Šéfredaktor je vydavatel

Šéfredaktor je vydavatel
Badile, bivak na vrcholu.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Ladislav Jirásko, který vlastní časopis Lidé a hory, se znovu jmenoval šéfredaktorem. Uvedl to během velikonočního víkendu na oficiálním serveru časopisu. Stalo se tak poté, co časopis vedli Jakub Polák a poté krátce Jakub Havel.

Jak na to

Časopis Lidé a hory inzertně spolupracuje se serverem Lezec.cz. Jeho největším konkurentem je v současné době Montana na horolezecké straně časopiseckého spektra a Turista na straně klasické pěší turistiky.

17. dubna

Vydavatel se znovu stává šéfredaktorem

Vydavatelem Lidé a hory je Ladislav Jirásko, který zároveň vlastní cestovní kancelář, vydavatelství a distributorskou firmu na mapy a průvodce a také provozuje zastoupení innsbruské sekce rakouského Alpenvereinu. To vše pod názvem Alpy.

9. dubna

Další šéfredaktor končí

Jakub Havel skončil ve funkci šéfredaktora časopisu Lidé a hory. Výměna šéfredaktora je v tomto periodiku velmi častá. Jakub Havel v této pozici působil pouhého čtvrt roku.

O výměně dosavadního šéfredaktora a jménu jeho následovníka zatím majitel časopisu nevydal oficiální zprávu. Časopis vydává společnost Alpy, kterou vlastní Ladislav Jirásko.

3. ledna

Kdo je Jakub Havel?

Časopis Lidé a hory orientovaný na horskou turistiku převážně v rakouských Alpách vede Jakub Havel.

Připomínáme jeho profesní minulost. Do světa médií se dostal chvíli po sametové revoluce jako vítěz tehdejší Camel Trophy, neboli rallye v terénních autech na podporu prodeje cigaret. Spolu s Markem Ročejdlem jezdili autem a plnili sportovně-dobrodružné úkoly.

Mezi jeho nejvýznamnější novinářská angažmá patřil Dobrodruh, motoristická příloha MF Dnes, Sky, Everest a v současné době Lidé a hory. Za jeho nejlepší projekt lze označit založení Outdoor magazínu, ve kterém byl nějakou dobu šéfredaktorem.

Mimo to byl pár týdnů šéfem nové prodejny outdoorového zboží Alpinus (dnes Rock Point) v Praze na Perštýně.

Nikde nepracoval příliš dlouho a přinejmenším ze dvou zaměstnání odcházel od nedodělané práce. MF Dnes opuštěl s tím, že právě telefonuje z letiště, dává výpověď, odlétá do Himalájí a na svém pracovní stole prý nechal disketu s napsanými testy několika drahých motocyklů, které měl zapůjčené.

Disketa se nikdy nenašla a redakce tak přišla o část důvěry motocyklových dovozců a plánované atraktivní materiály pro čtenáře. (Autor tohoto textu byl tehdy Havlovým nepřímým nadřízeným.)

Nedávná příhoda ze čtvrtletníku Everest, jak ji líčí jeho současná šéfredaktorka Lída Veselá, byla pro redakci ještě nepříjemnější. Šéfredaktor Jakub Havel zase opustil své místo ze dne na den a nechal materiály pro nedodělané číslo časopisu porůznu po šuplíkách, na stole a v počítači.

Ani přes četné urgence se nepodařilo dohledat originální fotografie a diapozitivy z průkopnických výprav do velehor, které patřily horolezcům, kteří se jich po druhé světové válce zúčastnili. To se už netýkalo jen redakce, ale také osobních vzpomínek postižených horolezců.

10. září 2005

Polák už není šéfredaktorem

Časopis Lidé a hory, který se věnuje náročné turistice převážně v rakouských Alpách, opustil šéfredaktor Jan Polák.

Podle lidí blízkých redakci se tak mělo stát z popudu vydavatele Ladislava Jiráska. Toto tvrzení má redakce ověřené ze dvou stran, ale není schopna ji potvrdit z nezávislého zdroje.

Pod vedením Jana Poláka se časopis dostal z amatérských začátků, kdy připomínal spíše bulletin turistického spolku, než seriozní dvouměsíčník, na špičku českých tiskovin tohoto druhu.

Svůj záběr rozšířil o expedice do dalekých zemí, skialpinismus, rekreační horolezectví a je to nejlepší tuzemský časopis pro ferátisty.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Nesmysl
Milý Jakube (Havle), oba dva jsem zažila v redakci Mladé fronty. Na Jakuba (Turka) jsem si na rozdíl od tebe nemohla stěžovat. I když občas jako šéf prudil a já s ním nesouhlasila a v některých věcech nesouhlasím dodnes, je to tvrdý a agilní, ale zároveň slušný novinář i člověk.
  • Autor ...ová
  • Datum a čas 3.1.2006 09:50
Reaguj
:-))
A co na to J. Tleskač ???
  • Autor Belial
  • Datum a čas 3.1.2006 07:06
Reaguj
Re: Sbírka výmyslu J. Turka
Jakube, nebudu rozpitvávat všechny detaily. Jen uvedu podstatné věci, které se týkají nás dvou: V době Tvé práce v příloze auto-moto v MF Dnes jsem byl zástupcem vedoucího příloh Jindřicha Štěpánka. Z této pozice jsem byl tedy Tvým nadřízeným. Historku ohledně domnělé diskety na Tvém pracovním stole a telefonátu z letiště znám z první ruky. Byl jsem člověkem, který likvidoval její následky. Tvé angažmá v Outdoor magazínu přidávám do původního textu.
Reaguj
Sbírka výmyslu J. Turka
Toto rozhodně není místo, kde bych se chtěl pouštět do diskuze a chtěl vyvracet výše uvedené výplody chorého mozku a rádoby „konkurenta“ na trhu outdoorových tiskovin.Pro ilustraci toho, že jde z větší části o lživá, smyšlená nebo hrubě zkreslená tvrzení:- není pravdou, že bych vstoupil do „světa médií“ jak je uvedeno- moje publikační činnost v časopisech – často šlo o externí spolupráci, kdy jsem se publikování věnoval spíše jako koníčku vedle jiných aktivit či zaměstnání- ve výčtu „outdoorově publicistických“ aktivit za více jak poslední dekádu autor článku opomněl zmínit založení a vedení magazínu Outdoor po dobu čtyř let, přesnost a úplnost zdá se není pro autora článku rozhodně kýženým cílem- z MF Dnes jsem odešel zcela standardně po písemné výpovědi v rámci výpovědní doby, se svými bývalými kolegy jsem dodnes v příložitostném přátelském kontaktu a v následujících letech jsem několikrát externě s MF Dnes resp. Idnes spolupracoval. Čirá autorova imaginace je tedy podávání výpovědi telefonicky z letiště.- k MF Dnes lze jen doplnit, že Jakub Turek nikdy nebyl mým nadřízeným, v MF Dnes působil jako expert na testování všeho možného od jogurtů, přes dámské punčochy, elektrické spotřebiče po goretexové bundy a značné části svých kolegů z celé redakce, tedy i z jiných oddělení byl až do svého odchodu pro smích.- pro Everest jsem pracoval krátce externě a tudíž neexistoval žádný pracovní počítač ani šuplíky..., opět jde o čiré výmyslyFaktem je, že jsem se několikrát pokoušel poukazovat na řadu jiných novinářských pochybení Jakuba Turka a toto je pravděpodobně jeho reakce. Samozřejmě, že před zveřejněním výše uvedeného textu (formou spíše pavlačových pomluv) se nepokusil získat moje stanovisko a vyjádření.Tím vším Jakub Turek dokazuje své lidské i profesní (ne)kvality.
Reaguj
Celkem 4 příspěvky v diskuzi


Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci jízdních kol mají plné sklady. Trh s cyklistikou se propadl o třetinu a některé firmy musely snížit výrobu nových kol. Nepovedlo se doprodat zásoby jízdních kol z roku 2022/23 a to i přes různé slevové... celý článek

Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

SLEDUJEME SOUDNÍ PROCES Urban a Linhart stojí před okresním soudem v Českých Budějovicích. Viní je ze smrti dvou mladých žen, které se pod jejich vedením zřítily na ferátách v Rakousku. Hlavní líčení skončí nejdříve
Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Pražský hrad je nám drahý?

Pražský hrad je nám drahý?

ANALÝZA Pražský hrad je symbol hlavního města i historie našeho státu, jeden z nejnavštěvovanějších turistických cílů v České republice. Vloni jej prohlédlo více než dva miliony návštěvníků. Od prvního března nachystali novinku: návštěvníci
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.

Diskuse

dggnknwrw valtrex online pharmacy india, 19.4.2024 14:44, 119 příspěvků
rgiyeneq medical mall pharmacy, 19.4.2024 14:30, 119 příspěvků
zaguvttw medication zestoretic, 19.4.2024 14:23, 119 příspěvků
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09