 19.7. | |
Rakovnické cyklování | Rakovník | 19.-20.7. Cyklistický festival | 19.7. | |
Klínovec | Boží Dar | Silniční kola | 19.7. | |
Krušné hory Trail Run | Abertamy | 19.7. | ||
Bodenský triatlon | Habartov | 19.7. | ||
Šermířský víkend | Cimburk | 19.-20.7. | 19.7. |
Diskuse
Hrozně dlouhé čtení | doku.pes, 16.7.2025 21:19, 1 příspěvek |
Jaroš: Klára nebyla horol... | Vtipálek, 16.7.2025 19:22, 314 příspěvků |
Jaroš: Klára nebyla horol... | Cyklista, 16.7.2025 14:23, 314 příspěvků |
Jaroš: Klára nebyla horol... | Pavka, 16.7.2025 12:44, 314 příspěvků |
Kámoši z kola? | Klára, 15.7.2025 11:19, 314 příspěvků |
Kámoši z kola? | Turek, 15.7.2025 10:04, 314 příspěvků |
??? | Honza, 15.7.2025 6:59, 1 příspěvek |
Kámoši z kola? | kladivo, 14.7.2025 14:48, 314 příspěvků |
Zachránila život ukrajins... | Cyklista, 14.7.2025 8:25, 314 příspěvků |
Zachránila život ukrajins... | Mirek z Bílých Karpat, 14.7.2025 6:50, 314 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Ceny obědů opět rostou | Horydoly Open, 18.7.2025 0:01 |
Výšlap na Prašivou s TOMÁ... | Horydoly , 13.7.2025 15:48 |
Re: Restaurace a hospody | Horydoly Open, 9.7.2025 13:51 |
V pátek začíná 34. Festiv... | Horydoly Open, 9.7.2025 13:36 |
Pillerseetal | Horydoly , 4.7.2025 22:24 |
Pro zvědavce: Kino Alm, k... | Horydoly Open, 4.7.2025 12:04 |
Třídenní trek přes Piller... | Horydoly Open, 4.7.2025 12:01 |
Pytloun Harrachov | Horydoly , 4.7.2025 11:49 |