Skládačky na Eurobike

Skládačky na Eurobike
SDÍLEJ:
Kachny, kachny, kachny ... kachny - říká Zdeněk Srstka v jednom z cimrmanovských filmů. Pracovně jsem navštívil minulý týden Eurobike. Zážitek je to mimořádný, kola, kola, kola všude kam se podíváte.
Jak na to Perličkou na české poměry je způsob ubytování řady návštěvníků i vystavovatelů. Jde o tzv. kemp neboli parkoviště s přilehlou loukou za celým komplexem vybavených několika buňkami se sprchami a WC. Zdá se, že způsob ubytování vnímaný u nás spíše jako ostuda a pečlivě skrývaný a spíše trpěný, je pro německé obchodníky s koly (ale i outdoorem, kde to ve Fridrichshafenu funguje obdobně) spíše mobilním aktivním životním názorem a stylem se sportem přirozeně spojeným.

Mám-li to k něčemu přirovnat, jde asi tak o Brněnské výstaviště v podobě, jak ho umí naplnit nikoli Sport Life, ale strojírenský veletrh. Je plné jen a pouze kol.

Doplnili jsme obsáhlou fotogalerii zajímavostí z Eurobike 2005.

Co mne zajímá jsou speciality. Skládačky, lehokola, vozíky. Po průchodu třetím stánkem se stovkou horských kol jsem vypnul. Nějak na to nemám už oko a hlava ty drobné nuance nebere.

Odpružení stavitelné, vypnutelné a seřiditelné páčkou na řídítkách spěje k něčemu velmi použitelnému. Carbon a titan proniká na místa, kde byste ho nečekali, ale nějak už mimo oblast mého opravdového zájmu. Kola se jaksi standardizují. "Dnes už není rám důležitý, kolo prodává spíše lak na něm," poznamenal jeden z přítomných českých vystavovatelů.

Skládačky na vzestupu

V oblasti skládaček se děje jistý přerod. Je cítít, že skládačky jsou na cestě vzhůru a stávají se trendem. Narůstá počet výrobců, najdete je rozesety na stáncích mnoha značek. Bohužel ani Eurobike není místo, kde byste našli všechny velké značky skládaček najednou.

Větší šance je na veletrzích přímo specializovaných na cyklistické alternativy. Co se událo zcela nového, je nástup skládaček v plné velikosti. Nejjasnějším zástupcem této kategorie je největší výrobce Dahon. Za poslední dva roky kompletně předesignoval celou nabídku a kromě kolekce dvacetipalcových kol, kde zase poskočil k vyšší kvalitě, představil další generaci silniček a MTB složitelných do kufru.

Kola téhle kategorie se posunují z dílen draze zaplacených výrobců zakázkových specialit do kategorie běžně dostupných strojů. Od Dahonu pochází i nastupující zcela nová kategorie Minibike.

Skládací silničky

Silnička s běžně velkým rámem, ale na dvacetipalcových kolech s kvalitními vysokotlakými plášti. Trend z ulic New York City. Kolo je kompaktní, skladné, snadnější na nošení do dveří (je výrazně kratší), velmi lehké, agilní při startu na světlech (díky nízké rotační hmotnosti kol) a dokonale tuhé. To vše s ergonomií závodní silničky. Zda podobná kola někdy najdeme i na stále rozbitých českých ulicích se stálými přeskoky na chodník a zpět, je ovšem otázka.

Bohužel, obrázky Dahonu nějak v mém fotoaparátu chybí. Respektive zachycují jinou značku od téhož výrobce a sice kola Yeah, která ale kvalitou patří spíše do supermarketu. Nicméně kola Dahon by měla být představena na podzimním Sport Life v Brně, takže doporučuji vidět je osobně.

Z hlavních konkurentů jsme na Eurobike našli pouze Reise und Miller, výrobce skládacích kol Birdy. Nová generace Birdy má rám svařen z hliníkových plechových výlisků a vypadá velmi pěkně.

Vylepšený design, stejná funkce

Funkčně se kola téměř nezměnila, designově vypadají lépe, stojí však stále stejný balík. Firmy Brompton ani Bike Friday na výstavě prezentovány nebyly. Zato jsme našli několik čínských kopií různého stupně (ne)kvality. Tamní výrobci si průmyslovými vzory a patenty zjevně hlavu nelámou.

Z oblasti skládacích kol plné velikosti jsme potkali stánek německého zastoupení špičkových tandemů Santana, které jsou dostupné i ve verzích schopných složit se (tedy přesněji spíše rozebrat) do kufru a určených k cestování.

Bezúdržbové náby

Co mi padlo do oka, byl stánek výrobce, dle mého názoru produktu budoucnosti kol jako transportního prostředku: čtrnáctirychlostní náby Rohllof. Na stánku jsme viděli túru vnitřnostmi tohoto zajímavého celouzavřeného a bezúdržbového pohonu. Má vyšší rozsah, než zatím běžně dostupní tří-, pěti-, sedmi- a osmistupňoví konkurenti Sram, Sturmey Archer a Shimano. Rohllof je svou vlastní kategorií, bohužel i cenově.

Cyklovozíky pro děti

Vozíky jsou vidět, ale stále jako doplňky k běžnému sortimentu. Prezentovány byly u velkých značek jako Trek a spol, ale stánky skutečných výrobců těmto gigantům je dodávající, najdete minimálně.

Velkou značku jsme potkali jedinou a sice americké Burley. Vystavovali svou standardní produkci včetně tandemů a lehokol. Burley se stává hitem amerického trhu lehokol, zajímavostí je, že sedačký pro ně šije dodavatel sedel motocyklů Harley-Davidson.

Dalších pár kousků vozíků jsme potkali v komplexu taiwanských a čínských stánků. Němečtí dovozci je samostatně skoro neprezentují. Obchod s nimi se děje jakoby nějak za scénou a především na stránkách katalogů velkoobchodů.

Nosiče čehokoliv a brašny na cokoliv

Z doplňků s koly souvisejícími bych vypíchl novou řadu nosičů kol Thule určených na kouli. Je lehčí, skladnější, lépe se odklápí pro otevření kufru. A můžete na ni mít i uzavřený box s přídavnými dvěmi sty litry objemu navrch, pokud zrovna nejedete s koly nebo pokud máte svá skládací kola raději uvnitř auta a potřebujete tedy místo na další věci.

Stále žijící klasikou, která ovšem u nás nikdy nebyla k vidění, jsou podsedlové brašny Caradice od výrobce klasických kožených sedel Brooks. Takhle se vozil náklad na turistických silničkách třicátých až sedmdesátých let. Proč nás to minulo, těžko říct. Brašny jsou krásné, mají objem cca 15 až 20 litrů.

Naopak posledním výkřikem v oblasti brašen jsou kufry Ortlieb, batoh s pevnou schránkou a upínkami na nosič kola. Pěkný detail je uzamykatelná brašna na řídítka. Na stánku Ortlieb byly prezentovány na lehokolech HPVelotechnik a Zox. Obě značky měly na výstavišti i vlastní expozici v části určené HPV strojů. Český výrobce Azub se na výstavě neprezentoval.

Všude jenom kola

Z českých značek je třeba zmínit Fort Frames, RB, ale i opravdové alternativce jako jsou kola Měsíček. Malá firma z Moravy produkující úžasná vysoká kola ala bratři Kohoutové.

Celkový dojem? Kachny, kachny...

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

BALATON Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.... celý článek

Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze
Na kole z Prahy do Vídně

Na kole z Prahy do Vídně

AKTUALIZACE Zhruba 450 kilometrů dlouhá cyklostezka Praha - Vídeň je opravdová lahůdka pro všechny milovníky jízdy na kole. Zároveň to je cesta, kterou zvládne každý, byť by to byl jeho první
Cyklistu srazil vlak na přejezdu v Olomouci

Cyklistu srazil vlak na přejezdu v Olomouci

ČERNÁ VDOVA Cyklista vjel pod vlak v Olomouci. Srážku na železničním přejezdu nepřežil.
Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Samostatná kategorie pro gravelové závodníky je zásadní novinkou 19. ročníku cyklistického závodu Předvýběr.CZ Bike Maraton Vysočina 2024, který se letos jede v sobotu 25. května.
Praha AKTUÁLNĚ 2024

Praha AKTUÁLNĚ 2024

PŘÍVOZY Malé zprávy z velkého města přinášíme pro turisty a návštěvníky.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Svätojurský cyklomaraton Svätý Jur Horská kola 20.4.
Bajkonur - orientační závod na kolech Pikovice Scorelauf dvojic MTB 20.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Beroun bikemaraton Beroun Cyklomaraton MTB 27.4. 19:00
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.

Diskuse

doaebkbw azithromycin australia online, 20.4.2024 1:24, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 10 příspěvků
INU IP, 15.4.2024 17:11, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09