Poctivě na beskydskou Vysokou

Poctivě na beskydskou Vysokou
SDÍLEJ:
Stoupání na Vysokou řadím mezi výživné beskydské výstupy. Není dlouhé, ale vede kolmo k vrstevnicím. Spousta lidí proto raději využívá pohodlné traverzové cesty kolem hory.
Jak na to Přechod je ideální začít na Třeštíku. Sem vás doveze autobus. Kromě stoupání na Vysokou jde o velmi jednoduchý hřeben. V zimě je ideální i pro slabší běžkaře, přes léto pro rodinné výlety třeba na kole. Celý hřeben Vsetínských Beskyd měří 42 km. Překračuje středisko Soláň, pokračuje přes vrch Tanečnici (912), Vsacký Cáb ke stejnojmenné chatě. Odtud silnicí k rozcestí Dušná. Tady je možnost počkat na autobus (hospoda) anebo pokračovat dolů do Vsetína.

Horydoly: Noci na vrcholech

I. Bystrá (Západní Tatry)

II. Lysá hora (Beskydy)

III. Smrk (Beskydy)

IV. Kriváň(Vysoké Tatry)

I když jsem tu byl už mnohokrát, nikdy jsem tuhle možnost nevyužil, vždy jsem šel poctivě přes kopec. Ať jsem tu byl na běžkách, pěšky nebo na kole.

Chaty a cesty hyzdí hory

Dneska vedu naši skupinu opět přes vrchol. Je krásně a chceme zažít další z neopakovatelných nocí na vrcholech.

Z Bumbálky jsme prošli kolem hotelu a rozhledny Súkenická, seběhli sjezdovkou k chatě Třeštík a využili možnosti se dnes naposledy pořádně napít.

Asi hodinku před západem slunce jsme vystupovali na dva kilometry vzdálený vrchol Vysoká. Kilometr za Třeštíkem míjíme nehezké, různě pohozené stavby, kterým lidé říkají hrdě chaty, které hyzdí krajinu. Tedy až na pár dřevěnic.

Cesta je štěrková, jak se ji místní snaží zpevnit, aby co nejdál dojeli autem. Kameny jsou však volné, ujíždějí a máte-li v nohách čtyřicet kilometrů, tak to hodně vadí.

Průsekem stále vzhůru

Procházíme kolem posledního stavení a stezka se začíná zvedat. Brzy jsme na místě, kde začíná traverzová cesta. My však musíme úzkým průsekem rovnou nahoru. Je tu bláto. Nohy kloužou, je třeba si dávat pozor, kam člověk šlápne. Pár idiotů na motorkách tu totiž z pěšiny dělá něco jako koryto tobogánu.

Syn se žene kupředu. Fyzičku má daleko nejlepší z nás. Předpokládám, že když já s Pavlou dorazíme na vrchol, on už bude v pohodě, vydýchaný a bude se na Pavle dožadovat slíbeného pudinku.

My jsme prozatím v tom nejprudším úseku výstupu. Procházíme kolem odbočky k pramenu Rožnovské Bečvy. Pavla se zastavuje čím dál častěji. Snažím se ji povzbudit s tím, že vrchol už není daleko. Stačí obejít pár stromků a už vidím boudu na vrcholu. Vedle stojí Kubík a hned jak nás uvidí, se dožaduje pudinku. Svérázná podpora, ale kupodivu na Pavlu platí.

Stan stavíme v boudě

Na vrcholu je několik zajímavých věcí. Betonová skruž zčásti naplněná odpadky. Pod nimi je skrytý nivelační bod, pomocí kterého byla přesně změřena výška hory na 1024,2 m n.m.

Pro nás je důležitý stůl s lavicemi, ohniště a hlavně bouda. Tedy přístřešek s dvěmi plnými stěnami. Tak tady budeme spát. Podlaha, spíše zem je nerovná, budeme určitě nějak sjíždět.

Abychom se nerozjeli do daleka, postavíme i pod touto střechou stan. Není to určitě třeba, ale když už ho táhnu v batohu, ať stojí. Po přípravách na noc, které nikdy nezaberou moc času, se jdeme se poohlédnout po nějakém suchém dřevu a rozdělat oheň.

Vodu dezinfikujeme rumem

Mezi tím Pavla vaří vanilkový puding. Voda je včerejší z pramene pod Malým Polomem. Pro jistotu ji dezinfikuji rumem. Chutná báječně. Mě osobně však více chutná opečená slanina. Opékám si velký kus, hezky posypaný paprikou, pepřem a solí. K tomu krajíc chleba a jsem spokojený.

Zbývá nafotit pár obrázků zapadajícího sluníčka. Pak se snažíme přiživovat oheň. Moc se nám to nedaří. Všechno dřevo je nasáklé vodou po včerejší propršené noci. S houstnoucí tmou přibývá hvězd na obloze. Ještě chvíli si povídáme a pak jdeme spát.

Východ slunce jsme prospali

Bouda má stěny situované tak, že zabraňují výhledu na samotný vrchol. Právě tato skutečnost nám zabránila abychom mohli pozorovat štěkajícího srnce, který tam kolem půlnoci zabloudil. Jinak noc proběhla v naprostém klidu. Stan jsme měli otevřený, vchod směrem k východu, takže nás ráno krásně probudilo sluníčko. Jeho východ jsme však prospali.

Ráno si dáváme na čas. Pomalu se balíme, pomalu snídáme a vůbec se vším se nějak loudáme. Pak zahajujeme sestup. Není to zrovna ideální. Z dvoudenního pochodu máme ztuhlé nohy. Každý krok je cítit v kolenou. Nejhůř je na tom Pavla. Viditelně trpí, loudá se a zaostává. Čekáme na ni až v sedle pod Vysokou.

Prohlédněte si kompletní fotogalerii:

Nejkrásnější Beskydy

Od tohoto místa začíná podle mého názoru nejkrásnější úsek ze všech hřebenů v Beskydech. Mírné stoupání i sestupy, daleké výhledy, planiny. Cestou doháníme zanedbanou osobní hygienu u pramene na Beneškách. Sluníčko hřeje, je nádherné počasí.

Máme před sebou jen výstup na Kotlovou a po dalších čtyřech kilometrech jsme na Soláni. Doposud jsme šli většinou sami. Jen málokdy jsme někoho potkali. Teď se proti nám vyřítila čtyřicetihlavá skupina. Soláň je tedy už jen kousek.

Začínám lákat Pavlu i Jakuba na Valašskou kyselicu. Na chatě Čarták ji vaří bezkonkurenčně nejlepší v celých Beskydech. Musíme však ještě projít kolem horních stanic vleků. Koukáme se shora na sjezdovky a začínáme se těšit na zimu. Léto nebylo nic moc, zima snad bude na počasí lepší.

Kupujeme polévky a nějaké pití. Jsme unaveni, ale přece jen nás mrzí, že oproti původnímu plánu musíme náš pochod ukončit. Chtěli jsme dojít až do Vsetína. Dnes bychom to však nestihli a zítra už máme nějaké povinnosti doma.

Necháváme hřebenovku Vsetínských Beskyd nedokončenou. Ale přece to stojí za malou oslavu. Místo dortu si dáváme borůvkové knedlíky.

VSETÍNSKÉ BESKYDY

odkud kam úsek celkem
občerstvení, ubytování km km
Bumbálka Třeštík (BUS) 2 2
hotel Súkenická, chata Třeštík
Třeštík Vysoká 2 4
- - -
Vysoká Soláň (BUS) 14 18
chata Čarták
Soláň Tanečnice 6 24
- - -
Tanečnice Vsacký cáb 9,5 33,5
chata Vsacký cáb
Vsacký cáb Dušná (BUS) 4,5 38
chata Na Dušné
Dušná (BUS) Vsetín (BUS, ČD) 8 46

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Re: Vsetínské vrchy
Pardun, Sudetské subprovincie. Viz členění na http://www.treking.cz/regiony/celky.htm.
  • Autor -OB-
  • Datum a čas 27.1.2010 20:40
Reaguj
Re: Re: Vsetínské vrchy
Ahoj. To máš sice pravdu, ale šměšovat celky s názby oblastí nelze. To je asi jako tvrdit, že hora Jizera se nachází v Krkonoších, protože oba celky leží v Krkonošské oblasti patřící do Krkonošsko - jesenické (Sudetské) oblasti. Howg.
  • Autor -OB-
  • Datum a čas 27.1.2010 20:39
Reaguj
Re: Vsetínské vrchy
Jen aby bylo jasno. Tak Vsetínské vrchy jsou podcelek Hostýnsko-Vsetínské hornatiny, která je částí Západních Beskyd, které jsou subprovincií Vnějších Západních Karpat.
  • Autor RAD-X
  • Datum a čas 17.4.2008 17:16
Reaguj
Pěkná oblast
Hmmm, Vysoká. Tam je nádherně, hned bych taky vyrazil, když venku tak zuří babí léto. Ještě můžu doporučit oblast kolem Javorníčku a Kohútky, tam je taky krásně a člověk se i tady docela zapotí. Tak vzhůru na další vrcholy.
  • Autor Zdeněk
  • Datum a čas 13.10.2005 13:53
Reaguj
Re: na kole
Taky jsem tam hodil tlamu, a to bylo sucho.
  • Autor Ivoš
  • Datum a čas 13.10.2005 13:33
Reaguj
na kole
Dá se to přejet i na kole. Absolvoval jsem to v opačném směru. Nahoru to je rasovina, ale jde to. Dolů jsem musel za sedlo a jet docela "srdcem", protože zrovna v těch nejstrmějších pasážích bylo mokro, bahno, kameny, dost to klouzalo - a já tam nedokázal dostatečně přibrzdit (pneumatiky Ritchie Speedman - spíše na silnici, než do bahna). Nakonec se "rychlý průlet" ukázal jako nejvhodnější, protože kamarádova důsledná snaha přibrzdit skončila pádem.
  • Autor husky
  • Datum a čas 13.10.2005 07:58
Reaguj
Vsetínské vrchy
Jen pro upřesnění, Vysoká je nejvyšší hora Vsetínských vrchů. Tudíž se nejedná už o Beskydy.
  • Autor Vláďa
  • Datum a čas 13.10.2005 06:34
Reaguj
Vysoká
Tam jsem ještě nebyl,dobrý tip.
  • Autor sedlo
  • Datum a čas 12.10.2005 17:30
Reaguj
Celkem 8 příspěvků v diskuzi


Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Hrady a zámky ve středních Čechách nachystaly pro návštěvníky řadu novinek. Speciální prohlídky, přednášky a bohatý program připravili kasteláni už na Velikonoce. Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. Hlavní sezona... celý článek

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

Malé, ale důležité zprávy z české i německé strany hranice, z kraje pískovcových věží a vysokých skalních masivů, z Českého a Saského Švýcarska.
Balonový festival Kaiserwinkl Alpin Ballooning

Balonový festival Kaiserwinkl Alpin Ballooning

V rakouském Kaiserwinkl proběhl koncem ledna festival alpského balonového létání. Padesát balonářských týmů z pěti zemí soutěžilo o ocenění Alpin Kufstein Trophy a proměnilo modrou oblohu s barevnými balony ve skvělou fotografickou příležitost.
Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, kde se leze po skalách, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledopády, nebo jaká chata je otevřená? Přinášíme aktuální zprávy
Alfons Mucha v digitálním věku

Alfons Mucha v digitálním věku

Alfons Mucha vystavuje v Obecním domě v Praze.
Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Island - diashow Dobřany, Káčko Přednáší Martin Loew 4.4. 19:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Kamarád ze skal - film Turnov, Muzeum Českého ráje 6.4. 20:00
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.

Diskuse

Trezor.io/start Martin, 29.3.2024 10:17, 117 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35