Usekat prsty!

Usekat prsty!
SDÍLEJ:
O rozhovor s novou hlavou Čerského horolezeckého svazu jsme usilovali ihned po valné hromadě, kde byla Alena Čepelková zvolena za předsedkyni. Bohužel se nám to podařilo až po několika týdnech mailem.
Jak na to

Z článku na Horydoly 20.3.2005:

Rozhovor s novou předsedkyní

Alena Čepelková odmítla poskytnout po svém zvolení rozhovor na téma jejích nejbližších záměrů v horolezeckém svazu. Vyžádala si zaslání otázek e-mailem. Podotýkáme, že tento nešvar je rozšířený především ve státních úřadech a některých velkých firmách a mluví obvykle o nedostatečném sebevědomí organizací či jejich představitelů.

Rozhovor je tedy velmi formální a odpovědi hodně neurčité. Nedozvíte se v něm mnoho konkrétního. Z Aleniných odpovědí lze ovšem vycítit směr, kterým se horolezecký svaz bude zřejmě ubírat po několik příštích let.

Co bylo během minulých let v Českém horolezeckém svazu uděláno dobře a co špatně?

Dobře – například hospodaření, pojistky proti zneužívání pravomocí, práce některých odborných komisí, zvýšení zájmu zástupců oddílů o valnou hromadu a tím pádem ovlivňování rozhodování. Vím o špatných nebo slepých směrech, nedůsledném řízení a kontrole, stagnaci a nedostatečné propagaci, ale o žádném velkém průšvihu. Současný dobrý finanční stav účtu je protihodnotou těch nedostatků. Je třeba pokročit dál.

Co chceš změnit?

Zlepšit servis členské základně i podmínky komisím pro odbornou práci.

Jaké záležitosti budeš řešit jako první?

Vytvoření fungujícího týmu. A momentální problémy, které nepočkají.

Mnozí členové svazu volají po větší informovanosti o dění v organizaci. Co s tím hodláš dělat?

Nevím, kolik je „mnohých“. Upřímně řečeno ideální stav vidím takový, když většina členů nemá potřebu se na nic ptát, protože všechno funguje a může si v klidu lézt – tedy nikoli proto, že jsou otrávení z toho, že stejně nemohou nic změnit. Pro ty, které dění v organizaci opravdu zajímá, a nebo jsou dokonce schopni a ochotni se na něm aktivně jakýmkoli způsobem podílet, zlepšit informační kanál s vedením. Ale pozor – obě strany si musí uvědomit reálné možnosti.

Vloni jsi říkala, že nechceš, aby byly skály otevřené pro všechny lezce včetně těch, kteří nejsou organizováni v mezinárodní unii horolezeckých svazů UIAA. Petr Hejtmánek, který měl dosud na starosti ochranu přírody ovšem tvrdí, že vše k takovému právnímu stavu směřuje. Jak tuto skutečnost vidíš teď?

Spíše jsem říkala, že některé naše skalní oblasti jsou bohužel příliš malé na množství zájemců o užívání. Zmiňovaný právní stav s velkou pravděpodobností povede k tomu, že v některých oblastech si už nezaleze vůbec nikdo. Situaci rozhodně nevylepší anarchie a porušování platných zákonů a předpisů v míře daleko přesahující „udržitelnou“ formu.

Ve své předvolební řeči jsi říkala, že chceš, aby byl Český horolezecký svaz postaven na tradičních hodnotách. Co si pod nimi představuješ?

Respekt k tradicím, úcta k sobě a ostatním, opak postoje „po nás potopa“, ale taky objevitelská touha po dobrodružství a hledání vlastních sil a hranic. Horolezectví je už svojí podstatou založeno na optimismu, pokoře, schopnosti dobrého úsudku a sebereflexe, jinak jde o život. Mnohdy by si to stačilo uvědomit i v situacích, kdy zrovna o život nejde.

Co budeš prosazovat v řešení palčivých problémů, jako je použití magnézia na pískovcích, vyrábění prvovýstupů shora a sekání chytů v přírodních stěnách?

Zdravý rozum. Nejjednodušší odpověď je na poslední případ – usekávání prstů :-)

Čím se bude svaz prezentovat navenek směrem k nelezecké veřejnosti? Budeš prosazovat spíše výsledky na závodech, rekreační lezení, obecně sportovní stránku věci, ochranu přírody, nebo něco jiného?

Zajímavý dotaz. Líbilo by se mi, kdyby horolezectví mělo v očích veřejnosti lepší renomé, než že se jím zabývají blázni a nezodpovědní hazardéři se životem nebo nepochopitelní pavouci. Musím přiznat, že mi hodně vadí mediální rozviřování neštěstí a osobních tragédií. Co se týká skutečné sportovní hodnoty, myslím, že v horolezectví byly oceňovány dosažené výsledky už dlouhá léta více v zahraničí než doma. Změnit to půjde těžko ze dne na den a současný trend honby za senzacemi ve všem tomu moc nenapomůže. Už samotná filosofie lezení je běžné populaci dost odtažitá. Výsledky na závodech jsou nejjednodušeji propagovatelné. Rekreační lezení jako zajímavý program relaxace v lůně přírody nebo na umělých stěnách bude nejspíše zajímat širší okruh čtenářů. K oceňování skutečného špičkového výkonu v nesoutěžních disciplínách bude potřeba soustavná „výchova“ novinářů. Cílem Českého horolezeckého svazu by mělo být stát se v tomto směru uznávanou autoritou.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Stejně všichni
z ČHS prášej až se jim práší vod huby. Škoda slov a času.
Reaguj
Re: Re: Sebevědomí...???
Jako bývalý novinář bych řekl, že běžná je obojí praxe. Někdo má radši rozhovory písemné, někdo radši normální. Pak záleží na médiu, jestli mu písemný rozhovor stačí... Taky často ten, kdo má být zpovídán nemusí mít čas. Takže to vůbec nemusí souvislet se slušností nebo sebevědomím té či oné strany rozhovoru, řekl bych... A s tím diktafonem - zkuste se pak s nahrávkou domáhat nápravy zkresleného rozhovoru :)
  • Autor Kuba K.
  • Datum a čas 13.4.2005 15:50
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Sebevědomí...???
Většinou to tak má být. Ale jak to souvisí s naší diskusí? (Promiň, že se nepředstavím, ale pracuji ve velkém deníku a máme zákaz se podobných debat účastnit.)
  • Autor Novinář
  • Datum a čas 13.4.2005 11:09
Reaguj
Re: Re: Re: Sebevědomí...???
nereagoval jsem na tvuj prispevek, ale na Pavlovo. Tazajici by mel vzdy vedet, ze jeho slova se mohou objevit na strankach platku. To pro pripad, ze novinar chce krvavy titulek...
  • Autor polomek
  • Datum a čas 13.4.2005 10:11
Reaguj
Re: Re: Sebevědomí...???
Jsi to nepochopil. Já myslel diktafon zpovídaného jako pojistku proti budoucímu zkreslení rozhovoru novinářem a neřešil jsem skrytou kameru.
  • Autor Novinář
  • Datum a čas 13.4.2005 08:57
Reaguj
Re: Re: Sebevědomí...???
Nojo firma. Tam zalezi na strategii podniku. Treba se rozhodnou byt zajimavi tim ,ze mlci. Ale CHS neni firma. Ani spolecenska organizace typu lekarska komora, odbory...atd., ktera holt komunikovat musi. Obcanske sdruzeni pro provozovani hobby, jako rybari, modelari nebo horolezci nemusi.Pokud ovsem netouzi po nejake "spolecenske prestizi". Pak odpovidat musi. A jeste si davat pozor, aby nerekli neco, co si novinar vytrhne na krvavej titulek. :o)))
Reaguj
Re: Re: Sebevědomí...???
Slušná firma neodmítá rozhovor slušnému novináři. V tomto případě alespoň ta druhá polovina není evidentně splněna.
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 13.4.2005 07:20
Reaguj
Re: Sebevědomí...???
souhlasim. Pokud bych vedel ze dotazujici se vyptaval byt jen jednou s diktafonem v kapse o kterem tazajici nevedel, a i tak zkreslil informaci tak, ze firma ho zaluje, delat rozhovory bych mu zakazal! a vubec bych se nedivil nikomu kdo by je odmital.
  • Autor polomek
  • Datum a čas 12.4.2005 18:51
Reaguj
Re: Usekat prsty ...
Jsem rozhodne proti,je to prilis humanni, pizlal bych ty prsty pomalu pilkou na zelezo.
  • Autor Richard
  • Datum a čas 12.4.2005 18:10
Reaguj
Re: Sebevědomí...???
Jestli myslíš, že novinář bude něco zkreslovat? Tak na to stačí jednoduchá pomůcka - diktafon na stole zpovídaného. Potvrzuju Turkův názor, že slušná firma rozhovory neodmítá, ale pro svůj prospěch je vítá.
  • Autor Novinář
  • Datum a čas 12.4.2005 14:10
Reaguj
Celkem 12 příspěvků v diskuzi


Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Lezení na Olympijských hrách v Paříži zveřejnilo všechny funkcionáře. Mezi nimi je i stavěč Jan Zbranek. Je určen ke stavbě cest na obtížnost.... celý článek

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Zprávy od horolezců 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

Malé, ale důležité zprávy z české i německé strany hranice, z kraje pískovcových věží a vysokých skalních masivů, z Českého a Saského Švýcarska.
Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

V mnoha lezeckých oblastech Saského Švýcarska se v současnosti leze ještě dříve než se horolezec dostane ke skalám. Přístupové cesty jsou mnohy blokovány padlými suchými stromy, které sežral kůrovec.
Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

CLIMBING GUIDE Na pískovcové skály vede jen málo lehkých, bezpečných a hezkých výstupů. Horolezci jsou za každou takovou cestu vděční. V Bielatal kousek za německou hranicí, se jedna taková skrývá uvnitř obrovského
Pit Schubert je v metodickém nebi

Pit Schubert je v metodickém nebi

Významný německý horolezec Pit Schubert, kterého znají všichni evropští lezci jako nedostižného bezpečnostního metodika, odešel do nebe. Zemřel v požehnaném věku 88 let.
Dolomity a Julské Alpy 2024

Dolomity a Julské Alpy 2024

TRIGLAV Přinášíme aktuální zprávy z Dolomit - Trentina a Jižního Tyrolska. Doplňujeme je o novinky z italských i slovinských Julských Alp.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Kamarád ze skal - film Turnov, Muzeum Českého ráje 6.4. 20:00
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Valná hromada ČHS Praha 13.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35